Επιτροπή LIBE στην Ελλάδα: Πολύ σοβαρές απειλές για το κράτος δικαίου
Που κατέληξε η αποστολή της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Η κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα είναι οριακή, δεδομένης της ελλιπούς ενημέρωσης από τα Μέσα Ενημέρωσης, των απειλών κατά των δημοσιογράφων και των σοβαρών αδυναμιών στον τομέα της δικαιοσύνης, κατέληξε η αποστολή της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (LIBE) κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Αθήνα.
«Παρόλο που η Ελλάδα διαθέτει ένα σταθερό θεσμικό και νομικό πλαίσιο, μια ζωντανή κοινωνία των πολιτών και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, η αντιπροσωπεία διαπιστώνει ότι υπάρχουν πολύ σοβαρές απειλές για το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα», δήλωσε η επικεφαλής της αποστολής, η ευρωβουλευτής Σόφι Ι’ντ Βελντ από το κεντρώο κόμμα Renew Europe (που προέκυψε ως μια συμμαχία του Μακρόν), σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη (8 Μαρτίου) στην Αθήνα.
Η Ολλανδή πολιτικός δήλωσε ότι το γεγονός ότι ένας μικρός αριθμός ολιγαρχών κατέχει τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης στη χώρα «επηρεάζει αρνητικά την ελευθερία και τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης, με αποτέλεσμα την ενίοτε δραματική υποδημοσιοποίηση ορισμένων θεμάτων».
Η αντιπροσωπεία έθεσε επίσης το ζήτημα της χρήσης παράνομου κατασκοπευτικού λογισμικού κατά των δημοσιογράφων, λέγοντας ότι αυτό αποτελεί σαφή παραβίαση της ιδιωτικής τους ζωής και εμπόδιο για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.
Η ασφάλεια των δημοσιογράφων δεν αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα
Η Ι’ντ Βελντ δήλωσε επίσης ότι πολλοί δημοσιογράφοι έχουν αναφέρει σωματικές απειλές ή λεκτικές επιθέσεις και κάλεσε τις αρχές να αντιμετωπίσουν άμεσα το ζήτημα.
Η αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπογράμμισε επίσης την εν ψυχρώ δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ τον Απρίλιο του 2021, προειδοποιώντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος στην αστυνομική έρευνα.
«Σχεδόν δύο χρόνια μετά τη δολοφονία Καραϊβάζ, δεν υπάρχει καμία ορατή πρόοδος στην αστυνομική έρευνα. Αυτό δεν είναι μόνο άδικο για την οικογένειά του, αλλά στέλνει το μήνυμα ότι η ασφάλεια των δημοσιογράφων δεν αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση», δήλωσε η Ι’ντ Βελντ.
«Η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση και η αντιπροσωπεία ζητά από τις αρχές να ζητήσουν τη συνδρομή της Europol», πρόσθεσε η Ολλανδή ευρωβουλευτής.
Αργή δικαιοσύνη
Επιπλέον, η αντιπροσωπεία εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για την κατάσταση της ελληνικής δικαιοσύνης.
«Ο έλεγχος από την δικαιοσύνη είναι εξαιρετικά αργός και αναποτελεσματικός, οδηγώντας σε μια κουλτούρα ατιμωρησίας», δήλωσε η Ι’ντ Βελντ.
Τόνισε επίσης ότι οι ανεξάρτητες αρχές ελέγχου στην Ελλάδα βρίσκονται «υπό τεράστια πίεση», λέγοντας ότι αυτό δημιουργεί απειλές για τη δημοκρατία. Αναφέρθηκε μάλιστα στην παρενόχληση ατόμων που εκπροσωπούν τις αρχές ελέγχου.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αρχές της ΕΕ θέτουν την ελληνική δικαιοσύνη στο στόχαστρο.
Απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση την περασμένη εβδομάδα, ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Ντιντιέ Ρέιντερς εξέφρασε τις ανησυχίες του για τη διαδικασία διορισμού του εισαγγελέα του ελληνικού Αρείου Πάγου.
«Όσον αφορά τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η Επιτροπή υπενθυμίζει, όπως έχει ήδη επισημανθεί στην έκθεση για το κράτος δικαίου του 2022, ότι το ισχύον σύστημα διορισμών στις ανώτατες θέσεις του δικαστικού σώματος δημιουργεί ανησυχίες, καθώς υπόκειται σε δυνητικά ισχυρή επιρροή από την εκτελεστική εξουσία», δήλωσε ο Ρέιντερς.
Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, η Επιτροπή συνέστησε να αντιμετωπιστεί η ανάγκη συμμετοχής του δικαστικού σώματος στη διαδικασία διορισμού, λαμβάνοντας υπόψη τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
«Αυτό είναι σημαντικό για τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας γενικά και του Εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου ειδικότερα», δήλωσε ο Ρέιντερς.
Τον Δεκέμβριο του 2022, η EURACTIV ανέφερε ότι η Ελληνική Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), το ελληνικό παρατηρητήριο για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, ήθελε να διενεργήσει έλεγχο μετά από αιτήματα που υπέβαλαν στην ανεξάρτητη αρχή ο ευρωβουλευτής του Renew Europe Γιώργος Κύρτσος και ο ερευνητής δημοσιογράφος Τάσος Τέλογλου.
Και οι δύο είχαν προσπαθήσει να μάθουν αν παρακολουθούνται από τις μυστικές υπηρεσίες.
Η EURACTIV, επίσης, ανέφερε ότι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου της Ελλάδας φέρεται να προσπάθησε να μπλοκάρει την εν λόγω διαδικασία ελέγχου με την αιτιολογία ότι ήταν παράνομος.
Αμέσως μετά τη δημοσίευση του άρθρου, ο ανώτατος εισαγγελέας δήλωσε ότι απλώς εξέφραζε μια «άποψη». Ωστόσο, μερικές εβδομάδες αργότερα, επανήλθε λέγοντας ότι η ΑΔΑΕ δεν είχε δικαίωμα να διενεργεί τέτοιους ελέγχους, γεγονός μάλιστα που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από αρκετούς δικαστές, πολιτικά κόμματα και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το σαμποτάζ της ελληνικής κυβέρνησης
Κανένας κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν αποδέχθηκε την πρόταση της επιτροπής LIBE για συνάντηση στο πλαίσιο της αποστολής, με τη δικαιολογία ότι ήταν απασχολημένοι με την τραγωδία στα Τέμπη.
«Λυπάμαι που ο Έλληνας πρωθυπουργός, οι υπουργοί της κυβέρνησης και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν ήταν διαθέσιμοι», δήλωσε η Ολλανδή ευρωβουλευτής, προσθέτοντας ότι όσοι συμφώνησαν να τους συναντήσουν, το ακύρωσαν την τελευταία στιγμή.
Η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σαμποτάρει την αποστολή του Κοινοβουλίου, κρυπτόμενη πίσω από το πολύνεκρη σύγκρουση των δύο τραίνων.
Η αρχική συνέντευξη Τύπου της αποστολής χρειάστηκε να μετατεθεί, καθώς η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει σχεδόν ταυτόχρονα άλλη συνέντευξη Τύπου για τη σιδηροδρομική τραγωδία.
Στην Αθήνα, οι επικριτές της κυβέρνησης υποστήριξαν ότι με τη διεξαγωγή μιας άλλης συνέντευξης Τύπου την ίδια ώρα, έγινε προσπάθεια να επισκιαστεί η συνέντευξη Τύπου της LIBE, δίνοντας στα Μέσα Ενημέρωσης κάτι άλλο για να ασχοληθούν.
Πηγή: Euractiv.gr