Ελλάδα

Έρχεται δραματική νύχτα στις πληγείσες περιοχές

Αυξάνονται οι φόβοι για αγνοούμενους

Parallaxi
έρχεται-δραματική-νύχτα-στις-πληγείσ-1053754
Parallaxi

Τεράστιες καταστροφές, μεγάλες πλημμύρες, τέσσερις νεκροί μέχρι τώρα και αναφορές για αρκετούς αγνοουμένους, είναι ο απολογισμός της κακοκαιρίας «Daniel», που εισήλθε σήμερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στην τελική της φάση.

Δραματικές στιγμές καταγράφονται στην Καρδίτσα, όπου στον δήμο Παλαμά, χωριά έχουν κυριολεκτικά βυθιστεί, με μαρτυρίες να μιλούν για αγνοούμενους, ενώ εκφράζονται φόβοι για ανθρώπινες απώλειες. Πολλοί κάτοικοι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε πλημμυρισμένους οικισμούς.

Πυροσβεστική: Εχουν απεγκλωβιστεί περίπου 1.000 άτομα

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Πυροσβεστική, ο αριθμός των ατόμων που έχουν απεγκλωβιστεί μέχρι στιγμής, από περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία «Daniel», ανέρχεται σε 1.000 άτομα περίπου.

Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν το χάος που επικρατεί στον Παλαμά Καρδίτσας. Όλη η περιοχή είναι βυθισμένη με το νερό να έχει φτάσει μέχρι τα κεραμίδια.

Ωστόσο, κάποια σπίτια δεν άντεξαν όπως φαίνεται και στο συγκλονιστικό βίντεο.

Την ίδια στιγμή τις πληγές τους μετρούν και οι κάτοικοι στον Βόλο. Ένα συγκλονιστικό βίντεο drone από το κανάλι Up Stories παρουσιάζει τη δραματική εικόνα της πόλης, την επόμενη ημέρα μετά την καταστροφή.

Όπως φαίνεται στα πλάνα, ο Βόλος έχει μετατραπεί σε μια απέραντη λίμνη από λασπόνερα, τα οποία έχουν μπει στις αυλές των σπιτιών.

Σημειώνεται ότι η περιοχή του Βόλου βρίσκεται ανάμεσα σε εκείνες που βρέθηκαν στο «μάτι» της κακοκαιρίας, όπου τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα.

Έξι πολίτες από το χωριό Αγία Τριάδα Καρδίτσας να αγνοούνται. Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 885 διασώσεις. Απεγκλωβισμοί με ελικόπτερα και με πλωτά του στρατού. Ώρες αγωνίας σε Βόλο και Πλατανιά.

Απίστευτες εικόνες από τον Παλαμά Καρδίτσας. Οι πολίτες μεταφέρονται με μπουλντόζα του στρατού.

Δείτε το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΕΘΑ.

Χωρισμένη στα δύο η πόλη των Τρικάλων – Υπερχείλισε ο Ληθαίος

Ο ποταμός Ληθαίος που διαπερνά το κέντρο της πόλης των Τρικάλων έχει υπερχειλίσει.

Η στάθμη του πλέον έχει φτάσει έως και ξεπεράσει το ύψος των γεφυρών.

Καρδίτσα: Βυθισμένα χωριά και απεγκλωβισμοί με βάρκες και τρακτέρ

Ο εφιάλτης του Ιανού πριν από τρία χρόνια στον νομό Καρδίτσας φαίνεται πως δεν ήταν αρκετός ώστε η κυβέρνηση να λάβει τα αναγκαία μέτρα για τις πρωτοφανείς -τότε- καταστροφές.

Η Ιστορία, λοιπόν, επαναλαμβάνεται στην Καρδίτσα -και όχι μόνο- οι κάτοικοι της οποίας ζουν ξανά τον ίδιο εφιάλτη, με τις ζωές τους να απειλούνται. Οι περιουσίες τους, άλλωστε, έχουν ήδη θαφτεί κάτω από τις λάσπες.

Στον Παλαμά Καρδίτσας η κατάσταση θυμίζει τοπίο που το σάρωσε τσουνάμι. Οι κάτοικοι έχουν ανέβει στις στέγες, καθώς η στάθμη του νερού έχει καλύψει τελείως τα σπίτια τους.

Στο μεταξύ, το μεσημέρι της Πέμπτης έφτασε ο στρατός και ξεκίνησε τους απεγκλωβισμούς με κάθε μέσο.

Οι αναφορές για αγνοούμενους όλο και αυξάνονται, χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός τους.

Αγία Τριάδα, Παλαμάς, Βλοχός, Μεταμόρφωση έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από τον χάρτη, καθώς όπως αναφέρουν κάτοικοι το νερό έχει φτάσει μέχρι τις στέγες.

Αδιανόητες είναι οι εικόνες που έρχονται τις τελευταίες ώρες από Βόλο, Λάρισα και Καρδίτσα, με πολλούς συνανθρώπους μας να έχουν εγκλωβιστεί στα ίδια τους τα πλημμυρισμένα σπίτια εξαιτίας της κακοκαιρίας Daniel. Αρκετοί από αυτούς είναι ηλικιωμένοι ή έχουν κινητικά προβλήματα και κάνουν συνεχείς εκκλήσεις (είτε οι ίδιοι είτε οι συγγενείς τους) για βοήθεια στον κρατικό μηχανισμό.

Στον Παλαμά της Καρδίτσας, ο οποίος έχει μετατραπεί σε λίμνη, μία 90χρονη γιαγιά με κινητικά προβλήματα είναι εγκλωβισμένη μέσα στο σπίτι της και περιμένει πάνω στο τραπέζι για περισσότερες από 6 ώρες, καθώς το οίκημα έχει πλημμυρίσει με νερό.

Βίντεο σοκ από το Μενίδι: Άνδρας παρασύρεται από το ρέμα Εσχατιάς

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει ένα σοκαριστικό βίντεο από το Μενίδι, το οποίο τραβήχτηκε στο ρεύμα Εσχατιάς.

Αναλυτικότερα, το βίντεο δείχνει έναν άνδρα να επιχειρεί να περάσει το ρέμα και τελικά να παρασύρεται από τα ορμητικά νερά.

Τελικά, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο άνθρωπος αυτός, μετά από κάποια ώρα, εντοπίστηκε εκατοντάδες μέτρα πιο κάτω να έχει πιαστεί από σίδερα και μπάζα που βρίσκονται στο ρέμα.

Το βίντεο έχει καταγράψει ο Μάρκος Ντερβίσης, πρόεδρος του συλλόγου νεολαίας Βορειοηπειρωτών του δήμου Αχαρνών, ο οποίος ανέφερε πως ο άνθρωπος προσπαθούσε να περάσει απέναντι, με έναν δεύτερο που βρισκόταν σε μάνδρα να τού φωνάζει να μην περάσει, γιατί θα παρασυρθεί.

«Πάρα πολλοί οι εγκλωβισμένοι τουρίστες» στο Νότιο Πήλιο

«Η καταστροφή είναι βιβλική. Είναι διαλυμένο το σύμπαν. Τα περισσότερα χωριά είναι αποκομμένα: το Χόρτο, η Μηλίνα και ο Πλατανιάς, αντιμετωπίζουν τρομερά προβλήματα», σημειώνει στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Νοτίου Πηλίου, Δημήτρης Παρησιάδης.

«Είναι πάρα πολλοί οι εγκλωβισμένοι τουρίστες, υπολογίζω πώς σε όλο το Νότιο Πήλιο περίπου 500 οικογένειες τουριστών Ελλήνων και ξένων έχουν εγκλωβιστεί εδώ και δεν μπορούν να φύγουν», τονίζει και προσθέτει: «Σε ξενοδοχείο της ιδιοκτησίας μου φιλοξενώ οικογένεια Ελλήνων με μωρό 8 μηνών, που το αυτοκίνητο τους διαλύθηκε. Έχει σφηνωθεί ανάμεσα σε δέντρα με επικίνδυνη κλίση. Οι τουρίστες θέλουν να φύγουν, αλλά δεν μπορούν, αφού οι δρόμοι είναι κομμένοι και σπασμένοι σε πολλά σημεία».

«Περιμένουν μήπως κατέβουν στον Βόλο με κάποιο όχημα της Πολιτικής Προστασίας ή της Περιφέρειας. Ακόμα και αυτά τα οχήματα κινούνται, όμως, εδώ με δυσκολία, ενώ τα φορτηγά για τις πιο βαριές δουλειές και αυτά δύσκολα μπορούν να μας προσεγγίσουν», υπογραμμίζει και συμπληρώνει: «Το μέτωπο της καταστροφής είναι πολύ μεγάλο και η έλλειψη νερού για 3 ημέρες αλλά και ρεύματος έχει οδήγησε τους κατοίκους να ψάχνουν πώς θα επιβιώσουν μέρα με τη μέρα. Τα νερά στα σούπερ μάρκετ τελειώνουν κι αυτά, ενώ φορτηγά τροφοδοσίας δεν έρχονται. Οι περισσότεροι παλεύουν με ό,τι έχουν αποθηκεύσει σε φαγητό και νερό».

Πηνειός: Κατέρρευσε τμήμα γέφυρας του 16ου αιώνα

Σύμφωνα με το τοπικό μέσο ekalampaka.gr, το ιστορικό λίθινο τοξωτό γεφύρι της Σαρακίνας στον Πηνειό δεν άντεξε το μεγάλο όγκο νερού και τμήμα του κατέρρευσε.

https://www.facebook.com/1245425097/videos/1048892512962730/

Σημειώνεται πως το γεφύρι της Σαρακίνας βρίσκεται περίπου 1 χλμ. ΒΔ του ομώνυμου χωριού, νότια της Καλαμπάκας. Η γέφυρα κατασκευάστηκε τον 16ο αιώνα και συγκεκριμένα το 1520 από το μητροπολίτη Λαρίσης Βησσαρίων Β’.

Κλειστό το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. Σ. Τσαλαπάτα

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς ανακοινώνει ότι, μετά την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel στον Βόλο, το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν.  Σ. Τσαλαπάτα θα παραμείνει κλειστό για το κοινό μέχρι νεοτέρας.

Εφόσον ο χώρος καταστεί ασφαλής, κλιμάκιο του Ιδρύματος θα μεταβεί στον Βόλο προκειμένου να κάνει καταγραφή των ζημιών ώστε να δρομολογηθούν άμεσα οι απαραίτητες εργασίες.

SOS από το Χορευτό Πηλίου – Αποκλεισμένα 500 άτομα χωρίς φαγητό, νερό και ρεύμα

Αποκλεισμένα στο Χορευτό Πηλίου παραμένουν περίπου 500 άτομα, μεταξύ των οποίων παιδιά, ηλικιωμένοι, διαβητικοί, καρκινοπαθείς, κάτοικοι της περιοχής και τουρίστες.

Στο Χορευτό έχουν υπερχειλίσει και τα δύο ρέματα, ενώ ο δρόμος προς Ζαγορά έχει καταρρεύσει σε πολλαπλά σημεία.

«Είμαστε χωρίς πόσιμο νερό, φαγητό και ρεύμα. Το τηλέφωνο και το ίντερνετ λειτούργησε σήμερα», είναι το μήνυμα απόγνωσης που στέλνει εγκλωβισμένη γυναίκα μέσα από τα social media, απευθύνοντας έκκληση για βοήθεια, αναφέρει το τοπικό Μέσο «Γεγονότα».

Περίπου 200 εγκλωβισμένοι τουρίστες και κάτοικοι υπάρχουν στο Χορευτό, ενώ τα τρόφιμα και το νερό εξαντλούνται, όπως καταγγέλλει η Λαϊκή Συσπείρωση Ζαγοράς Μουρεσίου.

Η άμεση αποστολή νερού και ξηρής τροφής με ελικόπτερα είναι ιδιαίτερα επείγουσα, καθώς εμφανίστηκαν πρώτα δείγματα γαστρεντερίτιδας σε μικρά παιδιά.

Στις 18:30 ομάδα μελών και φίλων του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης θα αναχωρήσει με τα πόδια από τη Ζαγορά προς το Χορευτό για την παροχή νερού τροφής και πρώτων βοηθειών στους ανθρώπους.

Απεγκλωβισμός διά θαλάσσης δεκάδων τουριστών από το Μικρό στο Νότιο Πήλιο – Επιχείρηση σε εξέλιξη στον Πλατανιά Με επιτυχία ολοκληρώθηκε μία μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού, δια θαλάσσης, δεκάδων ανθρώπων, λίγο μετά τις 4 το απόγευμα, από τον οικισμό Μικρό του Πλατανιά, στο Νότιο Πήλιο.

Στον οικισμό είχαν αποκλεισθεί από την Τρίτη το πρωί πάνω από 150 άνθρωποι, αφού καταστράφηκε ολοσχερώς ο δρόμος που καταλήγει στο παραθαλάσσιο θέρετρο και οι αποκλεισθέντες ήταν όλοι τουρίστες που έκαναν τις διακοπές τους στην περιοχή.

Διακοπή δρομολογίων του Προαστιακού στο τμήμα ΣΚΑ – Αφίδνες

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Hellenic Train αναφέρει: “Διακοπή σιδηροδρομικής κυκλοφορίας στο τμήμα ΣΚΑ – Αφίδνες, λόγω πτώσης δένδρου στη γραμμή. Υποκατάσταση με λεωφορεία στο τμήμα Αθήνα – Αφίδνες – Αθήνα, μέχρι νεωτέρας”.

Θεσσαλία: Διακοπές κυκλοφορίας λόγω της κακοκαιρίας

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων:

στον ανατολικό και δυτικό παράδρομο του Αυτοκινητόδρομου Π.Α.Θ.Ε. και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας των παραδρόμων, από το ύψος του Α/Κ Νίκαιας (χ.θ. 348+106) έως τα όρια με το νομό Μαγνησίας (χ.θ. 323+439) και

στους παράδρομους εκατέρωθεν του Αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ, από την Χ/Θ 262+471 (Κόμβος Αγίων Θεοδώρων) και μέχρι τα όρια με το νομό Λάρισας, με εξαίρεση τον ανατολικό παράδρομο, από την Χ/Θ 289+042 (Κόμβος Αλμυρού) μέχρι την Χ/Θ 286+513 (Ημικόμβος ΒΙΠΕ Αλμυρού).

Πλημμύρισε η Εθνική Πινακοθήκη – Δεν καταστράφηκαν έργα

Πλημμύρισαν χώροι της Εθνικής Πινακοθήκης από την κακοκαιρία Daniel, ευτυχώς χωρίς να υποστεί βλάβη κάποιο από τα έργα που εκτίθενται σε αυτήν.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων στην Αθήνα, διαπιστώθηκε εισροή ομβρίων υδάτων στο κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης, από την είσοδο της οδού Μιχαλακοπούλου.

Πηγές: ieidiseis/fb pages/kathimerini

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα