Έτσι σκότωσαν την παραλία της Νικήτης
Άφησαν λουόμενους επί 15 ημέρες να κολυμπάνε σε επικίνδυνα νερά.
Δυσάρεστα είναι τα νέα για όσους επέλεξαν σήμερα να βρεθούν στη Νικήτη προκειμένου να κολυμπήσουν σε συγκεκριμένο τμήμα της παραλίας.
Και αυτό γιατί, όπως έγινε γνωστό, πάρθηκε απόφαση από την αντιπεριφέρεια Χαλκιδικής να κλείσει προσωρινά τμήμα της παραλίας εφόσον η δειγματοληψία που συντελέστηκε στις 9 Αυγούστου μαρτυρούσε θαλάσσια ύδατα εκτός ορίων και ακατάλληλα για κολύμπι.
Η απόφαση εφαρμόζεται σε ένα μήκος ακτογραμμής 100 μέτρων εκατέρωθεν της εκβολής του ρέματος όπου διατίθενται τα επεξεργασμένα υγρά απόβλητα της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Νικήτης.
Τα λύματα εν ολίγοις καταλήγουν στη θαλάσσια περιοχή.
Και όλα αυτά τη στιγμή που η περιοχή και τα καταλύματα “βράζουν” από κόσμο.
Σύμφωνα με καταγγέλλουσα, τακτική αναγνώστρια της parallaxi, σήμερα και άρα μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης στο απαγορευμένο τμήμα της παραλίας εντοπίζονταν αρκετοί λουόμενοι.
Περί τα 30 άτομα, ανάμεσά τους και παιδιά, εμφανίστηκαν νωρίτερα μέσα στη μέρα στο σημείο που έκλεισε. Το γεγονός αποδεικνύει ότι μέχρι και αυτή τη στιγμή τόσο ταξιδιώτες όσο και μόνιμοι κάτοικοι δεν έχουν λάβει σχετική γνώση.
Κατά την ίδια πηγή, μόνιμος κάτοικος που μένει στα 400 μέτρα από την παραλία δε γνώριζε επίσης τίποτε για την επιβολή απαγόρευσης.
Μια προειδοποιητική σήμανση φέρεται να τοποθετήθηκε μόλις πριν λίγες ώρες.
Βεβαίως, το πρόβλημα δεν προέκυψε ξαφνικά και ως διά μαγείας.
Οι πληροφορίες που φτάνουν στην parallaxi αναφέρουν ότι στο παρελθόν κάτοικοι έχουν προσπαθήσει να εκφράσουν τους προβληματισμούς και τα παράπονά τους στο δήμο για τη μόλυνση του νερού με τον τελευταίο να εμφανίζεται καθησυχαστικός.
Αρμόδιοι διαβεβαίωναν με βάση την ίδια πάντα πηγή ότι τα ύδατα είναι επεξεργασμένα ή της βροχής.
Μετά την απαγόρευση κάτοικοι της Νικήτης και όχι μόνο αναγκάζονται να μεταβαίνουν σε άλλες παραλίες, παραδείγματος χάριν στο Καστρί θέλοντας να κολυμπήσουν σε ασφαλή ύδατα.
Τι θα συμβεί όμως με εκείνους τους ταξιδιώτες που δεν έχουν ιδέα από την περιοχή; Πού θα κολυμπήσουν;
Eύλογα ερωτήματα που χρήζουν απάντησης.
Πότε θα δούμε επίσης αλλαγή από τις επιδοτήσεις για αναβάθμιση του βιολογικού για τις οποίες έγινε λόγος στο παρελθόν;
Σχεδόν κάθε έτος προκύπτουν ζητήματα με το βιολογικό που ταλαιπωρούν τους πάντες.
H δυσαρέσκεια είναι έντονη και οι κάτοικοι- ταξιδιώτες δε φαίνεται να υποχωρούν. Ήδη την 1η Σεπτεμβρίου προγραμματίζεται παρέμβαση στο δημαρχείο Νικήτης για τη μόλυνση των υδάτων.
Το θέμα δε θα ξεχαστεί επειδή το καλοκαίρι φτάνει στο τέλος του.
Η parallaxi επιχείρησε πάμπολλες φορές να έρθει σε επικοινωνία με τον δήμαρχο Σιθωνίας, Κυπαρίσση Ντέμπλα, παρόλα αυτά δε βρήκε- τουλάχιστον μέχρι στιγμής- ανταπόκριση.
Σοβαρά ερωτηματικά προκύπτουν, γιατί ενώ οι μετρήσεις ήταν γνωστές από τις 9 Αυγούστου, περίμεναν το τέλος του καλοκαιριού για να απαγορεύσουν το κολύμπι.
Πόσο πιθανόν είναι να έχει μολυνθεί όλη η ακτογραμμή και τι μέτρα θα παρθούν από εδώ και μπρος για τη διάσωση του Τορωναίου Κόλπου;
*Τα στοιχεία της καταγγέλλουσας βρίσκονται στη διάθεση της parallaxi και δε θα γνωστοποιηθούν.