Εξαήμερη εργασία: Τι λένε οι εργαζόμενοι – Η πρώτη έρευνα για το νέο καθεστώς
Η λύση στο εργασιακό burnout και στη βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Σύμφωνα με έρευνα του kariera.gr, το 91% των συμμετεχόντων εκφράζει αρνητική άποψη για την εξαήμερη εργασία, η οποία αναμένεται να εφαρμοστεί σε διάφορους κλάδους από την 1η Ιουλίου. Αντίθετα, η τετραήμερη εργασία, που δοκιμάζεται ήδη πιλοτικά σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, θεωρείται από τους ερωτηθέντες η λύση στο εργασιακό burnout και στη βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το kariera.gr, έδειξε ότι το 48% των ερωτηθέντων προτιμά την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας, ενώ το 28% υποστηρίζει το παραδοσιακό πενθήμερο. Επιπλέον, το 51% θεωρεί ότι η τετραήμερη εργασία είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος καταπολέμησης του burnout, με το 38% να υποστηρίζει ότι καλύτερη διαχείριση του φόρτου εργασίας από τους εργοδότες θα βοηθούσε επίσης.
Παρόλο που η τετραήμερη εργασία μπορεί να σημαίνει συμπύκνωση του φόρτου εργασίας σε λιγότερες ημέρες, το 61% των ερωτηθέντων την προτιμά σε σύγκριση με το πενθήμερο, που υποστηρίζεται μόλις από το 7%. Ωστόσο, το 28% εμφανίζεται επιφυλακτικό, φοβούμενο ότι η μείωση των εργάσιμων ημερών μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο φόρτο εργασίας.
Σε ερώτηση για το αν η τετραήμερη εργασία θα βελτιώσει την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής καθώς και την παραγωγικότητα των εργαζομένων, το 84% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά και για τα δύο, ενώ μόλις το 10% πιστεύει ότι θα βελτιωθεί μόνο η ισορροπία εργασίας-ζωής.
Όταν ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να επιλέξουν μεταξύ τετραήμερης εργασίας με τον ίδιο μισθό και πενθήμερης εργασίας με αύξηση, οι απόψεις διχάστηκαν: το 55% προτίμησε την τετραήμερη εργασία, ενώ το 45% επέλεξε την πενθήμερη με αύξηση.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι Έλληνες σε ποσοστό 79% θεωρούν ότι η τετραήμερη εργασία προσφέρει επιπλέον πλεονεκτήματα, όπως η προσέλκυση ταλέντων, που θα αποτελέσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις εταιρείες που θα την υιοθετήσουν.
Ευελιξία στο Ωράριο
Σε ό,τι αφορά την Παρασκευή ως τελευταία ημέρα εργασίας της εβδομάδας, τέθηκε το ζήτημα της ευελιξίας στο ωράριο κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (66%) επιθυμεί ευέλικτο ωράριο τις Παρασκευές, ενώ το 29% θεωρεί ότι η ευελιξία αυτή πρέπει να προσφέρεται ανάλογα με τον τύπο της εργασίας.
Εξαήμερη εργασία από 1η Ιουλίου – Τι προβλέπεται
Επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με εναλλασσόμενες βάρδιες θα έχουν τη δυνατότητα να ζητούν από τους εργαζόμενους να δουλεύουν και την έκτη ημέρα της εβδομάδας, με αύξηση του ημερομισθίου κατά 40%.
Η εφαρμογή της εξαήμερης εργασίας θα συνοδεύεται από την ψηφιακή κάρτα εργασίας και το σύστημα ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπου η επιχείρηση αντιμετωπίζει απρόβλεπτα υψηλό φόρτο εργασίας, θα μπορεί να εφαρμόζει την έκτη ημέρα εργασίας, υπό τις εξής προϋποθέσεις:
- Η επιχείρηση πρέπει να έχει δηλώσει προκαταβολικά στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ ότι ανήκει στην συγκεκριμένη κατηγορία.
- Κάθε φορά που επιθυμεί να εφαρμόσει την έκτη ημέρα εργασίας, πρέπει να δηλώνεται εκ των προτέρων στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ ότι η επιχείρηση έχει ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας για την συγκεκριμένη περίοδο. Η ειδική αυτή συνθήκη δηλώνεται από τον εργοδότη στην Επιθεώρηση Εργασίας πριν από την έναρξη της υπηρεσίας από τον εργαζόμενο και υπόκειται σε έλεγχο σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
Στο καθεστώς της εξαήμερης εργασίας εντάσσονται φορείς του δημοσίου, οι ΔΕΚΟ, η βιομηχανία και κλάδοι του ιδιωτικού τομέα συνεχούς λειτουργίας που εφαρμόζουν πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία.
Εξαιρούνται οι εργαζόμενοι στον τομέα του τουρισμού και της εστίασης. Οι εργαζόμενοι που θα δουλεύουν και την έκτη ημέρα θα λαμβάνουν προσαύξηση 40% του ημερομισθίου τους, ενώ αν η έκτη ημέρα εργασίας είναι αργία, θα λαμβάνουν προσαύξηση 115%.
Βάσει του άρθρου 25 του νόμου 5053/23, η εφαρμογή της εξαήμερης εργασίας για όσους εργάζονται πενθήμερο ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2024, όταν οι βιομηχανικές επιχειρήσεις θα εντάσσονταν στο σύστημα της ψηφιακής κάρτας εργασίας.
Ωστόσο, η ένταξή τους αναβλήθηκε για τον Ιούλιο, οπότε και θα αρχίσει να ισχύει το σύστημα της εξαήμερης εργασίας.