Ελλάδα

Εξεταστική για Τέμπη: Βολική άγνοια Χρυσοχοΐδη για τη σύμβαση 717

«Πυρά» κατά Μαρκόπουλου – «Τραγωδίες έγιναν και αλλού…» λέει ο Χρυσοχοΐδης

Parallaxi
εξεταστική-για-τέμπη-βολική-άγνοια-χρ-1080031
Parallaxi

Σφοδρές επικρίσεις τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη Νέα Αριστερά δέχτηκε ο πρόεδρος της Εξεταστικής για το έγκλημα των Τεμπών, Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο οποίος κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης αποκάλεσε «γουρλίδικη» την Επιτροπή εξαιτίας της υπουργοποίησης δύο πρώην μελών της. Κατά την κατάθεση του, ο σημερινός μάρτυρας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επικαλέστηκε σιδηροδρομικές τραγωδίες σε χώρες με προηγμένα συστήματα τηλεδιοίκησης, όπως η Γερμανία και η Ισπανία, δίνοντας την εντύπωση πως το σιδηροδρομικό δυστύχημα ήταν προϊόν νομοτέλειας.

H συνεδρίαση εκκίνησε με τον πρόεδρο της Επιτροπής να απολογείται εκ νέου για το γεγονός ότι χαρακτήρισε «γουρλίδικη» την Επιτροπή. «Να κάνουμε και λίγο χιούμορ…» είπε χθες και συμπλήρωσε: «Η Επιτροπή μας είναι και κάπως γουρλίδικη! Δύο πολύ καλοί και άξιοι συνάδελφοι μας, ο κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος και η κ. Ιωάννα Λυτρίβη, υπουργοποιήθηκαν». Σήμερα, ζήτησε για δεύτερη φορά συγγνώμη «χωρίς δικαιολογίες», επαναλαμβάνοντας πως πρόκειται για λάθος του.

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Βασίλης Κόκκαλης έκανε λόγο για προσβολή που συνδέει την ιδιότητα του μέλους της Εξεταστικής με την υπουργοποίηση στην κυβέρνηση, τονίζοντας πως «πιθανότατα το συμφέρον της κυβέρνησης να μην είναι ίδιο με την ανάδειξη της αλήθειας». Παράλληλα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στηλίτευσε τις διαρκείς διακοπές βουλευτών της ΝΔ όταν μέλη της αντιπολίτευσης θέτουν άβολα ερωτήματα στους μάρτυρες, ενώ έψεξε και το προεδρείο για τον αποκλεισμό μαρτύρων που θα μπορούσαν να ρίξουν φως στην τραγωδία.

Στη συνέχεια, η εισηγήτρια της Νέας Αριστεράς, Πέτη Πέρκα, ζήτησε την απομάκρυνση του κ. Μαρκόπουλου από την Επιτροπή ως ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των 57 νεκρών της τραγωδίας. «Παρακολουθούμε ένα έργο συγκάλυψης της τραγωδίας» υποστήριξε και πρόσθεσε πως με ευθύνη της πλειοψηφίας έρχονται μάρτυρες που «δεν θυμούνται τίποτα».

«Ατυχήματα έγιναν και σε Ισπανία και Γερμανία»

Ο εξεταζόμενος, Μ. Χρυσοχοΐδης, πέρα από βολική άγνοια για τα κρίσιμα ζητήματα σε σχέση με την πορεία της σύμβασης 717 που υπέγραψε, της μετάταξης του σταθμάρχη, των «πραγματικών περιστατικών» της τραγωδίας στα Τέμπη και της καταστροφής του υλικού των ηχητικών, υποστήριξε πως δυστυχήματα και ατυχήματα συμβαίνουν και «σε χώρες προηγμένες χώρες με πλήρη και προηγμένα συστήματα τηλεδιοίκησης».

Όταν ο κ. Κόκκαλης του ζήτησε να παραθέσει κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό, εκείνος απάντησε γενικά ότι έχει διαβάσει για «τραγικά γεγονότα» σε «Ισπανία και Γερμανία». Μετά από επίμονα ερωτήματα του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το πότε ολοκληρώθηκε η διπλή σιδηροδρομική γραμμή που απαιτείτο για να τοποθετηθεί το σύστημα τηλεδιοίκησης, ο κ. Χρυσοχοΐδης απάντησε μεν ότι το έργο έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο εκνευρισμός του τον οδήγησε στο να αποκαλέσει «δικολάβο» τον κ. Κόκκαλη, προκαλώντας αντιδράσεις.

πηγή: documento.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα