Ελλάδα

Φλώρινα: Πώς έγινε το περιστατικό με τη μαζική δηλητηρίαση σε ξενοδοχείο – Στη ΜΕΘ ένας 48χρονος

Από τα 14 άτομα που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία με αναθυμιάσεις, 9 αναμένεται να λάβουν εξιτήριο.

Parallaxi
φλώρινα-πώς-έγινε-το-περιστατικό-με-τη-1234772
Parallaxi

Εικόνα: Eurokinissi

Διασωληνωμένος σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ένας 48χρονος άνδρας στο νοσοκομείο Κοζάνης που δηλητηριάστηκε απο μονοξείδιο του άνθρακα στο ξενοδοχείο που διέμενε στο Λιμνοχώρι Φλώρινας, την ώρα που τα ερωτήματα για τη μαζική δηλητηρίαση πληθαίνουν. Υπενθυμίζεται ότι ακόμη 13 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με συμπτώματα.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, ο 48χρονος μεταφέρθηκε αρχικά στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας όπου διασωληνώθηκε, ενώ στη συνέχεια διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο της Κοζάνης, όπου νοσηλεύεται στη ΜΕΘ. Ο άνδρας είχε πάει με τη σύζυγό του για τριήμερο στην περιοχή της Φλώρινας και διέμενε στο ίδιο ξενοδοχείο με τους υπόλοιπους επισκέπτες.

Εννέα άτομα αναμένεται να λάβουν εξιτήριο απο το Νοσοκομείο της Φλώρινας, ενώ υπό παρακολούθηση θα παραμείνουν και σήμερα 4 άτομα που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας. Παράλληλα, αρκετά άτομα που νοσηλεύονταν στο Γενικό Νοσοκομείο Φλώρινας έλαβαν εξιτήριο και είναι καλά στην υγεία τους, ενώ επέστρεψαν στο ξενοδοχείο για να παραλάβουν τα προσωπικά τους αντικείμενα.

Λειτουργούσε χωρίς άδεια

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το kozanimedia, το ξενοδοχείο λειτουργούσε χωρίς άδεια! Λίγες ημέρες πριν το αρμόδιο τμήμα του ΕΟΤ βεβαίωσε πρόστιμο 10.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου.

Τη σχετική απόφαση υπέγραψε η ίδια η προϊσταμένη, με κοινοποίηση σε όλους τους αρμόδιους φορείς. Ενήμερη για το θέμα είναι και η Π.Ε. Φλώρινας, όπως τόνισε στο Kozanimedia ο αντιπεριφερειάρχης Αθανάσιος Τάσκας, σημειώνοντας πως κλιμάκιο του υγειονομικού επισκέφθηκε την ξενοδοχειακή μονάδα και ήταν κλειστή, χωρίς δυνατότητα ελέγχου.

Πώς έγινε το περιστατικό

Όπως αναφέρει το ΕΘΝΟΣ, το περιστατικό συνέβη αργά τη νύχτα, όταν οι επισκέπτες ένιωσαν δυσφορία, ναυτία και ζάλη. Ένα ζευγάρι από τη Θεσσαλονίκη ανέφερε ότι αρχικά θεώρησαν πως πρόκειται για τροφική δηλητηρίαση, αλλά άνοιξαν τα παράθυρα και αισθάνθηκαν καλύτερα. Το συμβάν ήταν πιο σοβαρό για τους ενοίκους άλλων δωματίων, όπου χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, καθώς έσπασαν μια πόρτα για να απεγκλωβίσουν τους επισκέπτες.

Το ξενοδοχείο, το οποίο άνοιξε πρόσφατα, έχει πλέον σφραγιστεί. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η αιτία της διαρροής εντοπίζεται σε δυσλειτουργία του λέβητα θέρμανσης με φυσικό αέριο, που προκάλεσε τη διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, μόλις οι ένοικοι άναψαν τα καλοριφέρ λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών οι επισκέπτες ένιωσαν ξαφνικά αδιαθεσία απο μια μυρωδιά που δεν τους επέτρεπε να ανασάνουν. Σύμφωνα με το ΕΚΕΠΥ Βορείου Ελλάδος οι ηλικίες όλων των ατόμων που νοσηλεύονται από το περιστατικό στο Λιμνοχώρι είναι άνω των 25 ετών. Από αυτούς 9 διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο Φλώρινας, οι τέσσερις στο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, ενώ ένα άτομο διακομίσθηκε διασωληνωμένο στην Κοζάνη.

Γιατί είναι επικίνδυνο το μονοξείδιο του άνθρακα

Μιλώντας στην ΕΡΤ, η Ματίνα Παγώνη ανέφερε πως οι άνθρωποι που εκτίθενται στο μονοξείδιο του άνθρακα, που είναι δύσκολα ανιχνεύσιμο, παρουσιάζουν διάφορα συμπτώματα. Στις απλές καταστάσεις σε μία ήπια δηλητηρίαση μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, ζάλη, ναυτία, ίλιγγο, σύγχυση, κόπωση και ταχύπνοια όμως εάν οι ποσότητες είναι μεγάλες τότε υπάρχουν επιπλοκές στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και την καρδιά. Ειδικά στις έγκυες γυναίκες μπορεί να κάνει βλάβη ακόμα και στο έμβρυο.

Η άμεση μεταφορά των ατόμων στο νοσοκομείο ήταν σωστή και κρίσιμη, όπου έπρεπε να γίνει γρήγορη χορήγηση οξυγόνου 100 % το οποίο θα λειτουργήσει ως αντίδοτο στην όλη κατάσταση.

Δεδομένο οτι το αέριο είναι τοξικό δεν είναι εύκολα τα πράγματα και γι’ αυτό και η μεταφορά στο νοσοκομείο ήταν σωστή γιατί έγινε δυνατή η χορήγηση γρήγορα οξυγόνου και δεν υπήρξαν δυσκολότερες καταστάσεις με επιπλοκές στο κεντρικό νευρικό και στην καρδιά.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα