Φόβοι για τη Θεσσαλία: Αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής στις πληγείσες περιοχές
Το νέο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ
Εικόνα: Eurokinissi
Στραμμένα στη Θεσσαλία είναι για ακόμη μια φορά τα βλέμματα του κρατικού μηχανισμού ενόψει της νέας κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει τη χώρα μας από Δευτέρα, ενώ στην πολύπαθη περιοχή αναμένεται να πέσει και πολλή βροχή.
Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε σήμερα Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από τη Δευτέρα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα επηρεάσουν τη Δυτική, την Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα. Τα φαινόμενα της κακοκαιρίας θα είναι τοπικά ισχυρά και τη Δευτέρα θα σημειωθούν κυρίως στα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας, τη δυτική και κεντρική Στερεά, την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία και πιθανόν το Ιόνιο. Την Τρίτη και την Τετάρτη θα επηρεαστούν περισσότερες περιοχές.
Πιο αναλυτικά:
Τη Δευτέρα (25-09-2023):
στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια προβλέπονται βροχές, ενώ καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα εκδηλωθούν κυρίως στην Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη δυτική και κεντρική Στερεά και πιθανόν το Ιόνιο. Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλία θα επηρεαστούν κυρίως τα δυτικά τμήματα (νομοί Καρδίτσας και Τρικάλων) καθώς και τα δυτικά και βόρεια του νομού Λάρισας.
Την Τρίτη (26-09-2023):
στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά (πλην της κεντρικής, της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης) και προς τις βραδινές ώρες στις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια προβλέπονται βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες. Στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, τις νότιες περιοχές του νομού Λάρισας και προς τις βραδινές ώρες στα βόρεια και ανατολικά τμήματα του νομού Μαγνησίας.
Την Τετάρτη (27-09-2023):
σε όλη σχεδόν τη χώρα προβλέπονται βροχές, ενώ καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, την ηπειρωτική χώρα (πλην της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης), τις Σποράδες, τη βόρεια Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανόν τις δυτικές Κυκλάδες. Επισημαίνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα εκδηλωθούν στο νομό Καρδίτσας, Τρικάλων και Λάρισας καθώς επίσης και στα ανατολικά τμήματα της Μαγνησίας.
Δεδομένου ότι μεσολαβούν τρία εικοσιτετράωρα από την έναρξη των ισχυρών φαινομένων, η ΕΜΥ θα ανανεώνει τα έκτακτα δελτία της ανά δωδεκάωρο και οι επικαιροποιήσεις των εκτάκτων δελτίων θα αποτελούν συνέχεια του παρόντος δελτίου.
Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
-Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς. -Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά. -Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους -Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών). -Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα. -Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια). -Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:
Αν βρίσκεστε στο σπίτι
- Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.
- Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.
Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο
- Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
- Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
- Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.
- Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.
Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο
- Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.
- Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.
- Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.
- Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.
- Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.
- Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).
- Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.
- Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.
- Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.
Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr
Καλλιάνος: «Καμπανάκι» για τη Θεσσαλία – Πού θα πέσει μεγάλος όγκος νερού από Δευτέρα
Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος κάνει λόγο για «μεγάλο όγκο νερού στη Θεσσαλία» λόγω της κακοκαιρίας που αναμένεται από την ερχόμενη Δευτέρα (25/9).
Όπως εξηγεί, το προσεχές 4ήμερο, θα επηρεαστεί το μεγαλύτερο μέρος της χώρας πλην των περισσοτέρων τμημάτων της Ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης και του Ανατολικού και Νότιοανατολικού Αιγαίου, παρουσιάζοντας και σχετικό χάρτη, επισημαίνοντας πως τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στη Θεσσαλία. «Κυρίως στα δυτικά και νότια τμήματα της αλλά και στο Πήλιο. Εκεί αναμένονται και πάνω από 200 mm βροχής κατά τη διάρκεια της προσεχούς κακοκαιρίας» τονίζει.
Χαρακτηριστικά, αναφέρει:
«ΜΕΓΑΛΑ ΥΨΗ ΒΡΟΧΗΣ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Από τη Δευτέρα 25/9 έως τουλάχιστον και την Πέμπτη 28/9 θα μας απασχολήσει ένα “σύστημα” το οποίο θα δώσει βροχές σε μεγάλο μέρος της χώρας.
ΧΑΡΤΗΣ ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΗΣ ΒΡΟΧΗΣ
Όπως βλέπετε, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του ECMWF (Ευρωπαϊκό μοντέλο πρόγνωσης) που αφορούν στον αθροιστικά ύψη νερού που θα σημειωθούν στην επικράτεια από τις βροχές του προσεχούς 4-ημέρου, θα επηρεαστεί το μεγαλύτερο μέρος της χώρας πλην των περισσοτέρων τμημάτων της Ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης και του Ανατολικού και Νότιοανατολικού Αιγαίου.
ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΥΨΗ ΒΡΟΧΗΣ ΘΑ ΣΗΜΕΙΩΘΟΥΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Τα προγνωστικά στοιχεία εμένουν στο σενάριο ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν δυστυχώς στη Θεσσαλία. Και μάλιστα κυρίως στα δυτικά και νότια τμήματα της αλλά και στο Πήλιο. Εκεί αναμένονται και πάνω από 200 mm βροχής κατά τη διάρκεια της προσεχούς κακοκαιρίας.
ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΟΙ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΝΤΟΝΕΣ
Πέραν της Θεσσαλίας που πιθανότατα θα δεχθεί τα μεγαλύτερα ύψη βροχής, φαίνεται ότι θα επηρεαστούν επίσης με μεγάλα ύψη βροχής και τμήματα της Βόρειας Εύβοιας, των δυτικών Σποράδων και της κεντρικής Στερεάς.
Η ΑΤΤΙΚΗ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΤΕΙ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΣΦΟΔΡΟΤΗΤΑ
Στην Αττική αναμένονται σχεδόν γενικευμένες βροχές ή και καταιγίδες κυρίως την Τετάρτη και την Πέμπτη (διότι Δευτέρα και Τρίτη θα είναι πολύ τοπικές). Δεν διαφαίνεται όμως κατά την προσωπική μου άποψη κανένας κίνδυνος. Τοπικά μπορεί να έχουμε κάποιες ισχυρές βροχές αλλά δεν θα έχουν εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια.
ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ
Θα είναι μια κακοκαιρία, όχι τόσο σφοδρή όπως η «Ντάνιελ», αλλά που όμως μπορεί και πάλι να δημιουργήσει προβλήματα, και ειδικά στη Θεσσαλία που τα εδάφη είναι πολύ κορεσμένα και δεν μπορούν να δεχτούν παραπάνω ύψη βροχής διότι και λίγα ακόμα χιλιοστά θα οδηγήσουν σε εκ νέου πλημμυρικά φαινόμενα, δυστυχώς.
ΥΠΗΡΞΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΚΟΝΤΡΑ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΩΝ ;
Δεν με αφορά αν υπήρξε. Αυτά πάντα θα υπάρχουν. Πάντα κάποιοι θα νιώθουν άσχημα αν πέφτουν έξω και θα προσπαθούν να δικαιολογηθούν και κάποιοι όταν “πιάνουν” την τάση από νωρίς θα πανηγυρίζουν. Και καλά θα κάνουν. Το θέμα δεν είναι αυτό, το θέμα είναι να ενημερώνεται σωστά και έγκαιρα ο κόσμος διότι η πρόγνωση του καιρού από δημόσια πρόσωπα πρέπει να είναι και σοβαρή αλλά και έγκαιρη.
ΣΕ Ο,ΤΙ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Η Κυβέρνηση δίνει μεγάλη μάχη για να βελτιώσει κάθε τομέα που χρειάζεται. Και έμπρακτα το κάνει. Οι προτάσεις μου για την περαιτέρω βελτίωση της πολιτικής προστασίας οι οποίες έχουν σταλεί στους αρμόδιους την επομένη των καταστροφών της Θεσσαλίας είναι οι ακόλουθες:
1. Απαιτείται να υπάρξουν περιοχικά προγνωστικά μοντέλα με πολύ καλύτερη ανάλυση από τα υπάρχοντα, παίρνοντας αρχικά δεδομένα από κορυφαία παγκόσμια προγνωστικά μοντέλα, όπως το ECMWF, το GFS ή ακόμα και το ICON, το UKMO και άλλα.
2. Είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί ένα ακόμα πιο πυκνό δίκτυο Μετεωρολογικών σταθμών σε συνεργασία με την ΕΜΥ και το ΕΑΑ (Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών)
3. Πρέπει να τοποθετηθούν κάμερες υψηλής ανάλυσης σε εκατοντάδες σημεία στην Ελλάδα για παρακολούθηση του καιρού αλλά και των πυρκαγιών. Όλες οι κάμερες αυτές, μαζί με τις υπάρχουσες, θα μπορούν να παρακολουθούνται ελεύθερα από τους πολίτες μέσα από μια συγκεκριμένη σελίδα του διαδικτύου που θα τις φιλοξενεί. Χρειάζονται περίπου 320 κάμερες περιμετρικά της Ελλάδας (σε νησιά και ηπειρωτικά και σε απόσταση 20 km μεταξύ τους) και περίπου ακόμη 150 στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας.
4. Απαιτούνται καλύτερα συστήματα ραντάρ για παρακολούθηση των «συστημάτων» κακοκαιριών που πλησιάζουν την Ελλάδα ώστε να γνωρίζουμε ακριβή χιλιοστά βροχής αλλά και τις περιοχές που πλησιάζουν οι κακοκαιρίες.
5. Χρειάζονται ακριβέστερα συστήματα Nowcasting που να ενσωματώνουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από radars και σταθμούς. Με αυτό τον τρόπο θα επιτυγχάνεται μια εξαιρετικά ασφαλής πρόγνωση καιρού για τις επόμενες 2-3 ώρες, ο χρόνος δηλαδή που απαιτείται για να σταλούν τα μηνύματα 112 αλλά και να κάνουν τις τελευταίες προετοιμασίες όλοι όσοι εμπλέκονται για την προστασία των πολιτών αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες φυσικά για να ετοιμαστούν σε περίπτωση που πλησιάζει κάποια ακραία καιρική μεταβολή.
6. Επιβάλλεται η ενεργοποίηση μετεωρολογικών σταθμών που παραμένουν ανενεργοί ή που συχνά παρουσιάζουν βλάβες σε διάφορα μικρότερα αεροδρόμια της χώρας και που υπεύθυνη είναι η ΕΜΥ.
7. Είναι αναγκαία η άμεση, πλήρης και αμφίδρομη συνεργασία μεταξύ ΕΜΥ, Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) και Πανεπιστημίων και αυτό να λαμβάνει χώρα μέσα στις κτιριακές εγκαταστάσεις της Πολιτικής Προστασίας.
8. Επιβάλλεται η εκπόνηση ειδικών μελετών ώστε να χαρτογραφηθούν τα ευάλωτα σημεία στην χώρα μας και υπό ποιες καιρικές συνθήκες / συστήματα καιρού μπορούν να προκύψουν προβλήματα αλλά και σε ποιες περιοχές μπορεί να συμβεί αυτό. Κατόπιν να επιτευχθεί κατάρτιση σχεδίου αντιμετώπισης των κινδύνων σε περίπτωση που αυτοί προκύψουν από ακραία καιρικά φαινόμενα (ισχυρές βροχές – χαλαζοπτώσεις, ισχυρές χιονοπτώσεις, ισχυροί καύσωνες, θυελλώδεις άνεμοι κ.λπ.)
9. Θα πρέπει οπωσδήποτε να αναθεωρηθεί ο τρόπος ενημέρωσης των πολιτών και των αρμοδίων φορέων ενόψει επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Αν τα προγνωστικά μοντέλα επιμένουν σε ένα ακραίο φαινόμενο και υπάρχει μια ξεκάθαρη “τάση” από 3-4 ημέρες πριν, να υπάρχει μια πρώτη προειδοποίηση ώστε να δίνονται τα γενικά χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας (1ο έκτακτο) ώστε να επιτευχθεί μια πρώτη προετοιμασία και στη συνέχεια 1-2 μέρες πριν να δίνεται στη δημοσιότητα και το «έκτακτο» δελτίο όταν όντως τα στοιχεία επαληθευτούν. Με τον τρόπο αυτό κερδίζεται πολύτιμος χρόνος. Ακόμα και αν το 1ο έκτακτο δεν επαληθευτεί στον απόλυτο βαθμό (πολύ δύσκολο να συμβεί αυτό όταν όλα τα μοντέλα εμμένουν και εναρμονίζονται σε ένα σενάριο ισχυρής κακοκαιρίας), δεν θα χαθεί απολύτως τίποτα διότι είναι πάντα επιθυμητό να υπάρχει αυτός ο χρόνος οργάνωσης.
10. Απαιτείται η δημιουργία Ελληνικού «Weather Channel», που θα είναι σε απόλυτη συνεργασία με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, που θα εκπέμπει πανελλαδικά (διότι δεν υπάρχουν παντού κινητά τηλέφωνα που να μπορούν να λαμβάνουν το 112) και που επί 24ώρου βάσεως θα ενημερώνει τους πολίτες με έγκριτους και εξειδικευμένους επιστήμονες για την καιρική εξέλιξη στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως».
Πηγή: ieidiseis