Ελλάδα

Η Αθήνα από τις πιο ακριβές πόλεις της Ευρώπης στα ενοίκια – Η λίστα του Economist

Η κατάταξη έγινε βάσει του ποσοστού του εισοδήματος που  δαπανάται για στέγαση.

Parallaxi
η-αθήνα-από-τις-πιο-ακριβές-πόλεις-της-ε-1014421
Parallaxi

Δυσβάσταχτο είναι το κόστος των ενοικίων για τους κατοίκους πολλών ευρωπαϊκών πόλεων, μεταξύ αυτών και της Αθήνας, σύμφωνα και με τον δείκτη Carrie Bradshaw.

Ο δείκτης, που δημιουργήθηκε από τον Economist, εξετάζει την προσιτότητα των ενοικίων βάσει των μισθών σε κάθε πόλη.

Στην ευρωπαϊκή λίστα περιλαμβάνονται συνολικά 35 πόλεις, από το Λονδίνο μέχρι την Άγκυρα, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα. Η κατάταξη έγινε βάσει της αρχής πως δεν θα πρέπει να δαπανάται περισσότερο από 30% του εισοδήματος ενός ατόμου για το ενοίκιο.

Όπως αναφέρει ο Economist, όλα τα εισοδήματα παρουσιάζονται σε δολάρια για ευκολία στη σύγκριση και καθώς το μέγεθός τους ποικίλει, ο δείκτης συνδέει τον μέσο μισθό των ενοικιαστών μιας πόλης με το ύψος των ενοικίων, ώστε να διαπιστωθεί πόσο προσιτή είναι η ενοικίαση ενός σπιτιού από έναν πολίτη.

Βάσει λοιπόν του εν λόγω δείκτη, η Βουδαπέστη είναι η πιο ακριβή πόλη για τους ενοικιαστές. Το κόστος ενοικίασης στην πρωτεύουσα αυξήθηκε κατά 19% από το 2022. Ακολουθούν η Πράγα, η Λισαβόνα, το Ζάγκρεμπ, το Δουβλίνο, το Λονδίνο, η Μπρατισλάβα, η Ρίγα, η Στοκχόλμη, η Σόφια, το Ταλίν και η Αθήνα, η οποία βρίσκεται στη 12η θέση από τις συνολικά 35 εξεταζόμενες πόλεις.

Αναλυτικά η λίστα του Economist βάσει του δείκτη Carrie Bradshaw:

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τη δημοφιλή πλατφόρμα ακινήτων Spitogatos, οι τιμές κατοικιών για ενοικίαση στην Αθήνα αυξήθηκαν εκ νέου το τελευταίο τρίμηνο του 2023 κατά 10,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο το 2022.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2022, τα τελευταία σχετικά διαθέσιμα της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, ο μέσος πολίτης της χώρας δαπανούσε πάνω από το ένα τρίτο του μηνιαίου εισοδήματος (34,2%) για να καλύψει το κόστος στέγασης.

πηγή ieidiseis

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα