Ελλάδα

Φλόγες απειλούν την Πάρνηθα: Συνεχείς εκκενώσεις οικισμών στα Λιόσια

Φλόγες και πυκνοί καπνοί στους πρόποδες της Πάρνηθας

Parallaxi
φλόγες-απειλούν-την-πάρνηθα-συνεχείς-1047481
Parallaxi

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει η φωτιά ξέσπασε λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι στην Φυλή κοντά στη Μονή Κλειστών. Η φωτιά καίει στους πρόποδες της Πάρνηθας και δίνεται μάχη να μην περάσει για άλλη μια φορά στο βουνό της Αττικής.

Η φωτιά ξέσπασε σε δύσβατο σημείο – κοντά στην τοποθεσία Ρέμα της Γιαννούλας – με τους ανέμους να πνέουν πολύ ισχυροί στην περιοχή. Στη Χασιά έχουν καεί σπίτια, ενώ πληροφορίες ανέφεραν ότι κάτοικοι απομακρύνονται από τα σπίτια τους κοντά στο στρατόπεδο «Καποτά».

Κάτοικοι από την περιοχή του Μενιδίου έχουν αναρτήσει φωτογραφίες από τα μπαλκόνια των σπιτιών τους όπου φαίνονται οι φλόγες και οι πυκνοί καπνοί στους πρόποδες της Πάρνηθας. Η φωτιά στο πέρασμά της έχει ήδη κάψει σπίτια και αυτοκίνητα.

«Η πολύπαθη Πάρνηθα, που το 2006 νομίζαμε ότι γλύτωσε, τώρα ξανά δυστυχώς καίγεται. Δεν ξέρω τι άλλο να πω. Έχουμε φύγει από τα σπίτια μας, δεν έχουμε ρεύμα, δεν έχουμε ίντερνετ. Ελπίζουμε να σταματήσουν οι άνεμοι για να σταματήσει αυτό το κακό» είπε με τρεμάμενη φωνή η Καλλιόπη Δηλαβεράκη – Πρόεδρος του ΕΠΟΣ (Ελληνικός Πολιτιστικός Ορειβατικός Σύλλογος Φυλής) μιλώντας στην εκπομπή «ERTNEWS UPDATE».

Ακόμα ανέφερε ότι σπίτια κάηκαν. «Η εικόνα δυστυχώς είναι τραγική. Η φωτιά κύκλωσε τη Φυλή το πρωί» είπε και μίλησε για εμπρησμό. «Ξέρουμε ότι κάποια σπίτια κάηκαν. Έχουμε φύγει από την περιοχή μας. Είμαι σε ένα σημείο που δυστυχώς βλέπω την Πάρνηθα αυτή τη στιγμή να καίγεται. Ανηφορίζει ο καπνός και η φωτιά προς την κορυφή Κεραμίδι είναι η πρώτη κορυφή προς τη μεριά της Φυλής. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα μπορέσει η Πυροσβεστική να τη σταματήσει με όποιο τρόπο μπορέσει να χρησιμοποιήσει, γιατί ακόμη είναι πολύ δυνατή. Το σύννεφο του καπνού τεράστιο. Μεγάλη τραγωδία δεν υπάρχουν λόγια», κατέληξε.

Στις 16:10, εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση σε Άνω Λιόσια, Γεννηματά και Κανάλα.

Νωρίτερα, λίγο πριν τις 16:00 εστάλη μήνυμα από το 112 για την εκκένωση του Πανοράματος. «Απομακρυνθείτε προς Άνω Λιόσια», αναφέρει το μήνυμα.

Στην ΕΡΤ μίλησε ο Αργύρης Αργυρόπουλος, Γενικός Γραμματέας του Δήμου Φυλής λέγοντας ότι το θερμικό φορτίο είναι πολύ μεγάλο και η κατάσταση είναι αποπνικτική ενώ όπως τόνισε καίγονται σπίτια στην περιοχή.

«Η φωτιά έχει διασπαστεί σε δύο μέτωπα. Το ένα κινείται ανατολικά και το άλλο νότια, στις παρυφές του χωριού» ζητώντας να σταλεί βοήθεια γιατί καίγονται σπίτια», όπως είπε.

Όπως είπε στην αίθουσα του δημαρχείου και στο κλειστό γυμναστήριο ο δήμος έχει οργανώσει μια ομάδα για την παροχή βοήθειας.

Δεκάδες απεγκλωβισμοί σε Φυλή και Άνω Λιόσια

Λίγο μετά τις 12:30 το 112 έστειλε μήνυμα εκκένωσης προς Άνω Λιόσια, ενώ για λίγη ώρα υπήρξε και διακοπή ρεύματος.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, τα 50 άτομα από την Μονή Κλειστών, έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές μέρος και είναι καλά στην υγεία τους.

Όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός η φωτιά αυτή τη στιγμή κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από τη Μονή αλλά η εκκένωσή της κρίθηκε απαραίτητη.

Την ίδια ώρα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να μην περάσει η φωτιά προς την Πάρνηθα, ενώ οι κάτοικοι της Φυλής προσπαθούν με ό,τι μέσα έχουν να σώσουν τα σπίτια τους.

Κλειστό τμήμα της Αττικής Οδού

Σύμφωνα με ανακοίνωση, έκλεισε η Αττική Οδός από είσοδο Ελευσίνας έως κόμβο Περιφ. Αιγάλεω (5) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, λόγω πυρκαγιάς.

Διακοπή κυκλοφορίας στη Φυλή

Διακοπή κυκλοφορίας λόγω της φωτιάς στη Φυλή στα εξής σημεία:

1) ΑΠΟ ΤΗΝ Λ. ΦΥΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΙΚΟΥ ΚΟΜΒΟΥ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΝΑΛΑ.

2) ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΑΓΙΟΥ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΚΑΙ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ.

3) ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ Λ. ΦΥΛΗΣ ΚΑΙ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ.

4) ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ Λ. ΦΥΛΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΓΙΟΥ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ.

5) ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΦΥΛΗΣ.

6) ΑΠΟ ΤΗΝ ‘’TOYOTA’’( ΛΟΦΟΣ ΚΥΡΙΛΛΟΥ).

7) ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ‘’ΧΡΥΣΟ ΒΑΡΕΛΙ’’.

8) ΣΤΗΝ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ Λ. ΦΥΛΗΣ ΚΑΙ ΣΚΑΛΚΩΤΑ

Δύσκολες οι συνθήκες μέχρι και το βράδυ στη Χασιά

Στην περιοχή εκδήλωσης και εξάπλωσης της πυρκαγιάς, σύμφωνα με το Meteo, πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι με μέσες εντάσεις στα 5 – 6 μποφόρ και ριπές που ξεπερνούν τα 60 km/h.

Από την ανάλυση των πιο πρόσφατα διαθέσιμων προγνωστικών στοιχείων της Πυρομετεωρολογικής Ομάδας FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ, προκύπτει ότι οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή εκδήλωσης και εξάπλωσης της φωτιάς θα παραμείνουν δυσμενείς έως και το βράδυ (21:00) της Τρίτης 22.08.2023, παρουσιάζοντας μικρή βελτίωση μέσα στη νύχτα και εκ νέου επιδείνωση από τις πρώτες πρωινές ώρες (03:00) της Τετάρτης 23.08.2023

. Σημειώνεται ωστόσο ότι η ευκολία ανάφλεξης των δασικών καυσίμων φαίνεται να παραμένει σε υψηλά επίπεδα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, γεγονός που θα δυσχαιράνει τον έλεγχο της φωτιάς κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών.

Έκκληση για περισσότερα εναέρια μέσα

Στο μεταξύ έκκληση κάνει ο δήμαρχος Φυλής, Χρήστος Παππούς.

«Στείλτε εναέρια μέσα, γιατί δεν μαζεύεται αλλιώς η φωτιά! Στείλτε άμεσα εναέρια μέσα! Φαίνεται ότι η φωτιά άρχισε από έκρηξη κολώνας μέσα στο δάσος και με την τόση ένταση του αέρα επεκτάθηκε αμέσως σε ολόκληρη τη δυτική πλευρά της Χασιάς» είπε νωρίτερα μιλώντας στο ΣΚΑΙ.

Ο καπνός έφτασε στον Πειραιά

Φωτιά στη Φυλή: Ριπές ανέμου ως 60 χλμ/ώρα

Δυσμενείς έως και το βράδυ (21:00) αναμένεται να παραμείνουν οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες, έπειτα από τη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης (22/8) στη Φυλή κοντά στη Μονη Κλειστών.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το meteo.gr, στην περιοχή εκδήλωσης και εξάπλωσης της πυρκαγιάς πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι με μέσες εντάσεις στα 5 – 6 μποφόρ και ριπές που ξεπερνούν τα 60 km/h.

Από την ανάλυση των πιο πρόσφατα διαθέσιμων προγνωστικών στοιχείων της Πυρομετεωρολογικής Ομάδας FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ, προκύπτει ότι προβλέπεται μικρή βελτίωση μέσα στη νύχτα και εκ νέου επιδείνωση από τις πρώτες πρωινές ώρες (03:00) της Τετάρτης 23.08.2023. Σημειώνεται ωστόσο ότι η ευκολία ανάφλεξης των δασικών καυσίμων φαίνεται να παραμένει σε υψηλά επίπεδα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, γεγονός που θα δυσχεραίνει τον έλεγχο της φωτιάς κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών.

Οι αγωνιώδεις στιγμές από τον απεγκλωβισμό 50 μοναχών από την Ιερά Μονή Κλειστών στη Φυλή

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται, για ακόμα μία φορά, η Δυτική Αττική, με τους κατοίκους της Φυλής και του Ασπροπύργου να ζουν εφιαλτικές στιγμές.

Οι εικόνες από τη Φυλή είναι συγκλονιστικές, ενώ ακούγονται και εκρήξεις. Σπίτια και αγροτοδασικές εκτάσεις έχουν παραδοθεί στις φλόγες, κάτοικοι και ζώα τρέχουν να απομακρυνθούν από την περιοχή, ενώ γύρω τους η πύρινη λαίλαπα καταπίνει τα πάντα στο διάβα της.

Νωρίτερα μες στην ημέρα πραγματοποιήθηκε και ο απεγκλωβισμός 50 μοναχών και επισκεπτών από την Ιερά Μονή Κλειστών.

Για τις αγωνιώδεις στιγμές μίλησε στο Mega, o εθελοντής – Σαμαρείτης, Δημήτρης Αγγελής.

«Ήταν εφιαλτικές οι στιγμές που ζήσαμε. Εγκλωβίστηκαν πολλά άτομα. Περίμεναν μέχρι την τελευταία στιγμή ότι δεν θα έρθει η φωτιά μέσα στο μοναστήρι, κι έτσι εγκλωβίστηκαν. Και η αστυνομία και η ΕΜΑΚ βοήθησαν πολύ».

Σχετικά με την κατάσταση στην περιοχή ανέφερε πως όλοι προσπαθούν να συνδράμουν όσο περισσότερο μπορούν.

«Οι εθελοντές και οι πυροσβέστες χρειάζονται βοήθεια, η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική. Σε λίγο θα πάμε στο κέντρο, προς το Δημαρχείο όπου θα προσπαθήσουμε να μείνουμε όσο μπορούμε» κατέληξε.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα