Ελλάδα

Η Θεσσαλία διαλύθηκε-Η Καρδίτσα αποκλεισμένη-Άνοιξε ξανά η Εθνική Οδός

Η κακοκαιρία συνεχίζει ακάθεκτη και σήμερα-Ανυπολόγιστες πια οι ζημιές στη μισή χώρα

Parallaxi
η-θεσσαλία-διαλύθηκε-η-καρδίτσα-αποκλ-1053350
Parallaxi

Βόλος, Σποράδες, Εύβοια, Φθιώτιδα, Πελοπόννησος μετρούν τις πληγές τους από την κακοκαιρία Daniel, που χτυπά με διαδοχικά κύματα από το βράδυ της Δευτέρας, αφαιρώντας τη ζωή τριών – μέχρι στιγμής ανθρώπων – και προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές.

Ακόμη ένα κύμα της ιστορικής καταιγίδας Daniel με ισχυρές καταιγίδες και βροχές βρίσκεται σε εξέλιξη από τα ξημερώματα και θα διαρκέσει έως και το απόγευμα της Πέμπτης, με τους πολίτες και τον κρατικό μηχανισμό να παραμένουν σε επιφυλακή.

Οι καταστροφές σε περιουσίες, καλλιέργειες και υποδομές είναι ανυπολόγιστες, ενώ η Πολιτική Προστασία με συνεχόμενα μηνύματα μέσω του 112 έχει προχωρήσει σε εκκενώσεις οικισμών, απαγόρευση κυκλοφορίας και σε προτροπές προς κατοίκους να εγκαταλείψουν υπόγεια και ισόγεια ανεβαίνοντας σε υψηλότερους ορόφους όπου είναι εφικτό.

Άνοιξε ξανά η Εθνική Οδός

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι η κυκλοφορία των οχημάτων, η οποία είχε διακοπεί λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ, διεξάγεται κανονικά από τη Λαμία έως την Κατερίνη (στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη).

Η κυκλοφορία των οχημάτων από την Κατερίνη έως τη Λαμία (στο ρεύμα προς Αθήνα) διεξάγεται μόνο από την αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας.

Παρακαλούνται οι οδηγοί να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις τόσο στο εθνικό οδικό δίκτυο όσο και σε τοπικές οδούς όπου παρατηρούνται έντονα καιρικά φαινόμενα ή έχουν υπάρξει προειδοποιήσεις για επικείμενη έλευση αυτών.

«Κινδυνεύουμε να πνιγούμε, το νερό είναι πάνω από ένα μέτρο» – Αποκλεισμένοι κάτοικοι στην Καρδίτσα Πολλά προβλήματα έχει δημιουργήσει η κακοκαιρία Daniel στους κατοίκους της κεντρικής Ελλάδας.

Η κακοκαιρία Daniel σαρώνει τη χώρα, προκαλώντας σημαντικά προβλήματα και ολοκληρωτικές καταστροφές σε αρκετές περιοχές, κυρίως της κεντρικής Ελλάδας.

Δρόμοι πλημμυρισμένοι, περιοχές «πνιγμένες» στο νερός και κάτοικοι να βλέπουν τις περιουσίες τους να παραδίδονται στο έλεος της κακοκαιρίας, με τους κατοίκους να αναμένουν με αγωνία να κοπάσει το φαινόμενο, ώστε να μπορέσουν σε πρώτη φάση να καταγράψουν τις ζημιές που έχουν υποστεί και στη συνέχεια να ανακάμψουν.

Ειδικότερα, σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας το νερό ξεπέρασε το 1 μέτρο, με αποτέλεσμα αρκετοί άνθρωποι να βρεθούν σε ταράτσες, αυτοκίνητα και λεωφορεία προκειμένου να σωθούν.

Ιδιαίτερα δύκολη ημέρα ξημερώνει στο ν. Καρδίτσας καθώς ένα μεγάλο τμήμα του νομού στα πεδινά βρίσκεται κάτω από το νερό.

Τη νύχτα έσπασε το ποτάμι και τα νερά πλημμύρισε τον Παλαμά με σπίτια να έχουν γκρεμιστεί. 

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται ο Παλαμάς τις τελευταίες ώρες καθώς έσπασε το ποτάμι Σταυρός. Τα νερά ρέουν προς Παλαμά. Ο δήμος έχει καλέσει όσους βρίσκονται σε ισόγεια να κινηθούν προς υψηλότερα σημεία. Κόσμος έχει φύγει από τα σπίτια.

Το νερό στο μεγαλύτερο μέρος είναι περίπου στο 1,5 μέτρο .Το όχημα της πυροσβεστικής έχει εγκλωβιστεί. Οι δρόμοι μπορεί να έχουν φερτά υλικά. Υπάρχουν πάρα πολλοί ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΈΝΟΙ ΑΒΟΉΘΗΤΟΙ. ΠΟΛΛΟΊ με κινητικά προβλήματα. Το νερό ανεβαίνει.

Από πληροφορίες από κατοίκους που είχε το Karditsalive.Net καθώς δεν υπάρχει ακόμα κάποια επίσημη ενημερωση σοβαρότατα προβλήματα υπάρχουν στα πεδινά χωριά με το νερό να έχει μπει μέσα σε σπίτια. Πληροφορίες από τον Παλαμά αναφέρουν ότι το νερό στην πόλη είναι κοντά στο 1 μέτρο. Στη Μεταμόρφωση του Δήμου Παλαμά που δόθηκε εντολή για εκκένωση το βράδυ υπάρχουν 40-50 άτομα στον πρώτο όροφο κτιριου περιμένοντας βοήθεια για την διάσωσή τους με το νερό όπως μας ενημέρωσαν οι ίδιοι να βρίσκεται σε ανησυχητικά επίπεδα.

Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν στους άλλους δήμους Καρδίτσας, Σοφάδων και Μουζακίου στα πεδινά τους χωριά.

Στην Καρδίτσα η εικόνα που μας δίνεται από το Δήμο Καρδίτσας ότι υπάρχουν περιοχές της πόλης που έχουν νερά, κυρίως περιφερειακά.

Όλη η γειτονιά σε μια ψηλή οικοδομή για να σωθεί

Ένας από αυτούς, ο κ. Τάσος από τον Παλαμά Καρδίτσας, μίλησε στο MEGA αναφέροντας ότι από τα ξημερώματα της Πέμπτης τα νερά ξεκίνησαν να μπαίνουν στον Παλαμά.

«Από τις 03:40 έχουν μπει τα νερά στον Παλαμά. Αυτή τη στιγμή με όλη τη γειτονιά βρισκόμαστε σε μία ψηλή οικοδομή, έχω 1,5 μέτρα νερό στο σπίτι μου μπροστά, στα 300 μέτρα έχω εγκλωβισμένους μία γυναίκα και έναν ανάπηρο άνθρωπο, με τον οποίο δεν έχω επικοινωνία. Η γυναίκα είναι μέχρι τη μέση στο νερό και σήκωσε τον άντρα στο κεφάλι της για να αναπνέει. Δεν μπορούμε να απεγκλωβίσουμε τους ανθρώπους. Ξεκινήσαμε πλινθόκτιστες κατασκευές και γκρεμίζονται. Περνούν νερά μέσα. Αυτή τη στιγμή είμαστε 14 άτομα από τη γειτονιά που έχουμε μαζευτεί», είπε αρχικά.

«Η γυναίκα με τον άνδρα βρίσκονται σε μία ευθεία στα 250 μέτρα και δεν έχω ούτε μηχάνημα ούτε με τα πόδια μπορώ να προσεγγίσω. Υπάρχουν οι τοπικές Αρχές εδώ αλλά για να πάρουμε τους ανθρώπους πρέπει να πάμε με βάρκα. Έχει αέρα και έχει ασθενή βροχή αυτή τη στιγμή. Από την Δευτέρα το πρωί ξεκίνησε και μετά επιδεινώθηκε. Δεν έχουμε ρεύμα έχει κοπεί από τις 12 η ώρα. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε μία απέραντη θάλασσα να περνάει στις περιουσίες μας. αυτή τη στιγμή γκρεμίζονται πλινθόκτιστες κατασκευές», συνέχισε ο κ. Τάσος.

Στη συνέχεια, ο κάτοικος της περιοχής δήλωσε πως είναι άμεση η ανάγκη να απεγκλωβιστούν οι άνθρωποι που βρίσκονται στα σπίτια τους και δεν μπορούν να μετακινηθούν.

«Το θέμα είναι να έρθει η ΕΜΑΚ να προσεγγίσουμε, να βγάλουμε τον άνθρωπο. Είμαστε όπως μπαίνουμε από την Ιτέα στον Παλαμά Καρδίτσας στα πρώτα σπίτια. Θέλουμε βάρκα να πάρουμε τον άνθρωπο από εκεί. Το θέμα είναι οι ανθρώπινες ζωές. Έχουμε 1,5 μ. νερό δεν μπορεί να έρθει κάποιος», τόνισε κλείνοντας ο κ. Τάσος.

Τα Τρίκαλα πνίγονται.

Από τα ξημερώματα έσπασαν τα ποτάμια, υπερχείλισε σε όλο του το μήκος ο Ληθαίος.Δεν άντεξε στα ορμητικά νερά του Πορταϊκού ποταμού η παλιά γέφυρα “Γκίκα” της Πύλης Τρικάλων η οποία μετά την κατασκευή της νέας δίπλα, χρησιμοποιούνταν σαν πεζογέφυρα.

Ο Δήμος Τρικκαίων έχει ρίξει όλες του τις δυνάμεις στην προσπάθεια αντιμετώπισης των συνεπειών της φοβερής κακοκαιρίας, του Daniel. Οι προσπάθειες συνεχίζονται ως εξής: 1. Εστάλη στις 18:00 περίπου της Πέμπτης 6 Σεπτεμβρίου 2023, προειδοποιητικό μήνυμα από το “112” της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας στους κατοίκους των χωριών Αγία Κυριακή, Γλίνος, Μ. Καλύβια, Λόγγος, Ράξα, Φωτάδα (και στον οικισμό Αμμουδιά) για να είναι σε ετοιμότητα λόγω των πλημμυρικών φαινομένων 2. Εστάλη δεύτερο μήνυμα από το “112” της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας λίγο πριν τα μεσάνυχτα Πέμπτης προς Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου, προς κατοίκους των Τρικάλων, να απομακρυνθούν από υπόγειους και ισόγειους χώρους των κτηρίων, λόγω εξέλιξης των πλημμυρικών φαινομένων. 3. Σε συνεργασία με τη ΣΜΥ απομακρύνονται κάτοικοι των Μ. Καλυβίων 4. Ο Δήμος Τρικκαίων ανοίγει για τους πολίτες που το έχουν ανάγκη, τον χώρο του γυμναστηρίου του 5ου Γυμνασίου Τρικάλων. Σε αυτό θα μεταφερθούν πολίτες που διαβιούν σε περιοχές της πόλης ή του Δήμου που βρίσκονται σε ισόγεια ή υπόγεια ή έχουν ανάγκη να απομακρυνθούν από επικίνδυνα σημεία. 5. Στον ίδιο χώρο ενδέχεται να φιλοξενηθούν και πολίτες από περιοχές εκτός ορίων και αρμοδιότητας του Δήμου Τρικκαίων. 6. Οσοι/ες στον Δήμο Τρικκαίων έχουν ανάγκη να μεταφερθούν στο 5ο Γυμνάσιο, θα επικοινωνούν με το 2431020000 και θα δηλώνουν τα στοιχεία τους. Θα τους δίνονται σχετικές οδηγίες. Το Γραφείο Εξυπηρέτησης Πολιτών “20000” λειτουργεί και αυτές τις βραδινές ώρες. Επίσης και οι τηλεφωνικές γραμμές της ΔΕΥΑΤ 2431076711, 12, 13, 15 7. Εχουν προσφερθεί θέσεις ανάπαυσης σε ξενοδοχείο των Τρικάλων (ΝΤΙΝΑΣ) για φθιλοξενία πολιτών 8. Εχει ανοίξει ο Ξενώνας Ημερήσιας Φροντίδας Αστέγων στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Τρικκαίων Το προσωπικό του Δήμου Τρικκαίων βρίσκεται επί ποδός για ώρες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα που πλήττουν τον τόπο μας. Ο Δήμος Τρικκαίων συνεργάζεται με όλους τους συναρμόδιους φορείς. Συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε τα καιρικά φαινόμενα κάνοντας το καλύτερο δυνατό, με τη σημαντική συνεργασία και των πολιτών.

Δραματική κατάσταση στη Λάρισα 

Κόπηκε στα δύο ο παραλιακός δρόμος Αγιοκάμπου λίγο πριν την τοξωτή γέφυρα (Καλατράβα)… Επίσης, ο δρόμος Αγιά – Λάρισα έκλεισε από νερό και φερτά υλικά από Γερακάρι ως Δήμητρα… Έχει διακοπεί η κίνηση των οχημάτων… Παράκληση του Αστυνομικού Τμήματος Αγιάς, περιορίστε στο ελάχιστο τις μετακινήσεις…

Νύχτα αγωνίας για τα Φάρσαλα: Έγιναν ποτάμι οι δρόμοι

Τόνοι νερού, λάσπης, αλλά και πέτρες κατέβηκαν από το βουνό

Απίστευτες εικόνες που πρέπει να ανατρέξει κανείς πολύ πίσω χρονικά για να δει εάν έχουν εκτυλιχθεί ξανά, έλαβαν χώρα τα ξημερώματα της Πέμπτης μέσα στην πόλη των Φαρσάλων, εκεί όπου τα ακραία καιρικά φαινόμενα μετέτρεψαν σε ποτάμι τους δρόμους.

Μεγάλες ποσότητες νερού, λάσπη αλλά και πέτρες πλημμύρισαν την πόλη με τους κατοίκους να ξενυχτούν όλο το βράδυ προσπαθώντας να απομακρύνουν τα νερά για να προστατέψουν τις περουσίες τους.

Δραματική είναι η κατάσταση και στα χωριά πέριξ του Πηνειού ποταμού τα οποία πλημμύριζαν συνεχώς. Τεράστιες είναι οι καταστροφές σε υποδομές, περιουσίες και αγροτικές καλλιέργειες,

Σήμερα, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ στο στόχαστρο του Daniel θα βρεθούν και πάλι η Θεσσαλία, η Στερεά, οι Σποράδες και η Εύβοια που επλήγησαν τις τελευταίες 48 ώρες.

Τα φαινόμενα θα αρχίσουν να εξασθενούν από το μεσημέρι και έπειτα, με την επόμενη ημέρα να αποκαλύπτει το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής.

Και η Αττική που «σφυροκοπήθηκε» χθες από σφοδρές καταιγίδες το απόγευμα και το βράδυ της Τετάρτης θα δεχτεί ένα τελευταίο κύμα καταιγίδων περίπου στις 8 με 9 το πρωί της Πέμπτης, σύμφωνα με τα δεδομένα του windy.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του KarditsaLive.Net το ακίνητο κατέρρευσε δίπλα στον ποταμό που είχε ανεβάσει τη στάθμη του.

Το κτίριο νωρίτερα όπως και η υπόλοιπη περιοχή του περιφερειακού είχε εκκενωθεί.

Αρκετά νερά και λάσπες μπήκαν και από άλλες διόδους στην πόλη του Μουζακίου με τους κατοίκους να δίνουν μάχη να μην πλημμυρίσουν σπίτια και καταστήματα. Η εικόνα που μας μεταφέρεται το πρωί από το ύψος της στάθμης στο ποτάμι είναι πολύ καλύτερη με τη βροχή βέβαια να συνεχίζεται.

Τρεις οι νεκροί – Τεράστια προβλήματα χθες

Οπως είναι γνωστό από χθες, στους τρεις ανέρχονται πλέον οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους από την κακοκαιρία. Eνας 82χρονος ανασύρθηκε χθες χωρίς τις αισθήσεις του, αφότου καταπλακώθηκε από όχημα στην περιοχή Ελληνόπυργος της Καρδίτσας. Ο ηλικιωμένος εντοπίστηκε από στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μουζακίου, δεδομένου ότι στο σημείο δεν μπορούσε να πλησιάσει ασθενοφόρο. Νωρίτερα μια ηλικιωμένη γυναίκα βρέθηκε νεκρή στην Πάλτση Πηλίου.

Βόλο, Πήλιο, Σκιάθο, βόρεια Εύβοια, Καρδίτσα, Φθιώτιδα αλλά και Αθήνα χτύπησαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκαλώντας τρομερά προβλήματα. Εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης έκλεισε το μεσημέρι και η εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης στο ύψος του Κιλελέρ στο ρεύμα προς Αθήνα, καθώς το οδόστρωμα είχε γεμίσει λάσπες και κλαδιά που συμπαρέσυρε το νερό. Τα ορμητικά νερά του Πορταϊκού ποταμού παρέσυραν και την παλιά γέφυρα του Αγίου Βησσαρίωνα στην Πύλη Τρικάλων, ενώ νωρίτερα είχε καταρρεύσει γέφυρα στην περιοχή των Στουρναραίικων.

Ζημιές σημειώθηκαν και στην Αργολίδα κυρίως σε Επίδαυρο και Ερμιονίδα. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στη Θεσσαλία, με τα 4/5 του Θεσσαλικού Κάμπου να έχουν σοβαρές ζημιές. Στον Βόλο οι βροντές, οι κεραυνοί αλλά και οι σφοδρές βροχοπτώσεις συνεχίζονται με ελάχιστα διαλείμματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στην πόλη προκειμένου να συντονίσει τις προσπάθειες αντιμετώπισης των δυσκολιών που έχουν προκύψει από την κακοκαιρία, η οποία μάλιστα αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα.

Κυκλοφοριακό χάος στην Αθήνα Την Τετάρτη η κακοκαιρία έφτασε στην Αθήνα και από το απόγευμα δημιούργησε προβλήματα, ενώ νέο κύμα βροχοπτώσεων σημειώθηκε τα μεσάνυχτα.

Πλημμυρικά φαινόμενα προκάλεσαν «έμφραγμα» σε κεντρικές οδικές αρτηρίες το απόγευμα, οδηγώντας τις αρχές στην απόφαση να διακόψουν προσωρινά την κυκλοφορία των οχημάτων (Πειραιώς, Ποσειδώνος, Κωνσταντίνου Καραμανλή), ενώ δυσκολίες αντιμετώπισαν επίσης περιοχές όπως ο Πειραιάς, οι Αχαρνές, το Μαρκόπουλο, το Πικέρμι και η Ελευσίνα.

Προβλήματα προέκυψαν και στην κίνηση των μέσων σταθερής τροχιάς, καθώς διακοπές σημειώθηκαν στη γραμμή 1 του Μετρό (Πειραιάς-Κηφισιά), ενώ σε «λίμνες» μετατράπηκαν οι σταθμοί του Μετρό σε Ευαγγελισμό και Μοναστηράκι.

Οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου έλαβαν μάλιστα μήνυμα από το 112, προκειμένου να αποφύγουν τις μη αναγκαίες μετακινήσεις.

Λίγο μετά τις 11 το βράδυ, νέο κύμα καταιγίδας χτύπησε την πρωτεύουσα και έκλεισαν κεντρικοί δρόμοι, η Ποσειδώνος (στο ύψος της λεωφόρου Αλίμου στο ρεύμα προς Πειραιά, και στο ύψος του ΚΠΙΣΝ στο ρεύμα προς Γλυφάδα) και η Πειραιώς (από τη Χαμοστέρνας μέχρι το ύψος της Πέτρου Ράλλη).

«Πνίγηκαν» Βόλος και Λάρισα Εικόνες καταστροφής καταφτάνουν από τη Θεσσαλία, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο της κακοκαιρίας, καταγράφοντας μάλιστα ρεκόρ αναφορικά με το ύψος βροχής.

Ανδρες της ΕΜΑΚ έπλεαν κυριολεκτικά με φουσκωτές βάρκες μέσα στους δρόμους του Βόλου, προσπαθώντας να εντοπίσουν με σφυρίχτρες εγκλωβισμένους πολίτες.

Χωρίς νερό και ρεύμα Περισσότερες από 30 ώρες, έως χθες αργά το βράδυ, πολλές περιοχές του Βόλου είχαν μείνει χωρίς ρεύμα, με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί και η υδροδότηση.

Σταδιακά αποκαθίσταται η σύνδεση με το ηλεκτρικό, αλλά εξαιτίας των εκτεταμένων καταστροφών στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ είναι πιθανό να χρειαστεί αρκετός χρόνος ακόμη. Δεδομένου ότι πολλοί πολίτες δεν είχαν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ο δήμαρχος τους καλούσε να προμηθευτούν εμφιαλωμένο νερό από το δημαρχείο, εφόσον βέβαια κατάφερναν να φθάσουν με κάποιον τρόπο έως εκεί, αφού η πόλη έχει μετατραπεί σε μια απέραντη λίμνη.

Ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο είναι κυριολεκτικά διαλυμένο, γεγονός που όπως φαίνεται δεν ήταν απρόσμενο, εφόσον οι συγκεκριμένες περιοχές πλημμυρίζουν συχνά ακόμη και με πολύ λιγότερη βροχή.

Κακοκαιρία Daniel: Δύσκολη νύχτα στη Θεσσαλία, εξασθένηση από το απόγευμα – Κλειστή η Εθνική Αθηνών – Θεσσαλονίκης-4 Με απόγνωση, κάτοικος του Πλατανιά Πηλίου κοιτάζει την απόκοσμη εικόνα. Ενα πούλμαν έχει παρασυρθεί και έχει σταματήσει σε ένα τριώροφο σπίτι, το οποίο επίσης έχει υποστεί ανυπολόγιστες καταστροφές από την κακοκαιρία.

Δρόμοι κόπηκαν στη μέση, γέφυρες και σπίτια κατέρρευσαν, επιχειρήσεις υπέστησαν ανυπολόγιστες ζημιές, ζώα πνίγηκαν, καλλιέργειες καταστράφηκαν.

«Οι συνοικίες γύρω από το λιμάνι πλημμυρίζουν πολύ συχνά. Αυτό συμβαίνει γιατί εκεί καταλήγουν τα δύο ρέματα του Βόλου, ο Ξηριάς και ο Κραυσίδωνας, οι εκβολές των οποίων έχουν περιοριστεί δραστικά για να φτιαχτούν “υποδομές”. Αεροφωτογραφίες του 1945 δείχνουν πώς ήταν τα ρέματα στη φυσική τους κοίτη. Ο Ξηριάς είχε εκβολές 640 μέτρα και σήμερα είναι 40 μέτρα και ο Κραυσίδωνας 240 μέτρα, τα οποία έχουν περιοριστεί και πάλι σε 40 μέτρα. Το νερό που έπεσε ήταν φυσικά συγκλονιστικό, αλλά δεν θα είχαμε αυτές τις καταστροφές αν δεν είχαν στενέψει τόσο πολύ τα ρέματα. Εχουμε βάλει μια τάπα στη ροή του νερού, στο ποτάμι, το νερό δεν έχει τον χώρο που χρειάζεται», εξηγεί στην «Κ» ο τοπογράφος – μηχανικός Δημήτρης Θεοδοσόπουλος, επικεφαλής ερευνητικής ομάδας για τα ρέματα της Αττικής. «Και τα αντιπλημμυρικά έργα που σχεδιάζονται και γίνονται είναι στην κατεύθυνση της “καναλοποίησης” των ρεμάτων που αντιμετωπίζονται μόνο ως αγωγοί ομβρίων. Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη ανοίγουν και πάλι τα υπόγεια ρέματα. Το κλίμα αλλάζει, εμείς δεν πρέπει να αλλάξουμε;», αναρωτιέται ο κ. Θεοδοσόπουλος.

Στο μεταξύ, το βόρειο και το νότιο Πήλιο παραμένουν αποκομμένα από την πόλη του Βόλου καθώς οι δρόμοι και τα γεφύρια έχουν διαλυθεί, ενώ πολλά χωριά δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους λόγω των κατολισθήσεων και των πτώσεων δέντρων που έχουν μπλοκάρει πλήρως την πρόσβαση. Είναι δύσκολο έως αδύνατον να προσεγγίσουν τόσο η Πυροσβεστική όσο και τα μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας και της Περιφέρειας, ακριβώς γιατί οι δρόμοι είναι απροσπέλαστοι από τη λάσπη και τα φερτά υλικά.

«Χάος». Με αυτή τη λέξη περιγράφει την κατάσταση στο Πήλιο ο Χρήστος Φάβιος που βρίσκεται εγκλωβισμένος στο χωριό Μηλίνα. Oπως λέει, δεν υπάρχουν πλέον δρόμοι, αφού το οδόστρωμα έχει υποχωρήσει, κτίρια έχουν παρασυρθεί, όλες οι γέφυρες έχουν πέσει, ενώ φυσικά δεν υπάρχουν νερό και ηλεκτρικό. Το νερό που έπεσε ήταν πρωτοφανές. Ενδεικτικά στη Ζαγορά σημειώθηκε ρεκόρ ημερήσιας βροχόπτωσης με 754 χιλιοστά βροχής σε μόλις 20 ώρες, τη στιγμή που μέσα σε ένα χρόνο το ύψος βροχής στην Αττική δεν ξεπερνάει τα 400 χιλιοστά βροχής.

Στη Λαμία Και στη Λαμία χθες κεντρικοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια και γέμισαν πέτρες και φερτά υλικά, με αποτέλεσμα σε πολλά σημεία να είναι αδύνατη η κυκλοφορία. Ωστόσο, ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες σε πολλές περιοχές. Στα Τέμπη εκατοντάδες στρέμματα με καλλιέργειες πατάτας και φασολιών, καθώς και καλλιέργειες αμυγδάλου, ροδακίνου και σταφυλιού βρίσκονται πλέον κάτω από το νερό.

Τι προκάλεσε τέτοιες βροχοπτώσεις Η επιµονή πολύ έντονων βροχοπτώσεων για δύο και περισσότερες ημέρες στις ίδιες τοποθεσίες λειτουργεί σωρευτικά και συμβάλλει σε μεγάλα πλημμυρικά φαινόμενα. Πέρα από τις τεράστιες ποσότητες βροχής που έπεσαν στην περιοχή του Πηλίου και στον Βόλο από το βράδυ της Δευτέρας μέσα σε ένα 48ωρο και μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης στη Θεσσαλία έχουν σημειωθεί (σύμφωνα με τους μετεωρολογικούς σταθμούς του Αστεροσκοπείου Αθηνών) πολύ μεγάλα ποσά υετού: Κωφοί Μαγνησίας 457 χιλιοστά, Πεζούλα 414 χιλιοστά, Μουζάκι 397 χιλιοστά, Καρδίτσα 391 χιλιοστά! Ας σημειωθεί πως κάθε χιλιοστό μεταφράζεται σε ποσότητα ενός τόνου νερού ανά στρέμμα. Πού οφείλονται όμως τόσο έντονα καιρικά φαινόμενα, τόσο μεγάλες βροχοπτώσεις και καταιγίδες, και μάλιστα μόλις λίγες ημέρες μετά το ημερολογιακό τέλος του καλοκαιριού; «Υπάρχει πύκνωση παρόμοιων φαινομένων τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο, ακόμη και τον Νοέμβριο. Εχουμε δει να σημειώνονται ακόμη και μεσογειακοί κυκλώνες, όπως ήταν ο “Ιανός”. Οι υψηλές θερμοκρασίες των θαλασσών, ειδικά μετά από καύσωνες, οδηγούν σε κύκλους αυξημένης εξάτμισης υδρατμών, που στη συνέχεια μετατρέπονται σε μεγάλα νέφη βροχής», εξηγεί στην «Κ» ο Νίκος Μιχαλόπουλος, διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Το επικαιροποιημένο έκτακτο της ΕΜΥ Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, που εκδόθηκε στις 03-09-2023/1300 τοπική ώρα, επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, καθώς η κακοκαιρία Daniel που ήδη από τη Δευτέρα 04-09-2023 προκαλεί ιδιαίτερα έντονα φαινόμενα, θα συνεχιστεί έως και τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης 07-09-2023.

Πιο αναλυτικά για την Πέμπτη 07-09-2023:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως τους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας) και την βόρεια Εύβοια. Από πολύ νωρίς το πρωί κυρίως στα ανατολικότερα τμήματα της Θεσσαλίας και τις Σποράδες αναμένεται ένταση των φαινομένων. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Κολυδάς: Νέο κύμα επικίνδυνης κακοκαιρίας Ένα επικίνδυνο κύμα κακοκαιρίας έρχεται την Πέμπτη. Για την περίπτωση της Θεσσαλίας ο μετεωρολόγος και διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, υπογράμμισε:

Συνολικά στην περιοχή του κάμπου και στα δυτικά τμήματα των νομών Καρδίτσας και Τρικάλων – στους ορεινούς όγκους – αναμένονται ύψη βροχής γύρω στα 150 χιλιοστά. Αυτό θα γίνει από το πρωί μέχρι και το μεσημέρι της Πέμπτης.

Αυτό αντιστοιχεί σε 150 τόνους νερού ανά στρέμμα. Μάλιστα, όπως εξήγησε ο Θ. Κολυδάς στην καταιγίδα της Τετάρτης στην Αθήνα είχαμε περί τα 50 ως 80 χιλιοστά βροχής μέχρι το βράδυ.

«Οι βροχές και οι ισχυρές καταιγίδες ξεκινούν έναν 2ο επικίνδυνο κύκλο στο ανατολικό τμήμα της Μαγνησίας» την Πέμπτη (7/9), τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να μας εφησυχάσει έστω και μια μικρή μείωση στην περιοχή του κάμπου, την ήδη επιβαρυμένη».

Ειδικότερα για την Πέμπτη, σημείωσε:

«Έχουμε ισχυρές καταιγίδες από τις 5 το πρωί μέχρι τις 7 με 8 το απόγευμα στο Πήλιο, όπως όταν ξεκίνησε η κακοκαιρία από την Αγιά και νοτιότερα – σε όλο παραλιακό μέτωπο, στις Βόρειες Σποράδες και Βόρεια Εύβοια», όπως είπε.

Μαρουσάκης: Συνέχεια της κακοκαιρίας σε Θεσσαλία, Σποράδες, Φθιώτιδα, Β. Εύβοια Οι καταιγίδες στην Αθήνα την Τετάρτη (6/9) ήταν πιο δυνατές απ’ ό,τι αναμενόταν διαπίστωσε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης. Επρόκειτο για ζώνη καταιγίδων στον νομό Αττικής, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο μετεωρολόγος του OPEN έκανε λόγο για ιστορική κακοκαιρία που χτύπησε την Ελλάδα, αναφερόμενος στους όγκους νερού βροχής που έπεσαν ανά περιοχή. Η κακοκαιρία κινείται με ιδιαίτερη σφοδρότητα και θα χτυπήσει περιοχές από τη Λαμία και πάνω. Συνεπώς χρειάζεται μεγάλη προσοχή και στην περιοχή της Λάρισας.

Θεσσαλία, Βόλος, Εύβοια, Φθιώτιδα είναι στο στόχαστρο μέχρι το πρωί της Πέμπτης (7/9). Μετά το πρωί, μέχρι και τις πρώτες απογευματινές ώρες, η κακοκαιρία αναμένεται να πλήξει:

Θεσσαλία Σποράδες Εύβοια Βοιωτία

Ο καιρός σήμερα από την ΕΜΥ Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη βόρεια Εύβοια, την κεντρική και ανατολική Στερεά. Τα φαινόμενα από αργά το απόγευμα θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί βορειοανατολικοί και στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6, στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Θα φθάσει στα βορειδυτικά τους 24 με 26, στα υπόλοιπα ηπερωτικά τους 27 με 30 και στη νησιωτική χώρα τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Στη Θράκη παροδικά αυξημένες νεφώσεις με λίγες τοπικές βροχές. Στη Μακεδονία αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και, κυρίως στην κεντρική Μακεδονία, σποραδικές καταιγίδες.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Θρακικό τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στο νότιο Ιόνιο σποραδικές καταιγίδες.

Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Στην ανατολική Πελοπόννησο παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και, κυρίως το πρωί, σποραδικές καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές αυξημένες νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές κυρίως στα ανατολικότερα τμήματα της Θεσσαλίας και τις Σποράδες. Τα φαινόμενα από αργά το απόγευμα θα εξασθενήσουν.

Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά και νότια τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στην Κρήτη. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στις δυτικές Κυκλάδες.

Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ. Από τα βόρεια βαθμιαία θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων και από το μεσημέρι θα ενισχυθούν σε 5 με 6 και τοπικά στις βόρειες Κυκλάδες έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές στα βόρεια και βαθμιαία βελτίωση.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα βόρεια 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στα βόρεια. Τα φαινόμενα αργά το απόγευμα θα εξασθενήσουν.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα νότια βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 21 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπκές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Πηγές:in.gr/katthimerini/karditsanet/onlarisa

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα