Ελλάδα

Ιταλία: Κατάσχεσε το Μάρε Ιόνιο που ήταν γεμάτο πρόσφυγες

Σε πλήρη εφαρμογή βάζει την ποινικοποίηση της διάσωσης προσφύγων η κυβέρνηση Μελόνι στην Ιταλία

Parallaxi
ιταλία-κατάσχεσε-το-μάρε-ιόνιο-που-ήτα-1071741
Parallaxi

Σε πλήρη εφαρμογή βάζει την ποινικοποίηση της διάσωσης προσφύγων η κυβέρνηση Μελόνι στην Ιταλία, στο πλαίσιο της σκληρής αντιπροσφυγικής της ατζέντας. Το ιταλικό Λιμενικό προχώρησε την Τετάρτη στην κατάσχεση του διασωστικού σκάφους Μάρε Ιόνιο για είκοσι ημέρες, επιβάλλοντας επίσης 3.333 ευρώ πρόστιμο, επειδή δεν παρέδωσε στο Λιμενικό της Λιβύης 116 πρόσφυγες που διέσωσε στη Μεσόγειο, βάσει του νέου αντιπροσφυγικού νόμου που ψήφισε η ιταλική κυβέρνηση στις αρχές του έτους.

«Όλοι οι άνθρωποι που διασώσαμε έχουν δραπετεύσει από τις φυλακές λιβυκών συμμοριών και φέρουν ακόμα σημάδια από βασανιστήρια στα σώματά τους. Η διάσωση έγινε σε διεθνή ύδατα (80 μίλια από την Λιβύη), αλλά στην λιβυκή ζώνη SAR. Όμως, η Λιβύη είναι σε εμπόλεμη κατάσταση, ΔΕΝ είναι αναγνωρισμένη ως ασφαλές σημείο από κανέναν διεθνή οργανισμό, συνεπώς η επιστροφή προσφύγων εκεί συνιστά έγκλημα», γράφει σε ανάρτηση στο facebook ο Ιάσονας Αποστολόπουλος, διασώστης στο Μάρε Ιόνιο.

Συνεχίζει: «Στην πιο θανατηφόρα θάλασσα του πλανήτη (2.300 νεκροί μόνο φέτος), αντί να αυξάνουν τα μέσα διάσωσης, τα καταστέλλουν! Μέσα σε 10 μήνες, έχουν κατασχέσει 8 διασωστικά καράβια. Ο πνιγμός χρησιμοποιείται ως μέσο αποτροπής της προσφυγιάς προς την Ευρώπη και η διάσωση συνεχίζει να αποτελεί αντίσταση στην κρατική θανατοπολιτική. Εμείς αυτό που κρατάμε είναι το χαμόγελο των προσφύγων, το πείσμα τους για ζωή κι ελευθερία και η φράση τους “σήμερα ξαναγεννηθήκαμε”.

Όσο περνάει από το χέρι μας, δεν πρόκειται ποτέ να πειθαρχήσουμε, δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψουμε επαναπροωθήσεις στην Λιβύη, στην Τυνησία ή οπουδήποτε αλλού. Περήφανα πάντα στο πλευρό των καταπιεσμένων, στο πλευρό ανθρώπων που αγωνίζονται».

Πηγή: efsyn.gr

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα