Ελλάδα

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Νέο μήνυμα του 112 στην Αττική

Κλειστά σχολεία, τηλεργασία στο δημόσιο και προβλήματα στην κυκλοφορία.

Parallaxi
κακοκαιρία-μπάρμπαρα-νέο-μήνυμα-το-951147
Parallaxi

Τα πρώτα προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας Μπάρμπαρα που πλήττει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας έκαναν την εμφάνισή τους.

Το κύμα της κακοκαιρίας, που έχει ως κύρια χαρακτηριστικά το δριμύ ψύχος, τον ισχυρό παγετό και τις πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλό υψόμετρο, ξεκίνησε την επέλασή του αργά το βράδυ του Σαββάτου και τις τελευταίες ώρες, από νωρίς το πρωί της Κυριακής ουσιαστικά, επηρεάζει -μεταξύ άλλων- και το λεκανοπέδιο της Αττικής.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 10:00 της Κυριακής, πυκνή χιονόπτωση καταγράφεται στα ορεινά του νομού Αττικής, αλλά και σε περιοχές των βορείων προαστίων. Συγκεκριμένα, πυκνό χιόνι πέφτει σε Ροδόπολη, Διόνυσο, Δροσιά, Άγιο Στέφανο, Άνοιξη, Σταμάτα , Πάρνηθα, Βίλια και Ιπποκράτειο Πολιτεία, ενώ χιονόπτωση παρατηρείται και στο Μαρούσι.

Ποιοι δρόμοι έχουν κλείσει λόγω της κακοκαιρίας

Οι αρμόδιες Αρχές της χώρας δηλώνουν πως βρίσκονται σε ύψιστη επιφυλακή, ωστόσο οι πρώτες χιονοπτώσεις δεν άργησαν να φέρουν προβλήματα, κυρίως στο οδικό δίκτυο.

Η κυκλοφορία έχει διακοπεί:

  • Στην περιφερειακή οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης από το Σ.Ν.Πεντέλης 414 μέχρι τον Αγιο Πέτρο.
  • Στην παλαιά Εθνικό οδό Ελευσίνας-Θηβών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από τη Χ/Θ 5,000 (πρατήριο καυσίμων Revoil-πρώην Cyclon) έως τα όρια του Ν. Αττικής με τον Ν. Βοιωτίας (Χ/Θ 30,000).
  • Στην επαρχιακή οδό Τατοΐου – Αγ. Μερκουρίου από το ύψος της συμβολής με την οδό Χλόης (βασιλικά κτήματα) στη Βαρυμπόμπη στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αγ. Μερκούριο.
  • Στην επαρχιακή οδό Μαλακάσας – Αγ.Μερκουρίου από το ύψος της συμβολής της με την οδό Τυρταίου στις Αφίδνες, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αγ. Μερκούριο.
  • Επιπλέον, στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από τον Άγιο Στέφανο έως το Καπανδρίτι, η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Τροχαία Αττικής η κίνηση των οχημάτων στην Αθηνών-Λαμίας, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από τη γέφυρα Καλυφτάκη μέχρι και τον κόμβο των Οινοφύτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Υπενθυμίζεται πως, από τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου, με απόφαση του Διευθυντή Τροχαίας Αττικής, είναι υποχρεωτικό όλα τα οχήματα που κυκλοφορούν στην Αττική να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα. Το πρόστιμο, σύμφωνα με τον νόμο, ανέρχεται στα 80 ευρώ.

Τηλεργασία τη Δευτέρα στο Δημόσιο – Σύσταση για τον ιδιωτικό

Με τηλεργασία θα εργαστούν αύριο Δευτέρα (06/02) οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τηλεργασία και στον ιδιωτικό, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο από τον εκπρόσωπο Τύπου της πυροσβεστικής.

Επανέλαβε την έκκληση για περιορισμό των μετακινήσεων καθώς αναμένεται τα φαινόμενα να ενταθούν τις επόμενες ώρες.

Κλειστά τη Δευτέρα τα σχολεία στην Αττική

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής, κατόπιν έκτακτης σύσκεψης με τους Δημάρχους της Αττικής, κλειστά θα είναι αύριο, Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, όλα τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Αττικής λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών που φέρνει η κακοκαιρία Μπάρμπαρα.

Κλειστοί θα είναι και όλοι οι παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί της Αττικής, κατόπιν ομόφωνης απόφαση των Δημάρχων των οποίων είναι αρμοδιότητα τους.

Εκτός κυκλοφορίας 5 γραμμές του ΟΑΣΑ – 15 υπολειτουργούν

Τροποποιήσεις στις διαδρομές των λεωφορειακών γραμμών που αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τις επικρατούσες ανά περιοχή συνθήκες ανακοίνωσε ο ΟΑΣΑ λόγω της κακοκαιρίας “Μπάρμπαρα”

Ήδη έχουν τεθεί σε μερική λειτουργία 15 λεωφορειακές γραμμές, ενώ 5 λεωφορειακές γραμμές έχουν τεθεί εκτός κυκλοφορίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έως τώρα ενημέρωση, ισχύουν οι ακόλουθες μεταβολές:

ΜΕΡΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

  • 410 Ο.Α.Κ.Α.-ΑΝΩ ΜΕΛΙΣΣΙΑ εως Nοσ. Παπαδημητρίου εκτός Βίγλας
  • 446 ΣΤ.ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ-ΝΟΣ.ΠΕΝΤΕΛΗΣ (μέσω ΠΙΚΠΑ) μέχρι Νοσ. Παπαδημητρίου εκτός ‘Αγιο Σύλλα)
  • 447 ΧΑΛΑΝΔΡΙ-ΑΝΩ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ έως Αναπαύσεως
  • 450 ΣΤ.ΧΑΛΑΝΔΡΙ-ΧΑΛΑΝΔΡΙ-Ν.ΠΕΝΤΕΛΗ έως Αναπαύσεως
  • 451 ΣΤ.ΧΑΛΑΝΔΡΙ-Ν.ΠΕΝΤΕΛΗ-ΧΑΛΑΝΔΡΙ έως Αναπαύσεως
  • 460 ΣΤ.ΧΑΛΑΝΔΡΙ-ΧΑΛΑΝΔΡΙ-Π.ΠΕΝΤΕΛΗ έως Αναπαύσεως
  • 461 ΣΤ.ΧΑΛΑΝΔΡΙ-Π.ΠΕΝΤΕΛΗ-ΧΑΛΑΝΔΡΙ έως Αναπαύσεως
  • 314 ΣΤ.ΔΟΥΚ.ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ – ΠΑΛΛΗΝΗ – ΡΑΦΗΝΑ : Τα Λεωφορεία δεν διέρχονται από Πανόραμα -Ντράφι -Πεντέλη
  • 536 ΖΗΡΙΝΕΙΟ – ΔΙΟΝΥΣΟΣ: αδυναμία πρόσβασης σε Παιδ. Χαρά – Λεωφ. Αιολίδος / Έως 14η Φούρνος
  • 509 ΖΗΡΙΝΕΙΟ – ΚΡΥΟΝΕΡΙ: έως Γέφυρα Εθνικής Οδού / αδυναμία πρόσβασης σε Οικισμό Ποντίων
  • 507 ΖΗΡΙΝΕΙΟ – ΣΤΑΜΑΤΑ: αδυναμία πρόσβασης σε Πλ. Ροδόπολης
  • 535 ΖΗΡΙΝΕΙΟ – ΕΥΞ.ΠΟΝΤΟΣ: αδυναμία πρόσβασης σε Λεωφ. Πιπεροπούλου
  • 503 ΖΗΡΙΝΕΙΟ – ΒΑΡΥΜΠΟΜΠΗ: έως Πλ. Βαρυμπόμπης
  • 726 ΑΧΑΡΝΑΙ – ΘΡΑΚ/ΝΕΣ (ΒΟΥΝΟ): έως Πλ. Θρακομακεδόνων
  • 537 ΑΧΑΡΝΑΙ – ΒΑΡΥΜΠΟΜΠΗ: έως Αεροπορική Βάση Δεκελείας

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

  • 301-301Β ΣΤ. ΔΟΥΚ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ – ΑΝΘΟΥΣΑ – ΠΕΝΤΕΛΗ (ΚΥΚΛΙΚΗ)
  • 324 ΑΝΘΟΥΣΑ-ΠΑΛΛΗΝΗ-ΚΑΝΤΖΑ (ΚΥΚΛΙΚΗ)
  • 535 Α ΖΗΡΙΝΕΙΟ – ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ – ΦΡΑΓΜΑ – ΚΑΛΕΤΖΙ (ΚΥΚΛΙΚΗ)
  • 861 ΕΛΕΥΣΙΝΑ – ΜΑΝΔΡΑ (ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΤΙΤΑΝ)

Δεμένα πλοία στα λιμάνια

Την ίδια στιγμή, σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω ισχυρών ανέμων που πνέουν στα πελάγη και φθάνουν κατά τόπους τα 9 μποφόρ.

Κλειστές είναι, επίσης, οι γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Αρκίτσα-Αιδηψός, καθώς και από το λιμάνι του Βόλου προς τις Σποράδες.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν, πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές η τροποποιήσεις των δρομολογίων.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) από το μεσημέρι της Κυριακής (05/02)θα πνέουν θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη, οι οποίοι από το απόγευμα της Κυριακής στο Ιόνιο και από την Τρίτη (07/02) στο Αιγαίο, σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Προβλήματα στα τρένα

Επίσης, πιθανές τροποποιήσεις ή ακυρώσεις ορισμένων δρομολόγιων της Hellenic Train αναμένονται από σήμερα, Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, λόγω των καιρικών φαινομένων.

Σύμφωνα με ενημέρωση στην ιστοσελίδα της εταιρείας, οι αμαξοστοιχίες 3800-3801 που εκτελούν την τουριστική διαδρομή του Πηλίου ακυρώνονται με απόφαση του ΟΣΕ εξαιτίας της χιονόπτωσης, ενώ οι αμαξοστοιχίες 1538-1539 στη γραμμή της Χαλκίδας παρουσιάζουν καθυστέρηση 20 λεπτών.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Train, θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για την κατάσταση κυκλοφορίας στο web site της εταιρίας (hellenictrain/ανακοινώσεις), καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (twitter, telegram).

Εγκλωβίστηκε πούλμαν με 40 επιβάτες

Ισχυρή χιονόπτωση πλήττει τις τελευταίες ώρες και τον δήμο Διρφύων Μεσσαπίων, στη Στερεά Ελλάδα, όπου εκχιονιστικά μηχανήματα προσπαθούν να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας evima.gr, πούλμαν με 40 επιβάτες έφτασε στο καταφύγιο της Δίρφυς, ωστόσο ακινητοποιήθηκε λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.

Οι 40 επιβάτες, αυτή τη στιγμή, επιστρέφουν με τα πόδια στην Στενή καθότι απαγορεύεται η διέλευση των βαρέων οχημάτων.

Κλειστά καταστήματα τη Δευτέρα σε βόρεια και βορειοανατολική Αττική

Λόγω της κακοκαιρίας Μπάρμπαρα, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων αποφάσισε να παραμείνουν κλειστά αύριο, Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, όλα τα εμπορικά καταστήματα στη βόρεια και βορειοανατολική Αττική -συμπεριλαμβανόμενων των βορείων προαστίων της Αθήνας.

Επίσης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξεδόθη, ειδικό καθεστώς λειτουργίας προβλέπεται για φαρμακεία, καταστήματα τροφίμων και supermarket, πρατήρια καυσίμων και καταστήματα πώλησης εργαλείων και αλυσίδων χιονιού για τα οχήματα.

Σύμφωνα, δε, με την Γενική Γραμματεία, στις ίδιες περιοχές θα απαγορεύεται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η μεταφορά και η πώληση αγαθών μέσω υπηρεσιών delivery ή courier.

πηγή – news247

Αναβλήθηκαν οι εξετάσεις της Δευτέρας στα Πανεπιστήμια της Αττικής

Οι φοιτητές δεν θα κάτσουν στα φοιτητικά έδρανα αύριο Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου για να δώσουν εξετάσεις στα Πανεπιστήμια της Αττικής, ύστερα από απόφαση των Πρυτανικών Αρχών, λόγω της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα».

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ), το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ), το Πάντειο, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο έχουν ανακοινώσει την αναστολή της εξεταστικής καθώς και την εξ αποστάσεως τηλεργασία για το διοικητικό προσωπικό.

Νέο μήνυμα του 112 σε Αττική και Εύβοια

Νέο μήνυμα από το 112 ήχησε στα κινητά τηλέφωνα των κατοίκων της Αττικής, στην Αθήνα και της Εύβοιας ενόψει της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα».

Αναλυτικότερα, το μήνυμα από την Πολιτική Προστασία αναφέρει: «Μήνυμα για επικίνδυνες χιονοπτώσεις στην περιοχή σας. Περιορίστε δραστικά τις μετακινήσεις και ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών».

Απαγορεύεται η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων σε τμήμα του ΠΑΘΕ από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα

Λόγω των έκτακτων δυσμενών καιρικών συνθηκών, η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι, από τις 23:00 του Σαββάτου (04-02-2023) έως την ύφεση των καιρικών φαινομένων, δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, στο ρεύμα πορείας με κατεύθυνση από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα στον οδικό άξονα του Αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ, από τα διόδια Μαλγάρων έως τον κόμβο Κλειδίου. Εξαιρούνται όσα από τα οχήματα έχουν τελικό προορισμό μέχρι και την πόλη της Λάρισας.

Στην ανακοίνωση της Διεύθυνσης Τροχαίας επισημαίνεται ότι για τα επιτρεπόμενα κινούμενα οχήματα «επί του ανωτέρω οδικού δικτύου, που έχουν προορισμό τους νομούς Πιερίας, Λάρισας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας και Αττικής, στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων όλων των λοιπών κατηγοριών, υπενθυμίζεται η υποχρέωση του εφοδιασμού και χρήσης των οχημάτων τους με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εξαιρούμενων των οχημάτων τα οποία φέρουν ειδικά ελαστικά (χιονολάστιχα που φέρουν ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου)».

Από τις εν λόγω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις εξαιρούνται τα οχήματα έκτακτης ανάγκης (Ε.Κ.Α.Β., Π.Υ., κλπ), τα οχήματα οδικής βοήθειας, αυτά που μεταφέρουν αλάτι και τα οχήματα που κατευθύνονται από κόμβο Κλειδίου προς Εγνατία οδό (Βέροια, Κοζάνη κ.τ.λ.).

 Θεοδωρικάκος: 1.000 αστυνομικοί και 200 οχήματα της ΕΛ.ΑΣ σε επιφυλακή στην Αττική για την κακοκαιρία

Την ετοιμότητα της Ελληνικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων ανέφερε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος: «1.000 αστυνομικοί και 200 οχήματα της ΕΛ.ΑΣ βρίσκονται σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την κακοκαιρία στην Αττική. Υπάρχουν 34 σημεία ελέγχου» επεσήμανε ο Υπουργός μιλώντας στον Σκάι και συμπλήρωσε: «Υπάρχει πλήρης συντονισμός με την Πολιτική Προστασία και την Περιφέρεια».

Αναφερόμενος στις εκλογές χαρακτήρισε αμυντική την πολιτική Τσίπρα, σημειώνοντας ότι το δίλημμα που θέτει είναι τεχνητό προκειμένου να συσπειρώσει τον χώρο του. Το πραγματικό δίλημμα, υπογράμμισε ο κ. Θεοδωρικάκος, είναι σταθερότητα και προοπτική ή επιστροφή στον τεχνητό διχασμό. Και κάλεσε και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκο Ανδρουλάκη να αποφασίσει αν θα είναι με το μέτωπο της αλήθειας, της προόδου, της ενότητας, των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων ή με τον λαϊκισμό και τον διχασμό. Ο κ. Θεοδωρικάκος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΝΔ θα επιτύχει το στόχο της για αυτοδυναμία στη δεύτερη εκλογή, επικαλούμενος και τη συνέπεια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έχει υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει το 2019. «Δημοκρατία με την αξιοπιστία της ΝΔ» επεσήμανε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Βέμπερ, ο οποίος έρχεται στην Ελλάδα για να έχει συνεργασία με τον Πρωθυπουργό, προκειμένου να τον ενημερώσει για την κατάσταση στον Έβρο και την επέκταση του Φράχτη. Όπως είπε το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι, είναι σαφές προς τους γείτονές μας, σημειώνοντας ότι οι εταίροι μας έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι η χώρα μας βάζει φραγμό στην παράνομη μετανάστευση.

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξή του ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη επανέλαβε την απόφαση της κυβέρνησης και της ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, να μη σταματήσει η κάθαρση στις κρίσιμες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ που υπήρχε ή θα υπάρχει πρόβλημα, ώστε να υλοποιηθεί αίτημα των πολιτών για ασφάλεια παντού, σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο κ. Θεοδωρικάκος διευκρίνισε ότι η συντριπτική πλειονότητα των αστυνομικών τιμούν τον όρκο τους, αλλά όπου υπάρχουν επίορκοι θα υπάρξει κάθαρση η οποία θα φτάσει μέχρι τέλους και ως Υπουργός έχει παραπέμψει τις υποθέσεις στη Δικαιοσύνη.

πηγή – ΑΠΕ ΜΠΕ

Κλειστές τη Δευτέρα οι λαϊκές αγορές σε όλη την Αττική

Κλειστές θα είναι αύριο οι λαϊκές αγορές σε όλη την Αττική, όπως ανακοίνωσε η Περιφέρεια Αττικής, λόγω της κακοκαιρίας Μπάρμπαρα.

Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Με στόχο την προστασία των Πωλητών Λαϊκών Αγορών αλλά και των καταναλωτών και με αφορμή τις μετεωρολογικές προβλέψεις για ραγδαία επιδείνωση των καιρικών φαινομένων το επόμενο 24ωρο, με απόφαση της Περιφέρειας και κατόπιν σχετικής σύστασης από το Υπ. Πολιτικής Προστασίας, κλειστές θα είναι αύριο Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, οι Λαϊκές Αγορές σε όλους τους Δήμους της Αττικής.

Με νεότερη ανακοίνωση και αφού αξιολογηθούν τα νέα μετεωρολογικά δεδομένα, θα υπάρξει ενημέρωση σχετικά με τη λειτουργία των Λαϊκών Αγορών στην Αττική, την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου».

πηγή – ieidiseis

Κλειστά Δευτέρα και Τρίτη τα δικαστήρια

Την αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων αύριο Δευτέρα και μεθαύριο Τρίτη ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» βάζει προσωρινό λουκέτο στα δικαστήρια σε Αθήνα και Πειραιά και όχι μόνο.

Με απόφαση Τσιάρα Την απόφαση έλαβε η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης λόγω της κακοκαιρίας, που αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες ώρες.

Ειδικότερα με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων για τις επόμενες δύο ημέρες σε Αθήνα και Πειραιά.

Επίσης κλειστά θα παραμείνουν και τα δικαστήρια των Περιφερειακών Ενοτήτων Βοιωτίας (Θήβών- Λειβαδιάς) και Ευβοίας (Χαλκίδας) της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.

15 κλήσεις στην Πυροσβεστική για απεγκλωβισμούς

Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων λόγω των χιονοπτώσεων έχει προκαλέσει η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» η οποία σφυροκοπά τη χώρα.

Για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας και προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων λόγω εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων έχουν ήδη ξεκινήσει να κλείνουν κάποιοι δρόμοι.

Οδηγός του οποίου το όχημα είχε ακινητοποιηθεί στο χιόνι στον Βαρνάβα Αττικής, μεταφέρθηκε σε ασφαλές σημείο, αφού επιχείρησαν 3 πυροσβέστες με 1 όχημα.

Περίπου 15 κλήσεις στην Πυροσβεστική από διάφορες περιοχές και στα βόρεια προάστεια στην Αττική και από Μακεδονία, Χαλκιδική και από Εύβοια για μεταφορές σε ασφαλές σημεία οδηγών που είχαν παγιδευτεί στα οχήματα τους.

πηγή – in.gr

Θεσσαλονίκη: Ουρές από φορτηγά στα Μάλγαρα

Σε ακινησία βρίσκονται αυτή την ώρα φορτηγά στα διόδια των Μαλγάρων στη Θεσσαλονίκη, έχοντας σχηματίσει μάλιστα ουρές, ύστερα από την απαγόρευση κυκλοφορίας που ανακοίνωσε η Τροχαία εξαιτίας της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα».

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, μεταφέρθηκε στα συγκεκριμένα διόδια από το προσωπικό της Εγνατίας Οδού χημική τουαλέτα αλλά και νερό για τους οδηγούς που βρίσκονται σταματημένοι.

Καταργούνται δύο αμαξοστοιχίες στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη λόγω της κακοκαιρίας

Φρένο μπαίνει επίσης, σε δύο αμαξοστοιχίες στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη λόγω της κακοκαιρίας και ύστερα από προειδοποίηση της Πολιτικής Προστασίας.

Πιο συγκεκριμένα, η Hellenic Train, ενημερώνει το κοινό, μέσω ανακοίνωσής της, πως εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων και της επιδείνωσης του καιρού, αποφασίστηκε η κατάργηση δύο αμαξοστοιχιών στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη (62, 63).

Τι λέει το επικαιροποιημένο δελτίο της Ε.Μ.Υ.

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε στις 03-02-2023/13:00 τοπική ώρα, επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, ψυχρές αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη έχουν ήδη φτάσει στη χώρα μας και προκαλούν κακοκαιρία με το όνομα ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ (BARBARA).

Τα κύρια χαρακτηριστικά είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο ισχυρός παγετός, οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές της ανατολικής Ελλάδας καθώς και οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη.

Αναλυτικά:

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν

Την Κυριακή (05/02/2023)

  •  Στα νησιά του βορείου Αιγαίου, τη Χαλκιδική και τη Θράκη. Τα φαινόμενα από τις μεσημβρινές ώρες στη Χαλκιδική και τη Θράκη θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση.
  • Στις Σποράδες, στη Θεσσαλία (ιδιαίτερα στην ανατολική Μαγνησία), στην Εύβοια και στην ανατολική Στερεά. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους πυκνές και θα σημειωθούν ακόμη και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.
  • Από το απόγευμα στις Κυκλάδες (κυρίως στα ορεινά) καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κρήτης όπου θα είναι κατά περιόδους πυκνές.
  • Καταιγίδες χιονιού θα εκδηλώνονται στις ανατολικές θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές.
  • Ειδικά για την Αττική πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, εντός του αστικού ιστού. Οι χιονοπτώσεις θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τη Δευτέρα θα συνεχιστούν οι χιονοπτώσεις οι οποίες κατά διαστήματα θα είναι πυκνές.

Τη Δευτέρα (06/02/2023) κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις θα εξακολουθήσουν να σημειώνονται στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τη Θράκη, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Την Τρίτη (07/02/2023) οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην ανατολική Ελλάδα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα (προσήνεμες περιοχές) καθώς επίσης και στις Κυκλάδες και την Κρήτη, με μικρότερη όμως ένταση.

Χαμηλές θερμοκρασίες

Βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας προβλέπεται από βορρά προς νότο της τάξεως των 8 με 10 βαθμών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση ισχυρού παγετού κυρίως στα ηπειρωτικά, ο οποίος θα είναι κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ολικός (καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).

Θυελλώδεις Άνεμοι

Βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ θα πνέουν στα πελάγη, οι οποίοι από το απόγευμα της Κυριακής στο Ιόνιο και από την Τρίτη (07/02/2023) στο Αιγαίο, σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη της κακοκαιρίας θα υπάρχουν στην ανάλυση της καιρικής κατάστασης, καθώς επίσης στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr) και το λογαριασμό της στο twitter (@EMY_HNMS). Επισημαίνεται ότι τα έκτακτα δελτία επικαιροποιούνται τουλάχιστον ανά δωδεκάωρο.

πηγή – skai.gr 
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα