Ελλάδα

Κακοκαιρία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Μαγνησία, Σποράδες, Καρδίτσα, Τρίκαλα

Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της κακοκαίριας.

Parallaxi
κακοκαιρία-σε-κατάσταση-έκτακτης-ανά-1053061
Parallaxi

Η ακραία κακοκαιρία Daniel που πλήττει τη χώρα έχει σημαντικές επιπτώσεις σε σπίτια, επιχειρήσεις, δρόμους, μαγαζιά και αυτοκίνητα καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά της. Αναλυτικά οι τελευταίες εξελίξεις.

Βόλος

Μία περιπέτεια δίχως τέλος ζούνε οι 384 επιβάτες και του Ε/Ο πλοίου Super star της ναυτιλιακής εταιρείας Sea Jets, το οποίο ξεκίνησε χθες το απόγευμα από το λιμάνι της Σκιάθου με προορισμό τον Βόλο, όμως λόγω μηχανικής βλάβης στον μηχανισμό άγκυρας, έπλεε με χαμηλή ταχύτητα. Το παράδοξο είναι ότι το πλοίο δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του και βρίσκεται αρόδου, μερικά μίλια έξω από το λιμάνι του Βόλου.

Τεράστιες καταστροφές έχουν υποστεί και χωριά στον άξονα από Λάρισα προς Βόλο, από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Αρμένιο, Μεγάλο Μοναστήρι και άλλες περιοχές πλημμύρισαν με ανυπολόγιστες καταστροφές.

Σκιάθος

Δραματική είναι η κατάσταση από το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel και στις Σποράδες. Η Σκιάθος, έχει μείνει χωρίς νερό και ρεύμα, όπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο ξενοδόχος, Άρης Δερβένης.

Στη Σκιάθο έχουν σημειωθεί πλημμύρες σπιτιών και καταστημάτων, ενώ σοβαρές είναι οι ζημιές στις υποδομές. Υπενθυμίζεται ότι εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας. Ο δήμαρχος Σκιάθου, Θοδωρής Τζούμας έχει κάνει αίτημα να κηρυχθεί ο δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στην περιοχή η Πυροσβεστική έχει δεχθεί 109 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 20 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 20 άτομα.

Δραματική η κατάσταση στο λιμάνι της Σκιάθου

Σε βίντεο που αναρτούνται στα social media φαίνεται πως το λιμάνι έχει «πνιγεί» στα λασπόνερα, ενώ πλέον παρότι δεν υπάρχει έντονη βροχόπτωση, επικρατούν πολύ ισχυροί ανέμοι.

Καρδίτσα 

Άλλα δύο χωριά Αμυγδαλή και Ελληνόκαστρο χάνουν την οδική τους πρόσβαση μετά το χτύπημα της κακοκαιρίας “Daniel” τις πρώτες ώρες της Τετάρτης 6 Σεπτεμβρίου.

Η πρόχειρη κατασκευή με τσιμεντοσωλήνες που είχε δημιουργηθεί μετά τον “Ιανό” το Σεπτέμβριο του 2020 σύμφωνα με το ρεπορτάζ του KarditsaLive.Net έγινε κομμάτια και η πρόσβαση των δύο χωριών χάθηκε. Σημειώνουμε ότι το συγκεκριμένο σημείο ήταν να κατασκευαστεί νέα γέφυρα μέσω της εργολαβίας της ΤΕΡΝΑ και μετά να καθαιρεθεί η πρόχειρη.

Πλημμυρισμένοι είναι πολλοί υποσταθμοί του ΔΕΔΔΗΕ στην πόλη της Καρδίτσας με αποτέλεσμα να μεμονωμένες περιοχές να μην έχουν ηλεκτροδότηση από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (6/9).

Σύμφωνα με την εποικοινωνία που είχε το Karditsalive.Net περί τις 11.30 με την υπηρεσία ενημερωθήκαμε ότι κάποιοι υποσταθμοί έχουν πλημμυρίσει και απαιτείται να αντληθούν τα νερά από την Πυροσβσετική Υπηρεσία και εν συνεχεία να γίνουν ενέργειες για την ηλεκτροδότηση. Προσπάθειες γίνονται επίσης να δοθεί ρεύμα και από άλλους υποσταθμούς που δεν αντιμετωπίζουν προς ώρας πρόβλημα.

Σημειώνουμε ότι οι κάτοικοι θα πρέπει να επιβεβαιώνουν ότι με κάποιο τρόπο έχει δηλωθεί η βλάβη στην πολυκατοικία ή την περιοχή τους ώστε να κινηθεί η διαδικασία αποκατάστασης.

Βλάβες έχουν αναφερθεί επίσης σε κοινότητες όπως Άγιος Ακάκιος, Πύργος Ιθώμης, Αρτεσιανο, Μακρυχωρι, Καλυβάκια κλπ και γίνονται ενέργειες για την αποκατάσταση αν και ο αριθμός των βλαβών υπερβαίνει το ανθρωπινο δυναμικό.

Πήλιο

 

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι του Ανατολικού Πηλίου, οι οποίοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους λόγω της κακοκαιρίας. Μιλώντας στο MEGA η κ. Ηρώ περιέγραψε τις δραματικές στιγμές που βιώνουν οι κάτοικοι στον Άγιο Ιωάννη Πηλίου.

«Σας παρακαλούμε πάρα πολύ, είμαστε αποκομμένοι από παντού. Θέλουμε βοήθεια. Υπάρχει κόσμος που έχει εγκλωβιστεί στο χωριό», είπε, τονίζοντας πως τουλάχιστον 3.500 άτομα βρίσκονται αποκλεισμένα.

Πολλές περιοχές στη Μαγνησία, μεταξύ αυτών και ο Άγιος Ιωάννης, δεν έχουν ρεύμα και νερό, ενώ η επικοινωνία είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

«Σε λίγο δεν θα υπάρχει επικοινωνία, δεν θα ξέρετε αν ζούμε ή αν θα πεθάνουμε. Το βράδυ το περάσαμε χωρίς ρεύμα. Δεν υπάρχει δίκτυο κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, είναι θαύμα ότι τώρα σας μιλάω», είπε.

Όπως είπε η ίδια, πολλοί κάτοικοι βρίσκονται σε πανικό και θέλουν να εγκαταλείψουν την περιοχή, ωστόσο οι δρόμοι είναι κλειστοί.

Άγνωστο μέχρι στιγμής πόσοι κάτοικοι του Αγίου Ιωάννη χρειάζονται βοήθεια, ενώ μέσα στις επόμενες ώρες πολίτες θα προσπαθήσουν να γυρίσουν τα σπίτια της περιοχής και να δουν πόσοι ηλικιωμένοι, άρρωστοι και μικρά παιδιά χρειάζονται βοήθεια.

Λάρισα 

Η κακοκαιρία έχει βάλει και την Λάρισα σε κατάσταση συναγερμού. Ένας βοσκός αγνοείται με τα πλάνα που έρχονται στο φως από την περιοχή να είναι καθηλωτικά.

Η κακοκαιρία στη Λάρισα συνεχίζεται με τις εικόνες καταστροφής να διαδέχονται η μία την άλλη. Από το βράδυ της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου αγνοείται ένας βοσκός, με τις έρευνες να συνεχίζονται κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Τα πλάνα από drone αποτυπώνουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή. Με τα λασπόνερα να απλώνονται διαρκώς και να έχουν καλύψεις μεγάλες εκτάσεις.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Μαγνησία, Σποράδες, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Δήμοι της Θεσσαλίας και Δήμοι Φαρσάλων, Αγιάς και Κιλελέρ

Σαρωτικό είναι το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel στη Θεσσαλία, καθώς τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ δρόμοι και σπίτια έχουν καταστραφεί.

Όλες οι περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλίας κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.

Συγκεκριμένα, σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύσσονται στο σύνολό τους οι Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων, Καρδίτσας, Τρικάλων, καθώς και οι Δήμοι Αγιάς, Κιλελέρ, Φαρσάλων της ΠΕ Λάρισας.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, αιτήθηκε στον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Β. Παπαγεωργίου, την κήρυξη όλων των παραπάνω Περιφερειακών Ενοτήτων και Δήμων σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για τη διαχείριση των συνεπειών του πρωτοφανούς για τη χώρα ακραίου καιρικού φαινομένου Daniel που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, προκαλώντας βιβλικές καταστροφές σε υποδομές, σπίτια, επιχειρήσεις, καλλιέργειες.

 Πηγές: onlarissa.gr/ethessalia.gr/karditsalive.net/in.gr/newsit.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα