Κακοκαιρία: Στους δύο οι νεκροί – Βιβλικές καταστροφές σε Βόλο, Λάρισα και Σκιάθο
Μπέος: «Όλος ο Βόλος αυτή τη στιγμή δεν έχει νερό και το 90% δεν έχει και ρεύμα» - Κάτοικοι με δάκρυα στα μάτια μιλούν για όσα έχασαν
Σορός ηλικιωμένης ανασύρθηκε στην περιοχή Παλτσή Μαγνησίας. Την γυναίκα ηλικίας περίπου 85 ετών αναζητούσαν τις τελευταίες ώρες η αστυνομία και η πυροσβεστική μετά την θεομηνία που έπληξε την περιοχή.
Χθες Τρίτη νεκρός βρέθηκε ηλικιωμένος κτηνοτρόφος ο οποίος καταπλακώθηκε από τοίχο που υποχώρησε από την πίεση, λόγω των μεγάλων ποσοτήτων του νερού, στην ευρύτερη περιοχή του Άνω Βόλου. ενώ ένας ακόμα αγνοείται.
Το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel συνεχίζεται με καταιγίδες, κεραυνούς, θυελλώδεις ανέμους και «πλημμύρα» προβλημάτων.
Οι καταστροφές σε Βόλο, Λάρισα και Σκιάθο είναι τεράστιες. Πτέρυγα του Γηροκομείου Βόλου κατέρρευσε από τα ορμητικά νερά του ποταμού, με αποτέλεσμα να εκκενωθεί προληπτικά το συγκεκριμένο σημείο του ιδρύματος, ενώ εκκενώθηκε το Κέντρο Υγείας Αργαλαστής.
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι διακοπές ρεύματος και νερού σε όλο το εύρος της Μαγνησίας, με προβλήματα να εντοπίζονται και στις επικοινωνίες. Οι εικόνες από τον Βόλο και το Πήλιο συγκλονίζουν καθώς τα πάντα είναι πνιγμένα στα νερά, σπίτια, περιουσίες, δρόμοι ενώ ακόμη δεν είναι εμφανές το μέγεθος της καταστροφής από την σφοδρότητα της κακοκαιρίας.
Τεράστιος όγκος νερού έχει καλύψει τα πάντα στο λιμάνι του Βόλου ενώ πνέουν δυνατοί άνεμοι. Η θάλασσα δεν είναι μπλε αλλά καφέ από τα φερτά υλικά και τις λάσπες. Όπως ανέφερε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Έλενα Αποστολίδου, η μέρα που ξημέρωσε στον Βόλο είναι πολύ δύσκολη. Κανείς δεν πήγε στην εργασία του, αλλά βγήκαν μόνο για να οχυρώσουν τα καταστήματά τους με σακούλες και κουτιά για να αποτρέψουν την είσοδο του νερού.
Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Λία Χριστάρα, που βρίσκεται στον Βόλο είπε ότι ξανάρχισε να βρέχει δυνατά και μίλησε για ένα φαινόμενο το οποίο δεν ξέρουμε τι μπορεί να προκαλέσει από δεκάλεπτο σε δεκάλεπτο. Κάτοικος της περιοχής που μίλησε στην κάμερα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης μίλησε για πρωτόγνωρη κατάσταση και απίστευτη καταστροφή.
Μπέος: Χωρίς νερό και ρεύμα ο Βόλος – Τα συνεργεία δεν μπορούν να εντοπίσουν τις βλάβες
Κομμένη στη μέση είναι η πόλη του Βόλου εξαιτίας της υπερχείλισης των ρεμάτων που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel όπως είπε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο ο Βόλος δεν έχει νερό ενώ το 90% της πόλης δεν έχει και ρεύμα. Τα συνεργεία, όπως είπε, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να αποκαταστήσουν τις βλάβες, γεγονός που μέχρι τώρα δεν έχουν κατορθώσει καθώς ακόμα δεν έχουν εντοπίσει τα σημεία που υπάρχουν οι βλάβες.
Την ίδια στιγμή, οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε απέραντες λίμνες, με τις υποδομές να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. «Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η αποκατάσταση των ζημιών στα δίκτυα υδροδότησης και ηλεκτρισμού», τόνισε ο δήμαρχος Βόλου απευθύνοντας έκκληση για ενίσχυση των συνεργείων στην περιοχή καθώς τα υφιστάμενα δεν επαρκούν για το μέγεθος των ζημιών.
Λέκκας: Στο Βόλο «εγκαταστάθηκαν» 150 εκατ. τόνοι νερού και λάσπης – Αδύνατον να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση
«Επανάληψη του Ιανού» χαρακτήρισε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας την πρωτοφανή κακοκαιρία Daniel που χτυπάει εδώ και ένα 24ωρο αρκετές περιοχές της χώρας με επίκεντρο τη Μαγνησία και τη Θεσσαλία. Μιλώντας για τις φυσικές καταστροφές που θα είναι πλέον όλο και πιο συχνές τόνισε ότι «θα πρέπει να ενισχυθούν οι υποδομές και ο τρόπος αντιμετώπισης ακραίων καταστάσεων».
«Υπάρχει πολύ μεγάλη ένταση στα φαινόμενα. Είναι ακραία. Έχουν και διάρκεια, αλλά καταλαμβάνουν και πολύ μεγάλη γεωγραφική περιοχή. Μέσα από αυτή την οπτική ουσιαστικά τεκμηριώνεται αυτό που υποθέταμε από το 2015» δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο κ. Λέκκας κάνοντας λόγο για την κλιματική κρίση.
Όπως είπε «τα φαινόμενα εναλλάσσονται με πολύ γρήγορο ρυθμό. Οι πυρκαγιές ακολουθούνται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα από πλημμυρικά φαινόμενα και βλέπουμε σε εξέλιξη αυτό το πρωτόγνωρο φαινόμενο» που όπως τόνισε συνοδεύονται από έντονες διαβρώσεις, κατολισθήσεις και μεταφορές τεράστιων όγκων στερεάς ύλης.
«Μέσα στο Βόλο μέσα ουσιαστικά εγκαταστάθηκαν 150 εκατομμύρια τόνοι νερού και λάσπης σε μία μέρα μόνο. Είναι αδύνατο ουσιαστικά να παραλάβουν οι υποδομές όλο αυτό τον όγκο» σχολίασε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.
Όπως εξήγησε στη λεκάνη του Βόλου συγκεντρώνονται τα νερά από την Πορταριά, τη Μακρινίτσα και πολλές άλλες περιοχές που είναι στον ορεινό κύκλο που περιβάλλουν τη πόλη. «Αυτές οι λεκάνες, που έχουν μία έκταση της τάξεως των 150 τετραγωνικών χιλιομέτρων, αποστραγγίζονται μέσα στην πόλη του Βόλου, όπου καλούνται να παραλάβουν όχι μόνο τα 75 εκατομμύρια τόνους βροχής και άλλα τόσα τα οποία αφορούν το έδαφος το οποίο διαβρώθηκε» διευκρίνισε ο κ. Λέκκας.
Ερωτηθείς για το τι μπορεί να γίνει να να μη ξανασυμβούν αντίστοιχες καταστροφές ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ τόνισε ότι χρειάζεται ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός. «Να μειώσουμε τη διακινδύνευση, όχι τον κίνδυνο. Ο κίνδυνος υπάρχει. Ο κίνδυνος υπάρχει γιατί είναι ένας κίνδυνος που αφορά τη βροχόπτωση. Αφορά το έδαφος που παρασύρεται» υποστήριξε ο κ. Λέκκας.
Όπως είπε, θα πρέπει να εστιάσουμε στην ανθεκτικότητα των υποδομών οι οποίες θα πρέπει να προσαρμοστούν στις καταστάσεις τις οποίες επιβάλλει η κλιματική κρίση.
«Θα πρέπει να στοχεύσουμε στην ενημέρωση, εκπαίδευση και πληροφόρηση των πολιτών. Βλέπουμε συμπεριφορές οι οποίες δεν αρμόζουν με τον κίνδυνο ο οποίος εμφανίζεται παρά το γεγονός ότι έχουμε έγκαιρη προειδοποίηση μέσω του 112».
Και όπως επισήμανε ποτέ οι κίνδυνοι αυτοί δεν εμφανίζονται κατά μόνας. Σε μεγαλύτερες περιοχές θα υπάρχει συνδυασμός κινδύνων. Θα υπάρχουν τεράστιες επιπτώσεις. Όλα αυτά θα πρέπει να τα λάβουμε υπόψιν στο σχεδιασμό μας» συμπλήρωσε ο κ. Λέκκας.
Αρτοποιός: Προσοχή από κατοίκους και οδηγούς στις περιοχές που «χτύπησε» η κακοκαιρία
«Επισήμως υπάρχει ένας αγνοούμενος, ο κτηνοτρόφος που παρασύρθηκε από τα νερά. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής βρίσκονται σε όλη την περιοχή και επιχειρούν όπου υπάρχει ανάγκη. Οι αναφορές που υπάρχουν είναι πως το φαινόμενο είναι σε ύφεση, αντιθέτως σε περιοχές που έχει μεταφερθεί το κύμα της κακοκαιρίας, όπως είχαν προδιαγράψει οι ειδικοί, όπως στην Πελοπόννησο αυτή τη στιγμή στην Αργολίδα έχουμε έντονα φαινόμενα, το ίδιο και στα Φάρσαλα, στη Λάρισα» σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός.
Την προσοχή ζήτησε και την προσοχή των οδηγών, ζήτησε ο οποίος όπως χαρακτηριστικά είπε γίνεται υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων ενός 4*4 αυτοκινήτου έναντι των συμβατικών. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο κ. Αρτοποιός πολλά αμάξια τέτοιου τύπου έμειναν χθες αφού μπήκε νερό στον κινητήρα και εγκλωβίστηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους, ενώ συμπλήρωσε πως το πιο επικίνδυνο είναι το οδόστρωμα το οποίο ίσως να έχει υποστεί καθίζηση, γεγονός που δεν θα είναι ευδιάκριτο.
Ζήτησε την προσοχή και όλων των κατοίκων της περιοχής προκειμένου να τηρούν την απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ σημείωσε πως το βράδυ της Τρίτης εστάλη και μήνυμα από το 112 για υπενθύμιση της απαγόρευσης.
Ο κ. Αρτοποιός υπογράμμισε πως η Ζαγορά Πηλίου έχει δεχθεί τα μεγαλύτερη ποσότητα νερού, πάνω από 700-800 χιλιοστά νερού και όλο αυτό το νερό όλα τα φερτά υλικά θα κατέβουν προς τα παράλια του ανατολικού Πηλίου όπως είναι ο Αη Γιάννης, τα Ποτιστικά κλπ.
Τέλος για τις διακοπές ρεύματος σημείωσε πως υπήρχαν συχνές διακοπές που γινόταν άμεση αποκατάσταση, στύλοι της ΔΕΔΔΗΕ έχουν υποστεί βλάβες ενώ γίνεται μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να γίνει αποκατάσταση των ζημιών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις χαρακτήρισε τιτάνια προσπάθεια των ανθρώπων που επιχειρούν ακόμη και το να προσεγγίσουν κάποια σημεία.
Απαγόρευση κυκλοφορίας σε Καρδίτσα και Φάρσαλα – Μηνύματα του 112 στους κατοίκους
Μηνύματα του 112 εστάλησαν στους κατοίκους της Καρδίτσας και των Φαρσάλων ειδοποιώντας τους ότι απαγορεύεται η κυκλοφορία στις περιοχές τους λόγω της εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα τα μηνύματα αναφέρουν: «Με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας απαγορεύεται η κυκλοφορία στο νομό Καρδίτσας και στην ευρύτερη περιοχή Φαρσάλων λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων».
Διακοπή κυκλοφορίας στην ΠΑΘΕ και σε άλλους δρόμους Στο Αρμένιο Λάρισας ( Δ. Κιλελέρ) η πυροσβεστική υπηρεσία επενέβη, στη διάρκεια της νύχτας, για παροχή βοήθειας σε κατοίκους που πλημμύρισαν τα σπίτια τους, καθώς χείμαρρος της ευρύτερης περιοχής λόγω της ορμητικότητάς του υπερχείλισε.
Πλημμυρικά φαινόμενα καταγράφονται, επίσης, στην περιοχή της Χάλκης Λάρισας ( Δ. Κιλέλερ). Η Π.Υ μάλιστα απεγκλώβισε οδηγό που κινούνταν στον επαρχιακό δρόμο Χάλκη – Νίκαιας , ενώ νερό έχει φτάσει και στα πρώτα σπίτια της Νίκαιας ( έδρα του Δ. Κιλελέρ).
Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, ισχύουν οι κάτωθι προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:
Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στον Αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε. στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, από τον Α/Κ Νίκαιας (χ.θ. 348+106) έως τη χ.θ. 323+439, μέχρι την ύφεση των καιρικών φαινόμενων. – Τα οχήματα που κινούνται επί της Π.Α.Θ.Ε. στην κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα θα εκτρέπονται στον Α/Κ Νίκαιας και μέσω της περιφερειακής οδού Τρικάλων θα εισέρχονται στην Ε.Ο. Λάρισας – Τρικάλων και ακολούθως στον Αυτοκινητόδρομο Ε-65.
Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στην Εθνική Οδό Λάρισας – Φαρσάλων και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας από τα όρια της Δημοτικής Κοινότητας Νίκαιας (χ.θ.8+000) έως τα Φάρσαλα, μέχρι την ύφεση των καιρικών φαινόμενων.
Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στην Επαρχιακή Οδό Αχιλλείου – Καλαμακίου από τα όρια της Τοπικής Κοινότητας Αχιλλείου έως τα όρια της Τοπικής Κοινότητας Καλαμακίου, μέχρι την ύφεση των καιρικών φαινόμενων.
Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο του Δήμου Φαρσάλων, μέχρι την ύφεση των καιρικών φαινόμενων.
· Εξαιρούνται: (α) Τα οχήματα οδικής βοήθειας
(β) Τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης
Σοβαρά προβλήματα και στην Εύβοια – Πλημμυρισμένα σπίτια στον Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού και Γούβες
Ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στην Κρύα Βρύση, Κώστας Νούσης, τόνισε ότι πολλά τα προβλήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Βόρεια Εύβοια από την ισχυρή βροχόπτωση. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στο χωριό Πήλι, όπου κατέρρευσε μία γέφυρα, στην Αγία Άννα, στη Στροφυλιά και στο Μετόχι, όπου δεν είχαν ολοκληρωθεί και τα αντιπλημμυρικά έργα και υπάρχει μεγάλη προσπάθεια και για απεγκλωβισμούς. Στο σημείο της σύνδεσης, έξω από την Κρύα Βρύση, ο δρόμος έχει γεμίσει νερά και τα αυτοκίνητα κάνουν μεγάλη προσπάθεια να περάσουν. Όλα αυτά τα νερά προέρχονται από από τον οικισμό Κήρινθο που είναι σε μεγαλύτερο υψόμετρο και είναι περιοχές καμένες ενώ στο Μετόχι το ποτάμι έχει ξεχειλίσει.