Ελλάδα

Κινητοποίηση για “ελεύθερες παραλίες” και στην Τρανή Αμμούδα

Ανάμεσα στα αιτήματα ήταν οι ξαπλώστες των beach bar και η ηχορύπανση

Parallaxi
κινητοποίηση-για-ελεύθερες-παραλίε-1045209
Parallaxi

Ακόμα μία κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης από το «Κίνημα Πολιτών για ελεύθερες και προσβάσιμες παραλίες στη Χαλκιδική», στην Τρανή Αμμούδα με στόχο επιχειρήσεις beach bar της περιοχής που, σύμφωνα με καταγγελίες, έχουν προχωρήσει σε παραβάσεις της νομοθεσίας, όπως τοποθέτηση από ομπρέλες και ξαπλώστρες καταλαμβάνοντας όπως αναφέρουν πολλαπλάσιο χώρο από αυτόν για τον οποίο έχουν αδειοδοτηθεί, αλλά ακόμα και ξεπερνώντας τα  50 decibel προκαλώντας συχνά ηχορύπανση.

Η κινητοποίηση συντονίστηκε μέσα από τη σελίδα του «Κινήματος για ελεύθερες και προσβάσιμες παραλίες» στο facebook όπου μέλη συχνά αναφέρονται στις παρανομίες που γίνονται στις παραλίες της περιοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες ωστόσο, επειδή ήταν από πριν ανακοινώσιμη η συγκέντρωση, αναφέρεται πως αυτός ήταν και ο λόγος που ενώ υπήρχαν αρκετοί πολίτες, δεν υπήρχε η επιθυμητή συμμετοχή από πολίτες επειδή δίστασαν να παραβρεθούν.

Ο «Σύλλογος Τρανή Αμμούδα» έχει υποβάλει ήδη διαμαρτυρία-καταγγελία στην Κτηματική Υπηρεσία Χαλκιδικής, την Εισαγγελία Πολυγύρου, τον Δήμο Σιθωνίας, το Λιμενικό Φυλάκιο Όρμου Παναγιάς και το Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Νικολάου, συγκεντρώνοντας υπογραφές διαμαρτυρίας για το συνεχιζόμενο ρεύμα ανάπτυξης θαλάσσιων ομπρελών και ξαπλωστρών κατά μήκος της παραλίας του Αγίου Νικολάου Χαλκιδικής (Τρανή Αμμούδα) και τις συνεχιζόμενες παραβάσεις των νομικών διατάξεων περί τήρησης των όρων και προϋποθέσεων των υπογραφεισών συμβάσεων.

Ο Σύλλογος ζητά ελέγχους για την ύπαρξη μίσθωσης από την Κτηματική Υπηρεσία, Δήμο ή ΕΤΑΔ, για την ανάρτηση πινακίδας από τους επιχειρηματίες της παραλίας σε εμφανές σημείο με το σχέδιο και τη φωτογραφία του παραχωρούμενου χώρου, ώστε να γίνεται εύκολα αντιληπτή η ενδεχόμενη παραβίαση των ορίων παραχώρησης όπως ορίζεται στο άρθρο 31 του Ν. 4607/2019. Ζητούν ακόμη ελέγχους για τις ξύλινες προσθήκες, φυτά και οτιδήποτε εμποδίζει την πρόσβαση κάθετα και παράλληλα προς τη θάλασσα, καθώς και την οπτική επαφή με τη θάλασσα από τον δρόμο διέλευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σκοτώνοντας έναν τόπο

«Η χρήση “φράκτη” στο μπροστινό μέρος κάθε μισθωμένης περιοχής, υποδηλώνει πρόθεση ιδιωτικοποίησης του χώρου. Η παραχώρηση απλής χρήσης δεν ακυρώνει την κοινοχρησία του δημόσιου αγαθού της παραλίας και της παρακείμενης θάλασσας» σημειώνει στο ψήφισμά του ο Σύλλογος.

Στην πλατφόρμα του «Κινήματος Πολιτών για ελεύθερες και προσβάσιμες παραλίες στη Χαλκιδική» έχει δημοσιευθεί και ένα διαδικτυακό ψήφισμα που καλεί τους πολίτες να το υπογράψουν.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι για παράνομες ξαπλώστρες- 413 παραβάσεις

Συνεχίζονται οι έλεγχοι στις ελεύθερες παραλίες όλης της χώρας για παραβιάσεις στους αιγιαλούς, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο, επιπλέον 1.312 έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από 8 έως 11 Αυγούστου, σε ιδιώτες και επιχειρήσεις τουριστικής εκμετάλλευσης σε ελεύθερες παραλίες, όπου και διαπιστώθηκαν 413 παραβάσεις από τις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες.

Οι έλεγχοι αυτοί, όπως αναφέρεται, έρχονται να προστεθούν στους 918 που διενεργήθηκαν το διάστημα 21 Ιουλίου έως και 7 Αυγούστου, στους οποίους και διαπιστώθηκαν 336 παραβάσεις. Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του υπουργείου, οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν το τετραήμερο 8 -11 Αυγούστου είναι κατά 43% περισσότεροι από εκείνους που διενεργήθηκαν το διάστημα 21 Ιουλίου – 7 Αυγούστου και ο συνολικός τους αριθμός ανέρχεται σε 2.230, ενώ οι διαπιστωμένες παραβάσεις σε 749.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα