Κρόκος Κοζάνης: Η κλιματική κρίση απειλεί το «χρυσάφι» της ελληνικής γης

Η μικρή παραγωγή και η αγωνία των παραγωγών

Parallaxi
κρόκος-κοζάνης-η-κλιματική-κρίση-απει-505862
Parallaxi

Ένα από τα πιο πολύτιμα μπαχαρικά στον κόσμο και πιο ακριβά, ο κρόκος (γνωστός και ως σαφράν), πήρε το όνομά του από τον Κρόκο, μια κωμόπολη μόλις 5 χλμ. από την Κοζάνη, όπου γίνεται συστηματική καλλιέργειά του.

Ο κρόκος Κοζάνης εξάγεται σε πολλές χώρες και θεωρείται πολύτιμος, επειδή, πέρα από τις ευεργετικές του ιδιότητες, συλλέγεται δύσκολα.

Η προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) εγγυάται ότι όλα τα στάδια της διαδικασίας παραγωγής, μεταποίησης και παρασκευής πραγματοποιούνται στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ωστόσο, και το «χρυσάφι» της ελληνικής γης, έρχεται να χτυπηθεί από την κλιματική κρίση, με την παραγωγή του να δυσκολεύει όλο και περισσότερο.

«Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να επανέλθουμε στις προηγούμενες παραγωγές που είχαμε, με έρευνες που συνήθως κάνουμε να βελτιώσουμε κάπως την καλλιέργεια», λέει, μιλώντας στο MEGA ο πρόεδρος του συνεταιρισμού «Κρόκος Κοζάνης», Βασίλης Μητσόπουλος.

«Αυτό που θέλουμε και έχουμε κάνει είναι ένα αίτημα για να αποζημιωθούν τουλάχιστον οι παραγωγοί για την χρονιά του 2023, έτσι ώστε να καλύψουμε τα πάγια καλλιεργητικά τους έξοδα, να μείνουν στη δουλειά, για να έχουμε καλύτερες παραγωγές από την επερχόμενη χρονιά για να καλύψουμε την ισχυρή ζήτηση».

«Οι μοναδικές κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής οδηγούν σε ένα προϊόν ανωτέρας ποιότητας γι΄ αυτό και είναι και ΠΟΠ», σημιεώνει ο κ. Μητσόπουλος.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα