«Κυνηγούν» την ελευθερία στις ρόδες; Αντιδράσεις για τις κλήσεις σε αυτοκινούμενα τροχόσπιτα
«Ψηφίστηκε νύχτα και δεν το έμαθε κανείς» - «Εάν δεν βρεθεί λύση τα τροχόσπιτά μας θα είναι άχρηστα» - Στα «κάγκελα» ιδιοκτήτες για την εφαρμογή του νόμου 5170/2025
Αναβρασμό στους ιδιοκτήτες τροχόσπιτων, αυτοκινούμενων τροχόσπιτων αλλά και των σχετικών επαγγελμάτων, έχουν προκαλέσει τα πρόσφατα περιστατικά που καταγράφηκαν στο πλαίσιο της εφαρμογής του νέου νόμου 5170/2025, άρθρο 27, που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο του 2025.
Στην Ελλάδα, η νομοθεσία για τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα έχει γίνει αυστηρότερη, με σημαντικές επιπτώσεις για τους ιδιοκτήτες και χρήστες τους.
Σύμφωνα με τον νόμο 5170/2025, άρθρο 27, απαγορεύεται η στάθμευση και η εγκατάσταση αυτοκινούμενων τροχόσπιτων σε κοινόχρηστους χώρους, όπως αιγιαλούς, παραλίες, παρυφές δημόσιων δασών και αρχαιολογικούς χώρους.
Η παράβαση αυτών των διατάξεων επιφέρει πρόστιμο ύψους 300 ευρώ ανά άτομο ή όχημα, το οποίο μπορεί να αυξηθεί έως και 3.000 ευρώ κατά την εκδίκαση της υπόθεσης.
Η νέα αυτή νομοθεσία έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς θεωρείται από πολλούς ως μη ρεαλιστική και άδικη, ιδιαίτερα λόγω της έλλειψης κατάλληλων υποδομών, όπως οι χώροι προσωρινής στάθμευσης (Camper Stops), που είναι διαδεδομένοι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η απουσία τέτοιων υποδομών δυσχεραίνει την εύρεση νόμιμων σημείων στάθμευσης και διαμονής για τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα, καθιστώντας δύσκολη τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία.
Η αυστηροποίηση των κανονισμών, με τα περιστατικά που συνέβησαν πρόσφατα στην Κάτω Ακράτα του νομού Αχαΐας και περιγράφονται παρακάτω, δημιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία για τον κλάδο, λίγους μήνες μάλιστα πριν έρθει το καλοκαίρι με την Ελλάδα να είναι έτοιμη να υποδεχτεί πάνω από 50.000 αυτοκινούμενα τροχόσπιτα.
Η έλλειψη τέτοιων χώρων σε συνδυασμό με τα νέα δεδομένα που έχει φέρει ο πρόσφατος νόμος δεν αποκλείεται να διαδραματίσουν αρνητικό ρόλο στην προσέλκυση ξένων τουριστών στη χώρα μας που θέλουν να την επισκεφτούν με τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτά τους, το φετινό καλοκαίρι.
Ο επίμαχος νόμος και τα πρόσφατα περιστατικά που έφεραν στο φως το θέμα
Σύμφωνα με τον νόμο 5170/2025, άρθρο 27 παράγραφος 18, όπως τροποποιήθηκε με την Παρ.2 Άρθρο 27 Νόμος 5170/2025 με ισχύ την 20/01/2025:
«Απαγορεύονται η εγκατάσταση σκηνών και η στάθμευση ρυμουλκούμενων, ημιρυμουλκούμενων και αυτοκινούμενων τροχόσπιτων σε αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς, παραλίες, παρυφές δημόσιων δασών και εν γένει κοινόχρηστους χώρους, καθώς και η δωρεάν φιλοξενία πέραν του ενός τροχόσπιτου από ιδιώτες, με την επιφύλαξη του άρθρου 34 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α’ 57). Οι παραβάτες τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι τρεις (3) μήνες ή με επιβολή προστίμου του κατωτέρω εδαφίου, εφόσον δεν προβλέπεται βαρύτερη ποινή από άλλη διάταξη, διατασσόμενης συγχρόνως υπό του δικαστηρίου της βίαιης αποβολής τους. Διαδικασία τηρείται η οριζόμενη από τα άρθρα 417 επ. του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την ανάκριση και εκδίκαση των επ’ αυτοφώρω πλημμελημάτων. Οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο ύψους τριακοσίων (300) ευρώ ανά άτομο ή ανά κατασκηνωτικό ή ανά μεταφορικό μέσο, που επιβάλλεται από το βεβαιούν την παράβαση αστυνομικό ή λιμενικό όργανο και εισπράττεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 104 του Κ.Ο.Κ.. Σε ελέγχους από μεικτά συνεργεία την ποινή του προστίμου επιβάλλει το αστυνομικό όργανο που παρίσταται κατά τον έλεγχο. Κατά τη στάθμευση των ανωτέρω οχημάτων, όπου επιτρέπεται από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, δεν επιτρέπεται η κατάληψη επιπλέον του οχήματος χώρου».
Την περασμένη Παρασκευή, τρεις ιδιοκτήτες αυτοκινούμενων τροχόσπιτων, μέλη μάλιστα της Ελληνικής Λέσχης Αυτοκινούμενων Τροχόσπιτων, δέχτηκαν πρόστιμο 300 ευρώ επειδή τα είχαν σταθμευμένα στο δημοτικό πάρκινγκ της περιοχής.
Περιπολικό εμφανίστηκε στο σημείο και έκοψε κλήσεις στα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα λέγοντας στους ιδιοκτήτες ότι απαγορεύεται το πάρκινγκ στους κοινόχρηστους χώρους.
Οι ιδιοκτήτες εύλογα ρώτησαν τους αστυνομικούς πού θα μπορούσαν να σταθμεύσουν τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτά τους, με την απάντηση που έλαβαν να ήταν ότι θα μπορούσαν να τα σταθμεύσουν στο δρόμο εκεί όπου σταθμεύουν και τα αυτοκίνητα, αρκεί να μην παρεμποδίζουν τη διέλευση και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
Μάλιστα, τόνισαν ότι σε καμία περίπτωση δεν κατασκήνωσαν στο σημείο, απλώς στάθμευσαν τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτά τους στο δημοτικό πάρκινγκ το οποίο δεν είχε κάποια πινακίδα που να το απαγορεύει.
Μάλιστα, από τον παραλογισμό του νέου νόμου, δεν… ξέφυγε ούτε ένας ξένος υπήκοος που βρισκόταν εκεί, καταγράφοντας μάλιστα τα όσα έζησε σε σχόλιο του σε γνωστή εφαρμογή.
«Στην πραγματικότητα είναι ένα όμορφο μέρος, αλλά ήμασταν εκεί μόλις 5 ώρες όταν ήρθε η Αστυνομία και μας είπε ότι δεν μας επιτρεπόταν να παρκάρουμε εκεί και ότι τους κάλεσε κάποιος που μας είχε “καταγγείλει”. Δεν υπάρχει ούτε πινακίδα που να απαγορεύει τη στάθμευση, ούτε πινακίδα που να απαγορεύει την κατασκήνωση ή κάτι ανάλογο. Θα πάμε στο αστυνομικό τμήμα και θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε να πληρώσουμε το πρόστιμο των 300 ευρώ».
«Ακυρώνουν τις περιουσίες μας»
Τα όσα έγιναν στην Κάτω Ακράτα προκάλεσαν την επίσημη αντίδραση από πλευράς της Ελληνικής Λέσχης Αυτοκινούμενων Τροχόσπιτων που κάνει λόγο για έναν νόμο που: «ψηφίστηκε νύχτα και δεν το έμαθε κανείς, ούτε οι… «αμεσότερα» ενδιαφερόμενοι;! ούτε ο εκεί Δήμος να ενημερώσει με σχετικές πινακίδες τους πολίτες;».
«Η ψήφιση του νόμου έγινε τον Ιανουάριο. Δεν έγινε καμία διαβούλευση, πέρασε σαν άρθρο στη νομοθεσία που αφορούσε τα καταλύματα, όχι στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, χωρίς να μπορεί η Λέσχη να καταθέσει τις θέσεις και τις προτάσεις της» σημειώνει στην parallaxi η έφορος του ΔΣ της ΕΛΑΤ, κυρία Γεωργία Κάρλου.
Μάλιστα, η ΕΛΑΤ σχολιάζει τη ψήφιση του νόμου ως αχαρακτήριστη, αψυχολόγητη και καταστροφική για τον κλάδο.
Οι εξελίξεις των προηγούμενων ημερών οδήγησαν στην έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΛΑΤ κατά την οποία αποφασίστηκε κατόπιν συνεργασίας με το νομικό σύμβουλο της ΕΛΑΤ να συνταχθεί επιστολή προς τους αρμόδιους Υπουργούς Τουρισμού και Μεταφορών όπου και θα ζητούνται περαιτέρω διευκρινήσεις για το επίμαχο άρθρο 27.
Παράλληλα, θα επιχειρηθεί με κάθε τρόπο και μέσον να φτάσει η διαμαρτυρία τους έως τη Βουλή.
Αναλόγως με τις απαντήσεις που θα λάβουν θα αποφασιστεί η σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης η οποία θα είναι μονοθεματική και θα ασχοληθεί αποκλειστικά και μόνο με τα νέα δεδομένα που φέρνει η ψήφιση του εν λόγω νόμου, ενώ παράλληλα θα ληφθούν αποφάσεις για περαιτέρω συντονισμένες ενέργειες και δράσεις.
«Είναι ένας νόμος που έχει προεκτάσεις σε όλους τους κλάδους του τουρισμού. Από τους εμπόρους και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες μέχρι τους φούρνους και την εστίαση στα τουριστικά μέρη που πηγαίνουμε με τα campers μας. Δεν έχουν να κάνουν όλα με τα καταλύματα. Και δε μιλάμε φυσικά μόνο για το καλοκαίρι, αλλά για τον τουρισμό όλης χρονιάς.
Επί της ουσίας είναι ένας νόμος που ακυρώνει τα campers μας, τις περιουσίας μας. Κοστίζουν όσο ένα μικρό σπίτι από 50.000 έως 300.000 ευρώ.
Πέρα από τη συνεργασία μας με το νομικό σύμβουλο της ΕΛΑΤ, έχουμε κοινοποιήσει το πρόβλημα που έχει προκύψει σε παρατάξεις, εμπόρους, ενώ θα καλέσουμε και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες για να τις ενημερώσουμε. Εάν χρειαστεί θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις» υπογραμμίζει στην parallaxi η κυρία Κάρλου και προσθέτει:
«Θα έχουμε σίγουρα ακυρώσεις εάν συνεχιστεί αυτό το καθεστώς με τις κλήσεις. Θα πηγαίνουν με τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτά τους σε χώρες πιο φιλόξενες και πιο οργανωμένες.
Ακόμη και εμείς το σκεφτόμαστε για το πού θα πάμε φέτος το καλοκαίρι. Δεν υπάρχουν υποδομές στη χώρα, από τον Φεβρουάριο κλείνουν όλες οι θέσεις στα κάμπινγκ για τον Ιούλιο και έπειτα και τώρα έρχεται να προστεθεί και αυτό με το κίνδυνο των κλήσεων. Καλύτερα να πάμε στην Ρουμανία ή τη Βουλγαρία που έχουν εξαιρετικά τοπία και είναι όλα πιο οργανωμένα».
Να σημειωθεί ότι όσον αφορά τις κλήσεις που δέχτηκαν τα μέλη της ΕΛΑΤ στην Κάτω Ακράτα, έχουν ήδη προχωρήσει στην υποβολή ένστασης.
«Στη χώρα που γυρνάει την πλάτη στον περιοδεύοντα τουρισμό…»
Για παράλογη ερμηνεία και εφαρμογή του νόμου κάνουν λόγο ιδιοκτήτες αυτοκινούμενων τροχόσπιτων.
«Αν θέλεις να είσαι παράνομος στην Ελλάδα σήμερα αρκεί να έχεις αυτοκινούμενο τροχόσπιτο, να γυρνάς τη χώρα σου, να το σταθμεύεις και να μαζεύεις κλήσεις της Τροχαίας από τα μέρη που θα επισκεφτείς» αναφέρει στην parallaxi ιδιοκτήτης αυτοκινούμενου τροχόσπιτου και συμπληρώνει:
«Ζούμε στη χώρα που ζει από το καλοκαίρι της και όμως γυρνάει την πλάτη σε αυτού του είδους του τουρισμού. Τα βάζουν με τους απλούς ιδιοκτήτες για να προωθήσουν τα συμφέροντα ατόμων που στήνουν παραπήγματα και τα βαφτίζουν κάμπινγκ και πλουτίζουν λειτουργώντας δύο και τρεις μήνες στην πλάτη των ιδιοκτητών αυτοκινούμενων τροχόσπιτων που πληρώνουν υπέρογκα ποσά χωρίς μάλιστα να ανταποκρίνονται στις υπηρεσίες που προσφέρονται.
Χωρίς αντίδραση δεν γίνεται τίποτα. Θα πρέπει όλοι οι ιδιοκτήτες να κάνουμε μια μαζική πορεία με τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα μας για να καταλάβουν ότι δεν είμαστε λίγοι. Εάν δεν βρεθεί λύση τα τροχόσπιτά μας θα είναι άχρηστα, δε θα μπορούμε να πηγαίνουμε πουθενά, να σταθμεύουμε πουθενά. Μόνο έτσι καταλαβαίνουν.
Ας μας πούνε που επιτρέπεται να τα σταθμεύσουμε. Μήπως θέλουν να πάμε να τα αφήσουμε έξω από τη Βουλή;».
Άγνωστος στην Ελλάδα ο όρος campers stop
Στην Ελλάδα ο όρος campers stop είναι άγνωστος, την ώρα που στην Ευρώπη υπάρχουν σχεδόν 30.000 επίσημα καταγεγραμμένα!
Άνθρωποι που επισκέπτονται από το εξωτερικό τη χώρα μας με τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτά τους δεν ξέρουν πού να αδειάσουν τη χημική τους τουαλέτα, ή να ανεφοδιαστούν με νερό και ρεύμα.
Είναι χαρακτηριστικό όπως μας λένε οι άνθρωποι του κλάδου, ότι εξαιτίας αυτής της τεράστιας παράλειψης, η Ελλάδα χάνει χιλιάδες τουρίστες από την αγορά της Γερμανίας οι οποίοι επιλέγουν να ταξιδέψουν προς την Ισπανία διότι γνωρίζουν ότι θα βρουν όλα όσα χρειάζονται εκεί στο ταξίδι τους με ένα αυτοκινούμενο τροχόσπιτο.
*πηγή εικόνας: Eurokinissi