Ελλάδα

Κυβερνητικό αλαλούμ στην σωφρονιστική πολιτική – Δύο γραμμές στην κυβέρνηση

Ο Γ. Φλωρίδης ζητά να εκτίονται οι ποινές, ενώ ο Ν. Μηταράκης προτείνει εναλλακτικές στον σωφρονισμό.

Parallaxi
κυβερνητικό-αλαλούμ-στην-σωφρονιστι-827034
Parallaxi

Σε αδιέξοδο φαίνεται πως οδηγείται η κυβέρνηση από τις αλλαγές στις φυλακές, αφού από την μία ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης μιλά για την ανάγκη να εκτίονται οι ποινές που επιβάλλονται, από την άλλη το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και συγκεκριμένα η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Δήμητρα Λυγούρα, κάνει λόγο για έλλειψη χώρου!

Την ίδια ώρα ο τέως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Νότης Μηταράκης, μιλά σε κείμενο/παρέμβασή του για την ανάγκη να εφαρμοστεί ένα τρίγωνο δράσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μικρή παραβατικότητα στη χώρα.

Συγκεκριμένα, ενώ ο κ. Φλωρίδης επανειλημμένα έχει μιλήσει για το πρόβλημα του να επιβάλλονται ποινές αλλά να μην εκτίονται, με επιστολή της η κυρία Λυγούρα, με ημερομηνία 12 Σεπτεμβρίου 2023, που εστάλη στο γραφείο του γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης, Πάνου Αλεξανδρή, σημειώνει μεταξύ άλλων πως αν και οι προθέσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, μέρος των μέτρων που συζητούνται θα «δυσχέραινε το έργο αποσυμφόρησης των Σωφρονιστικών Καταστημάτων της χώρας, με το οποίο -μεταξύ άλλων- έχει επιφορτιστεί η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, και να επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα».

Με την επιστολή της η κ. Λυγούρα εκφράζει με τη σειρά της τον φόβο για τις βέβαιες αρνητικές επιπτώσεις που θα έχουν αυτές οι ανατροπές του Ποινικού Δικαίου στη ζωή των κρατουμένων και φυσικά και των υπαλλήλων των καταστημάτων κράτησης.

Από την άλλη ο κ. Μηταράκης, ο οποίος βρέθηκε για μόλις έναν μήνα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, φανερώνει στο κείμενό του στο «Πρώτο Θέμα» πως φαίνεται να είχε στο μυαλό του τη δημιουργία νέων σωφρονιστικών ιδρυμάτων κάνοντας λόγο για εναλλακτικές μορφές έκτισης ποινών, ειδικά για χαμηλής απαξίας αδικήματα, με δράστες που δεν αποτελούν κίνδυνο για το κοινωνικό σύνολο.

πηγή ieidiseis

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα