Ελλάδα

Λάρισα: Ένταση μεταξύ αγροτών και ΜΑΤ στο συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού

Σπρωξίματα, διαπληκτισμοί και αποδοκιμασίες στη συγκέντρωση στον κόμβο του Πλατυκάμπου και στην Καρδίτσα- Δείτε τα βίντεο.

Parallaxi
λάρισα-ένταση-μεταξύ-αγροτών-και-ματ-σ-1110080
Parallaxi

Ένταση σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στον κόμβο του Πλατυκάμπου της Λάρισας όταν αγρότες που συγκεντρώθηκαν στο σημείο επιχείρησαν να προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό της νέας εθνικής οδού.  Αγρότες από περιοχές της Λάρισας, του Τυρνάβου, της Αγιάς, τις παρακάρλιες και αρκετά ακόμη μέρη του νομού έφτασαν το μεσημέρι στο σημείο με τα τρακτέρ τους, δηλώνοντας “παρών” στις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ δεν τους το επέτρεψαν με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν διαπληκτισμοί, σπρωξίματα και αποδοκιμασίες.

Σημειώνεται, όπως αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα onlarissa, πως στο σημείο βρίσκεται και ο Αστυνομικός Διευθυντής Λάρισας Αγάπιος Χαρακόπουλος, ο οποίος είχε διάλογο με τους αγρότες.

Οι αγρότες διεκδικούν:

Να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, σε αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), καταστήματα, μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή το σύνολο των πληγέντων αγροτών. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των πληγέντων στο 100% με την άμεση χορήγηση του έκτακτου βοηθήματος σε κάθε οικογένεια και αγροτική επιχείρηση. Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη. Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια. Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ενοίκια, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ – ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος – τράπεζες –εκκαθαριστές χωρίς προσαυξήσεις. Αναστολή λογαριασμών οικιακής και επαγγελματικής χρήσης σε ενέργεια, νερό, τηλεπικοινωνίες για ένα εξάμηνο. Να επιδοτηθεί η κάλυψη της θέρμανσης σε όλους τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια. Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλες τις γεωργικές εκτάσεις και να επιδιορθωθούν άμεσα τα αναχώματα και το αρδευτικό δίκτυο του Ταυρωπού και των άλλων ΤΟΕΒ. Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ), μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες και τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης. Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια. Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα.

Καρδίτσα: Εκατοντάδες αγρότες στον Ε-65 μετά από ένταση με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις

Κλειστός είναι ο Ε-65 από εκατοντάδες αγρότες, από την Καρδίτσα και τα Φάρσαλα, οι οποίοι ανέβηκαν με τα πόδια στον αυτοκινητόδρομο, και αφού προηγήθηκε ένταση με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν αποκλείσει τις προσβάσεις για τα τρακτέρ και τα αγροτικά μηχανήματα. Οι αγρότες τόνισαν ότι θα παραμείνουν στον αυτοκινητόδρομο όσο χρειάζεται, ενώ στις ομιλίες τόνισαν πώς «είναι ώρα ευθύνης ! ενωμένοι και αποφασισμένοι θα τα καταφέρουμε! Όλοι στον αγώνα για να έχουμε εισόδημα επιβίωσης, να παραμείνουμε στα χωριά και τα χωράφια μας» τόνισαν, επίσης.

Στις διεκδικήσεις αναφέρθηκε ως ελάχιστο ποσό που πρέπει να καταβληθεί στους αγρότες π.χ. για το βαμβάκι ή το καλαμπόκι να είναι στα 300 ευρώ/στρ. Για τους κτηνοτρόφους 350 ευρώ ανά ζώο. Αντίστοιχα και στις υπόλοιπες καλλιέργειες και μελισσοσμήνη, οι αποζημιώσεις να υπολογιστούν με βάση το κόστος παραγωγής, την αναμενόμενη παραγωγή και ζημιά ανά παραγωγό, που είναι πολύ πάνω από την ασφαλιζόμενη αξία του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Επίσης, κάνουν λόγο για αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έπαθαν ζημιά και δεν αποζημιώνονται, όπως ο περονόσπορος στα αμπέλια. Επίσης να μην ισχύσουν οι περιορισμοί στις καλλιέργειες από την νέα ΚΑΠ και αναπλήρωση εισοδήματος σε αγροτοκτηνοτρόφους, ως ότου αποκατασταθεί το εισόδημα από την παραγωγή και τα ζώα, κά.

πηγή larissanet.gr – onlarissa.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα