Λειψυδρία: Πρώτη φορά συμβαίνει αυτό, έχουν στερέψει ολόκληροι οικισμοί

"Πλέον οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι παραπάνω από εμφανείς", δήλωσε ο αντιπρόεδρος ΔΕΥΑΔ

Ιωάννα Μπαντή
λειψυδρία-πρώτη-φορά-συμβαίνει-αυτό-έ-995886
Ιωάννα Μπαντή

Τις τελευταίες ημέρες η έντονη λειψυδρία που έχει παρουσιαστεί σε νησιά και περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, έχει προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα στην καθημερινότητα των κατοίκων.

Το πρόβλημα εντείνεται, οι Δήμοι ζητούν λελογισμένη χρήση, ενώ το υπερπολύτιμο αγαθό, το νερό, για ορισμένους χρησιμεύει στις πισίνες, τη στιγμή που υπάρχουν πολίτες που δεν έχουν να πιουν.

«Η αλήθεια πως υπάρχουν κάποια προβλήματα στην περιοχή πέριξ της περιοχής του Λουτρακίου. Έχουμε βάλει κάποιες γεωτρήσεις , οι οποίες δεν είναι για πόσιμο νερό. “Προσπαθούμε τα τελευταία εικοσιτετράωρα, να ομαλοποιήσουμε τις διακοπές νερού και να τροφοδοτούμε τα σπίτια με νερό για τις πρώτες ανάγκες του νοικοκυριού, όχι πόσιμο ή για μαγείρεμα”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Λουτρακίου, Γιώργος Γκιώνης.

“Το πρόβλημα είναι καθολικό στην Ελλάδα , έτσι κι εμείς στη Δράμα δεν θα μπορούσαμε να αποτελούμε εξαίρεση”, αναφέρει ο αντιπρόεδρος ΔΕΥΑΔ, Γιάννης Γεωργιάδης. “Σε αυτή την έκταση δεν έχουμε ξαναβιώσει ποτέ κάτι αντίστοιχο. Πλέον πηγές οι οποίες τροφοδοτούσαν ολόκληρους οικισμούς, φαίνεται να έχουν στερέψει”, δήλωσε. ” Τρία χωριά στο δήμο Δράμας και λίγο περισσότερα στους όμορους δήμους έχουν πληγεί από τη λειψυδρία”, συνέχισε. Επιπλέον, ο Γιάννης Γεωργιάδης , υποστήριξε πως : ” Κι άλλες φορές έχει προκληθεί φωτιά από κεραυνό στο Φαλακρό, ωστόσο η υγρασία που είχε απομείνει εκεί από τις βροχές , απέτρεπε την αναζωπύρωσή τους”.

Μαρτύριο εν μέσω καύσωνα και στη Χαλκιδική

Στην αιχμή της τουριστικής σεζόν, περιοχές της Χαλκιδικής  όπως το Πευκοχώρι, ήρθαν αντιμέτωπες με επαναλαμβανόμενες διακοπές νερού, συνθήκη η οποία εξουθένωσε τόσο τους κατοίκους των περιοχών, όσο και τους τουρίστες. Κάθε χρόνο, ωστόσο, παρατηρείται αυτό το φαινόμενο , με τη φετινή χρονιά, ωστόσο, να προκαλεί την αναχώρηση πολλών τουριστών από την περιοχή.
Γίνεται αντιληπτό, βέβαια, πως δεν πλήττεται μόνο η οικονομία της περιοχής, αλλά και ο υγειονομικός τομέας, με ευπαθείς ομάδες να κινδυνεύουν από πιθανές λοιμώξεις. Καταγγελίες, επίσης, έχουν γίνει, για υπέρμετρη χρήση νερού , με σκοπό το γέμισμα πισίνων αλλά και το αλόγιστο πότισμα ιδιωτικών κήπων.
Σκέψεις για επιβολή προστίμων ανακοινώνει η κ. Χαλκιά, δήμαρχος Πολυγύρου, σε όσους χρησιμοποιούν για άρδευση, νερό που προορίζεται για οικιακή χρήση.
Ένταξη σε πρόγραμμα ύψους 70 εκατομμυρίων έχει πραγματοποιήσει ο δήμος Κασσάνδρας, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πλάνο ολοκλήρωσης μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται μεγάλες ανάγκες για νερό τους τουριστικούς μήνες.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα