Ελλάδα

Λέσβος: Μεγαλώνει η αγωνία για τους 12 αγνοούμενους του φορτηγού πλοίου «RAPTOR»

«Μπήκαμε στη φουρτούνα με το πλοίο να μπάζει νερά»

Parallaxi
λέσβος-μεγαλώνει-η-αγωνία-για-τους-12-αγ-1086938
Parallaxi

Ολονύκτιες είναι οι έρευνες του Λιμενικού για τον εντοπισμό των 12 αλλοδαπών αγνοουμένων, μελών του πληρώματος, του φορτηγού πλοίου «RAPTOR», που βυθίστηκε το πρωί της Κυριακής 26 Νοεμβρίου, στα ανοιχτά της Λέσβου, λόγω της θαλασσοταραχής.

Το φορτηγό πλοίο βυθίστηκε μέσα σε λίγη ώρα κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες με μέχρι στιγμής απολογισμό έναν διασωθέντα, έναν νεκρό και άλλους 12 αγνοούμενους, από την Συρία, την Ινδία και τη Αίγυπτο. Το Λιμενικό, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, συνέχισε όλη τη νύχτα τις έρευνες με τη συμμετοχή 7 πλοίων, ενός πλωτού σκάφους ανοιχτής θαλάσσης και ενός ελικοπτέρου.

Ο διασωθέντας ναυτικός μεταφέρθηκε προληπτικά στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης.

Το πλοίο «Raptor», σημαίας Κομόρες, ξεκίνησε από το λιμάνι της Δεκέλειας με προορισμό την Κωνσταντινούπολη. Είχε 14 άτομα πλήρωμα.

Στις 7 το πρωί εμφάνισε μηχανική βλάβη και εξέπεμψε SOS ενώ στις 08:20 βυθίστηκε 4,5 ναυτικά μίλια Νοτιοδυτικά της Λέσβου την ώρα που στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι. Μετά από ώρες αναζητήσεων εντοπίστηκε σώος ένας ναυτικός πάνω σε ένα βαρέλι και ανασύρθηκε από ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Μυτιλήνης. Σήμερα αναμένεται να πάρει εξιτήριο και να πάει για κατάθεση.

O εκπρόσωπος Τύπου του λιμενικού εξήγησε πως τα πρωτόκολλα αναφέρουν πως ένα άνθρωπος που βρίσκεται σε νερό με θερμοκρασία 20 βαθμούς – όπως στην περιοχή του ναυαγίου – μπορεί να επιβιώσει περίπου 20 με 26 ώρες.

«Μπήκαμε στη φουρτούνα με το πλοίο να μπάζει νερά»

Στο Raptor, το οποίο βυθίστηκε τα ξημερώματα υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, επέβαιναν συνολικά 14 άτομα πλήρωμα (ένας Ινδός, έντεκα Αιγύπτιοι και δύο Σύροι). Το εμπόρευμα του πλοίου ήταν αλάτι και τελικός προορισμός η Κωνσταντινούπολη.

Από τη μαρτυρία του μοναδικού διασωθέντα φαίνεται πως το πλοίο άρχισε να μπάζει νερά από το βράδυ του Σαββάτου και γινόντουσαν προσπάθειες απάντλησης των υδάτων, την ώρα που αυτό έμπαινε στη φουρτούνα.

«Το καράβι από χθες το βράδυ έμπαζε νερά. Προσπαθούσαμε με κουβάδες, και ό,τι άλλο μέσο είχαμε στο πλοίο, να βγάλουμε τα νερά, να το αδειάσουμε. Αυτή την εντολή μας έδωσαν. Όταν άρχισε να παίρνει επικίνδυνη κλίση τότε πήδηξα στη θάλασσα. Είδα άλλα 5 άτομα να πηδούν κι εκείνοι στο νερό και από κει και πέρα δεν τους ξαναείδα», κατέθεσε.

Το χρονικό της τραγωδίας – Μετατόπιση φορτίου το πιθανό αίτιο

Το «RAPTOR» μήκους 100 μέτρων είχε ξεκινήσει από την Αλεξάνδρεια με προορισμό το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 03.06 τα ξημερώματα της Κυριακής, 5,5 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Σκάλας Ερεσού σταμάτησε να κινείται πιθανότατα εξαιτίας μηχανικής βλάβης.

Στις 04.47 οι μηχανές του πλοίου ξεκινούν και πάλι, ενώ στις 07.11, 4 μίλια νοτιοδυτικά της Σκάλας Ερεσού σταματούν ξανά, εκείνο το σημείο είναι και η τελευταία καταγεγραμμένη θέση.

Έπειτα, στις 08.20, το πλοίο παίρνει κλίση, με τον πλοίαρχο να εκπέμπει SOS σε παραπλέοντα σκάφη. Λίγη ώρα μετά τα ραντάρ χάνουν το σήμα του.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πιθανότατα εξαιτίας της σφοδρής θαλασσοταραχής, προκλήθηκε μετατόπιση φορτίου, μπήκαν νερά στα αμπάρια και η βύθιση ήταν θέμα χρόνου.

Χθες το βράδυ τη σορό του ναυτικού παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και την μετέφερε στο νεκροτομείο της Μυτιλήνης, στο Βοστάνειο.

Πηγές: ΕΡΤ / MEGA

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα