Ελλάδα

Market Pass 2 με μεγάλες αλλαγές σε αίτηση και πληρωμή

Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Parallaxi
market-pass-2-με-μεγάλες-αλλαγές-σε-αίτηση-και-πλη-956652
Parallaxi

Σημαντικές αλλαγές θα ισχύουν στο Market Pass 2, με τις πληροφορίες για τις αιτήσεις να ανατρέπονται. Τελικά, αίτηση θα κάνουν μόνον όσοι είναι νέοι δικαιούχοι και δεν είχαν κάνει την προηγούμενη φορά, είτε γιατί έχασαν τις προθεσμίες, είτε γιατί δεν κάλυπταν τα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια που ίσχυαν. Οι παλαιοί δικαιούχοι δεν θα χρειαστεί να κάνουν νέα αίτηση στο gov.gr, όπως επίσης ούτε και όσοι έκαναν μεν αίτηση, αλλά απορρίφθηκε.

Το νέο επίδομα τροφίμων θα δοθεί αυτόματα σε όλους όσους είχαν κάνει τον Φεβρουάριο την αίτησή τους στο vouchers.gov.gr, απλώς, θα γίνει έλεγχος και θα διαπιστωθεί εάν θα πάρουν ή όχι και αυτή τη φορά τα χρήματα με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2022.

Όπως διευκρίνισε σε νέες δηλώσεις του ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης:

«Να λάβουμε υπόψιν μας τις νέες αιτήσεις. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είχαν εισοδήματα και τώρα δεν έχουν, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν είχαν εισοδήματα και τώρα έχουν. Και είναι άδικο να πάρουν χρήματα.»

Όσοι έχουν υποβάλει αίτηση, ακόμη και αν απορρίφτηκαν, δεν θα χρειαστεί να την ξανακάνουν, καθώς το σύστημα αυτόματα θα θεωρήσει ότι οι αιτήσεις επανυποβλήθηκαν και θα γίνει ο έλεγχος με βάση τις νέες φορολογικές δηλώσεις.

«Να θεωρήσουμε ότι έχουν γίνει αυτές τις αιτήσεις και απλώς το σύστημα να ανοίξει για κάποιες μέρες για όσους επιπλέον θέλουν να κάνουν αίτηση».

Market Pass 2: Η ημερομηνία για αίτηση – Τι αλλάζει στην πληρωμή

Το γεγονός ότι θα ληφθούν υπόψη οι νέες φορολογικές δηλώσεις με βάση τα εισοδήματα του 2022, δείχνει και το πότε θα ανοίξουν οι διαδικασίες. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων λήγει στις 31 Ιουλίου 2023, επομένως θα πρέπει να αναμένεται το άνοιγμα της πλατφόρμας του gov.gr και οι πληρωμές μέσα στον Αύγουστο.

Πάντως, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι η τελευταία πληρωμή της επέκτασης να γίνει στο τέλος Οκτωβρίου, ώστε τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν τον Νοέμβριο. Έτσι κι αλλιώς, σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία της Ε.Ε., η παράταση του μέτρου δεν μπορεί να περάσει και στο 2024. Επομένως, φαίνεται ότι θα αλλάξουν και οι ημερομηνίες πληρωμής και όσοι έχουν επιλέξει την άυλη κάρτα θα πάρουν τα τελευταία χρήματα Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου αναδρομικά, έτσι ώστε να έχουν στη διάθεσή τους δύο μήνες για να τα ξοδέψουν.

Πώς κάνετε αίτηση για Market Pass 2

Όσοι δικαιούχοι θα χρειαστεί να κάνουν αίτηση για Market Pass 2, θα πρέπει να εισέρχονται στην πλατφόρμα vouchers.gov.gr χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς τους κωδικούς Taxisnet.

Μετά την είσοδο στην εφαρμογή, ο δικαιούχος συμπληρώνει και επιβεβαιώνει τα στοιχεία επικοινωνίας του, δηλαδή τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου και τη διεύθυνση e-mail.

Έπειτα, επιλέγει τον τρόπο πίστωσης, δηλαδή είτε την έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας είτε την κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, καθώς και το πιστωτικό ίδρυμα με το οποίο επιθυμεί να συνεργαστεί.

Εάν επιλέξετε τα μετρητά στην τράπεζα, τότε θα πρέπει να έχετε διαθέσιμο το IBAN ενεργού τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο είστε τουλάχιστον συνδικαιούχος.

Στη συνέχεια, η πλατφόρμα θα επιβεβαιώσει τα στοιχεία επικοινωνίας. Για το κινητό θα σας έρθει ένας κωδικός με SMS, ενώ για το e-mail θα λάβετε ένα μήνυμα με ενεργό link.

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα