Ελλάδα

Μεγάλες διαστάσεις η φωτιά στην Πάρνηθα – Δύσκολη μάχη σε Βοιωτία, κρανίου τόπου ο Έβρος

Άλλη μία δύσκολη νύχτα στα πύρινα μέτωπα με συνεχείς αναζωπυρώσεις και εκκενώσεις οικισμών

Parallaxi
μεγάλες-διαστάσεις-η-φωτιά-στην-πάρνη-1048034
Parallaxi

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Πάρνηθα . Η φωτιά που μαινόταν εντός της χαράδρας, έλαβε μεγάλες διαστάσεις και μαίνεται στη νοητή ευθεία της λεωφόρου Πάρνηθος, δυτικά στο ύψος του τελεφερίκ. Πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον περιορισμό της, ενώ ξεκίνησαν ρίψεις και τα εναέρια μέσα.

Λίγο πριν από τις 4 τα ξημερώματα, δόθηκε εντολή εκκένωσης του οικισμού της Αγίας Παρασκευή προς το κέντρο Αχαρνών, όπου όπως μεταδίδει ο ρεπόρτερ Αντώνης Δοβώνης, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία καίγονται σπίτια.

«Μετά τις 03.20 υπήρξε μία έκρηξη φωτιάς στη χαράδρα στην Πάρνηθα και κατευθύνθηκε και πάλι στην οικισμό της Αγίας Παρασκευής» είπε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός. Όπως εξήγησε το μέτωπο των επιχειρήσεων είναι στη μίξη του δασικού με τον αστικό ιστό, όπως ανεβαίνουμε τη λεωφόρο Πάρνηθος αριστερά. «Τα οχήματά μας είναι παρατεταγμένα στις οδούς Τσιτομενέα, Κεραμιδίου, Νόση και Καρκαβίτσα” και τόνισε πως υπάρχει κίνδυνος για τους Θρακομακεδόνες, για αυτό οι κάτοικοι πρέπει να είναι σε εγρήγορση για να εκκενώσουν.

Η φωτιά τα ξημερώματα κατευθύνθηκε και προς την Αμυγδαλέζα.

Τις πρώτες πρωινές ώρες τραυματίστηκε πυροσβέστης στην προσπάθειά του να κατασβήσει την πύρινη λαίλαπα στο Μετόχι. Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ όπου και τον παρέλαβε.

Στο σημείο επιχειρούν 260 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 77 οχήματα, ενώ με το πρώτο φως της ημερας ξεκίνησαν να πραγματοποιούν ρίψεις νερού 6 αεροσκάφη και7 ελικόπτερα. Ταυτόχρονα επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις εθελοντών πυροσβεστών με πεζοπόρα τμήματα, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής ‘Αμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Αττικής.

Δύσκολη η μάχη με τις φλόγες στη Βοιωτία – Ενεργά τα μέτωπα σε Στείρι και Ελικώνα

Παραμένει δύσκολη η κατάσταση στα μέτωπα της Βοιωτίας παρά την ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδιναν οι πυροσβέστες στην περιοχή.

«Η πυρκαγιά που ξεκίνησε χθες το απόγευμα στο Στείρι Βοιωτίας παραμένει ανησυχητική» ανέφερε στην ΕΡΤ ο επιπυραγός και εκπρόσωπος Τύπου Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός .

«Η περιοχή έχει εκκενωθεί και έχουν σταλεί και προειδοποιητικά μηνύματα προς τους κατοίκους του παράλληλου μετώπου, αυτά που βλέπουν προς τον Άγιο Νικόλαο» τόνισε και πρόσθεσε πως είναι δύσκολο κομμάτι γιατί αν χρειαστεί να φύγει κάποιος από εκεί δεν υπάρχουν εύκολοι τρόποι διαφυγής, υπάρχει ένας δρόμος μόνο».

«Και το άλλο κομμάτι του ενεργού μετώπου είναι προς τον Ελικώνα. Είναι ένα μεγάλο μέτωπο το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη και εκεί θα συμβάλουν επίγεια και εναέρια μέσα» πρόσθεσε.

Όπως μετέφερε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Ευτυχία Πενταράκη, τεράστιες εκτάσεις έχουν καεί, ενώ αυτή την ώρα η εικόνα στο μέτωπο της φωτιάς είναι καλή, πρώτη φορά από τη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά.

Η καταστροφή που έχει σημειωθεί στον Ελικώνα είναι μεγάλη. «Καίγεται πυκνό δάσος, χωρίς αντιπυρικές ζώνες, χωρίς καν μονοπάτια» σημειώνει.

Το ανησυχητικό είναι πως από τις 04:00 τα ξημερώματα περίπου έχει αρχίσει να φυσάει πάρα πολύ.

Η περιοχή πνίγεται ακόμη στο καπνό, είναι ένα μέτωπο σχεδόν 25 χιλιομέτρων που έκαιγε για πάρα πολλές ώρες.

Το βράδυ εκκένωσαν τα χωριά τους οι κάτοικοι στο Στείρι, και μάλιστα ήταν τόσο μεγάλη η φωτιά που μπορούσαν να κατευθυνθούν μόνο προς το Δίστομο. Εκκένωσαν και οι κάτοικοι στη Ζάλτσα προς το Κυριάκι.

Παράλληλα, όλη τη νύχτα, έρχονταν μηνύματα από το 112 στους κατοίκους δύο οικισμών, της Περιστεράς και του Αγίου Νικολάου, καθώς υπήρχε φόβος για ένα μέτωπο. Τελικά δεν χρειάστηκε άλλη εκκένωση.

Τα πάντα γύρω από το Μοναστήρι του Οσίου Λουκά έχουν καεί, έφτασαν οι φλόγες στα πέτρινα τοιχία του. Η ζημιά που έχει γίνει είναι ότι ένα παλιό κτίριο το οποίο τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνταν ως αποθήκη πήρε φωτιά η ξύλινη στέγη του και κατέρρευσε. Όλος ο άλλος χώρος έχει μείνει άθικτος.

Βέβαια και γύρω από το Μοναστήρι του Οσίου Λουκά αλλά και σε όλη την περιοχή δεν έχει μείνει τίποτα άκαυτο.

Η φωτιά έφτασε στο Μοναστήρι χθες στις 15:00, η Πυροσβεστική εκκένωσε αμέσως ενώ στις 15:30 οι φλόγες είχαν φτάσει 2 χιλιόμετρα από το Μοναστήρι και είχε κλείσει ο δρόμος, ούτε οι Πυροσβέστες είχαν τρόπο να περάσουν.

Αλεξανδρούπολη: Λευκός καπνός στα Κοίλα

«Βγήκε λευκός καπνός στα Κοίλα Αλεξανδρούπολης» ανέφερε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Δημήτρης Σταματάκης μεταφέροντας την εικόνα πως έσβησαν τα μέτωπα της μεγάλης πυρκαγιάς που ξεκίνησαν από το δάσος της Δαδιάς και επεκτάθηκε στην περιοχή της Λευκίμμης.

Μάλιστα όπως σημειώνει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ για το γεγονός ήταν πεπεισμένοι από το βράδυ της Τετάρτης αφού και η Πυροσβεστική αλλά και οι κάτοικοι των περιοχών έλεγαν πως ή θα τελειώσει η φωτιά στο συγκεκριμένο σημείο ή θα χαθεί ολοκληρωτικά ο έλεγχος. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, στο χωριό Κοίλα, έγινε μία τεράστια προσπάθεια. Υπήρχε ένα ρέμα όπου οι άνεμοι οδηγούσαν εκεί την πυρκαγιά, με αποτέλεσμα σε εκείνο το σημείο να συγκεντρωθούν πυροσβέστες και πολίτες με όσα μηχανήματα και υδροφόρα υπήρχαν, ακόμη και αγροτικά αυτοκίνητα με δεξαμενές πάνω στην καρότσα. Με το πρώτο φως της ημέρας βλέπουμε ότι βγαίνει άσπρος καπνός από τα σημεία και αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει καύσιμη ύλη από κάτω.

«Αυτό που απομένει είναι τα αεροπλάνα να κάνουν μία τελευταία προσπάθεια στην περίπτωση που έχει μείνει οποιαδήποτε εστία να σβήσει εντελώς» πρόσθεσε ο Δημ. Σταμάτάκης.

Η ίδια ενθαρρυντική εικόνα έρχεται και από το μέτωπο της Ροδόπης. Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Ειρήνη Τσακίρη, έξω από τον οικισμό των Κασσιτερών, υπογραμμίζει την τιτάνια μάχη των πυροσβεστών κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρα αλλά και της νύχτας.

Στο συγκεκριμένο σημείο υπήρχε ενεργό μέτωπο και μετά τις προσπάθειες όλων όσων συμμετείχαν στην κατάσβεση η φωτιά έχει σβήσει.

Μάλιστα πλήθος εθελοντών βοήθησαν και σε αυτό το μέτωπο όπου ακόμη και με κλαδιά κατάφεραν να περιορίσουν την πυρκαγιά. Ένα παχύ σύννεφο καπνού υπάρχει στην περιοχή κάνοντας αποπνικτική την ατμόσφαιρα, ενώ όπως σημειώνει η Ειρήνη Τσακίρη . Τεράστια βοήθεια αποτέλεσαν οι αντιπυρικές ζώνες που έκαναν γύρω από τα σπίτια.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν έχει εφησυχάσει κανείς, όλοι βρίσκονται επί ποδός, πυροσβεστική οχήματα, κάτοικοι, τοπική αυτοδιοίκηση γιατί φοβούνται για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Ευχάριστο είναι επίσης ότι, μετά από πολλές ημέρες, ο αέρας στην περιοχή έχει κοπάσει.

«Το μέτωπο την Αλεξανδρούπολης και το δάσος της Δαδιάς είναι εκείνο που μας απασχολεί από τα ξημερώματα του Σαββάτου» σημειώνει στην ΕΡΤ και την εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ, ο επιπυραγός και εκπρόσωπος Τύπου Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, προσθέτοντας πως «πλέον με το μέτωπο στη Ροδόπη θεωρείται μία πυρκαγιά μεγάλη οποία κινείται δυτικά από την Αλεξανδρούπολη και υπάρχει αυτή η τάση του μετώπου της Αλεξανδρούπολης να ενωθεί με το κομμάτι της Ροδόπης».

Παράλληλα ο κ. Αρτοποίος έκανε έκκληση στους κατοίκους των περιοχών που υπάρχουν εστίες να ακολουθούν τις οδηγίες των πυροσβεστών αλλά και των μηνυμάτων του 112 αν σταλούν.

Κρανίου τόπος ο Έβρος – Πάνω από 617.000 στρέμματα η καμένη έκταση

Έκταση μεγαλύτερη των 617.000 στρεμμάτων έχει κατακάψει μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης (23/8) η φωτιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο στην περιοχή Μελίας Έβρου, με βάση τις πιο πρόσφατες εικόνες υψηλής ανάλυσης του περιβαλλοντικού δορυφόρου Sentinel-2, που ανέλυσε η υπηρεσία χαρτογράφησης καμένων εκτάσεων του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών (ΕπαΔαΠ), η οποία υλοποιείται από το εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ. Αντίστοιχα έκταση μεγαλύτερη των 50.000 στρεμμάτων έχει κατακάψει η πυρκαγιά στη Φυλή Αττικής.

Πιο συγκεκριμένα, στους χάρτες που δημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ (επισυνάπτονται) φαίνεται ότι οι καμένες εκτάσεις για τις περιοχές Φυλής του Νομού Αττικής και Αλεξανδρούπολης του Νομού Έβρου μέχρι τις 12 μ.μ. (23/08/2023) ανέρχονται στα 50.057 και 617.571 στρέμματα αντίστοιχα. Η χαρτογράφηση πραγματοποιήθηκε με δεδομένα Sentinel-2 (χωρικής διακριτικής ικανότητας 10μ.)

Η ομάδα του Εργαστηρίου του ΑΠΘ σημειώνει, ωστόσο, ότι «οι περιοχές καλύπτονται σε μεγάλο μέρος από σύννεφα και καπνό και πιθανώς να υπάρχουν ενδιάμεσες περιοχές που έχουν εκτιμηθεί λανθασμένα ως καμένες». Επιπλέον, διευκρινίζει πως «παρατηρούνται ενεργά μέτωπα και στις δύο πυρκαγιές, τα οποία αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά την τελική εκτίμηση της καμένης έκτασης».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα