Ελλάδα

Μεγάλος Σεισμός Τώρα στην Λέσβο

Ήδη αναφέρονται μετασεισμοί.

Parallaxi
μεγάλος-σεισμός-τώρα-στην-λέσβο-204450
Parallaxi

Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σύμφωνα με την ηλεκτρονική καταγραφή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, σημειώθηκε στις 15:28, με το επίκεντρό του να βρίσκεται σε θαλάσσια περιοχή νότια από το Πλωμάρι της Μυτιλήνης, για το οποίο ο δρόμος έχει κλείσει από κατολισθήσεις. Ο σεισμός έγινε αισθητός και σε ορισμένες περιοχές της Αττικής.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες επίκεντρο ήταν στα 10χλμ. βάθος. Ήδη οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για μετασεισμούς ενώ επειδή ο σεισμός ήταν επιφανειακός σε μία περιοχή σε διέγερση η οποία έχει δώσει ανάλογους σεισμούς της τάξεως των 5 ρίχτερ, μπορεί να δώσει και μεγαλύτερο.

Νέος σεισμός 4,6 ρίχτερ στις 16:35

Λίγα λεπτά μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,1 ρίχτερ που συντάραξε τη Μυτιλήνη, ένας νέος σεισμός, προφανώς μετασεισμός, μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε στις 16:35. Και αυτή η σεισμική δόνηση είχε το ίδιο επίκεντρο δηλαδή περίπου 15 χλμ νότια του Πλωμαρίου. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χλμ, άρα ο σεισμός θεωρείται επιφανειακός και ως εκ τούτου αναμένονται αρκετοί μετασεισμοί.

Οι πρώτες πληροφορίες από αυτά που άφησε πίσω του

Σύμφωνα με τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ στο σημείο, οι πρώτες εικόνες μετά το σεισμό θέλουν ρωγμές ακόμα και στο διατηρητέο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Εκτεταμένες ζημιές και στο Πλωμάρι της Λέσβου, κατέρρευσαν σπίτια, αλλά δεν υπάρχουν προς το παρόν πληροφορίες για τραυματισμούς. Μεγαλύτερες ζημιές στο χωριό Βρυσά με κατάρρευση ή ζημιές του περίπου 40% του χωριού και στην Πλαγιά. Πληροφορίες για δυο εγκλωβισμένους ανθρώπους στα Βρυσά.

Αισθητός σε Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη ο σεισμός καθώς εντοπίστηκε το επίκεντρο 35 χιλ νοτιοδυτικά της πόλης της Μυτιλήνης. Ο κόσμος είναι ανήσυχος στους δρόμους του νησιού αλλά δεν επικρατεί πανικός.

Το τούρκικο Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi κάνει εκτίμηση του μεγέθους δίνοντας τον σεισμό στα 6.3 ρίχτερ.

Εικόνα σήμερα από τα Βρυσά: Αποστόλης Παρασκευόπουλος

Μεγάλες ζημιές αναφέρονται στο χωριό Βρισά του Πολιχνίτου στη νότια Λέσβο. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν καταρρεύσει πολλά σπίτια του οικισμού. Το χωριό έχει 800 κατοίκους και χρονολογείται από το 1355 – 1375 μΧ

2017.06.12 15:28:38  38.8512   26.2583       20.7      -.-  6.3  6.0   EGE DENIZI   
                                     R

Νέος μετασεισμός στις 16:25 μεγέθους 3,1 της κλίμακας ρίχτερ.

Ενημέρωση 16:50: Στη Μυτιλήνη με ελικόπτερο μεταβαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, μετά τον μεγάλο σεισμό 6,1R που σημειώθηκε μεταξύ Λέσβου και Χίου. Μαζί του είναι ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, κλιμάκιο του υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μηχανικοί, και ομάδα της ΕΜΑΚ.

Ενημέρωση: 17:20  «Το μισό χωριό έχει μεγάλες ζημιές και πολλά σπίτια έχουν καταρρεύσει». Αυτό ανέφερε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Έκτακτων Αναγκών του Δήμου Λέσβου, Νίκος Καρασάββας, ο οποίος μεταβαίνει στη σεισμόπληκτη Βρίσα.

ΠΗΓΗ: με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα