Μητσοτάκης: Έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ενέργειας – Επιδότηση στους λογαριασμούς Αυγούστου

Όσα προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην Σία Κοσιώνη

Parallaxi
μητσοτάκης-έκτακτο-τέλος-στους-παραγ-1174000
Parallaxi

Την επιβολή έκτακτου τέλους στους παραγωγούς ενέργειας και την επιδότηση των λογαριασμών του Αυγούστου προανήγγειλε ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ.

Μιλώντας στην Σία Κοσιώνη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι τις τελευταίες 10 ημέρες είχαμε μία τεράστια έξαρση τιμών στη χονδρική ενέργεια σε όλη την νοτιοανατολική Ευρώπη, κάνοντας λόγο για “στρέβλωση της αγοράς”, η οποία αναμένεται όπως είπε να “χτυπήσει” τους λογαριασμούς του Αυγούστου και είπε ότι είναι απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλλει έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ενέργειας “προκειμένου να ανακουφίσουμε τους πολίτες”.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι λεπτομέρεις θα δώσει την Τετάρτη ο υπουργός Περιβάλλοντος σε συνέντευξη Τύπου.

«Ο πολακισμός θα βρει θέση στο λεξικό του κ. Μπαμπινιώτη»

«Η πολιτική βία δεν έχει χώρο στις δημοκρατίες μας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας αρχικά για την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ που έγινε την Κυριακή (14/7, ώρα Ελλάδας), χαρακτηρίζοντάς το ως «ένα άγριο συμβάν». Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Υπάρχει τοξικότητα και στην πατρίδα μας. Είδαμε αδιανόητες κουβέντες που ειπώθηκαν από τον κ. Πολάκη κατά γυναίκας βουλευτού της Ν.Δ. […] Ο πολακισμός θα βρει θέση στο λεξικό του κ. Μπαμπινιώτη». Σχολιάζοντας την περίπτωση του βουλευτή της Ν.Δ., Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος χειροδίκησε κατά υπαλλήλου του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», ο πρωθυπουργός είπε ότι «οι κυρώσεις ήταν άμεσες».

Ως «χυδαία πολιτική συνωμοσία» χαρακτήρισε, στη συνέχεια, την υπόθεση Novartis ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε πως «η Δικαιοσύνη είναι η μόνη που μπορεί να βγάλει τις κουκούλες». Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, είπε: «Αυτό που έγινε το 2018, ήταν ό,τι αθλιέστερο έχω δει».

«Προσωρινή η διαταραχή στην αγορά ενέργειας»

Αναφορικά με τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Ορίζοντας υλοποίησης των μεγάλων αλλαγών το τέλος της τετραετίας. […] Μήνυμα των πολιτών ότι “δεν αποσύρουμε την εμπιστοσύνη μας, αλλά θα σας αξιολογήσουμε”».

Σχετικά με τις τιμές στα τιμολόγια ρεύματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Τις τελευταίες 10 ημέρες είδαμε μια τεράστια έξαρση στις τιμές χονδρικής, που δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα αλλά στη νοτιοανατολική Ευρώπη». Ο πρωθυπουργός, στη συνέχεια, προανήγγειλε έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ενέργειας για περίοδο δύο μηνών με στόχο την επιδότηση των τιμολογίων ρεύματος του Αυγούστου. Ακόμα, ο ίδιος εκτίμησε για «προσωρινή διαταραχή στην αγορά ενέργειας».

«Δεν υπάρχει μαγικός τρόπος να πέσουν οι τιμές»

Όσον αφορά στην ακρίβεια στα τρόφιμα, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Ο πληθωρισμός δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα, αλλά ευρωπαϊκό και παγκόσμιο». Έπειτα, ο ίδιος έκανε λόγο για υποχώρηση του πληθωρισμού και τόνισε πως «σε κάποια προϊόντα υπάρχει αποκλιμάκωση των τιμών». Έπειτα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «κάναμε βαριές παρεμβάσεις για μια φιλελεύθερη κυβέρνηση» και σημείωσε ότι «ερευνάται το ενδεχόμενο των καρτέλ».

«Δεν υπάρχει μαγικός τρόπος να πέσουν οι τιμές», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εν συνεχεία, ο πρωθυπουργός πρόβαλε το επιχείρημα αύξησης του κατώτατου μισθού και είπε ότι «πολυεθνικές εταιρείες πουλάνε στην Ελλάδα ακριβότερα από άλλες χώρες».

Ερωτηθείς για πιθανή μείωση του ΦΠΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε αρνητικά, τονίζοντας: «Έχει προσωρινό όφελος, δεν θα το κάνουμε». Με ορίζοντα τη ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός είπε πως «δεν θα υπάρχει πακέτο παροχών», προβάλλοντας τη δημοσιονομική σταθερότητα. Ωστόσο, αναφέρθηκε στη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων, που αναμένεται τον Δεκέμβριο να λάβουν έκτακτο επίδομα.

«Έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς για συνεννόηση»

Αναφορικά με την κατάσταση στην Υγεία και την κόντρα του αρμόδιου Υπουργείου με τους ιδιώτες γιατρούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Έχουμε πράγματι πρόβλημα σε ορισμένες ειδικότητες, κυρίως παθολόγους, για να καλύψουμε πρωτίστως εφημερίες. […] Ζητάμε από τοπικούς ιδιώτες γιατρούς να πληρωθούν δύο εφημερίες τον μήνα».

«Τελευταία έκκληση να λυθεί με συνεννόηση, αλλιώς δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την επίταξη γιατρών», ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατόπιν, ο ίδιος είπε πως «η περαιτέρω αύξηση απολαβών των γιατρών είναι προτεραιότητα». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε, έπειτα, για τις συνθήκε στα νοσοκομεία και είπε ότι «δεν είναι καλές ούτε για τους ασθενείς ούτε για τους γιατρούς».

Για το πεδίο της ασφάλειας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «κάναμε κάτι που δεν έχει ξαναγίνει, η πρόοδος που έχει συντελεστεί είναι τεράστια». Μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε ότι «είναι τεράστιας σημασίας ότι 650.000 πολίτες καθάρισαν τα οικόπεδά τους». «Ο νόμος ισχύει για όλους, πρωτίστως για τους ισχυρούς», επανέλαβε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Δίνουμε τη μάχη».

«Το όνομα είναι “Βόρεια Μακεδονία”, δεν μπορεί να αποκαλείται αλλιώς»

Ερωτηθείς για το Κυπριακό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι «το Σάββατο (20/7) θα είναι δύσκολη ημέρα για τον Ελληνισμό και πρόσθεσε: «Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος για επανέναρξη των συνομιλιών». Επανέλαβε ότι πρέπει να υπάρχει μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνής προσωπικότητα.

Όσον αφορά στο Σκοπιανό, ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως «το όνομα είναι “Βόρεια Μακεδονία” και δεν μπορεί να αποκαλείται αλλιώς» και η γειτονική χώρα μπήκε στο ΝΑΤΟ λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ακόμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ελληνικό βέτο στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας.

«Θέλουμε ένα χαρτοφυλάκιο σημαντικό για την Ελλάδα»

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τη Ρομπέρτα Μέτσολα για την επανεκλογή της στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εξέφρασε τη βεβαιότητά του για την επανεκλογή και της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Θέλουμε ένα χαρτοφυλάκιο σημαντικό για την Ελλάδα και για την Ευρώπη», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως το πρόσωπο του Έλληνα επιτρόπου θα είναι ανάλογο με το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει η Ελλάδα.

«Πιστεύω στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάχθηκε εκ νέου υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων, ενώ είπε ότι απαγόρευσε στα «γαλάζια» στελέχη τυχόν ανάμειξη στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Ακόμα, ο ίδιος είπε πως οι επόμενες εκλογές θα γίνουν σε τρία χρόνια και σχετικά με τον εκλογικό νόμο είπε: «Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι αυτοί».

«No comment!», είπε ο πρωθυπουργός για την υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου για την ηγεσία της Ν.Δ. «Το θέμα των “μαύρων χρημάτων” αφορά στη Ν.Δ., όχι στον ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και είπε ότι «έχει καταθέσει το πόθεν έσχες του», τονίζοντας πως καταθέτει το πόθεν έσχες του «εδώ και 20 χρόνια».

«Δεν συμφωνώ με όλες τις απόψεις Καραμανλή – Σαμαρά»

Ακόμα, ερωτηθείς για τους πρώην πρωθυπουργούς, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως «δεν συμφωνεί με όλες τις απόψεις τους» και ξεκαθάρισε πως «η πολιτική της Ν.Δ. και της κυβέρνησης εκφράζεται από εκείνον».

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «κοινή συνισταμένη» απόψεων και μίλησε για «διεύρυνση της Ν.Δ. προς το Κέντρο», λέγοντας: «Έχουμε κερδίσει πέντε εκλογές άρα κάνουμε κάτι σωστό, έχουμε πάρει δύο φορές πάνω από 40%». Ο πρωθυπουργός, έπειτα, σημείωσε: «Η Ελλάδα σήμερα είναι διεθνώς πιο ισχυρή».

Για την επικείμενη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να τοποθετηθεί για το ζήτημα, λέγοντας ότι «θα ήταν θεσμικά άκομψο να πει κάτι προτού λήξει η θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου» και τόνισε ότι η σχετική συζήτηση «θα ανοίξει τον Φεβρουάριο του 2025».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα