My Car: Αλλαγές στα πρόστιμα για τα τέλη κυκλοφορίας

Τι προβλέπεται στο νέο σύστημα

Parallaxi
my-car-αλλαγές-στα-πρόστιμα-για-τα-τέλη-κυκλ-1010949
Parallaxi

Αλλαγές στα πρόστιμα, όχι όμως στο ύψος των τελών κυκλοφορίας του 2025, έρχονται άμεσα ώστε να αναρτηθούν στο myCar μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

Οι κάτοχοι των οχημάτων δεν θα επιβαρυνθούν τελικώς με αυξήσεις, θα αντιμετωπίσουν ωστόσο ένα νέο καθεστώς όσον αφορά στα πρόστιμα εκπρόθεσμης πληρωμής.

Με το νέο σύστημα τα πρόστιμα θα κλιμακώνονται ανάλογα με το χρόνο καθυστέρησης της εξόφλησης. Όσο νωρίτερα μετά την λήξη της προθεσμίας γίνει η εξόφληση τόσο μικρότερο θα είναι το αυτοτελές πρόστιμο που θα επιβαρύνει τους παραβάτες.

Από το 2025, τα πρόστιμα θα κλιμακώνονται ως εξής:

25% επί του τέλους αν αυτό καταβληθεί εντός του Ιανουαρίου 50% επί του τέλους αν πληρωθεί τον Φεβρουάριο, 100% αν καταβληθεί από 1ης Μαρτίου. Σε κάθε περίπτωση το πρόστιμο δεν μπορεί να υπολείπεται των 30 ευρώ.

Δικαιότερα και αναλογικότερα τα πρόστιμα

Με το νέο πλαίσιο οι ποινές καθίστανται δικαιότερες και αναλογικότερες ενώ διασφαλίζεται ο στόχος για εισπράξεις 1,2 δισ. ευρώ από την επιβολή των τελών κυκλοφορίας.

Για παράδειγμα για τέλη κυκλοφορίας ύψους 240 ευρώ αν πληρωθούν με ένα μήνα καθυστέρηση τότε το πρόστιμο θα είναι 60 ευρώ και το συνολικό ποσό 300 ευρώ.

Για 2 μήνες καθυστέρησης το πρόστιμο ανέρχεται στα 120 ευρώ και το συνολικό ποσό στα 360 ευρώ. Από τον τρίτο μήνα και μετά το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής εκτοξεύεται στα 240 ευρώ και η συνολική οφειλή στα 480 ευρώ.

Με το ισχύον καθεστώς, επιβάλλεται οριζόντιο πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο της αξίας των ετήσιων τελών ανεξάρτητα από τη διάρκεια καθυστέρησης της πληρωμής ακόμα και αν αυτή είναι μια ημέρα μετά την εκπνοή της καταληκτικής ημερομηνίας.

Τα τέλη κυκλοφορίας καταβάλλονται εμπρόθεσμα από τις 15 Νοεμβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα