«Νάρκη» τα μολυσμένα νερά – Κίνδυνος για υπερχείλιση της λίμνης Κάρλα
Νέα αναβολή έναρξης της σχολικής χρονιάς συνιστά ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας - Χωρίς πόσιμο νερό ο Βόλος
Τον κώδωνα του κινδύνου για τους κατοίκους αλλά και τα κτίρια της -χτυπημένης από τον «Daniel»- Θεσσαλίας, από την επιμόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, κρούουν οι επιστήμονες.
Τα πνιγμένα ζώα που τόσες ημέρες έχουν αποσυντεθεί μέσα στα λιμνάζοντα ύδατα, αποτελούν μια υγειονομική βόμβα, τονίζουν, ενώ θέμα υπάρχει και με τη στατικότητα των κτιρίων.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, «ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή τη στιγμή είναι το νερό, διότι υπάρχουν παθογόνοι παράγοντες από τη σήψη των ζώων και από χημικά που μπορεί να έχουν περάσει».
Πόσο πιθανό είναι να περάσει η επιμόλυνση στα προϊόντα
Ερωτηθείς για τον κίνδυνο να περάσει η επιμόλυνση στα προϊόντα, ο κ. Σαρηγιάννης, σημείωσε, μιλώντας στο MEGA, πως «ο κίνδυνος να περάσει η μόλυνση σε προϊόντα που πηγαίνουν έξω από την περιοχή είναι χαμηλός.
Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι η επιμόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα σε βάθος χρόνου, όταν θα αποσφραγιστούν τα νερά, και φύγει η λάσπη.
Τότε, θα είμαστε σίγουροι εάν θα υπάρχει επιμόλυνση. Για να γίνει αυτό ενδιάμεσα, έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε καταγραφή και υπάρχουν τεχνικές που μπορούμε να κάνουμε ανάλογα με την περίπτωση(σ.σ για τις νέες καλλιέργειες). Όταν γίνει η αποστράγγιση των περιοχών μπορούμε να κάνουμε ανάλυση της κατάστασης της υγείας του εδάφους και των υπόγειων υδάτων. Εάν υπάρχουν περιοχές επιμολυσμένες και οι ντόπιοι θέλουν να ξανακαλλιεργήσουν τότε μπορούμε να αποκαταστήσουμε την υγεία του εδάφους».
«Άρα το θέμα είναι να αντιδράσουμε οργανωμένα», συμπλήρωσε. Πρόσθεσε δε πως «υπάρχουν περιοχές που είναι κατάλληλο το πόσιμο νερό. Στον Βόλο, για παράδειγμα, επειδή είναι μία αστική περιοχή το θέμα είναι να επεξεργαστεί ο όγκος του νερού. Το πρόβλημα είναι στα χωριά, αλλά υπάρχουν τεχνικές για αν το διορθώσουμε. Εγώ πιστεύω πως και σε ένα μήνα θα μπορούσε να αποκατασταθεί».
Απειλεί κτίρια και υποδομές
Στις πλημμυρισμένες περιοχές υπάρχει θέμα και με τη στατικότητα κτιρίων και υποδομών.
«Αυτή η μόλυνση στο νερό μπορεί να εισχωρήσει και στη δομή των κτιρίων, στα πατώματα, στα ξύλα, σε όλα τα υλικά που είναι πορώδη. Οι τοίχοι και οι τοιχοποιίες έχουν κενό μέσα, δεν είναι συμπαγείς πάντοτε. Αυτό είναι ένα στοιχείο που δεν ξέρω πώς, αυτή η επιμόλυνση που έχει συμβεί μπορεί να καθαρίσει στους τοίχους. Αυτό είναι ένα στοιχείο. Όσο περνάει ο καιρός τόσο πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα, και είναι πολυδιάστατα», σημείωσε στην ίδια εκπομπή ο Καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών, Παναγιώτης Καρύδης.
«Στα κτίρια που έχουν βυθιστεί στο νερό, τα περισσότερα εξ αυτών είναι με αργιλικό υλικό. Όταν είναι στεγνό το υλικό είναι μια χαρά, όταν βραχεί γίνεται ολισθηρό και δημιουργεί πρόβλημα ευστάθειας του κτιρίου. Οποιαδήποτε ώρα και στιγμή μπορεί να έχουμε προβλήματα ευστάθειας. Το επόμενο θέμα είναι η υποσκαφή των θεμελίων», συμπλήρωσε ο κ. Καρύδης.
Ο κ. Καρύδης έχει ήδη σημειώσει πως σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας, της Μαγνησίας, της Καρδίτσας και άλλων περιοχών που βυθίστηκαν στα νερά και τη λάσπη, υπάρχει «άναρχη, πρόχειρη και σαθρή ανάπτυξη χωρίς σωστό προγραμματισμό και σωστό σχεδιασμό».
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της κακοκαιρίας Daniel στις υποδομές τόνισε ότι το νερό, σε αυτές τις ποσότητες, δημιουργεί, υπερπιέσεις και κάτω από τα θεμέλια των κτηρίων με συνέπεια τα οικήματα ή οι τσιμεντένιες κατασκευές να γέρνουν και τα κτίρια να μετακινούνται και να πέφτουν.
«Φανήκαμε ανέτοιμοι»
Από την πλευρά της η Δρ. Ελισσάβετ Φελώνη, επιστημονική συνεργάτιδα στο ΕΚΠΑ, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», σημείωσε πως «παρακολουθούμε συγκλονισμένοι τις ασύλληπτες καταστροφές που άφησε στο πέρασμά της η κακοκαιρία Daniel και τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, στο ζωικό κεφάλαιο στις καλλιέργειες, στις υποδομές».
Πρόσθεσε ότι «παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων φανήκαμε ανέτοιμοι να διαχειριστούμε ένα φαινόμενο τέτοιου μεγέθους. Αυτό που βλέπουμε με όσοι μελετάμε καιρικά φαινόμενα, είναι ότι τα τελευταία χρονιά βλέπουμε ότι παρουσιάζουν μια αύξηση στη συχνότητα, στην ένταση, εμμονή ως προς την παρουσία τους πάνω από τις περιοχές. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε στο εξής με ανάλογες καιρικές συνθήκες και να είναι η κοινωνία μας πιο ανθεκτική».
Σύμφωνα με την ίδια, «καλούμαστε να διαχειριστούμε άμεσα τις επιπτώσεις αυτού του φαινομένου και να επαναπροσδιορίσουμε το ζήτημα της διαχείρισης του πλημμυρικού κινδύνου. Είδαμε ότι τα μηνύματα που λάβαμε με τον Ιανό, δεν ήταν αρκετά και δεν κινηθήκαμε στην σωστή κατεύθυνση. Πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα, και το θέμα είναι ότι τα εργαλεία δεν έχουν αξιοπιστία τη δεδομένη στιγμή. Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και να δώσουμε στους ερευνητές πιο αξιόπιστα δεδομένα».
Χωρίς πόσιμο νερό συνεχίζει ο Βόλος-Κίνδυνος για υπερχείλιση της λίμνης Κάρλας
Για δέκατη ημέρα συνεχίζονται οι δυσκολίες για τους χιλιάδες κατοίκους του Βόλου , χωρίς πόσιμο νερό .Τα νερά που φτάνουν στις βρύσες τους κατά διαστήματα που δεν είναι πόσιμα και δεν ενδείκνυνται σύμφωνα με τους επιστήμονες ούτε για στοιχειώδη χρήση αφού οι αναλύσεις δείχνουν ότι είναι ακατάλληλα.
Την ίδια ώρα συνεργεία της ΕΥΔΑΠ μαζί με συνεργεία της ΔΕΥΑ Μείζονος Βόλου,εργάζονται εντατικά για την αποκατάσταση των τεράστιων ζημιών που έχει υποστεί στο σύνολό του το υδροδοτικό δίκτυο της πρωτεύουσας της Μαγνησίας,ώστε να επανέλθει η κανονικότητα στη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.
Μέσα στον Βόλο ,που η ατμόσφαιρα είναι επιβαρυμένη ιδιαίτερα από τη σκόνη που αιωρείται εξαιτίας της ξηραμένης λάσπης,συνεχίζονται οι προσπάθειες καθαρισμού συνοικιών και δρόμων της πόλης.Οι δυσκολίες όμως είναι μεγάλες αφού ο όγκος και η έκταση της λάσπης είναι τεράστια και οι κάτοικοι των συνοικιών που επλήγησαν περισσότερο από τις πλημμύρες προσπαθούν να βάλουν σε μία τάξη τη ζωή τους με αφετηρία τα νέα δεδομένα που προέκυψαν μετά την καταστροφή.
Νεάπολη,Παλαιό Λιμεναρχείο,Παπαδιαμάντη,Παλαιά,Αγιος Παντελεήμονας,Οινόπνευμα,Καλλιθέα,Νέο Δέλτα είναι οι συνοικίες που επλήγησαν και εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα σε λάσπη και με υποδομές που διαλύθηκαν από την καταρρακτώδη βροχή και τα νερά του χειμάρρου Κραυσίδωνα που υπερχείλισαν σε πολλά σημεία.
Μέσα στο λιμάνι του Βόλου αλλά και σε μαρίνες σκαφών και δεκάδες ακτές της περιοχής η εικόνα είναι αποκαρδιωτική αφού η επιφάνεια της θάλασσας είναι καλυμμένη από φερτές ύλες που κατέβασαν τα ποτάμια από το Πήλιο,μετατρέποντας τον κλειστό κόλπο του Παγασητικού σε μία θάλασσα που χρήζει προσοχής για τη κίνηση σκαφών σύμφωνα με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου.
Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει τις τελευταίες ώρες και στα βόρεια της Μαγνησίας στη λίμνη Κάρλα (αρχαία Βοιβηίς) όπου το ύψος των νερών ανεβαίνει συνεχώς και απειλεί να πλημμυρίσει ακόμα μεγαλύτερες εκτάσεις του θεσσαλικού κάμπου μεταξύ των νομών Μαγνησίας και Λάρισας.
Από την υπερχείλιση της Κάρλας,στην οποία κατευθύνονται πλέον τεράστιες ποσότητες υδάτων από τον πλημμυρισμένο Πηνειό,κινδυνεύουν άμεσα όλα τα παρακάρλια χωριά και ο πληθυσμός έχει ενημερωθεί για τους πιθανούς κινδύνους . Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κιλελέρ Θανάση Νασιακόπουλο σε κίνδυνο βρίσκονται οι οικισμοί Σωτήριο,Νίκη,Μόδεστος,Καστρί και Αμυγδαλή της Λάρισας και οι κωμοπόλεις Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλος του Δήμου Ρήγα Φεραίου,αλλά και τα Κανάλια στη Μαγνησία.
Σύμφωνα με τους ντόπιους κατοίκους ,αλλά και τους ειδικούς,η έκταση της πλημμυρισμένης λίμνης έφτασε στα επίπεδα του 1960 όταν είχε αρχίσει η αποξήρανσή της,που αποδείχθηκε αποτυχημένη και πενήντα χρόνια αργότερα άρχισαν οι προσπάθειες για την επαναφορά της με τη μορφή ελεγχόμενου μεγάλου ταμιευτήρα που εγκαινιάστηκε το 2018.
Στο Πήλιο που επλήγη από τη θεομηνία με τρομερή σφοδρότητα και κυρίως το ανατολικό τμήμα του καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες να αποκατασταθούν οι οδικές συνδέσεις στην περιοχή.
Σύμφωνα με το δήμαρχο Ζαγοράς-Μουρεσίου Παναγιώτη Κουτσάφτη “με ταχείς ρυθμούς, περισσότερες δυνάμεις και μέσα και μεγαλύτερες κρατικές ενισχύσεις από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης ,πάνω των 1,2 εκατ. ευρώ, συνεχίζονται στο δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου οι πολυδιάστατες ενέργειες για αποκαταστάσεις μετά την καταστροφική κακοκαιρία Daniel.Αλλωστε ο πρώτος στόχος της προστασίας της ανθρώπινης ζωής από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι απεγκλωβισμοί πολιτών σε κίνδυνο, έχει επιτευχθεί και συνεχίζονται οι προσπάθειες να αποκατασταθούν οδικές συνδέσεις κοινοτήτων και οικισμών όπως το Πουρί, το Χορευτό και όπου απαιτείται.Κλιμάκια μηχανικών της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, πραγματοποίησαν αυτοψίες σε γέφυρες και άλλα σημεία του κεντρικού οδικού άξονα από Ξουρίχτι έως Πουρί, προκειμένου να αποτυπωθούν τα προβλήματα από τις καταστροφές και να ιεραρχηθούν,ενώ η γέφυρα “Καλοκαιρινός” στο Πουρί κρίθηκε πως δεν είναι ασφαλής για διελεύσεις οχημάτων και άμεσα θα δρομολογηθούν ενέργειες για αποκαταστάσεις όπως και σε άλλα σημεία με πτώσεις βράχων, κατολισθήσεις πρανών και όγκων χωμάτων και βράχων”.
Παράλληλα από την Αστυνομία τρία άτομα συνελήφθησαν στον Βόλο την ώρα που λεηλατούσαν εγκαταλειμμένο από τους ιδιοκτήτες του σπίτι,λόγω των πλημμυρών.Οι τρεις συλληφθέντες διέρρηξαν την κεντρική είσοδο του σπιτιού και εισήλθαν στο εσωτερικό με σκοπό να αφαιρέσουν αντικείμενα. Από την κατοχή τους κατασχέθηκαν διάφορα διαρρηκτικά εργαλεία.
Άλλοι επίσης επιτήδειοι εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση προσπαθούν να εκμεταλλευτούν ανθρώπους και για το λόγο αυτό από το γραφείο του δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου καταγγέλθηκε με ανακοίνωση ότι “άγνωστα άτομα τους τηλεφωνούν και προθυμοποιούνται να τους διευκολύνουν ως πλημμυροπαθείς για να πάρουν άμεσα οικονομική ενίσχυση που δήθεν χορηγεί ο Δήμος και προς τούτο θα πρέπει να τους δώσουν λογαριασμό τραπέζης με κωδικούς.Επειδή πρόκειται πέραν πάσης αμφιβολίας για απάτη καλούμε τους πολίτες να προσέχουν και να μην δίνουν προσωπικά τους στοιχεία. Ούτως ή άλλως η διαδικασία των όποιων αποζημιώσεων γίνεται ηλεκτρονικά και όχι με τηλεφωνικές κλήσεις”.
Βόλος: Ξανά δρομολόγια του ΚΤΕΛ Μαγνησίας προς Θεσσαλονίκη μέσω Καλαμπάκας
Ξεκίνησαν από σήμερα δρομολόγια λεωφορείων του υπεραστικού ΚΤΕΛ Μαγνησίας προς συγκεκριμένους προορισμούς και με περιορισμένα δρομολόγια προς περιοχές που έχουν πληγεί από την θεομηνία της περασμένης εβδομάδας.
Σήμερα θα γίνουν τα πρώτα δύο δρομολόγια,από τα συνολικά δέκα ημερησίως, προς την Θεσσαλονίκη στις 12.15 και στις 18.15 με επιστροφή από Θεσσαλονίκης στις 18.15 και 21.15.
Επειδή δε ο αυτοκινητόδρομος είναι κλειστός λόγω των πλημμυρών η διαδρομή που θα ακολουθήσουν τα λεωφορεία είναι Βόλος-Λάρισα-Τρίκαλα-Καλαμπάκα-Γρεβενά και μέσω Εγνατίας στη Θεσσαλονίκη,δηλαδή υπερδιπλάσια απόσταση και χρόνος.
Παράλληλα εκτελούνται μόνο τα δρομολόγια προς Αθήνα, Λάρισα, και Λαμία και εντός Μαγνησίας προς Αλμυρό, Βελεστίνο,Αργαλαστή, Κανάλια και Κεραμίδι.
Νέα αναβολή έναρξης της σχολικής χρονιάς συνιστά ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας
Νέα αναβολή για την έναρξη της καινούργιας σχολικής χρονιάς συνιστά ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας λόγω των σοβαρών προβλημάτων που έχουν προκύψει εξαιτίας της θεομηνίας που έπληξε το νομό και μέσω ανακοίνωσης αναφέρει ότι πρωτίστως πρέπει να διασφαλιστεί η ασφαλής πρόσβαση στα σχολεία όλων των μαθητών και φυσικά η υγιεινή και το κατάλληλο πόσιμο νερό.
Συγκεκριμένα αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι «μετά από την έστω καθυστερημένη και ελλιπή ανακοίνωση της ΔΕΥΑΜΒ, που αναφέρει ότι το νερό της είναι ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση, ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας για λόγους υγειονομικής ασφάλειας και πρόληψης, συνιστά την αναβολή έναρξης της σχολικής χρονιάς μέχρι να υδροδοτηθεί η πόλη με νερό κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση,να καθαριστούν και να απολυμανθούν οι αυλές και τα σχολικά κτίρια και να υπάρχει εύκολη πρόσβαση στα σχολεία με καθαρή πόλη χωρίς σκόνη και σωρούς λάσπης».
Οπως είναι γνωστό μετά από μία αναβολή μίας εβδομάδας, τα σχολεία όλων των βαθμίδων στη Μαγνησία και την υπόλοιπη Θεσσαλία έχει προγραμματιστεί να ανοίξουν την προσεχή Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου.
Τρίκαλα-Καρδίτσα: Άρχισε η μεγάλη προσπάθεια καθαρισμού σπιτιών και επιχειρήσεων όπου υποχωρούν τα νερά στις πληγείσες περιοχές
Με το πρώτο φως της ημέρας οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών των Περιφερειακών Ενοτήτων Τρικάλων και Καρδίτσας από την κακοκαιρία Daniel, που κατάφεραν να μπουν στα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους, αφού μετρούν τις πληγές τους αρχίζουν παράλληλα έναν μεγάλο αγώνα απομάκρυνσης των άχρηστων αντικειμένων που κατέστρεψαν το νερό και η λάσπη, προκειμένου η καθημερινότητα να επιστρέψει σε κανονικές συνθήκες. Τα προβλήματα σε χωριά και οικισμούς που παραμένουν άλυτα έχουν σχέση, κυρίως, με την καταλληλότητα του νερού για να ικανοποιήσει τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες, την απομάκρυνση των νεκρών ζώων σε ασφαλές μέρος, ώστε να μην αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, και την ανησυχία για την επόμενη ημέρα. Πλέον, είναι δύσκολη η επιβίωση μίας οικογένειας που έχασε στο νερό το ζωϊκό κεφάλαιό της και οι καλλιέργειες δεν πρόκειται φέτος να έχουν παραγωγή και φυσικά εισόδημα.
Αρκετοί είναι αυτοί οι οποίοι, όπως τόνισαν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, που βρέθηκε στον Δήμο Παλαμά, σκέφτονται πολύ σοβαρά τη μετανάστευση σε χώρες του εξωτερικού το επόμενο χρονικό διάστημα. Επίσης, πολλοί εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους για πλιάτσικο σε επιχειρήσεις ή σπίτια.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η ανθρωπιστική βοήθεια από άλλες περιοχές της χώρας προς τους πληγέντες. Μία από αυτές είναι η πράξη ανθρωπιστικής αλληλεγγύης από το Μακροχώρι του Νομού Ημαθίας. Ομάδα εθελοντών του χωριού συνόδευσε την αποστολή που ξεκίνησε από το Μακροχώρι με προορισμό τον Δήμο Πύλης και μετέφερε μεγάλη ποσότητα εμφιαλωμένου νερού, κλινοσκεπάσματα, ρουχισμό, τρόφιμα και χαρτικά. Τα παρέδωσαν στον αύλειο χώρο του δημαρχείου Πύλης, παρουσία του δημάρχου, Κώστα Μαράβα, με σκοπό να διανεμηθούν στους πλημμυροπαθείς του Δήμου Πύλης για την ανακούφισή τους. Ο Δήμος Πύλης, επίσης, κατόπιν επικοινωνίας και σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, ενημερώνει πως έχουν πραγματοποιηθεί ψεκασμοί για τα κουνούπια στις πληγείσες περιοχές της πρόσφατης θεομηνίας για την αποφυγή μετάδοσσης ασθενειών.
Συγκεκριμένα είδη για τους πολίτες που έχουν ανάγκη συγκεντρώνει ο Δήμος Τρικκαίων. Πρόκειται για:
1. Τρόφιμα μακράς διάρκειας: Μακαρόνια, κριθαράκι, ρύζι, φασόλια, φακές.
2. Λάδι.
3. Κλινοσκεπάσματα (σε άριστη κατάσταση).
4. Υπνόσακους.
5. Εσώρουχα (καινούρια).
6. Κάλτσες (καινούριες).
7. Προϊόντα καθαριότητας: Σκούπες, σφουγγαρίστρες, γάντια μιας χρήσης, κουβάδες.
Η παράδοση των ειδών γίνεται στις αποθήκες του Δήμου Τρικκαίων έναντι ΟΣΕ (Αγίου Βησσαρίωνος 8), τις εργάσιμες ημέρες, από τις 08:30 έως τις 14:00.
Ο Δήμος Τρικκαίων ευχαριστεί θερμά τους πολίτες από τα Τρίκαλα και από άλλους νομούς που σπεύδουν να συνεισφέρουν και να ανακουφίσουν τους πληγέντες.
Εκπρόσωπος υπ. Οικονομικών: Περίπου ένα δισεκ. ευρώ σε αποζημιώσεις άμεσα στη Θεσσαλία
Ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της αυτοψίας. Στις πληγείσες περιοχές έχουν γίνει γύρω στις 5.000 αυτοψίες, όμως χρειάζονται ακόμα περισσότερες προκειμένου να εξακριβώσουμε την πλήρη έκταση της καταστροφής, είπε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών Όμηρος Τσάπαλος,
Τα χρήματα τα οποία εξασφαλίσαμε από τους Ευρωπαίους θα τα εξαντλήσουμε, άρα ξεπερνάνε τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ τα χρήματα που θα χρειαστούμε και εκτός αυτού, μόνο για φέτος, θα προχωρήσουμε σε συμπληρωματικό προϋπολογισμό της τάξεως περίπου των 600 εκατομμυρίων ευρώ, όπου τα 450 εκατομμύρια θα τα οδηγήσουμε για την λεγόμενη πρώτη αρωγή, προκειμένου να ικανοποιηθούν βασικές ανάγκες των πολιτών επάνω στη Θεσσαλία και τα υπόλοιπα 150 εκατομμύρια ευρώ θα τα δώσουμε για αποζημιώσεις για το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο. Επομένως, καταλαβαίνουμε ότι τα χρήματα θα είναι αρκετά.
Τα 600 εκατομμύρια είναι για το τρέχον έτος και περιμένουμε και άλλα 400 εκατομμύρια από ευρωπαϊκούς πόρους, οπότε χοντρικά μέσα στις επόμενες 90 ημέρες, περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ θα πέσει στη Θεσσαλία, χρήματα τα οποία κυρίως θα πάνε στην κάλυψη βασικών αναγκών, είπε.
Θα πέσουν πολλά χρήματα γρήγορα, εξασφαλίσαμε ευελιξία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξασφαλίσαμε πόρους μέσω της ανακατεύθυνσης από το ΕΣΠΑ και από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να πέσουν ακριβώς στις υποδομές και στα αντιπλημμυρικά έργα, είπε.
Σχετικά με την κατανομή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους είπε ότι θα πάρουν το 80% της εκτιμητέας ζημιάς για τα σπίτια τους και το υπόλοιπο 20% μπορεί να καλυφθεί με άτοκο δάνειο με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
Για αγροτικές και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές το κράτος θα καλύψει το 70% και το υπόλοιπο 30% επίσης μπορεί να καλυφθεί με άτοκο δάνειο με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
Το να καλυφθεί το 70% των ζημιών είναι μια πάρα πολύ σημαντική βοήθεια για τον κάθε επιχειρηματία στη συγκεκριμένη περιοχή, είπε. Αν συνδυαστούν όλα αυτά και με τη στεγαστική συνδρομή και με τα έξτρα χρήματα που θα πάρει ως νοικοκυριό και με κάποιες επιδοτήσεις που θα δοθούν στη συνέχεια όσον αφορά τις καλλιέργειές του, νομίζω ότι η ζημία που υπέστη καλύπτεται σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό.
Πράγματι, υπήρξαν κάποιες περιπτώσεις, πολύ λίγες περιπτώσεις, που δεν έχουν ακόμα χρηματοδοτηθεί για τις ζημιές από την καταστροφή του Ιανού το 2020. Υπήρξαν κάποια θεματάκια με τα τιμολόγια, Έπρεπε να δικαιολογήσουν κάποια τιμολόγια, να τα προσκομίσουν εγκαίρως. Υπήρξε ένα γραφειοκρατικό μπέρδεμα. Αυτό το έχουμε εντοπίσει και θα μπορέσουμε να το επιλύσουμε άμεσα. Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι προτεραιότητα και δέσμευση της κυβέρνησης όλα αυτά τα χρήματα να πέσουν γρήγορα στη Θεσσαλία, γιατί αν δεν πέσουν γρήγορα στη Θεσσαλία θα έχει πρόβλημα ολόκληρη η χώρα και η εθνική οικονομία.
Λ. Αυγενάκης για Θεσσαλία: Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου οι προκαταβολές σε πληγέντες με ζωικό κεφάλαιο
Για τα προβλήματα στη Θεσσαλία, μετά την καταστροφική κακοκαιρία Daniel, και τις αποζημιώσεις μίλησε στην εκπομπή της ΕΡΤ και τους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χρ. Βίδου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης. Ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι η εικόνα στη Θεσσαλία είναι διαχειρίσιμη και ότι χρειάζεται χρόνος, ενώ επανέλαβε ότι τον Οκτώβριο θα δοθεί η προκαταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες γεωργούς και κτηνοτρόφους.
“Η εικόνα που έχουμε είναι ότι σιγά σιγά αποκαθίσταται η επαφή, η πρόσβαση σε όλα τα χωριά. Έχουμε μια καλύτερη επικοινωνία πλέον μεταξύ οικισμών, έχουμε ζητήματα και με την διανομή των ζωοτροφών, αλλά εξελίσσεται με τη βοήθεια του στρατού και τους ευχαριστούμε. Έχουμε κάποια θεματάκια με το νερό. Πλέον η εικόνα είναι διαχειρίσιμη. Έχουμε επαφή, εικόνα, έχουμε επικοινωνία με όλους τους οικισμούς, με όλους τους νομούς. Υπάρχει ένας εξαιρετικός συντονισμός μεταξύ όλων των δυνάμεων που επιχειρούν στις περιοχές αλλά και του συντονιστικού. Όλα είναι σε ένα καλύτερο δρόμο, σίγουρα όμως θα πάρει χρόνο” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αυγενάκης. “Κακά τα ψέματα, ήταν βαρύ το χτύπημα και πολλοί δεν το περίμεναν. Ο αιφνιδιασμός είναι ο χειρότερος εχθρός μας” σημείωσε.
Όσον αφορά στον φλέγον ζήτημα με τα νεκρά ζώα, τόνισε ότι αρμόδια για να τα συλλέξει είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τους δήμους. “Η κατάσταση είναι αυτή τη στιγμή εξαιρετικά έντονη και κάποιοι δεν έχουν βρει ακόμα τον βηματισμό τους. Αλλά εδώ είμαστε με τη βοήθεια όλων να τα καταφέρουμε και με τους μικρότερους δημάρχους, οι οποίοι έχουν τέτοια ζητήματα. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι από χθες το απόγευμα λειτουργεί και η ΒΙΠΕ Λάρισας, οπότε και εκεί προχωράει η καύση. Είναι μια μεγάλη μονάδα. Μπορεί να εξυπηρετήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό, σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό όλη αυτή την προσπάθεια της καύσης των νεκρών ζώων, οπότε είμαστε σαφώς περισσότερο ήρεμοι, αλλά δεν θα σταματήσουμε φυσικά την προσπάθειά μας” δήλωσε ο υπουργός.
Ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι στήθηκε ένα τηλεφωνικό κέντρο, ένα κέντρο εξυπηρέτησης των αγροτών και κτηνοτρόφων στα γραφεία του ΕΛΓΑ (2410.231938, 2410231929). “Σε αυτά τα νούμερα μπορούν να απευθύνονται και να ρωτούν αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, αλιείς, ό, τι προβλήματα, ότι απορίες έχουν. Ακόμα κι αν οι υπάλληλοι οι οποίοι έχουν αναλάβει το ρόλο αυτό, δεν είναι σε θέση να απαντήσουν εκείνη την ώρα, θα κρατήσουν τα στοιχεία ώστε να τους επιστραφεί το τηλεφώνημα. Το θέμα είναι να εξυπηρετήσουμε και να αποβάλλουμε το άγχος σε έναν κόσμο ταλαιπωρημένο, σε έναν κόσμο που έχει υποστεί ένα σοκ αλλά που σιγά σιγά προσπαθεί να βρει την περπατησιά του“.
Όσον αφορά στο κομμάτι των αποζημιώσεων ο υπουργός σημείωσε ότι για να πάρουν γρήγορα τα λεφτά, πρέπει να γίνουν οι σχετικές δηλώσεις στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ”. “Μέχρι και χθες το απόγευμα οι δηλώσεις σε ό, τι αφορά το ζωικό κεφάλαιο είχαν φτάσει περίπου τις 1400 και στο φυτικό κεφάλαιο περίπου τις 300. Δηλαδή πολύ μικρός αριθμός δηλώσεων. Πρέπει λοιπόν να προχωρήσουν όλα αυτά για να μιλήσουμε για ένα χρόνο καταβολής των αποζημιώσεων. Αφετέρου προχωρά η διαδικασία της οριοθέτησης της περιοχής που έχει υποστεί όλη αυτή τη ζημιά, οπότε εκ των πραγμάτων πρέπει να ολοκληρωθεί και αυτό. Τρίτη με Τετάρτη θα έχουμε την οριοθέτηση πλέον της πληγείσας περιοχής. Επειδή το ζωικό κεφάλαιο είναι πολύ μικρότερο σε αριθμό σε σύγκριση με το φυτικό, η εκτίμησή μας είναι ότι μέχρι τα μέσα του Οκτώβρη, με μια επιφύλαξη, θα είμαστε σε θέση να δώσουμε προκαταβολές στους πληγέντες που έχουν ζωικό κεφάλαιο. Για το φυτικό κεφάλαιο ο όγκος είναι πολύ μεγαλύτερος αλλά πάνε πάρα πολύ αργά οι αιτήσεις. Παρακαλούμε λοιπόν τους παραγωγούς αγρότες μας να προβούν σε αυτή τη διαδικασία που είναι απολύτως απαραίτητη“.
“Εμείς αποζημιώνουμε την παραγωγή, αλλά όσοι αγρότες έχουν χάσει το τρακτέρ, τον εξοπλισμό τους, τα σύνεργά τους, να κάνουν τις δηλώσεις. Η αποζημίωση γι αυτά θα προέλθει από την κρατική αρωγή, αλλά δεν θέλουμε να τους μπλέξουμε σε διαφορετικά σημεία. Μία αίτηση, μία δήλωση, αρκεί. Έχουμε κάνει ενοποίηση της πλατφόρμας, οπότε δεν υπάρχει σύγχυση, ούτε πρόβλημα” εξήγησε ο υπουργός.
“Ήδη εξετάζουμε κάποια προγράμματα που θα μπορούσαν να κινητροδοτήσουν την επόμενη μέρα και να δώσουν μια δύναμη, μια ώθηση σε όλους αυτούς τους ταλαιπωρημένους. Το πιο σημαντικό είναι οι υποδομές. Διότι με κάθε τρόπο πρέπει να κάνουμε μια σωστή, ενιαία μελέτη και αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού. Θα επιτρέψουμε να ζει ο κόσμος με την αγωνία αν θα ξανασυμβεί;” πρόσθεσε.
Σε ερώτηση για την αγωνία του κόσμου για το νερό και τον κίνδυνο μόλυνσης, απάντησε: “Κινούμαστε σε πολλά επίπεδα και ένα εξ αυτών είναι οι έλεγχοι των εδαφών αλλά και της άρδευσης των νερών με τα κινητά συνεργεία του ΕΛΓΟ Δήμητρα. Έχουμε 11 ινστιτούτα τα οποία κάνουν εξαιρετική δουλειά. Τα δύο, τρία εξ αυτών έχουν ήδη ενεργοποιηθεί. Είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση και είμαστε σε ένα σαφώς καλύτερο επίπεδο από ότι ήμασταν πριν τρεις ημέρες. Κάθε μέρα και καλύτερα…”
Πηγές: ΑΠΕ / ΕΡΤ / skai.gr