Ελλάδα

Νέα Φιλαδέλφεια: Προφυλακίστηκαν οι 27 από τους κατηγορούμενους του δεύτερου γκρουπ συλληφθέντων

Στην Αθήνα την Τετάρτη ο πρόεδρος της UEFA - Σύσκεψη με Μητσοτάκη, αρμόδιους Υπουργούς και προέδρους ΑΕΚ, ΠΑΟ, ΟΣΦΠ, ΠΑΟΚ.

Parallaxi
νέα-φιλαδέλφεια-προφυλακίστηκαν-οι-27-α-1042717
Parallaxi

Εικόνα: Eurokinissi

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον υπαίτιο ή τους υπαιτίους για τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Μετά τις πολύωρες απολογίες εικοσιπτά ακόμη υπόπτων που ανακρίνονται για τη συμμετοχή τους στη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη, ο 14ος ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση για τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια διέταξε την προσωρινή κράτησή τους. Παράλληλα, συνεχίζεται η διαδικασία της προανάκρισης για άλλους 13 υπόπτους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, από τους 27 που θα οδηγηθούν στη φυλακή οι 12 είναι Κροάτες, μέλη των ακροδεξιών Bad Blue Boys και ένας Έλληνας 26 ετών. Συνολικά σήμερα Σάββατο 12 Αυγούστου πρόκειται να απολογηθούν συνολικά σαράντα ύποπτοι.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι έρευνες για την ταυτοποίηση του δράστη, που μαχαίρωσε τον φίλαθλο της ΑΕΚ κατά τη διάρκεια της άγριας επίθεσης των χούλιγκαν έξω από το Opap Arena, με τις αρχές να ξεκινούν τη λήψη DNA από τους 105 συλληφθέντες.

Μάλιστα, τα αποτελέσματα αναμένεται να φτάσουν ακόμα κι απόψε το βράδυ στην τράπεζα δεδομένων των εγκληματολογικών εργαστηρίων και να αρχίσει η σύγκριση με τα ίχνη γενετικού υλικού που εντοπίστηκαν στα «πολεμοφόδια» των χούλιγκαν, αλλά και στη σορό του δολοφονημένου νεαρού από την Ελευσίνα.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι απολογίες των συλληφθέντων, καθώς σήμερα Σάββατο 12/8 συνολικά 40 άτομα, 39 Κροάτες και ένας Έλληνας, οδηγήθηκαν νωρίς το πρωί στην Ευελπίδων. Σημειώνεται, ότι οι τελευταίοι 35, από τους συνολικά 105 συλληφθέντες, θα οδηγηθούν στον ανακριτή αύριο Κυριακή.

Προφυλακίστηκαν οι πρώτοι 30

Οι πρώτοι 30 που απολογήθηκαν χθες, 28 Κροάτες, ένας Έλληνας και ένας Αλβανός πήραν τον δρόμο για τη φυλακή. Όλοι αρνήθηκαν κάθε σχέση με την ανθρωποκτονία του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ.

Την ημέρα που ο 29χρονος Μιχάλης κηδεύτηκε στην Ελευσίνα οι πρώτοι εκ των 105 συλληφθέντων βρέθηκαν ενώπιον των τριών ανακριτών της πολύκροτης υπόθεσης.

Η διαδικασία ήταν πολύωρη, καθώς μετά την ολοκλήρωση των απολογιών, οι κατηγορούμενοι πέρασαν από τους Εισαγγελείς Γνωμοδοτήσεων και μετά αποφασίστηκε η πορεία καθενός.

«Θέλω να αποδοθεί δικαιοσύνη»: Ο αδελφός του Μιχάλη Κατσουρή στην Ευελπίδων

Στην Ευελπίδων βρέθηκε, το πρωί του Σαββάτου και ο Γιώργος Κατσουρής, ο αδελφός του 29χρονου Μιχάλη.

Ειδικότερα, ο Γιώργος Κατσουρής προσήλθε σήμερα ενώπιον της 25ης τακτικής ανακρίτριας και δήλωσε παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας συνοδευόμενος από τους δικηγόρους του, Σταύρο Γεωργόπουλο και Χρήστο Μαυρομάτη. Μάλιστα, ο ίδιος – κατά την έξοδό του – δήλωσε: «Θέλω να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον αδελφό μου».

Τι ζήτησε ο αδελφός του Μιχάλη Κατσουρή

Ο αδελφός του 29χρονου αδικοχαμένου Μιχάλη Κατσουρή κατέθεσε υπόμνημα στις δικαστικές Αρχές και ζήτησε να συλλεγεί και να τεθεί στη διάθεση της ανάκρισης όλο το βιντεοληπτικό υλικό από τις κάμερες των συνοριακών σταθμών εισόδου των κατηγορουμένων καθώς και των σταθμών διοδίων που διήλθαν μέχρι την άφιξή τους στην Αττική, να συλλεγεί το βιντεοληπτικό υλικό από τους σταθμούς «ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ» «ΔΟΥΚΙΣΣΗΣ ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ» , «ΠΕΡΙΣΣΟΣ», «ΕΙΡΗΝΗ», «ΠΕΥΚΑΚΙΑ», να ανασυρθούν όλα τα δεδομένα (μηνύματα, φωτογραφίες, εισερχόμενες και εξερχόμενες κλήσεις και βιντεοληπτικό υλικό) από τις κατασχεθείσες στα χέρια των κατηγορουμένων ηλεκτρονικές συσκευές.

Ακόμα, στο σχετικό υπόμνημα ζητάται να τεθούν στη διάθεση της ανάκρισης όλες οι σχετιζόμενες με το τραγικό συμβάν και την παρουσία των κατηγορουμένων στην Ελλάδα – συνομιλίες, αναφορές και ενδοσυνεννοήσεις που έχουν καταγραφεί στο τηλεφωνικό κέντρο της ΕΛ.ΑΣ., να διερευνηθεί αν είχανε μισθωθεί καταλύματα διαμονής στην Ελλάδα και από ποιους, να κληθούν μάρτυρες παθόντες και αστυνομικοί για την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών της δολοφονικής επίθεσης που έλαβε χώρα από τους κατηγορουμένους, να αρθεί το τηλεφωνικό απόρρητο τουλάχιστον από τις συσκευές που έχουν ήδη κατασχεθεί και αποδίδονται στους κατηγορούμενους, ώστε να διαπιστωθεί εάν οι αλλοδαποί κατηγορούμενοι συνομιλούσαν με Έλληνες υπηκόους και από πότε άρχισε η μεταξύ τους επικοινωνία, αλλά και να τεθεί στην διάθεση των Αρχών το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) που – όπως ακούγεται – διενεργείται ήδη εντός της Ελληνικής Αστυνομία.

Επίσης, στο υπόμνημα που κατέθεσε ο αδελφός του Μιχάλη Κατσουρή γίνεται λόγος «εγκληματική αμέλεια, αδράνεια, ανοχή και ασυνεννοησία των εμπλεκόμενων ελληνικών αστυνομικών Αρχών – από την ώρα που εισήλθαν στην ελληνική επικράτεια οι περισσότεροι εκ των κατηγορουμένων μέχρι τη συνάντηση που είχαν με τους εν Ελλάδι συνεργούς τους με κοινό σκοπό την δολοφονική επίθεση (οι προβοκάτορες την ονόμασαν ραντεβού) σε όσους βρίσκονταν το βράδυ της 8ης Αυγούστου 2023 έξωθεν του γηπέδου “Αγία Σοφιά” στη Νέα Φιλαδέλφια».

«Για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και της απόδοσης ευθυνών σε όσους αιτιωδώς συνετέλεσαν στην δημιουργία συνθηκών που οδήγησαν στην στυγερή δολοφονία του αδερφού μου» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Κατσουρής.

Στην Αθήνα την Τετάρτη ο πρόεδρος της UEFA – Σύσκεψη με Μητσοτάκη, αρμόδιους Υπουργούς και προέδρους ΑΕΚ, ΠΑΟ, ΟΣΦΠ, ΠΑΟΚ

Στη σκιά των δραματικών γεγονότων στη Νέα Φιλαδέλφεια ο Πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, θα έχουν συνάντηση την Τετάρτη, 16 Αυγούστου στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα συζητηθεί η κατάσταση στο ποδόσφαιρο. Θα ακολουθήσει σύσκεψη με τους αρμόδιους υπουργούς, όπου έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ: ΑΕΚ, Παναθηναϊκού, Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Ανακοίνωση εξέδωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την συνάντηση αυτή και άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση. Ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε «πως η επικοινωνία δεν αποτελεί δραστικό μέτρο για την εξάλειψη της οπαδικής βίας» και έκανε λόγο για «ανάληψη πολιτικής ευθύνης με την παραίτηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Πάνας τόνισε πως αυτό που μας ενδιαφέρει είναι «το αν θα υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα από την συνάντηση» ενώ το ΚΚΕ δήλωσε πως η σύσκεψη αποτελεί «επικοινωνιακό τέχνασμα για συγκάλυψη των κυβερνητικών ευθυνών», όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Καλλιανός επισήμανε πως «το ζήτημα της αθλητικής βίας είναι παγκόσμιο και πρέπει να συζητηθεί σε νομοθετικό και αθλητικό επίπεδο ενώ έχουν ψηφιστεί μέτρα για αυστηροποίηση των ποινών και για τα ελάχιστα και τα μέγιστα όρια τους».

Η σχέση του πρωθυπουργού με τον κύριο Αλεξάντερ Τσέφεριν είναι ιδιαίτερα καλή κκαι αυτό γιατί η UEFA έχει συνολική εικόνα για την οπαδική βία σε όλη την Ευρώπη.

Μετά την δολοφονία του Άλκη Καμπανού ψηφίστηκε νομοσχέδιο που προβλέπει αλλαγές στο καθεστώς που διέπει τη λειτουργία των λεσχών των φιλάθλων, προκειμένου να αυξηθεί η λογοδοσία αλλά και η απόδοση ευθυνών.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στόχος της σύσκεψης λοιπόν είναι οι ομάδες να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί και να δημιουργηθεί ένα κοινό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.

*Με πληροφορίες από ieidiseis, ΕΡΤ
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα