Νέα πυρκαγιά στη Ξάνθη – Οριοθετήθηκε η φωτιά στη Λέσβο

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για τη μισή χώρα τη Δευτέρα.

Parallaxi
νέα-πυρκαγιά-στη-ξάνθη-οριοθετήθηκε-1178154
Parallaxi

Εικόνα: Eurokinissi

Φωτιά ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση το μεσημέρι της Κυριακής (07/07) λίγο έξω από την Ξάνθη.

Πιο συγκεκριμένα, στο σημείο έσπευσαν 12 πυροσβέστες με 4 οχήματα, ενώ νωρίτερα έγιναν ρίψεις νερού από αέρα.

Παράλληλα, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε νωρίτερα η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα στη Λέσβο σε δύσβατο σημείο στην περιοχή Καβάκι Πέτρας.

Στο πύρινο μέτωπο επιχείρησαν 30 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της 12ης ΕΜΟΔΕ, 7 οχήματα, εθελοντές πυροσβέστες, ενώ από αέρος συνδράμουν 2 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη. Επιπλέον, υπάρχει συνδρομή από υδροφόρες ΟΤΑ και εθελοντές.

Η φωτιά έκαψε μικρή έκταση με χαμηλή βλάστηση και χόρτα χωρίς ποτέ να απειλήσει κατοικημένες περιοχές ή ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις.

Την ίδια ώρα και παράλληλα με την φωτιά της Πέτρας υπήρξε μια μικρή εστία φωτιάς στην Αγιάσο στη νότια Λέσβο που αντιμετωπίσθηκε από το τοπικό πυροσβεστικό κλιμάκιο.

Στο μεταξύ, χωρίς κανένα ενεργό μέτωπο είναι η χθεσινή (Σάββατο) μεγάλη δασική πυρκαγιά μεταξύ Κάπης και Μανταμάδου. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις κάηκαν 250 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης. Σήμερα μετά το μεσημέρι θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα ο ιδιοκτήτης του αγροτεμαχίου απ’ όπου ξεκίνησε η φωτιά και έχει συλληφθεί από χθες γιατί όπως προέκυψε πραγματοποιούσε εργασίες μέσα σε οικόπεδο του προκαλώντας τη φωτιά.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για τη μισή χώρα τη Δευτέρα

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας υπάρχει για τη Δευτέρα (08/07), όπως αναφέρει η Πολιτική Προστασία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στην κατηγορία κινδύνου 3 βρίσκονται πολλές περιοχές.

Αυτές είναι οι εξής:

  • Αττική, Βοιωτία, Κορινθία, Αργολίδα, Αιτωλοακαρνανία
  • Περιοχές Έβρου, Φθιώτιδας, Αχαΐας, Ηλείας
  • Εύβοια, Σκύρος, Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, νησιά βορειοανατολικού Αιγαίου και νησιά Ιονίου

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα