Ελλάδα

Νωρίτερα φέτος οι πρώτες πυρκαγιές – Καίγονται και πάλι τα δάση στην Ελλάδα

Τι γράφει ο ξένος τύπος για τις πυρκαγιές - Τα διδάγματα από τους σεισμούς σε Τουρκία και Ταϊβάν και τις μεταναστευτικές ροές από τον Λίβανο στη Κύπρο.

Parallaxi
νωρίτερα-φέτος-οι-πρώτες-πυρκαγιές-κ-1048395
Parallaxi

«Συνήθως τέτοια εποχή οι τεχνικοί της 355ης Μοίρας της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στην αεροπορική βάση Ελευσίνας είναι απασχολημένοι με τη συντήρηση των πυροσβεστικών Canadair. Τώρα όμως τα αεροσκάφη πρέπει να είναι έτοιμα προς απογείωση. Οι πρώτες πυρκαγιές εκδηλώνονται πολύ νωρίτερα από το συνηθισμένο. Τον περασμένο μήνα καταγράφηκαν δώδεκα, οι οκτώ από αυτές μεταξύ 29 και 31 Μαρτίου», γράφει το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND) σε ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο «Μετά το καταστροφικό καλοκαίρι καίγονται και πάλι τα δάση στην Ελλάδα».

Το RND παρατηρεί: «Το 2023 ήταν στην Ελλάδα η θερμότερη και ξηρότερη χρονιά από το 1991, με τις θερμοκρασίες των υδάτων να αυξάνονται στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 20ετίας. Στην Αθήνα, το θερμόμετρο δεν έπεσε κάτω από τους 30 βαθμούς για 300 συνεχείς ώρες.

Ο φετινός Μάρτιος ήταν ένας από τους θερμότερους στην Ελλάδα. Κατά τόπους καταγράφηκαν θερμοκρασίες 30 βαθμών, δώδεκα βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας. Ο Απρίλιος ξεκίνησε πριν λίγες μέρες με 31 βαθμούς στη Λιβαδειά.

Οι δασικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών ξυπνούν επώδυνες μνήμες και θεωρούνται κακοί οιωνοί για το καλοκαίρι. Πέρυσι, ακραία ζέστη και ξηρασία οδήγησαν σε πολυάριθμες καταστροφικές πυρκαγιές. Τον Ιούλιο στη Ρόδο πάνω από 170.000 στρέμματα δάσους, θάμνων και γεωργικών εκτάσεων έγιναν στάχτη. Έναν μήνα αργότερα, μεγάλη δασική πυρκαγιά ξέσπασε στο Εθνικό Πάρκο στη Δαδιά. Σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες του ευρωπαϊκού συστήματος γεωπαρατήρησης Copernicus, ήταν η μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά σε ευρωπαϊκό έδαφος. Στη Θεσσαλία, τις εβδομάδες καύσωνα τον Σεπτέμβριο διαδέχθηκε η κακοκαιρία Ντάνιελ. Παρόλο που, σύμφωνα με τη Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, οι πλημμύρες στη Θεσσαλία είναι στην ουσία μεμονωμένο ακραίο καιρικό φαινόμενο και επομένως δεν αναμένεται να επαναληφθεί στο εγγύς μέλλον, επιβεβαιώνει την τάση για ολοένα και συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα».

Σεισμοί: Τι κάνει καλύτερα η Ταϊβάν από την Τουρκία

«Οι σεισμοί σκοτώνουν. Αυτό ισχύει για ορισμένες χώρες περισσότερο από άλλες. Η Ταϊβάν και η Τουρκία βρίσκονται σε τεκτονικές ζώνες υψηλού κινδύνου. Ωστόσο οι άνθρωποι σε αυτές τις επικίνδυνες ζώνες δεν πλήττονται μόνο από τα στοιχεία της φύσης, αλλά και από τις πολιτικές αποφάσεις ή παραλείψεις των κυβερνήσεών τους», γράφει η Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Τι κάνει καλύτερα η Ταϊβάν»: Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: «Τουρκία και Ταϊβάν προσφέρονται για σύγκριση όχι μόνο επειδή και οι δύο χτυπήθηκαν από έναν καταστροφικό σεισμό πριν από 25 χρόνια, το 1999. Τότε, 2.400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ταϊβάν και περισσότεροι από 17.000 στην Τουρκία.

Έχει ενδιαφέρον τι συνέβη την τελευταία 25ετία: Στην Τουρκία όχι πολλά. Αντίθετα η Ταϊβάν εισήγαγε νέο αντισεισμικό κανονισμό στις κατασκευές κτιρίων. Ως αποτέλεσμα η χώρα θρήνησε περίπου δέκα νεκρούς. Ο αριθμός των θυμάτων δεν αποκλείεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες.

Όταν η Τουρκία επλήγη από μεγάλο σεισμό πριν από έναν χρόνο, έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι. Είναι παραπάνω από σαφές ότι η Άγκυρα αγνόησε επιδεικτικά τα διδάγματα του 1999. Ο μεγάλος αριθμός των θυμάτων δεν οφειλόταν σε καμία περίπτωση μόνο στον ισχυρό σεισμό, αλλά για άλλη μια φορά στην αδράνεια, τη διαφθορά και τον νεποτισμό».

taz: «Η Κύπρος ζητά τη βοήθεια της ΕΕ»

«Η Κύπρος απηύθυνε έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για βοήθεια με αφορμή τον μεγάλο αριθμό μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα», γράφει η taz με τίτλο: «Η Κύπρος ζητά τη βοήθεια της ΕΕ». Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: «Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης ζήτησε την παρέμβαση των Βρυξελλών στην κυβέρνηση του Λιβάνου. Η πλειονότητα των πλοίων που μεταφέρουν μετανάστες αναχωρούν από τις ακτές του Λιβάνου για την Κύπρο, η οποία απέχει περίπου 260 χιλιόμετρα.

Τους πρώτους τρεις μήνες του 2024, σχεδόν 2.500 παράτυποι μετανάστες έφτασαν διά θαλάσσης στις κυπριακές ακτές. Ας σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα περιορίστηκε ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που εισέρχονται στην Κυπριακή Δημοκρατία από το βόρειο τμήμα της Μεγαλονήσου».

Ο κύπριος πρόεδρος ζήτησε από την επικεφαλής της Κομισιόν να πιέσει την κυβέρνηση του Λιβάνου έτσι ώστε να παρεμποδίσει την αναχώρηση μεταναστευτικών πλοίων, υπενθυμίζοντας ότι οι Βρυξέλλες χορηγούν στη Βηρυτό σημαντική οικονομική βοήθεια. Ως αντάλλαγμα για την οικονομική στήριξη ο κύπριος πρόεδρος πρότεινε ο Λίβανος να κρατήσει τους μετανάστες στο έδαφός του. Θυμίζουμε ότι η ΕΕ προχώρησε στη σύναψη συμφωνίας με την Αίγυπτο τον Φεβρουάριο, βάσει της οποίας το Κάιρο λαμβάνει οικονομική βοήθεια συνολικού ύψους 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ και ως αντάλλαγμα αποτρέπει τους μετανάστες από τον διάπλου της Μεσογείου».

Πηγή: DW

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα