Ο πρώτος άγνωστος εμφύλιος της Ελληνικής Επανάστασης
Και όμως λόγω έντονων διαφωνιών μεταξύ πολιτικών και στρατιωτικών, η εξέγερση λίγο έλειψε να καταπνίγει και η Ελλάδα να μην είχε τη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα
Η λέξη εμφύλιος στην ελληνική ιστορία δεν είναι μια άγνωστη λέξη. Αντίθετα, ήταν ένα συχνό φαινόμενο στον ελλαδικό χώρο με πολλές συγκρούσεις.
Αν ξετυλίξει κανείς το νήμα από τα αρχαία ελληνικά χρόνια όπου υπήρχαν οι πόλεις-κράτη, οι πολεμικές διενέξεις ήταν εξαιρετικά συχνές για την προσπάθεια επιβολής των “θέλω” τους. Ακόμα πιο γνωστή και πρόσφατη είναι η εμφύλια διαμάχη αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από το 1946 έως το 1949. Υπήρχαν και έντονες αντιμαχίες όπως αυτή του Βενιζέλου με τον Κωνσταντίνο τον Α’.
Λίγοι όμως γνωρίζουν πως ο πρώτος εμφύλιος πόλεμος στην Ελλάδα που θα έπαιρνε τον σχηματισμό που τη γνωρίζουμε σήμερα σαν κρατική υπόσταση, συνέβη κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, ο οποίος λίγο έλειψε να καταστρέψει ό,τι με κόπο είχε χτιστεί έναντι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ήταν 9 Μαρτίου του 1824, όταν άρχισε ο πρώτος εμφύλιος πόλεμος που χωρίστηκε σε 2 μέρη.
Α’ Ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος
Οι αναταραχές πολιτικών εναντίον στρατιωτικών, που ήταν εμφανείς από την αρχή της Ελληνικής Επανάστασης, επιδείνωσαν την κατάστασή κατά τη διάρκεια και μετά την ολοκλήρωση της Β’ Εθνοσυνέλευσης στο Άστρος που έλαβε χρόνο στις 18 Απριλίου 1823. Η πολιτική αναταραχή εξελίχθηκε σε εμφύλιο πόλεμο το 1824. Οι δύο πλευρές που διαφωνούσαν περιλάμβαναν, από τη μία πλευρά, τους σημαντικότερους στρατιωτικούς της Πελοποννήσου με επικεφαλής τον Κολοκοτρώνη ως “Αντικυβερνητικούς” και από την άλλη, αξιόλογους πολιτικούς της Πελοποννήσου και αρκετούς νησιώτες ως “Κυβερνητικούς”. Ο Ιωάννης Κωλέττης εκπροσώπησε το στοιχείο της Στερεάς Ελλάδας, το οποίο δεν είχε ενεργό ρόλο σε αυτήν τη χρονική περίοδο ακόμα. Η Πελοπόννησος ήταν το κέντρο των πραγμάτων.
Η αφορμή για να ξεκινήσουν όλα ήταν η απόλυση του τότε υπουργού Δημητρίου Περούκα από τον νέο πρόεδρο της Βουλής, Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου. Η κατηγορία ήταν υπέρβαση καθηκόντων. Οι στρατιωτικοί, υπερασπιζόμενοι το Εκτελεστικό (την κυβέρνηση δηλαδή), διέλυσαν τη Βουλή, κατηγορώντας την ότι δεν είχε δράσει νόμιμα στην υπόθεση του υπουργού.
Στα τέλη του 1823, το Βουλευτικό μεταφέρθηκε στο Κρανίδι της ανατολικής Πελοποννήσου, προκειμένου να είναι πιο κοντά στα νησιά που το υποστήριζαν θερμά. Από εκεί, ανακοίνωσε την κατάργηση ως παράνομη του Εκτελεστικού, και τη δημιουργία νέου, με επικεφαλής τον Γεώργιο Κουντουριώτη, και εξέχοντα τους Ιωάννη Κωλέττη και Ανδρέα Ζαΐμη. Έτσι, δημιουργήθηκαν δύο πόλοι εξουσίας, με το ένα να έχει έδρα το Κρανίδι και το άλλο την Τριπολιτσά των “Αντικυβερνητικών”.
Οι στρατιωτικοί κατηγορούσαν τους πολιτικούς ότι επιδιώκουν να παραδώσουν την Ελλάδα στους Άγγλους, ενώ οι “Κυβερνητικοί” εξέφραζαν τους φόβους τους για τις αυταρχικές τάσεις των στρατιωτικών, οι οποίοι αποτελούσαν τη ραχοκοκκαλιά των “Αντικυβερνητικών”. Η πλειονότητα τείνει με τους “Κυβερνητικούς”, που είχαν τη δύναμη και τον πλούτο. Ένωσαν νησιώτες εφοπλιστές και κεφαλαιούχους, τους περισσότερους οπλαρχηγούς από τη Ρούμελη, το μεγαλύτερο μέρος των Πελοποννησίων γαιοκτημόνων και τους Έλληνες του εξωτερικού. Ο Κολοκοτρώνης μπορεί να ήταν ο κινητήριος μοχλός των “Αντικυβερνητικών”, αλλά οι δυνάμεις που τον υποστήριζαν ήταν λίγες.