Ελλάδα

«Ο θάνατος του Ζακ Κωστόπουλου προήλθε από σοβαρά χτυπήματα που δέχτηκε στο κεφάλι»

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες του παθολογοανατόμου Χ. Ευτυχιάδης και του  ιατροδικαστή Σ. Τσαντίρης – Σε εξέλιξη η δίκη στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών.

Parallaxi
ο-θάνατος-του-ζακ-κωστόπουλου-προήλθ-660205
Parallaxi

Επιβεβαιώνοντας το συμπέρασμα όλων των υπόλοιπων ιατροδικαστών που έχουν καταθέσει ως τώρα στο δικαστήριο, ο παθολογοανατόμος Χρήστος Ευτυχιάδης, που έκανε την ιστολογική εξέταση του Ζακ Κωστόπουλου, εξήγησε χθες με ακρίβεια στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο ποια ήταν τα αίτια θανάτου του κουίρ ακτιβιστή που λιντσαρίστηκε άγρια μέρα μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας στις 21 Σεπτεμβρίου 2018.

Είχαν προηγηθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση οι καταθέσεις δύο ιατροδικαστών της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, με τις εκθέσεις τους να διαπιστώνουν ότι ο θάνατος του Ζακ Κωστόπουλου προήλθε από τα σοβαρά χτυπήματα που δέχτηκε. «Το AIDS οδηγεί έτσι ακαριαία στον θάνατο;», ρωτήθηκε ο Χρήστος Ευτυχιάδης. «Θεωρητικά οποιοσδήποτε θα μπορούσε να πεθάνει αιφνιδίως, είτε πάσχει από AIDS είτε από καρκίνο, όμως εδώ όλο το ζουμί είναι στις εξωτερικές κακώσεις και στον αιφνίδιο θάνατο. Δεν μπορούμε να το αποσυνδέσουμε αιτιολογικά», απάντησε.

Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης, πραγματογνώμονας της οικογένειας, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι ο θάνατος του Ζακ Κωστόπουλου οφείλεται στα τραύματά του, αποκλείοντας οποιοδήποτε παθολογικό ή τοξικολογικό αίτιο, ενώ υπογράμμισε πως το σοβαρότερο τραύμα που διαπίστωσε και εκείνο που, σύμφωνα με τη δική του αξιολόγηση, οδήγησε εν τέλει στον θάνατο ήταν στο κεφάλι. «Αν εγώ είχα και καρκίνο και με πυροβολούσε κάποιος, θα λέγαμε ότι έχω πεθάνει από τον εξωτερικό παράγοντα, όχι από τον καρκίνο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο αντίλογος της υπεράσπισης

Παρ’ όλα αυτά, η υπεράσπιση συνέχισε την προσπάθεια να συνδέσει τον θάνατο του ακτιβιστή με κάποια προϋπάρχουσα νόσο και την αντιρετροϊκή αγωγή που λάμβανε, το άγχος ή κάποια άλλη αιτία που επιβάρυνε την υγεία του πριν δεχτεί τα χτυπήματα των δραστών. «Τρεις ιατροδικαστές ενώπιόν σας, ο κ. Τσαντίρης, ένας παθολογοανατόμος, δύο τοξικολογικές εξετάσεις, δύο διαφορετικές ιστολογικές καταλήγουν αμετακίνητα και εμπεριστατωμένα: η αιτία θανάτου του Κωστόπουλου ήταν τα χτυπήματα που δέχτηκε. Ούτε γιατί ίδρωσε, ούτε γιατί πήρε Ντεπόν, ούτε γιατί φοβήθηκε. Καμία απολύτως άλλη αιτία δεν έχει μεσολαβήσει», σημείωσε η συνήγορος προς υποστήριξη της κατηγορίας, Κλειώ Παπαπαντολέων. «Η έκθεση αποτυπώνει ακριβώς τα δεδομένα και με την περαιτέρω ανάλυση καταλαβαίνουμε ότι πλήρως στοιχειοθετείται η ενοχή των κατηγορουμένων», συμπλήρωσε η συνήγορος Αννυ Παπαρρούσου.

Τι είπε ο πατέρας του Ζ. Κωστόπουλου

Τον λόγο πήρε χθες και ο πατέρας του ακτιβιστή, Ευθύμης Κωστόπουλος, ο οποίος στην αρχή της κατάθεσής του αναφέρθηκε στην παρουσία του εισαγγελέα Στέλιου Κωσταρέλλου στην εισαγγελική έδρα. Ο κ. Κωσταρέλλος ήταν ο εισαγγελέας που το καλοκαίρι του 2022, δύο μήνες μετά την πρωτόδικη καταδίκη του μεσίτη κατηγορούμενου Αθ. Χορταριά, πρότεινε στους δικαστές του Β’ Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου να κάνουν δεκτό το αίτημα αναστολής της ποινής του, με αποτέλεσμα την αποφυλάκισή του («Εισαγγελέας-έκπληξη στη δίκη για το λιντσάρισμα του Ζακ», «Εφ.Συν.», 14/1/2024). Ο πατέρας του Ζακ Κωστόπουλου σχολίασε το γεγονός πως ο εισαγγελέας του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου έχει ήδη αποφανθεί υπέρ της άμεσης αποφυλάκισης του ενός κατηγορουμένου, λέγοντας «μιλάμε για δυο κατηγορούμενους που παραβγαίνανε ποιος θα σκοτώσει το παιδί μου».

Διαψεύδοντας ότι ο γιος του είχε προβλήματα υγείας, κατέθεσε πως παρακολούθησε τα βίντεο που αποτύπωναν τη βαναυσότητα των χτυπημάτων των κατηγορουμένων προς τον ακτιβιστή «με βουρκωμένα μάτια, όσο γινόταν». «Το παρακολούθησα αλλά δεν αντέχεται να βλέπεις να σου σκοτώνουν το παιδί on camera. Κανένας γονιός να μην έρθει σε αυτή τη θέση». «Εναν άνθρωπο πώς μπορείς να τον χτυπάς λυσσαλέα με τέτοια μανία;», διερωτήθηκε.

«Οι δύο κατηγορούμενοι, αφού κάνανε τα χτυπήματα που περιγράφετε, τι κάνανε μετά;», ρωτήθηκε. «Τίποτα. Ο ένας πήγε στο σπίτι του και ο άλλος φρόντιζε να κατηγορεί “τον ναρκομανή, τον παλιόπουστα”» απάντησε ο κ. Κωστόπουλος.

Οι αντιφάσεις των αστυνομικών

Τον λόγο πήραν στη συνέχεια αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ που βρέθηκαν στην οδό Γλάδστωνος έπειτα από σήμα που δέχτηκαν για ληστεία. Οι ίδιοι, περιγράφοντας μια εικόνα που δεν συμβαδίζει ούτε με καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων ούτε με τα βίντεο που αποτυπώνουν το περιστατικό του βίαιου λιντσαρίσματος, έκαναν λόγο για μια σκηνή που, ούτε λίγο ούτε πολύ, εμφάνιζε τον Ζακ ως θύτη και όχι ως θύμα. Μάλιστα ένας από τους αστυνομικούς ανέφερε πως ο ακτιβιστής ήταν «απειλή για εμάς, για τον ίδιο και για τους γύρω του». Σημείωσε ότι τον ακινητοποίησε και του πέρασε χειροπέδες, όταν ο ακτιβιστής, λίγα λεπτά πριν ξεψυχήσει, πήρε ένα κομμάτι γυαλί και προσπάθησε να ξεφύγει από τη λυσσαλέα επίθεση που είχε δεχτεί.

Εμφανής ήταν η προσπάθεια αστυνομικού να περιγράψει τον Ζακ σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτήν που ήταν και όχι ως κάποιον που έχει απώλεια συνείδησης από τα ισχυρά χτυπήματα που έχει δεχτεί. Μάλιστα, ερωτηθείς για την εικόνα του προσώπου του και τα τραύματα που έφερε, ανέφερε πως δεν είδε αίμα λόγω της περίδεσης που του είχε κάνει διασώστης. Δεν είδε όμως ούτε κάποια κάκωση που να υποδεικνύει πως ήταν ετοιμοθάνατος, παρά το γεγονός πως αστυνομικοί στις διαβιβάσεις τους προς το Κέντρο έκαναν σαφή αναφορά πως «το άτομο είναι σοβαρά τραυματισμένο, ίσως πάει νοσοκομείο».

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως, παρά τις εξόφθαλμες αποκλίσεις στις καταθέσεις των μαρτύρων αστυνομικών για την εγκληματική δράση που έχει καταγραφεί σε βίντεο, η έδρα αρνήθηκε το αίτημα των συνηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας να υπάρξει ταυτόχρονη αναπαραγωγή των βίντεο ώστε οι καταθέσεις να δίνονται παράλληλα και έτσι οι ερωταπαντήσεις να είναι στοχευμένες. Οι δικαστές έκριναν πως η κατάλληλη στιγμή για την παρουσίαση του ψηφιακού υλικού είναι στη φάση των αναγνωστών, ωστόσο στο πρωτόδικο δικαστήριο αντίστοιχο αίτημα είχε ικανοποιηθεί.

πηγή efsyn.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα