Ελλάδα

Οι μεγαλύτερες φωτιές στην Ελλάδα: Στο ίδιο έργο θεατές και οι πολιτικοί που δε φταίνε ποτέ…

Ζωές που χάθηκαν, πνεύμονες πρασίνου που έγιναν στάχτη, περιουσίες που κάηκαν και ένα επιτελικό κράτος που ποτέ δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του

Ιωάννα Μπαντή
οι-μεγαλύτερες-φωτιές-στην-ελλάδα-στο-1195318
Ιωάννα Μπαντή

Κάθε καλοκαίρι στην Ελλάδα ερχόμαστε με καταστροφικές και φονικές πυρκαγιές, με ζωές να χάνονται, με ανθρώπους να χάνουν τις περιουσίες τους, χιλιάδες στρέμματα να καίγονται,  σπίτια να καταστρέφονται…

Είναι πλέον μια ζοφερή πραγματικότητα…

Μια αναδρομή στις καταστροφικότερες πυρκαγιές με την οποία έχει έρθει αντιμέτωπη η Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες.

Τα θύματα, οι αμέτρητες καμένες εκτάσεις, σπίτια, επιχειρήσεις, κόποι μια ολόκληρης ζωής που έγιναν στάχτη από το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας.

Και ποτέ κανείς δε φταίει. Ποτέ κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη.

Από τον «στρατηγό άνεμο» του Βύρωνα Πολύδωρα, την αμηχανία του Αλέξη Τσίπρα την ώρα που στο Μάτι γινόταν κόλαση και έχαναν τη ζωή τους δεκάδες συνάνθρωποί μας, μέχρι το σήμερα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει «ότι κάθε χρόνο προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι»…

6 Ιουλίου 2000, Μπρόγκος Σάμου

Το καλοκαίρι του 2000, παράλληλά με πολλές άλλες περιοχές, η Σάμος ήρθε αντιμέτωπη με την χειρότερη φωτιά που είχε γνωρίσει το νησί, έως τότε. Η πλειοψηφία των οικισμών επλήγησαν, με το χωριό Μαυρατζαίοι να σημειώνει τις μεγαλύτερες ζημιές, με 47 σπίτια να έχουν καεί ολοσχερώς, μια ηλικιωμένη γυναίκα να έχει βρεθεί νεκρή και πάνω από, συνολικά, 145.000 στρέμματα του νησιού να έχουν χαθεί. Η φωτιά αποδόθηκε σε εμπρησμό (κάψιμο χασισοφυτείας), με τον δράστη να συλλαμβάνεται από στελέχη της Δ.Α.Ε.Ε του Π.Σ. και να οδηγείται στη Δικαιοσύνη, όπου του ασκήθηκε ποινική δίωξη, για την κακουργηματική πράξη του εμπρησμού.

12 Ιουλίου 2000, Ξυλόκαστρο Κορινθίας

Στο Δήμο Ξυλόκαστρου, την ίδια χρονιά, βρέθηκε το μέτωπο της φωτιάς, με επίκεντρο τους οικισμούς Άνω Πιτσά, Λουτρό, Βρυσούλες και Καμάρι. Συνολικά 200.000 στρέμματα γης κάηκαν ολοσχερώς, με τις αρχές να θεωρούν υπαίτιο ένα κτηνοτρόφο της περιοχής, ο οποίος είχε συλληφθεί και παλαιότερα για εμπρησμό στην ίδια περιοχή.

28 Ιουνίου 2007, Πάρνηθα Αττικής

Η φωτιά ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια και λίγο αργότερα “εισέβαλε” στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας. Έκαψε ολοσχερώς 36.000 στρέμματα του Δρυμού, με τα 21.800 να αποτελούν ελατόδασος το 62,0% της συνολικής επιφάνειάς του. Οι φλόγες έφτασαν τρομακτικά κοντά στις εγκαταστάσεις του Καζίνο της περιοχής. Πάνω από 300 στρατιώτες, 150 πυροσβέστες, 50 οχήματα και στελέχη του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, πάλεψαν σθεναρά με τις φλόγες, οι οποίες ,εν τέλει, έκαψαν χιλιάδες στρέμματα και ζώα.

24 Ιουλίου 2007, Κουνινά Αιγίου

Παράλληλα με τη φωτιά στη Ζαχάρω, άλλο ένα μέτωπο ξέσπασε, στο Αίγιο, στο χωριό Κουνινά. Η φωτιά ξεκίνησε τις πρωινές ώρες και με πολύ γρήγορους ρυθμούς επεκτάθηκε και σε διπλανά χωριά. Πάνω από 150.000 στρέμματα καταστράφηκαν, ενώ κινδύνεψαν δέκα άτομα, τα οποία είχαν εγκλωβιστεί στη Μονή Ταξιαρχών. Η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Αθήνα -Πάτρα διακόπηκε, με στρατιωτικά αεροπλάνα super puma, να επιστρατεύουν για τον απεγκλωβισμό των κατοίκων.

23 Αυγούστου 2007, Λαδά Καλαμάτας

Ο συνδυασμός των υψηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων, δεν ευνόησε την υποχώρηση της φωτιάς που ξέσπασε το μεσημέρι εκείνης της μέρας, στα Λαδά Καλαμάτας. Συνολικά 8 χωριά εκκενώθηκαν, 113.000 στρέμματα κάηκαν, ενώ χρειάστηκε ένας μήνα για την πλήρη κατάσβεση όλων των πύρινων εστιών στην περιοχή.

23 Αυγούστου 2007, Καλλιθέα Λακωνίας

Παράλληλα με τη φωτιά στο νομό Ηλείας, πύρινο μέτωπο είχε ξεσπάσει και στην Καλλιθέα, έναν οικισμό 49 χιλιόμετρα μακριά από τη Σπάρτη, στο Δήμο Γερονθρών. Οι ισχυροί άνεμοι που έφτασαν τα 9 μποφόρ ενίσχυσαν την γρήγορη εξάπλωση του πύρινου μετώπου, με την περιοχή να μπαίνει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στην περιοχή κάηκαν 220.000 στρέμματα.

24 Αυγούστου 2007, Παλαιοχώρι Ζαχάρω

Το φονικότερο πλήγμα δέχτηκε ο νομός Ηλείας το καλοκαίρι του 2007, τη χρονιά με τις περισσότερες πυρκαγιές που σημειώθηκαν στην Ελλάδα. Η φωτιά στη Ζαχάρω, δεν ήταν μόνο καταστροφική ως προς τις φυσικές εκτάσεις, αλλά αποδείχθηκε και φονική, αφήνοντας πίσω της δεκάδες νεκρούς. Συνολικά 400.000 στρέμματα παραδόθηκαν στις πύρινες γλώσσες, με το μέτωπο να απειλεί και την περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, θέτοντας σε κίνδυνο και την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.

24 Αυγούστου 2007, Αγραπιδοχώρι, Ηλείας

Το Αγραπιδοχώρι ήταν ένα από τα χωριά της Ηλείας που δεν γλίτωσαν από τις τραγικές πυρκαγιές του 2007. Η φωτιά εκδηλώθηκε το απόγευμα της 24ης Αυγούστου, φτάνοντας μέχρι τις γύρω περιοχές, οι οποίες εν τέλει εκκενώθηκαν. Το πύρινο μέτωπο στο νομό Ηλείας κατέστρεψε έκταση μεγαλύτερη από 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα, κατακαίοντας από άκρη σε άκρη το νομό. Τα χωριά Γεράκι Αμαλιάδας, Κρέστενα, Γρύλλος, Ολυμπία, Καϊάφα, Νεοχώρι, Βρεστό, Καλλιθέα, Σάμικο, Πλατιάνα, ο Δήμος Ζαχάρως, η Ανδρίτσαινα, η Κλινδία, το Μουζάκι, το Φανάρι και πλειάδα μικρότερων οικισμών επλήγησαν, καταστρέφοντας δασικές και οικιστικές εκτάσεις. Ο απολογισμός εφιαλτικός : πάνω από 870.000 χιλιάδες δασικά και 230.000 καλλιεργήσιμα στρέμματα κάηκαν, 63 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 30.000 ζώα απανθρακώθηκαν.

Ο  πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Καραμανλής, κηρύσσει τη χώρα σε έκτακτη ανάγκη  

25 Αυγούστου 2007, Βρύση Εύβοιας

Ο Νομός Εύβοιας δέχτηκε εκτεταμένο πλήγμα από τις φωτιές του 2007. Χωριά πλούσια σε δασικές εκτάσεις αποτεφρώθηκαν, οικείς χάθηκαν και καταστράφηκαν 180.000 στρέμματα. Οι καταστροφές λόγω των ισχυρών ανέμων ενισχύθηκαν και αφορούσαν εκτός από μεγάλες δασικές εκτάσεις και κατοικημένες περιοχές. Το μέτωπο ξεκίνησε από τη Βρύση Εύβοιας, έναν οικισμό που ανήκε στον Δήμο Κονίστρων, ενώ την ίδια μέρα η κυβέρνηση κήρυξε ολόκληρη τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ζήτησε τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μία παρέα τριών αντρών και μίας γυναίκας συνελήφθησαν και ομολόγησαν πως είχαν βάλει περισσότερες από μία φωτιές στο βόρειο τμήμα του νησιού.

«Ο στρατηγός άνεμος και η ασύμμετρη απειλή»

«Ο στρατηγός άνεμος ορίζει πολλά πράγματα για τη δράση μας, κυρίως των αεροπλάνων» δήλωνε ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας αναφερόμενος στην καταπολέμηση των πύρινων μετώπων που υπήρχαν στη χώρα μας για πολλές ημέρες.

Λίγες ώρες πριν είχε κάνει λόγο και για «ασύμμετρη απειλή».

«Έχουμε ευρήματα, έχουμε συλλήψεις, έχουμε προσαγωγές, έχουμε κατηγορηματικές καταθέσεις μαρτύρων, που θα αποτελέσουν στοιχεία του προανακριτικού υλικού. Μπορούμε να πούμε ότι, πράγματι, έχουμε ασύμμετρη απειλή. Η διασπορά των πυρκαγιών, ο χρόνος, οι νυκτερινές επιθέσεις, με αναφλέξεις στις 3 ή 4 ή ώρα τη νύκτα, σε απίθανα μέρη όπου η προσπέλαση σε αυτά δεν είναι από  κάποιους τυχαίους διαβάτες ή αυτοκινητιστές, μάς οδηγεί στο συμπέρασμα ότι έχουμε ασύμμετρη απειλή».

22 Ιουλίου 2008, Άγιος Ισίδωρος, Ρόδος

Στις 22 Ιουλίου, πρωινές ώρες, η Πυροσβεστική έλαβε σήμα για πυρκαγιά από το χωριό Άγιος Ισίδωρος., του Δήμου Ατταβύρου, στη Ρόδο. Έπειτα από έρευνα προέκυψε πως η φωτιά προήλθε από προσπάθεια ενός κατοίκου για κάψιμο ξηρών χόρτων, στο χωράφι του, με περιβάλλουσα θερμοκρασία 36 βαθμών Κελσίου και ανέμους της τάξης των 6 μποφόρ. Συνολικά, κάηκαν 110.000 στρέμματα γης.

21 Αυγούστου 2009, Σέσι, Γραμματικός Αττικής

Η μεγάλη πυρκαγιά ξεκίνησε στις 21 Αυγούστου, από την περιοχή του Γραμματικού, είχε διάρκεια τεσσάρων ημερών και έκαψε συνολικά 210.000 στρέμματα, κυρίως πευκοδάσους. Η πυρκαγιά επεκτάθηκε σε ολόκληρη την βορειοανατολική Αττική, από την περιοχή του Γραμματικού και του Μαραθώνα, μέχρι το Πικέρμι και την Παλλήνη, καίγοντας στο ενδιάμεσο, τμήμα της Πεντέλης, στην περιοχή του Διονύσου. Η πυρκαγιά αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει γνωρίσει ποτέ ο νομός Αττικής. Παράλληλα μία άλλη μεγάλη πυρκαγιά στην δυτική Αττική έκαψε μεγάλο μέρος των δυτικών πλαγιών του Κιθαιρώνα και έφτασε μέχρι το Πόρτο Γερμενό. Με την συνδρομή των επιπλέον ευρωπαϊκών δυνάμεων που στάλθηκαν στην περιοχή, η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο μέχρι τη Δευτέρα 24 Αυγούστου. Η πυρκαγιά κατέκαψε συνολικά 210.000 στρέμματα, κυρίως πευκοδάσους.

23 Ιουλίου 2018,  Μάτι Αττικής

Στις 23 Ιουλίου, θα σημειωνόταν η έναρξη της δεύτερης φονικότερης πυρκαγιάς για τον 21ο αιώνα παγκοσμίως, με αφετηρία το Νταού Πεντέλης, όταν 65χρονος κάτοικος της περιοχής, θα άναβε φωτιά για να κάψει ξύλα, χωρίς όμως να βεβαιωθεί για την καθολικής κατάσβεσή της.

Οι μετεωρολόγοι είχαν προβλέψει την ισχυρότητα  των ανέμων εκείνη την ημέρα, οι οποίοι θα έφταναν κατά τόπους τα 10 μποφόρ. Παράλληλα, δυνάμεις τις Πυροσβεστικής βρίσκονταν στην περιοχή της Κινέτας, παλεύοντας με την πύρινη λαίλαπα στα Γεράνεια Όρη, η οποία “ταξιδεύοντας” με ταχύτατους ρυθμούς, πέρασε πάνω από την Ολυμπία Οδό και έχοντας καταστρέψει τους οικισμού Πανόραμα 1,2,3 έκαψε συνολικά 60.000 στρέμματα γης.

Η φωτιά από το Νταού Πεντέλης, εξαπλώθηκε ανεξέλεγκτα μέσα σε μόλις λίγα λεπτά, λόγω των ισχυρών ανέμων, στρέφοντας την κατεύθυνσή της προς το Νέο Βουτζά. Έγκαιρα σήμανε συναγερμός και ξεκίνησε η διαδικασία εκκένωσης της περιοχής, με τη φωτιά πλέον να κινείται με ταχύτητα 100 χιλιομέτρων , φτάνοντας σε διάστημα 1,5 ώρας, στο Μάτι. Ενώ οι περισσότεροι ήθελα να πιστεύουν πως η φωτιά δεν θα ξεπερνούσε την αντιπυρική ζώνη στη λεωφόρο Μαραθώνος, δυστυχώς εκτίμησαν λάθος.

Μέχρι της επτά το απόγευμα η πυρκαγιά είχε φτάσει έως τη θάλασσα, έχοντας αφήσει πίσω της 104 νεκρούς, απανθρακωμένα ζώα και στάχτη σε όλο το τοπίο. Πολλά από τα θύματα εγκλωβίστηκαν εντός των οχημάτων τους στην προσπάθειά τους για να φύγουν εκτός της περιοχής, όμως η φωτιά τους πρόφτασε.

Εκτός από τις ανθρώπινες απώλειες, η πυρκαγιά είχε ως αποτέλεσμα και την αποτέφρωση τεράστιων εκτάσεων πευκοδάσους, ενώ επίσης οι υλικές καταστροφές ήταν τεράστιες, καθώς όλο το Μάτι και οι παρακείμενες περιοχές αποτεφρώθηκαν πλήρως. Πάνω από 1.500 κτήρια υπέστησαν ζημιές  και πολλά οχήματα καταστράφηκαν. Οι πυρκαγιές επίσης προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, τηλεπικοινωνιών και ύδρευσης. Παράλληλα λόγω του χάους που επικράτησε μετά την πυρκαγιά, ορισμένοι βρήκαν την ευκαιρία να αποσπάσουν αντικείμενα αξίας μέσα από τα αποκαΐδια, και συγκεκριμένα τέσσερα άτομα συνελήφθησαν την Τρίτη, γύρω στις 23:00 το βράδυ, στην περιοχή του Νέου Βουτζά, από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Επίσης, την ίδια μέρα ξέσπασε μια ίδια πυρκαγιά στον Κάλαμο, η οποία άγγιξε και τον οικισμό των Αγίων Αποστόλων, καταστρέφοντας μια αρκετά μεγάλη δασική έκταση, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν τραυματίες ή νεκροί.

Η στιγμή που ρεπόρτερ εντοπίζει απανθρακωμένο πτώμα μέσα σε αυτοκίνητο

Η υπεράνθρωπη προσπάθεια του Σώματος της Πυροσβεστικής

Οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, ένα χρόνο μετά την τραγωδία

Όσα υποστήριζε η Νέα Δημοκρατία ως αντιπολίτευση:

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε σκληρή κριτική στον Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντάς τον «κυνικό και καταστροφικό», ενώ ζήτησε να αναλάβει την έρευνα για τη φωτιά ένας έμπειρος εφέτης εισαγγελέας. Ακόμη, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο για μια ανείπωτη τραγωδία χωρίς ωστόσο αυτό να αποτελεί άλλοθι για την καταστροφική διαχείριση της κρίσης από την πλευρά της κυβέρνησης. Σ’ αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε πως αδυνατεί να αντιληφθεί τι σημαίνει πολιτική ευθύνη χωρίς παραίτηση, αλλιώς , όπως ανέφερε, αυτό “εξυπηρετεί μόνο επικοινωνιακές σκοπιμότητες, όπως το σόου του πρωθυπουργού το βράδυ της μαύρης Δευτέρας”.

Ο πρόεδρος της ΝΔ προσωποποίησε μάλιστα τις ευθύνες τονίζοντας: “Πώς συνεχίζουν κάποιοι άνθρωποι να συνεχίζουν να ασκούν τα καθήκοντά τους: Τόσκας, Σκουρλετης, Δούρου, ο αρχηγός της Πολιτικής Προστασίας, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής;”

Ποιος Έλληνας έχει εμπιστοσύνη σε αυτούς να αντιμετωπίσουν άλλη μία φυσική καταστροφή;“, διερωτήθηκε.

Ο κατάλογος των νεκρών από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι:

      • ΑΒΡΑΜΙΔΟΥ Αικατερίνη,
      • ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ Ζωή,
      • ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ Δημήτριος,
      • ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗ Αιμιλία,
      • ΒΟΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ Ευθύμιος,
      • BONTE Dirk,
      • ΓΑΖΕΠΙΔΟΥ-ΓΑΖΕΠΗ Παναγιώτα,
      • ΓΑΛΑΝΗ Μαρία,
      • ΓΙΑΝΑΚΟΔΗΜΟΣ Βασίλειος,
      • ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Σοφία,
      • ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ Αγγελική,
      • ΔΕΣΥΠΡΗ Θέκλα,
      • ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Αβάπτιστο τέκνο,
      • ΔΙΟΝΥΣΙΩΤΗ Μαργαρίτα,
      • ΔΟΞΑΣ Παναγιώτης,
      • ΔΟΞΑΣ Αργύριος,
      • ΔΡΟΥΒΗΣ Χαράλαμπος,
      • ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ Ευστράτιος,
      • ΘΑΝΟΣ (ή ΝΤΑΝΟΣ) Ιωάννης,
      • ΚΑΚΑΡΗΣ Σπυρίδων,
      • ΚΑΛΑΜΠΑΝΙΔΑ Μαρία,
      • ΚΑΛΑΜΠΑΝΙΔΑ Μαριάνθη,
      • ΚΑΛΕΓΙΑΝΝΑΚΟΣ Νικόλαος,
      • ΚΑΛΕΓΙΑΝΝΑΚΟΣ Ιωάννης,
      • ΚΑΛΕΓΙΑΝΝΑΚΟΥ Παρασκευή,
      • ΚΑΝΔΑΛΕΠΑ Σμαράγδα,
      • ΚΑΡΑΓΚΙΑΟΥΡΗ Γαρυφαλλιά,
      • ΚΑΡΑΛΗ Αθηνά (Νέλλη),
      • ΚΑΤΣΑΡΓΥΡΗΣ Βασίλειος,
      • ΚΑΤΣΟΥΛΑΚΗΣ Μάρκος,
      • ΚΑΤΣΟΥΛΑΚΗΣ Πάρης,
      • ΚΕΡΤΣΟΣ Κωνσταντίνος,
      • ΚΛΑΔΙΟΣ Ιάκωβος,
      • ΚΛΑΔΙΟΣ Ιωάννης,
      • ΚΛΑΔΙΟΥ Μαρία,
      • ΚΟΚΚΙΝΙΔΗΣ Γεώργιος,
      • ΚΟΚΚΙΝΙΔΗΣ Δημήτριος,
      • ΚΟΚΚΙΝΙΔΗΣ Παναγιώτης,
      • ΚΟΚΚΙΝΙΔΟΥ Πιπίνα,
      • ΚΟΚΚΩΝΗΣ Επαμεινώνδας,
      • KORZENIOWSKA Beata-Teresa,
      • KORZENIOWSKI Kacper-Nikolaj,
      • ΚΟΣΣΟΡΑΣ Νικόλαος,
      • ΚΟΥΚΛΑ-ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Μαρία,
      • ΚΟΥΚΛΑΣ Χρήστος,
      • ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΗ Μαριάνθη,
      • ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ Βασιλεία,
      • ΛΑΜΠΡΙΔΗΣ Μιχαήλ,
      • ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΣ Στέλιος,
      • ΜΑΣΧΑ Αγγελική,
      • ΜΑΣΧΑΣ Άγγελος, ΜΑΥΡΙΔΟΥ Βασιλεία,
      • ΜΙΧΑΣ Βίκτωρας,
      • ΜΩΡΑΪΤΗ Ασπασία,
      • ΝΙΤΣΟΤΟΛΗ Κατίνα,
      • ΝΤΟΥΤΣΑ-ΓΑΒΑΚΗ Νικολέτα,
      • O’CALLAGHAN-WESTROPP Brian,
      • ΟΡΦΑΝΟΥ Κωστούλα,
      • ΠΑΓΩΜΕΝΟΥ Μαρία,
      • ΠΑΛΙΟΥΡΑ Βασιλική,
      • ΠΑΝΤΕΛΙΔΑΚΗΣ Στυλιανός-Ιωάννης,
      • ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ Ιωάννης,
      • ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ Παναγιώτης,
      • ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ-ΖΟΓΚΑ Φλώρα,
      • ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Σπυρίδων Ιερέας,
      • ΠΑΤΕΛΑΡΟΥ Μοίρα,
      • ΠΕΤΑΛΑ Ευαγγελία,
      • ΠΕΤΑΛΑΣ Διονύσιος,
      • ΠΛΥΜΑΚΗΣ Λεωνίδας,
      • ΠΟΛΙΤΟΥ Ευγενία,
      • ΠΟΛΥΠΟΡΤΗΣ Μιχαήλ,
      • ΣΑΡΙΕΒΑ Ελένη,
      • ΣΙΑΠΕΡΑ Ευαγγελία,
      • ΣΙΑΠΚΑΡΑ Καλλιόπη,
      • ΣΙΔΕΡΗ Ελένη,
      • ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ Ζαμπέτα,
      • ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑΣ Δημήτριος,
      • ΣΠΑΝΟΥ Κασσιανή,
      • ΣΠΗΛΙΩΤΗ Χρύσα,
      • ΣΠΥΡΙΔΗΣ Σπύρος,
      • ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ Θάλεια,
      • ΤΖΟΥΛΙΑΣ Δημήτριος,
      • ΤΟΥΡΝΑΒΙΤΗΣ Δημήτριος,
      • ΤΣΑΟΥΣΗ Θεοδώρα,
      • ΤΣΑΡΜΠΟΣ Παύλος,
      • ΤΣΕΚΟΣ Βίκτωρ,
      • ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ Φίλιππος,
      • ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΥ Βασιλική,
      • ΦΙΛΙΠΠΟ-ΠΟΥΛΟΥ Σοφία,
      • ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΥ Σοφία,
      • ΦΥΤΡΟΣ Ανδρέας,
      • ΦΥΤΡΟΣ Γρηγόρης,
      • ΦΥΤΡΟΥ Ευδοκία,
      • ΧΑΜΗΛΟΘΩΡΗΣ Παναγιώτης,
      • ΧΑΡΔΑΛΟΥΠΑ Ελισάβετ,
      • ΧΑΡΔΑΛΟΥΠΑ Μαρία,
      • ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Νικόλαος,
      • ΧΕΡΟΥΒΕΙΜ Βασιλική,
      • ΧΕΡΟΥΒΕΙΜ Ευπραξία,
      • ΧΕΡΟΥΒΕΙΜ Μελίνα-Ευπραξία (Εβελίνα),
      • ΧΕΡΟΥΒΕΙΜ Ηλιάνα-Μαρία (Μαριλία),
      • ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΟΥ Στέλλα,
      • ΑΤΑΥΤΟΠΟΙΗΤΗ Σορός γυναίκας.

 3 Αυγούστου 2021, Εύβοια

Η πρώτη φωτιά που σημειώθηκε στην Εύβοια, έπιασε στην περιοχή Κριεζά, στο Δήμο Κύμης Αλιβερίου. Αφού εκεί η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο από την Πυροσβεστική, δόθηκε εντολή να εκκενωθεί ο οικισμός Ρετσινόλακκος, κοντά στη λίμνη Ευβοίας και ο οικισμός Κοκκίνη, όπου υπήρχαν κατασκηνώσεις, λόγω της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε πολύ κοντά στην περιοχή. Εκείνη τη στιγμή υπήρχε μόνο ένα κατασβεστικό αεροσκάφος, δεδομένου πως τα περισσότερα βρίσκονταν στο μέτωπο της Βαρυμπόμπης που έκαιγε παράλληλα.

Μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης είχαν εκκενωθεί συνολικά 8 χωριά και οικισμοί. «Πρέπει να ενισχυθούν τα εναέρια μέσα. Δεν πρόκειται να σταματήσει η φωτιά με δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο» δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός. Μέχρι το βράδυ η φωτιά είχε αναπτύξει τέσσερα μεγάλα μέτωπα που κινούνταν προς διαφορετικές κατευθύνσεις Όλη τη νύχτα οι φλόγες ανέβαιναν προς το βουνό και με το ξημέρωμα βοηθούμενες από τους ανέμους επέστρεφαν και πάλι σε παραλιακές περιοχές.

Την προσπάθεια της πυροσβεστικής, ωστόσο, δυσκόλεψαν σε μεγάλο βαθμό , τόσο οι συνεχείς αναζωπυρώσεις, όσο και το γεγονός πως σε πολλές από τις διαβάσεις που οδηγούσαν στα πύρινα μέτωπα, είχαν πέσει φλεγόμενες κολώνες της ΔΕΗ και καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος.

Την Πέμπτη 5 Αυγούστου, τα πύρινα μέτωπα είχαν ενωθεί, δημιουργώντας μια πύρινη αλυσίδα, από τον Ευβοϊκό κόλπο μέχρι το Αιγαίο. Την Κυριακή 8 Αυγούστου, ο αντιδήμαρχος Μαντουδίου έκανε λόγο για 1.000 καμένα σπίτια ενώ συμπλήρωσε ότι έχουν καεί 450.000 στρέμματα από τα 550.000 στα οποία εκτείνεται ο δήμος. Επισήμανε ότι από την πρώτη στιγμή ζητούσαν περισσότερα εναέρια μέσα πυρόσβεσης αλλά δεν εισακούονταν, καθώς ήταν «φωνή βοώντος εν τη ερήμω».

Ενδεικτικό της οικολογικής καταστροφής είναι και το γεγονός ότι μια ελιά περίπου 2.500 ετών έγινε στάχτη στις Ροβιές. Ηταν μέρος του αρχαίου ελαιώνα των Ροβιών και την υπέροχη ελιά που την αποκαλούσαν «Νύμφη» είχε περιγράψει στην αρχαιότητα ο Στράβωνας, ενώ ήταν παραγωγική μέχρι τη στιγμή που παραδόθηκε στις φλόγες. Ο ελαιώνας των Ροβιών αποτελούσε Μνημείο της Φύσης, με τα περισσότερα δέντρα του να ξεπερνούν την ηλικία των 2.000 ετών.

Περισσότερα από 500.000 στρέμματα δάσους έγιναν επίσης παρανάλωμα κάνοντας τους ειδικούς να ομιλούν για μια ανυπολόγιστη καταστροφή και να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για επερχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα, τα οποία, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής κ. Ευθύμιος Λέκκας, «είναι νομοτέλεια να εκτυλίσσονται αμέσως μετά τις πυρκαγιές», ενώ διευκρίνισε ότι ο κίνδυνος πλημμύρας αυξάνεται κατά επτά φορές ύστερα από πυρκαγιά.

Η στιγμή που ρεπορτερ “έσπασε” μιλώντας με κάτοικο χωριού Β. Εύβοιας

Η Εύβοια έχει ζωντάνια, κι ας την κάψανε“, Γιούλα Νουμίδη

Το “κύμα” οργής των κατοίκων για την απουσία πυροσβεστικών μέσων

Την οργή προς την κυβέρνηση εξέφρασε πλήθος πολιτών που έχασαν τις περιουσίες τους κατά τη διάρκεια των βιβλικών καταστροφών που προκάλεσε η φωτιά στην Εύβοια. “Δεν έδωσαν καμία σημασία σε εμάς, γιατί ασχολούνταν με τη Βαρυμπόμπη”, είχε καταγγείλει κάτοικος.  Μέχρι τις 20.30 της Τρίτης δεν είχε εμφανιστεί ούτε ο περιφερειάρχης, ούτε κανένας. Καιγόμασταν από πάνω μέχρι κάτω. Απλώς πρόλαβαν και εκκένωσαν. Έκαψαν μέχρι και τις βάρκες στη θάλασσα. Το σπίτι μας το σώσαμε τελευταία στιγμή και αυτό γιατί σταμάτησε ο αέρας.” Η πυροσβεστική εμφανίστηκε μετά τις 20.30. Ήρθαν πυροσβεστικά από τη Λαμία χωρίς καν να γνωρίζουν τους δρόμους. Αυτή τη στιγμή είμαστε στη θάλασσα. Δε ξέρουμε τι γίνεται, τα έχουμε παρατήσει όλα. Είμαστε κάτω στο λιμάνι “, είχε σημειώσει και επισήμανε πως ” δεν γνωρίζει πού θα διανυκτερεύσουν.”

«Απέδωσε η στρατηγική μας να προστατεύσουμε τους οικισμούς…»

Απέδωσε η στρατηγική μας να προστατεύσουμε τους οικισμούς, που μπορεί να άδειασαν, αλλά σώθηκαν. Η κλιματική κρίση επιβάλλει μια δραστικά εκ νέου αντιμετώπιση. Ο νέος κλιματικός νόμος, ο πρώτος στην Ελλάδα, θα ψηφιστεί τους επόμενους μήνες. Είμαστε έτοιμοι για τολμηρές λύσεις….  Ελπίζω αυτή η μεγάλη οικολογική καταστροφή να αποτελέσει μία ευκαιρία ευρύτερων συγκλίσεων για την επίτευξη ενός μεγάλου στόχου“, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, μιλώντας για τις καταστροφικές πυρκαγιές της Εύβοιας.

4 Αυγούστου 2021, Βαρυμπόμπη Αττικής

Η πυρκαγιά της 4ης Αυγούστου, ξέσπασε στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, ανατολικά και βόρεια από τη συμβολή των οδών Τατοΐου και Ερυθραίας. Το σημείο είναι κατάφυτο και με αρκετά πυκνή βλάστηση, γεγονός που δυσκόλεψε αρκετά την πρόσβαση των επίγειων δυνάμεων, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, υπήρξαν εκρήξεις.

Η πυρκαγιά ξέσπασε και γρήγορα εξαπλώθηκε και στην ευρύτερη περιοχή, ενώ η γέφυρα της Βαρυμπόμπης τέθηκε εκτός λειτουργίας, όπως και το κύκλωμα υπερυψηλής τάσης (400 κιλοβολτ) Αχαρνών-Αγίου Στεφάνου. Η πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης ανέπτυξε ακραία συμπεριφορά πυρός, εξαιτίας της πυκνής και εξαιρετικά ξηρής διαθέσιμης καύσιμης ύλης (αποτέλεσμα της παρατεταμένης ανομβρίας, του καύσωνα των τελευταίων ημερών, και των κακοκαιριών του χειμώνα – Ιανός, Μήδεια). Η εξάπλωση των μετώπων της πυρκαγιάς φαίνεται ότι καθοδογήθηκε κύρια από τον καιρό που δημιούργησε η ίδια η φωτιά και λιγότερο από το συνοπτικό άνεμο. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός πως η πυρκαγιά εξαπλώθηκε σε ζώνη μίξης οικιστικών και δασικών περιοχών, οπότε και ανά περιοχές αυξήθηκε το θερμικό φορτίο λόγω της καύσης τεχνητών υλικών.

Ως αποτέλεσμα είχε την ολική καταστροφή κατοικιών της περιοχής, το θάνατο εκατοντάδων ζώων , ενώ απειλήθηκαν και ανθρώπινες ζωές.
Οι δηλώσεις του Νίκου Χαρδαλιά, πρώην Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη

18 Αυγούστου 2023, Έβρος

Τη δασική πυρκαγιά που σάρωσε την περιοχή του Έβρου τον Αύγουστο του 2023, φαίνεται να προκάλεσαν δύο κεραυνικά πλήγματα, κατά τη διάρκεια ξηρών καταιγίδων, τα βράδυ της 18ης . Η πρώτη φωτιά εκδηλώθηκε ξημερώματα της επόμενης ημέρας (19/08), στην περιοχή της Νίψας, 20 χιλιόμετρα βορειονατολικά της Αλεξανδρούπολης, ενώ η δεύτερη στο δάσος της Δαδιάς τις μεσημβρινές ώρες της 21ης Αυγούστου.
Κατά τη διάρκεια του διημέρου 21–23 Αυγούστου η φωτιά εξαπλώθηκε με εκρηκτικό ρυθμό από τα περίπου 85.000 στρέμματα (21 Αυγούστου) σε επιφάνεια μεγαλύτερη των 650.000 στρεμμάτων (23 Αυγούστου), κατακαίοντας μέσα σε μόλις δύο εικοσιτετράωρα περισσότερα από 550.000 στρέμματα, επιφάνεια που αντιστοιχεί σχεδόν στο 60% της συνολικά καμένης έκτασης. Καθοριστικό ρόλο στην εκρηκτική ανάπτυξη της πυρκαγιάς έπαιξαν οι πολύ ξηρές ατμοσφαιρικές συνθήκες που επέτρεψαν τη σημαντική επιτάχυνση του ρυθμού εξάπλωσης της φωτιάς, ακόμα και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών. Σε αυτή την κατεύθυνση συνεισέφερε επίσης και η παρατεταμένη ξηρασία που επηρέασε την ευρύτερη περιοχή κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών, οδηγώντας την περιεχόμενη υγρασία των νεκρών και ζωντανών δασικών καυσίμων σε πολύ έως και εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, διευκολύνοντας έτσι την ραγδαία εξάπλωση της φωτιάς.

Εξαπόλυση πυρών Μητσοτάκη κατά παντός υπευθύνου

“Είναι σχεδόν βέβαιο πως η πυρκαγιά ξεκίνησε από ανθρώπινο χέρι”, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας πως η φωτιά ξεκίνησε από τα μονοπάτια που διανύουν οι μετανάστες. “Δεν ξέρουμε αν είναι από αμέλεια ή από πρόθεση, αλλά εφόσον υπάρχουν ένοχοι θα φροντίσουμε να τους εντοπίσουμε”, τόνισε αλλά ξεκαθάρισε ότι φαινόμενα αυτοδικίας και αυτόκλητοι σερίφηδες δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά από την κυβέρνηση.

11 Αυγούστου 2024, Βαρνάβας-Πεντέλη, Αττικής

Ο φετινός Αύγουστος δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Για μια ακόμη φορά κάτοικοι και περιοχές της Αττικής ήρθαν αντιμέτωποι με πύρινα μέτωπα, εκτάσεις γης καμένες και περιουσιακά στοιχεία κατεστραμμένα.

Η φωτιά ξέσπασε τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής (11/08), ενώ μια μέρα αργότερα στάλθηκε εντολή από το 112 για εκκένωση των οικισμών Νέας Πεντέλης, Παλαιάς Πεντέλης, Πάτημα Χαλανδρίου, Πάτημα Βριλησσίων. Το πύρινο μέτωπο ενώ ξεκίνησε από τον Βαρνάβα, εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα έως και στα 30 και πλέον χιλιόμετρα, στη βορειοανατολική Αττική, περνώντας και στο Πεντελικό όρος. Κάτοικοι και εκείνων των περιοχών δέχτηκαν μήνυμα από την Πολιτική Προστασία να εκκενώσουν τα σπίτια και την ευρύτερη περιοχή. Προς το παρόν, υπάρχει ένα θύμα της φωτιάς, μια 60χρονη γυναίκα, η οποία εγκλωβίστηκε στον εργασιακό της χώρο (βιοτεχνία) και βρέθηκε αποτεφρωμένη κάποιες ώρες αργότερα.

Αντίδραση κυβέρνησης

Προσπαθούμε κάθε χρόνο να γίνουμε καλύτεροι, με τις συνθήκες δυστυχώς να γίνονται όλο και δυσκολότερες“, τόνισε σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός κατά τη διυπουργική σύσκεψη στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το βράδυ της Τρίτης 13/08.

Αφού πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για το πώς εξελίχθηκε η πρόσφατη πυρκαγιά στην Αττική, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε στο πεδίο από τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, ενώ επεσήμανε και τον βελτιωμένο συντονισμό μεταξύ των συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών, κάτι που, όπως είπε, αποτελεί κατάκτηση για τη λειτουργία του κράτους και των δομών του. Προσέθεσε, δε, ότι “δεν θα επιτρέψουμε να αποδομηθεί η σημαντική προσπάθεια που έχει γίνει φέτος στην Πολιτική Προστασία”.

Στο κάδρο μπήκε και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας για τους χειρισμούς στην δύσκολη φωτιά που διέσχισε δεκάδες χιλιόμετρα, από τον Βαρνάβα μέχρι τα Βριλήσσια, ενώ καταγγελίες διατυπώθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ για ελλιπή διάθεση εναέριων μέσων. Ο Βασίλης Κικίλιας επιχείρησε δε να απαντήσει στην κριτική που του ασκήθηκε τονίζοντας αρχικά στον ΣΚΑΪ πως οι καμένες εκτάσεις είναι λιγότερες από τα 80.000 στρέμματα που εκτιμά το Copernicus και στάθηκε στις ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν. “Οι ζημιές δεν είναι πολύ μεγάλες. Το πρώτο ελικόπτερο έσπευσε στα πέντε λεπτά και μετά άλλα τέσσερα ελικόπτερα. Λόγω των καιρικών συνθηκών δεν κατέστη δυνατόν να ελεγχθεί η φωτιά. Μετά έφυγε. Μετά έγιναν ζώνες για να σταματήσει η φωτιά. Πρώτη προτεραιότητα ήταν να προστατεύσουμε τα σπίτια. Σε λιγότερο από 20 λεπτά, η φωτιά πέρασε πάνω από την Πεντέλη”.

Εικόνα από Αστεροσκοπείο Πεντέλης :

*Από το 2017 μέχρι και τις 13 Αυγούστου 2024, 13 μεγάλες πυρκαγιές έχουν κάψει περισσότερα από 700.000 στρέμματα σύμφωνα με τις αναφορές από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS).

Περίμετρος των καμένων εκτάσεων στην Περιφέρεια Αττικής από το 2017 ως σήμερα. Με αποχρώσεις του κόκκινου και ροζ σημειώνονται οι εκτάσεις που έχουν καεί το 2023 και 2024 (ως τις 13/8) και με κίτρινα και πορτοκαλί χρώματα οι εκτάσεις που κάηκαν τα προηγούμενα 8 έτη. Με γκρι χρώμα σημειώνεται η ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου Αττικής.

ΠΗΓΗ :

Πυρκαγιές στην Αττική το 2018 – Βικιπαίδεια (wikipedia.org)

Οι 10 πιο καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα | PLUS by gazzetta

Το χρονικό της μάχης με τη φωτιά στην Εύβοια | in.gr

Πυρκαγιές / Τεράστιο κύμα οργής – Βάζουν στο στόχαστρο τον Μητσοτάκη | Αυγή (avgi.gr)

Έβρος – Η μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων 20 ετών στην Ευρώπη – climatebook

Μητσοτάκης: Περίπου βέβαιο ότι η φωτιά στον Έβρο μπήκε από ανθρώπινο χέρι – Ξεκίνησε από διαδρομές μεταναστών | Έθνος (ethnos.gr)

Η Αττική στις φλόγες: Η φούσκα του επιτελικού κράτους έσκασε και πάλι | in.gr

Κυρ. Μητσοτάκης: Προσπαθούμε κάθε χρόνο να γίνουμε καλύτεροι, με τις συνθήκες δυστυχώς να γίνονται όλο και δυσκολότερες – ΑΠΕ-ΜΠΕ (amna.gr)

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Πώς εξαπλώθηκε η καταστροφική πυρκαγιά (βίντεο) | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (kathimerini.gr)

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα