Ελλάδα

Όλες οι εξελίξεις από τα πύρινα μέτωπα στη χώρα

Υψηλός ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς και αύριο, Κυριακή - Μήνυμα 112 για εκκένωση χωριών στην Αλεξανδρούπολη

Parallaxi
όλες-οι-εξελίξεις-από-τα-πύρινα-μέτωπα-1046136
Parallaxi

Μάχη σε τρία διαφορετικά μέτωπα φωτιών δίνουν αυτή την ώρα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και συγκεκριμένα στις περιοχές της Αλεξανδρούπολης της Υλίκης και της Μεσσηνίας.

Μαίνεται η μεγάλη φωτιά στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να δίνουν μεγάλη μάχη για να την περιορίσουν.

Μάλιστα, λίγο μετά τις 3, εστάλη νέο μήνυμα 112 στους κατοικους των οικισμών Νίψα, Αετοχώρι και Πεύκα για γην εκκένωσή τους.

Στο σημείο, από το πρωί του Σαββάτου (19/08), επιχειρούν 71 πυροσβέστες με 17 οχήματα, 6 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 5 αεροσκάφη, 2 ελικόπτερα ενώ συνδράμουν υδροφόρες ΟΤΑ και ο στρατός. Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη ώστε οι φλόγες να μην περάσουν την Εγνατία Οδό, ενώ η φωτιά έχει κατεύθυνση προς το χωριό Πεύκα.

Ακόμα, στις προσπάθειες κατάσβεσης συνδράμουν και 3 μηχανήματα έργου του δήμου Αλεξανδρούπολης που στάλθηκαν άμεσα από τον αντιδήμαρχο Ηλία Δαστερίδη.

Η φωτιά καίει σε καλλιέργειες και δέντρα και δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή.

Επίσης, έκλεισε η Εγνατία Οδός και στα δύο ρεύματα έως τον κόμβο της ΒΙ.ΠΕ Αλεξανδρούπολης, λόγω των πυκνών καπνών από την μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το βράδυ και συνεχίζει να καίει στην περιοχή μεταξύ των χωριών Πυλαίας και Μελίας.

Αναλυτικά, προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ισχύουν στην Εγνατία Οδό Κήπων – Αλεξανδρούπολης, λόγω της πυρκαγιάς που παραμένει σε εξέλιξη σε δασική έκταση στην περιοχή Μελία Αλεξανδρούπολης, κοντά στην Πυλαία Φερών Έβρου.

Η προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας αφορά το τμήμα από το ύψος του κόμβου Αρδανίου έως το ύψος του κόμβου Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Αλεξανδρούπολης και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται μέσω της Εθνικής Οδού Φερών – Αλεξανδρούπολης, ενώ οι οδηγοί και οι πολίτες παρακαλούνται -για την ασφάλειά τους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αστυνομικών.

Φωτιά στην Υλίκη

Ειδικότερα, σχετικά με τη φωτιά στην Υλίκη, όπως μεταδίδει το STAR Κεντρικής Ελλάδας, οι πυροσβέστες προσπαθούν να κρατήσουν τις φλόγες σε ρέμα όπου βρισκόταν παλιό εργοτάξιο. Δεν έχουν διευκρινιστεί τα αίτια της πυρκαγιάς που μέχρι στιγμής έχει κάψει κάποια λίγα στρέμματα με καλαμιές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φωτιά στην Υλίκη

Ακόμα, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική Υπηρρεσία, η φωτιά καίει ξερά χόρτα. Στο σημείο επιχειρούν 16 πυροσβέστες με 8 οχήματα, μιας και η πυρκαγιά πήρε γρήγορα διαστάσεις λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Φωτιά και στη Μεσσηνία

Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου και σε γεωργική έκταση στη Μάδενα του δήμου Μεσσήνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά καίει σε ελαιοπερίβολα σε δύσβατο σημείο.

Μέχρι στιγμής δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η φωτιά δεν εμπνέει ανησυχία και πρόκειται να τεθεί σύντομα υπό έλεγχο.

Στην ευρύτερη περιοχή μια ακόμα φωτιά ξέσπασε πριν από 2 μέρες και αντιμετωπίστηκε χάρη στην έγκαιρη επέμβαση πυροσβεστικής και ΟΤΑ.

Φωτιά στη Ζάκυνθο: Σοβαρές καταγγελίες για εμπρησμό – Κάηκαν αιωνόβιες ελιές

Τις πληγές της μετρά η Ζάκυνθος μετά τη φωτιά που ξέσπασε την Παρασκευή σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Τσιλιβί και έκαιγε όλο το βράδυ. Η φωτιά που τέθηκε σήμερα το πρωί υπό έλεγχο ξέσπασε σε ελαιώνα και έκαψαν αιωνόβιες ελιές. Σύμφωνα με την ΕΡΤ υπάρχουν καταγγελίες πως η φωτιά ήταν προϊόν εμπρησμού.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ υπάρχουν καταγγελίες για εμπρησμό, ανάμεσά τους και η καταγγελία της Κατερίνας Οθωναίου, ότι ένας άνθρωπος με ποδήλατο και άσπρη μπλούζα έβαλε φωτιά σε τουλάχιστον 3 σημεία στην περιοχή.

Πυρκαγιά στο Λαχανά Θεσσαλονίκης

Φωτιά ξέσπασε σήμερα το μεσημέρι στην περιοχή του Λαχανά της Θεσσαλονίκης.

Πιο συγκεκριμένα, η φωτιά καίει σε χαμηλή βλάστηση, ενώ μέχρι στιγμής δεν απειλείται κάποια κατοικημένη περιοχή.

Στο σημείο επιχειρούν αυτή την ώρα, 16 πυροσβέστες με επτά υδροφόρα και από αέρος συνδράμει ένα ελικόπτερο.

Τρεις φωτιές εκδηλώθηκαν στο ΓΝ Νίκαιας από το βράδυ της Παρασκευής έως τα ξημερώματα του Σαββάτου

Τρεις νέες φωτιές εκδηλώθηκαν αργά χθες το βράδυ έως τα ξημερώματα, στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας «’Αγιος Παντελεήμων». Σημειώνεται ότι στις 17 Αυγούστου είχε εκδηλωθεί ξανά πυρκαγιά σε δωμάτιο με κλινοσκεπάσματα του 2ου ορόφου.

Τα νέα περιστατικά πυρκαγιάς σύμφωνα με δελτίο Τύπου της 2ης ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου έχουν ως εξής:

Χθες 18/8/2023 περίπου στις 23.30 στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας «’Αγιος Παντελεήμων», στον συνδετικό διάδρομο μεταξύ ΤΕΠ και Κτιρίου Μαντούβαλου εκδηλώθηκε φωτιά από άγνωστα αίτια σε συστάδα χαρτόκουτων. Το προσωπικό ασφάλειας και τεχνικοί του νοσοκομείου επιχείρησαν με φορητά πυροσβεστικά μέσα, ενώ ταυτόχρονα ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία η όποια και ολοκλήρωσε το έργο της κατάσβεσης.

Στη 01.40 της 19/8/2023 νέα εστία φωτιάς εντοπίστηκε σε χώρο της Α Χειρουργικής Κλινικής σε σωρό χαρτιών. Η φωτιά αντιμετωπίστηκε άμεσα και έγινε ολική κατάσβεση από το προσωπικό με χρήση φορητών πυροσβεστικών μέσων και ρίψης ύδατος από τις πυροσβεστικές φωλιές. Επιπλέον κλήθηκε η ‘Άμεση Δράση της Ελληνικής Αστυνομίας και διενεργήθηκαν έλεγχοι σε όλους τους χώρους εσωτερικούς και εξωτερικούς του νοσοκομείου από ομάδες της Δίας και του προσωπικού ασφάλειας. Προσωρινά αποκλείστηκε η έξοδος από το νοσοκομείο ώστε να διευκολυνθούν οι έρευνες.

Στις 04.30 της 19/8/2023 εστία φωτιάς εκδηλώθηκε σε εξωτερικό χώρο του νοσοκομείου κοντά στη σκάλα εισόδου του οικήματος που στεγάζονται οι κοιτώνες των ιατρών, σε κάδο ακάθαρτου ιματισμού. Η φωτιά αντιμετωπίστηκε ολικά από το προσωπικό ασφάλειας που είχε εντολές για περιπολίες με τη χρήση φορητών μέσων και ρίψης ύδατος από πυροσβεστική φωλιά ενώ εκ νέου κλήθηκε η ‘Αμεση Δράση της Ελληνικής Αστυνομίας και επί τόπου κατέφθασε περιπολικό και δύναμη της ομάδας Δίας που διενέργησε ελέγχους σε όλους τους εσωτερικούς χώρους του Νοσοκομείου καθώς επίσης και στον περιβάλλοντα χώρο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας κλιμάκιο του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πειραιά διενεργούσε έρευνα προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια του πρώτου χρονικά συμβάντος.

Σε καμία περίπτωση δεν κινδύνεψε ασθενής δεν παρουσιάστηκε πρόβλημα υγείας σε νοσηλευόμενο η εργαζόμενο του νοσοκομείου και δεν χρειάστηκε να πραγματοποιηθεί εκκένωση σε κανένα χώρο του νοσοκομείου. Μικρής κλίμακας ζημίες προκληθήκαν σε ξενοδοχειακό εξοπλισμό του νοσοκομείου, καταλήγει το δελτίο Τύπου.

Φωτιά στην Ιεράπετρα

Σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά που έχει ξεσπάσει στην κοινότητα Ανατολής του Δήμου Ιεράπετρας Κρήτης, σε περιοχή ανάμεσα στο Στόμιο και τους Καλογέρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φωτιά στην Ιεράπετρα

Όπως αναφέρει το radiolasithi.gr, η πυρκαγιά έχει επεκταθεί και έχει αρχίσει να καίει θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις ενώ στο σημείο βρίσκονται και τα 7 οχήματα της ΠΥ Ιεράπετρας, ενώ έχουν κληθεί δυνάμεις από όλο το Λασίθι και το Ηράκλειο.

Η πυρκαγιά καίει μέσα στο ρέμα της Αγίας Μαρίνας και ανάλογα με την πορεία κατάσβεσης ενδέχεται να ζητηθεί και η συνδρομή εναέριων μέσων.

Ποιες περιοχές θα έχουν πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς αύριο

Δύσκολη μέρα προβλέπεται και η αυριανή, Κυριακή 20 Αυγούστου 2023, όσον αφορά στον κίνδυνο πυρκαγιάς, καθώς σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος (κατηγορία 4) για μεγάλο μέρος της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής.

Ειδικότερα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς κατηγορίας 4 προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

– Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης, ΠΕ Καβάλας, ΠΕ Θάσου)

– Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Χαλκιδικής, ‘Αγιον Όρος)

– Περιφέρεια Αττικής

– Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)

– Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)

– Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λήμνου, ΠΕ Λέσβου)

Στις παραπάνω περιοχές παραμένει σε μερική επιφυλακή το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Ταυτόχρονα, τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Επιπλέον , σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Τέλος, απευθύνεται και πάλι έκκληση προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτική και να μην εκτελούν εργασίες ή άλλες δραστηριότητες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν φωτιά, ενώ σε περίπτωση πυρκαγιάς να τηλεφωνούν αμέσως στο 199.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

*Με πληροφορίες από  ieidiseis, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΘΝΟΣ
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα