Ελλάδα

Ομόφυλα ζευγάρια: Και άλλοι βουλευτές της ΝΔ λένε ότι θα καταψηφίσουν

«Κάθε Κυριακή είμαστε στην εκκλησία, δεν μπορώ να δεχθώ τον γάμο ανάμεσα σε ομόφυλους»

Parallaxi
ομόφυλα-ζευγάρια-και-άλλοι-βουλευτές-1024237
Parallaxi

Την διαφωνία του με το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών εξέφρασε ο βουλευτής Θεσπρωτίας με την ΝΔ Βασίλης Γιόγιακας δηλώνοντας ότι θα καταψηφίσει τις προωθούμενες διατάξεις.

Μιλώντας στο Κανάλι της Βουλής και στην εκπομπή «Πρωινή ανάγνωση» δήλωσε «Δεν θα το ψηφίσω. Θα το καταψηφίσω. Η θέση μου ήταν ξεκάθαρη από την αρχή. Είναι θέμα συνείδησης, δεν μπορώ να δεχθώ τον γάμο ανάμεσα σε ομόφυλους». Ο ίδιος σημείωσε πως «Οι κοινωνίες της επαρχίας είναι πιο κλειστές. Κάθε Κυριακή είμαστε στην εκκλησία, είμαστε όλοι πολύ κοντά» ενώ σχολιάζοντας την συνέντευξη του πρωθυπουργού ανέφερε «Ο πρωθυπουργός το έθεσε πολύ καλά. Νομίζω όπως είπε πολλά πράγματα χθες. Σε βάθος χρόνου πολλά στην Ελλάδα έχουν αλλάξει. Εκτιμώ ότι είναι αρκετοί συνάδελφοι που αντιστέκονται και δεν θα ψηφίσουν ή θα απέχουν.

Καλό είναι να μην υπάρξει κομματική πειθαρχία στους υπουργούς αλλά να ψηφίσουν με την συνείδηση τους».

Καραγκούνης για ομόφυλα ζευγάρια: Θα καταψηφίσω το νομοσχέδιο – Αν ήμουν υπουργός θα έθετα την παραίτησή μου

Όχι σε ένα, ούτε σε δύο, αλλά τρία Μέσα (ΣΚΑΪ, Open και Παραπολιτικά FM) βγήκε σήμερα ο Κώστας Καραγκούνης για να κάνει γνωστό, μερικές ώρες μετά τις σχετικές ανακοινώσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πως δεν προτίθεται απλά σε αποχή, αλλά σε καταψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας δεν θα ακολουθήσει τον δρόμο της αποχής που υπέδειξε ο πρωθυπουργός για όσους αντιδρούν, αλλά αυτό της «ηχηρής» καταψήφισης, εκφράζοντας έτσι τη δυσαρέσκειά του στα όσα προβλέπει η σχετική νομοθετική ρύθμιση.

«Είμαι αντίθετος στη βασική πρόβλεψη του νόμου, δηλαδή την ισότητα στον γάμο, πράγμα το οποίο συμπαρασύρει συνολικά την τεκνοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια. Είναι ο λόγος για τον οποίο πολλές χώρες στην Ευρώπη δεν έχουν ψηφίσει ανάλογη νομοθεσία, είναι ο λόγος για τον οποίο τα ευρωπαϊκά δικαστήρια σε κάποιες αποφάσεις έχουν εκφράσει ενστάσεις και αντιρρήσεις. Είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει αυτή η αντίθεση στον δημόσιο διάλογο από πολλούς και είναι ο λόγος που μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών είναι αντίθετη σε αυτή τη νομοθεσία», είπε ο Κώστας Καραγκούνης, ενώ σε ερώτηση που δέχθηκε για το αν θα το καταψηφίσει, απάντησε: «Δεν είναι ένα ζήτημα μόνο ιδεολογικής προσέγγισης ή κοινωνιολογικής προσέγγισης, είναι ένα ζήτημα στο οποίο μπορούμε να καταθέσουμε τις απόψεις μας και να βρούμε μια λύση μέσα από το υφιστάμενο πλαίσιο. Από εκεί και πέρα, εγώ είχα πει ότι θα καταψήφιζα ακόμα κι αν υπήρχε κομματική πειθαρχία, τώρα που δεν υπάρχει κομματική πειθαρχία, και σέβομαι απόλυτα αυτό που λέει ο πρωθυπουργός ότι κατά συνείδηση να ψηφίσουν οι βουλευτές, προφανώς είμαι αντίθετος σε αυτή τη διάταξη και προφανώς θα το καταψηφίσω αλλά ας μην προστρέξουμε μέχρις εκεί γιατί τώρα ξεκινάει ο διάλογος».

Σε ερώτηση που δέχθηκε για το αν πιστεύει ότι μπορούν να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο και οι υπουργοί, απάντησε: «Εγώ αν ήμουν υπουργός και διαφωνούσα, θα έθετα την παραίτησή μου στη διάθεση του πρωθυπουργού, ο οποίος θα μπορούσε αυτός να αποφασίσει τι μπορεί να γίνει ή δεν μπορεί να γίνει. Εγώ αν ήμουν υπουργός θα έκανα αυτό ως μια πράξη συνείδησης».

«Ναι» θα ψηφίσει τελικά ο Βαρζόπουλος

Άλλαξε απόφαση για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο οποίος μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» δήλωσε πως θα υπερψηφίσει τελικά τη ρύθμιση, εξηγώντας και τους λόγους που τον έκαναν να αλλάξει στάση.

«Δεν θα απέχω, ούτε θα καταψηφίσω. Ο πρωθυπουργός έκανε μια ουσιαστική παρέμβαση γιατί έβαλε τα πράγματα στη θέση τους με ξεκάθαρο τρόπο. Αυτό που κάνουμε είναι μια παρέμβαση με καθαρά κοινωνικό πρόσημο αλλά καμία παρέμβαση στην πυρηνική οικογένεια. Δεν αφορά τεκνοποιία, δεν αφορά παρένθετες μητέρες, δεν αφορά παρέμβαση στον φυσικό νόμο. Είναι μια παρέμβαση στον τομέα των δικαιωμάτων» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρτζόπουλος.

Συνέχισε λέγοντας πως «όσα είπε ο πρωθυπουργός δεν έχουν καμία σχέση με την ιδεοληπτική στάση της αριστεράς για γονέα 1 και γονέα 2. Η παρέμβαση του πρωθυπουργού ξεδιάλυνε κάθε αμφιβολία για τη δική μας παρέμβαση που έχει ένα απολύτως κοινωνικό πρόσημο και σε επίπεδο δικαιωμάτων ενηλίκων και ανηλίκων».

Στην ερώτηση, δε, αν ψηφίζει «ναι» ο κ. Βαρτζόπουλος απάντησε «βεβαίως γιατί υπάρχει μόνο μια κοινωνική παρέμβαση».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα