ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι νέοι διάλογοι, το έγγραφο “φωτιά” και η δήλωση Σαλμά που θα συζητηθεί «Ο Μητσοτάκης γνώριζε»

Η πρώτη δίκη για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ - Οι νεότερες αποκαλύψεις για το μεγάλο σκάνδαλο

Parallaxi
οπεκεπε-οι-νέοι-διάλογοι-το-έγγραφο-1140105
Parallaxi

Αλγεινή εντύπωση προκαλούν νέοι διάλογοι που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από τις νόμιμες επισυνδέσεις που περιλαμβάνονται στην δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο «κοριός» έχει «τσιμπήσει» ανώτατα στελέχη του Οργανισμού, πολιτικά πρόσωπα και ενδιαφερόμενους που είχαν μετατρέψει τον Οργανισμό σε «παραμάγαζο» ρουσφετιών και διασπάθισης ευρωπαϊκού χρήματος.

Στις νέες συνομιλίες ο Γιώργος Ξυλούρης, γνωστός ως «φραπές», εμφανίζεται να συνομιλεί με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Κωνσταντίνο Παπαβασιλείου. Στο διάλογο ακούγεται το όνομα Μπιρτζιλής ωστόσο, σύμφωνα με γνώστες της δικογραφίας, ο Ξυλούρης αναφέρεται στον Γιώργο Πιτσιλή αλλά η βαριά κρητική προφορά του δεν βοηθά στην απομαγνητοφώνηση. Η συνομιλία περιέχει και άλλα «διαμάντια» από τον… στενό κύκλο του πρωθυπουργού.

Ολόκληρος ο διάλογος:

ΞΓ: Τις συναλλαγές.

ΠΚ: Ναι.

ΞΓ: Και του ΞΟΣ.

ΠΚ: Ναι.

ΞΓ: Και έκαμε καταγγελία στην Οικονομική Αστυνομία;

ΠΚ: Ναι, ναι.

ΞΓ: Η Οικονομική Αστυνομία λοιπόν έλεγξε μαζί με τη ΣΔΟΕ.

ΠΚ: Ναι.

ΞΓ: Τις συναλλαγές ΚΟΦΙΝΑ ΞΟΣ.

ΠΚ: Ναι, ναι.

ΞΓ: ΚΟΦΙΝΑ Γαλακτομική.

ΠΚ: Ναι.

ΞΓ: ΞΟΣ και ΞΟΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ.

ΠΚ: Ναι.

ΞΓ: Και επειδή δεν είχαμε συμφωνητικά τα λεφτά που ‘χω σηκώσει εγώ και έπρεπε να ‘χω λέει συμφωνητικό στη ΔΟΥ θεωρημένο με εννιά τα εκατό να πληρώνω, το ίδιο ο ΚΟΦΙΝΑΣ, ξέρεις πως γίνονται αυτά τα συμφωνητικά.

ΠΚ: Ξέρω ξέρω ναι ξέρω.

ΞΓ: Λοιπόν επειδή δεν υπάρχουν αυτά.

ΠΚ: Ναι.

ΞΓ: Εβάλανε στ’ όνομά μου, δεν τα βάλανε, η καταγγελία εν ήτανε στην ΞΟΣ, ήτανε στ’ όνομά μου. Εβάλανε.

ΠΚ: Ναι.

ΞΓ: Τετρακόσιες δέκα χιλιάδες μ’ έχουν αλλάξει μέχρι τότε.

ΠΚ: Ναι.

ΞΓ: Δεξιός και αυτός αλλά δεν τους έχει εμπιστοσύνη.

ΠΚ: Ναι.

ΞΓ: Αύριο μου λέει στην επιτροπή να δω πως θα σε ξεμπλέξουμε. Παιχ’ τη λύρα. Τι;

ΠΚ: Σ’ ακούω ναι.

ΞΓ: Δεν το ξέρει βέβαια κανείς αυτό, κανείς μόνο ο λογιστής κι ο ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ. Να δεις που φτανομε, που φτάνομαι και πάω τότε στην Αθήνα, πάω τότε στην Αθήνα και πάω στο γραφείο του ΜΠΙΡΤΖΙΛΗ, που μ’ έστειλε ο Γρηγόρης, ξέρεις ποιος Γρηγόρης;

ΠΚ: Ναι ρε συνέχισε ναι.

ΞΓ: Και του λέω αυτό και αυτό συμβαίνει, έχει κάμει ο ΓΑΒΑΛΛΑΣ αυτό έτσι έτσι ετσεί. Τσι’ ‘καμε πως έπαιρναν τηλέφωνο, περί ωπ πάω στον ΜΠΙΡΤΖΙΛΗ, το θωρώ, γεια σου ναι, μια γραφειάρα μέσα που ντρέπεσαι να κάτσεις, έτσι;

ΠΚ: Ξέρω, ξέρω.

ΞΓ: Γω, εγώ μπήκα μέσα λοιπόν και αυτός εκοίταζε τις τσέπες μου.

ΠΚ: Ναι (γέλια).

ΞΓ: Όταν επήγα εγώ, κοίταζε τις τσέπες μου, αλλά εγώ δεν είχα φράγκο και…

ΠΚ: Ναι.

ΞΓ: Μου λέει εντάξει θα το τακτοποιήσω. Τα βεβαιώσαν τρία του Νοέμβρη, τσι έκαμα κι εννιά του Δεκέμβρη εγώ τσε οκτώ μια μέρα πιο μπροστά έκαμα τη προσε, την ενδικοφανή προσφυγή γιατί με βοήθησε ο έφορας τσε την έκαμα αλλιώς θα βεβαιωνόταν, να πάω και φυλακή να πα α αυτοκτονήσω.

ΠΚ: Πω πω πω πω πω.

ΞΓ: Κατάλαβες;

ΠΚ: Λοιπόν άκου δεν αντέχω άλλο, θα με πια, μ’ έχει πιάσει το στομάχι μου, δεν.

ΞΓ: Γεια, γεια.

ΠΚ: Άντε γεια, γεια, γεια γεια.

«Πετάξτε την ευρωπαία πέρα»

Ο Γιώργος Ξυλούρης επικοινωνεί και με την προϊσταμένη του τμήματος ελέγχου της περιφερειακής διεύθυνσης Κρήτης του ΟΠΕΚΕΠΕ, Βασιλική Ζαφειρίου. Κατά τη συνομιλία καταγράφεται το όνομα Τυχεροπούλου προφανώς αναφερόμενος στο στέλεχος του ΟΠΕΚΕΠΕ και μέλος της ομάδας ελέγχου, Παρασκευή Τυχεροπούλου που είχε απομακρυνθεί από τον Οργανισμό. Επίσης, κάνει εκ νέου αναφορά στη Ευρωπαία Εισαγγελέα, Πόπη Παπανδρέου, στηρίξετε, με την προτροπή «εάν θέτε να με στηρίξετε, πετάξτε την ευρωπαία πέρα».

Ολόκληρος ο διάλογος:

• Βασιλική Ζαφειρίου: Α εντάξει, με την ντουλάπα τι έγινε; Πήγες Αθήνα;

• Γιώργος Ξυλούρης: Ποια ντουλάπα ρε; Δεν ανοίγει αυτή. Τα νέα

• Βασιλική Ζαφειρίου: Άνοιξε., άνοιξε τώρα

• Γιώργος Ξυλούρης: Τώρα, τώρα;

• Βασιλική Ζαφειρίου: Τώρα, τώρα, τώρα

• Γιώργος Ξυλούρης: Α ήταν τα ασφαλιστικά τώρα. Τα νέα δε.

• Βασιλική Ζαφειρίου: Ναι προφανώς

• Γιώργος Ξυλούρης: Τα νέα δεν τα ξέρεις χτες

• Βασιλική Ζαφειρίου: Για πες, όχι, για πες.

• Γιώργος Ξυλούρης: Μετά, μετά το αυτόφωρο δεν τα ξέρεις;

• Βασιλική Ζαφειρίου: Μετά το αυτόφωρο όχι. Έχω μείνει στο αυτόφωρο, ότι πήραν τους συναδέλφους και πήγαν στο αυτόφωρο.

• Γιώργος Ξυλούρης: Και πήγε και παρουσιάστηκε και ο πρόεδρος. Όλα καλά.

• Βασιλική Ζαφειρίου: Α, παρουσιάστηκε;

• Γιώργος Ξυλούρης: Ναι. Και στέλνει χθες η κυρία Παπανδρέου ο εκπρόσωπος ευρωπαίου εισαγγελέα στον πρόεδρο, να επαναφέρει την Τυχεροπούλου στην θέση της και να τσι δώσει προ, πρόσβαση σε όλα τα ε ΑΦΜ για πληρωμές του είκοσι τρία και τα προηγούμενα έτη όλα. Και φτιάχνει και ένα υπόμνημα ο Μπαμπασίδης και πάει σήμερο στην κυρία Παπανδρέου να της πει ότι δεν είναι δυνατόν να ελέγχει τον εαυτό της. Εγώ είμαι πρόεδρος, ο οργανισμός έχει αυτόν τον κανονισμό και πάω στον Φλωρίδη.

• Βασιλική Ζαφειρίου: Αυτό. Μπορεί η εισαγγελέας να παρέμβει στο πως γίνονται οι τοποθετήσεις προϊσταμένων;

• Γιώργος Ξυλούρης: Όχι ρε, αυτή είναι, αυτή είναι του ΣΥΡΙΖΑ η Παπανδρέου και αυτή είναι η άλλη του αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ. Τα έχουνε βρει αυτοί.

• Βασιλική Ζαφειρίου: Ναι

• Γιώργος Ξυλούρης: Λοιπόν και έχει ένα υπόμνημα και πάει καπάκι στον Φλωρίδη και καπάκι στο γραφείο του Μητσοτάκη. Μάγκες αυτή είναι η αλήθεια. Εάν θέτε να με στηρίξετε, πετάξτε την ευρωπαία πέρα. Τα χουνε βρει, έχουνε κάνει αυτά. Δεν θέτε; Πλερώνω τσι τριάντα και φεύγω. Και του λέω πολύ καλά το κάνεις δεν πάει.

• Βασιλική Ζαφειρίου: Ε ναι ρε, μα δεν γίνεται να μην, να είναι μονάχος του να,.

• Γιώργος Ξυλούρης: Εντάξει, έλα βρε τον ετρελάνανε ρε εντάξει, τον ελυπούμαι.

• Βασιλική Ζαφειρίου: Ε εντάξει!

• Γιώργος Ξυλούρης: Αν είναι δε, δέκα η ώρα το βράδυ αν είναι δώδεκα, να με παίρνει, ναι, πάρε και . Να παίρνω στο Μαξίμου. Δηλαδή έχει εμένα ή τον Γλεντζάκη του δίνουμε κουράγιο και τον βοηθούμε και όλοι τονε γράφουνε στα @ρχίδι@ τους έτσι;

Δώδεκα η ώρα στου Κυριάκου…

Στα αποκαλυπτικά ευρήματα της δικογραφίας που διαβιβάστηκε στη Βουλή από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία υπάρχει συνομιλία του Γιώργου Ξυλούρη  με τον Γιώργο Στρατάκο, πρώην Γ.Γ υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο «φραπές» φέρεται να λέει στον πρώην γενικό γραμματέα: 

Είκοσι, είκοσι ένα, είκοσι δύο και είκοσι τρία για άλλα τέσσερα χρόνια, άλλα διακόσια χιλιάρικα τη χρονιά, οκτακόσια έτσι; Οικονομήσαμε τώρα. Επήγε χθες η Ελένη με τον Βασίλη στου Αλεξόπουλου, δεν ήταν εκεί, ήταν αυτή που έκαμε τον έλεγχο, λέει άκουσε να δεις, μην παίζουμε τα μούτρα μας, αυτά τα έστειλε ο Ζερβός με την Τυχεροπούλου εδώ, ο Αλεξόπουλος τα χρέωσε σε εμάς, είπε να μην αναγνωρίσουμε επροσύμφωνα, να μην αναγνωρίσουμε Ε9.

Ο Μανώλης ήτανε στην Αθήνα, ήταν να φύγει χθες το βράδυ, του λέω μην φύγεις πήγαινε το πρωί με τον Δημάκη, να δεις τον κουμπάρο σου τον Κυριάκο, δες γ@μησε τον Μπαμπασίδη, δες γ@μησε τον Τσιάρα, γ@μησε τζι όλους, πες τους την αλήθεια ήντα συμβαίν.

Τυχεροπούλου, Ζερβός, ΟΠΕΚΕΠΕ το τι μας εσυμβαίνει στο σπίτι μας και να τελειώνουμε. (Ακατάληπτο περιεχόμενο) Του Μανώλη να πάει τώρα δώδεκα η ώρα στου Κυριάκου. Εδώ είναι ο Μητσοτάκης έτσι; Και θα γελάσουμε όλοι καλά. Ρε μαλάκα διακόσια χιλιάρικα επεριμέναμε να πληρωθούμε, επερίμενε ο Μανώλης, η Ελένη να πληρωθεί, ο Βασίλης το υπόλοιπο, η Κατερίνα και μου βάλανε διακόσιες χιλιάρες άχρεωστήτως καταβληθέντα. Για τεμάχια που τα χω ρε από του πέντε. Το καταλαβαίνει εσύ αυτό έτσι;

«Θα τρελαθώ τώρα»

Τέλος, υπάρχει και η συνομιλία του Γιώργου Ξυλούρη με τον πρώην πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, Κυριάκο Μπαμπασίδη σε έντονο ύφος και… παράπονα.

Ολόκληρος ο διάλογος:

Κυριάκος Μπαμπασίδης: Για ποια εικοσι τρία λέμε; Αφού ακόμα δεν έγινε, δεν ολοκληρώθηκε η πληρωμή.

Γιώργος Ξυλούρης: Ο έλεγχος του Ηρακλείου.

Κυριάκος Μπαμπασίδης: Ναι.

Γιώργος Ξυλούρης: Μου’βαλα τριάντα εμένα, πέντε της Ελένης, δέκα της Σόνιας και δώσ’ του. Επειδή λοιπόν θα φτάσω τον Κέντρο και τον Ζερβό στου Μητσοτάκη του Κυριάκου ή Δευτέρα ή Τρίτη ή Τετάρτη.

Κυριάκος Μπαμπασίδης: Κάτσε ρε να καταλάβω, για ποιο έτος μιλάς τώρα; Θα τρελαθώ τώρα.

Γιώργος Ξυλούρης: Για του εικοσιτρία, οι έλεγχοι που γινίκανε προχθές. Έχω κάμει ενστάσεις, μου βγάλανε εμένα μόνο τριάντα.

Σαλμάς για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Ο Μητσοτάκης γνώριζε, τίποτε δε γίνεται εάν δεν περάσει από το Μαξίμου»

«Τίποτε δε γίνεται εάν δεν περάσει από το Μαξίμου», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός της ΝΔ και νυν ανεξάρτητος βουλευτής, Μάριος Σαλμάς, για το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός γνώριζε τα πάντα.

Σε δηλώσεις του στο Kontra, ο κ. Σαλμάς εκτοξεύει νέα πυρά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι «δε γίνεται τίποτα που να μην το ξέρει και να μην υποδεικνύεται από τον κ. Μητσοτάκη. Για τον τελευταίο διοικητή νοσοκομείου έχει άποψη το Μαξίμου».

«Τα είχα πει στην ΚΟ. Μέσα σε αυτά που του είχα πει ήταν οι αγροτικές επιδοτήσεις. Αντί να διορθώσει και να στρίψει το καράβι δεν έγινε τίποτα. Εάν δεν υπήρχε Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δεν θα ξέραμε τίποτα. Και το μεγάλο σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ ανήκει σε μία σειρά θεμάτων που κακοδιαχειρίζεται αυτή η κυβέρνηση. Δε χρειάζεται καμία συζήτηση, έχουμε γίνει ρεζίλι διεθνώς. Πώς θα δει ο Μητσοτάκης τον Μακρόν και τον Στάρμερ; Αυτοί όλοι γνωρίζουν τι γίνεται στην Ελλάδα επί Μητσοτάκη: υποκλοπές, Τέμπη, παραβίαση προσωπικών δεδομένων, ΟΠΕΚΕΠΕ σήμερα, αύριο μπορεί να είναι συμβάσεις στο υπουργείο Μετανάστευσης για τη σίτιση. Δεν τελειώσαμε. Όσο παραμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυβέρνηση θα είμαστε θέμα, η Ελλάδα θα είναι μία απέραντη δικογραφία», ανέφερε στη συνέντευξή του ο βουλευτής και πρόσθεσε:
«Θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί ο κύριος Μητσοτάκης. Γνώριζε για όλα και γι’ αυτό τον κ. Βορίδη δεν τον πήρε τυχαία από το υπουργείο Γεωργίας. Έχουμε έναν πρωθυπουργό που ορίζει σε πέντε χρόνια πέντε υπουργούς Γεωργίας και αυτοί με τη σειρά τους, καθ’ υπόδειξη Μαξίμου, διορίζουν έξι διοικητές στον ΟΠΕΚΕΠΕ».

«Όταν έχεις τόση συχνή αλλαγή υπουργών ή προέδρων οργανισμών σημαίνει είτε ότι είναι αποτυχημένοι, άρα είσαι κακός διοικητής του Κράτους, είτε είναι καλοί και για κάποιον λόγο τους αλλάζεις», σημείωσε.

«Χρησιμοποιήθηκε το κράτος και τα χρήματα της ΕΕ για να αλλοιωθεί το αποτέλεσμα των εκλογών» «Δεν γίνεται οι κουμπάροι σου να έχουν πάρει του κόσμου τις παράνομες επιδοτήσεις και να μην έχεις ευθύνη» ανέφερε σε άλλο σημείο ο κ. Σαλμάς.

«Όλο αυτό ήταν κεντρικά από το Μαξίμου. Δεν πήγαιναν οι υπουργοί να μαζεύουν ψήφους και να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα των εκλογών στην Κρήτη, γιατί περί αυτού μιλάμε: για νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος στην Κρήτη», είπε ο κ. Σαλμάς.

«Χρησιμοποιήθηκε το κράτος και τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αλλοιωθεί το αποτέλεσμα των εκλογών. Αυτό είναι τεράστιο θέμα. Νομίζετε ότι το έκαναν μόνοι τους ο κάθε Αυγενάκης ή ο κάθε Βορίδης, ότι ήταν εν αγνοία; Δεν ήταν εν αγνοία, διότι είδαμε και στις φωτογραφίες ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που πρωτοστάτησαν, είχαν στενή σχέση με τον πρωθυπουργό, και αν ήταν εν αγνοία, σημαίνει επικινδυνότητα στη διακυβέρνηση της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Έγγραφο – ντοκουμέντο του ΟΠΕΚΕΠΕ: Από το 2021 γνώριζαν το «θαύμα της Κρήτης» με τα αμνοερίφια

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο με τις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς -όπως φαίνεται σε αρχεία του Οργανισμού που φέρνει το iEidiseis.gr στο φως της δημοσιότητας- τα αμνοερίφια στην Κρήτη παρουσίασαν ραγδαία αύξηση, ακόμα και πάνω από 700%, κατά τα τελευταία έξι χρόνια, παρότι στην υπόλοιπη Ελλάδα παρουσίασαν σημαντική μείωση.

Ως εκ τούτου, το «θαύμα της Κρήτης» ήταν γνωστό τουλάχιστον από το 2021.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έγγραφο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι δηλωμένοι αμνοί στην Κρήτη αυξήθηκαν κατά 708,7% από το 2015 έως το 2021, φτάνοντας από τα 178.216 στα 1.441.168 ζώα. Την ίδια χρονική περίοδο, στην υπόλοιπη Ελλάδα παρατηρείται μείωση της τάξης του 3,2%, με τον αριθμό να υποχωρεί από 828.958 σε 796.025.

Ανάλογη εικόνα παρουσιάζουν και τα ερίφια, όπου η Κρήτη εμφανίζει άνοδο 537%, με τον αριθμό να εκτοξεύεται από 38.109 σε 242.741. Στον αντίποδα, η υπόλοιπη χώρα καταγράφει πτώση 11,9%, με τα δηλωμένα ζώα το 2021 να μειώνονται από 312.972 το 2015 σε 268.591.

Το έγγραφο που αποκαλύπτει το ieidiseis

ΟΠΕΚΕΠΕ: Εκτίναξη στα Χανιά, απίθανο ποσοστό αύξησης στο Λασίθι

Όπως προκύπτει από τα δεδομένα του ΟΠΕΚΕΠΕ, η αύξηση στην Κρήτη φαίνεται να μην δικαιολογείται, καθώς δεν συνοδεύεται από αντίστοιχες μεταβολές στην παραγωγή ή τεκμηριωμένα παραστατικά αγοράς ζώων.

Ενδεικτικό της κατάστασης, είναι το παράδειγμα του Νομού Χανίων, όπου η αύξηση στα δηλωθέντα αμνοερίφια φτάνει το 487% σε διάστημα έξι ετών -από 42.629 ζώα το 2015 σε 250.185 το 2021.

Εντύπωση προκαλεί και το ποσοστό αύξησης στο Λασίθι, που φτάνει στο 27.972%. Αυτό σε «καθαρό» αριθμό μεταφράζεται από μόλις 181 ζώα το 2015 σε 50.810 το 2021!

Αναλυτικά:

  • Χανιά: Από 42.629 ζώα σε 250.185 (+487%)
  • Ρέθυμνο: Από 139.187 ζώα σε 919.343 (+561%)
  • Ηράκλειο: Από 34.328 ζώα σε 463.571 (+1.250%)
  • Λασίθι: Από μόλις 181 ζώα σε 50.810 (+27.972%)

Συνολικά, το 2021 στην Κρήτη δηλώθηκαν 1.683.909 αμνοερίφια, έναντι 216.325 το 2015, γεγονός που μεταφράζεται σε αύξηση άνω του 679%.

Η πρώτη δίκη για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ – Task Force για επιστροφή χρημάτων

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση έχει προκαλέσει το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, με την κυβέρνηση να συγκροτεί task force για να πετύχει την επιστροφή των χρημάτων που δόθηκαν παρανόμως σε αγρότες, ενώ η αντιπολίτευση επιθυμεί να γίνει προανακριτική, την ώρα που η εισαγγελέας -στην πρώτη δίκη για τον Οργανισμό- επισημαίνει ότι δεν ισχύει το αξιόποινο για τους κατηγορούμενους.

Ειδική ομάδα για τις αγροτικές επιδοτήσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωση την πολιτική πρωτοβουλία για σύσταση ειδικής ομάδας ελέγχου η οποία με ταχύτητα θα διερευνήσει όλες τις περιπτώσεις παράνομης καταβολής αγροτικών επιδοτήσεων, τονίζοντας ότι όσοι δεν ήταν νόμιμα δικαιούχοι, θα κληθούν να τις επιστρέψουν. «Εμείς ήδη γυρίζουμε σελίδα, το κάνουμε σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αρχές, ώστε το σύστημα των αγροτικών ενισχύσεων να εξυγιανθεί, τα κονδύλια τα οποία χάθηκαν, τα οποία ενθυλακώθηκαν από τον κάθε απατεώνα, να επιστραφούν».

Η task force θα αποτελείται από την οικονομική αστυνομία, επιχειρησιακά στελέχη της ΑΑΔΕ και αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές, ανάλογα με τα ευρήματα, καθώς στην πορεία δεν αποκλείεται και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

«Δεν διστάζω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να αναλάβω το βάρος της ευθύνης και στο όνομα όσων κυβέρνησαν και δεν άλλαξαν ένα κράτος που έπρεπε να αλλάξει. Όμως, οι δομές του χρειάζονται κάποτε να μεταρρυθμιστούν, έστω και αν αυτό σημαίνει κόστος. Πελατειακές σχέσεις δεν μπορούν να διέπουν πια τον τρόπο με τον οποίο πολιτευόμαστε και η επαφή του πολίτη και του κράτους να ξαναχτιστεί σε σωστά θεμέλια», σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «δεν πρέπει να υιοθετήσουμε τη λογική του συμψηφισμού, ούτε αρκεί να λέμε ότι αυτές οι ψηφοθηρικές πρακτικές ήταν διαχρονικές, γίνονταν από άλλες παρατάξεις. Το έγραψα και χθες: οι πολίτες μάς ψήφισαν για να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα, όχι για να τα διαιωνίσουμε».

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνει πιο λειτουργικό το κράτος, χωρίς πολιτικές μεσολαβήσεις και εξυπηρετήσεις, με το παράδειγμα των εκκρεμών συντάξεων να δείχνει τον δρόμο.

«Δεν έχει κατατεθεί η πρόταση για προανακριτική επιτροπή. Θα περιμένουμε όπως φαίνεται μερικές ημέρες να κατατεθεί. Θα τη διαβάσουμε, θα διαβάσουμε τη δικογραφία εκτενέστερα, θα τοποθετηθούμε. Θα είμαστε μακριά από κάθε κυνήγι μαγισσών αλλά και από κάθε απόπειρα συγκάλυψης. Όταν έχουμε όλη την εικόνα θα τοποθετηθούμε ξέροντας ότι κρινόμαστε, για όλα κρινόμαστε. Είναι στον μεγεθυντικό φακό αυτή την ώρα η δράση όλων μας», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης.

Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Η κυβέρνηση, όπως και σε άλλα σκάνδαλα τα τελευταία χρόνια, διαμηνύει ότι δεν θα υπάρξει καμία συγκάλυψη, με το ΠΑΣΟΚ να ετοιμάζεται να καταθέσει πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Παράλληλα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν καταμερισμό ποινικών ευθυνών.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επισημαίνει ότι θα αξιολογηθούν τα στοιχεία και το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει πρόταση για προανακριτική. «Ένα κύκλωμα με τη σφραγίδα του Μαξίμου και της Νέας Δημοκρατίας. Το κύκλωμα αυτό δεν στήθηκε μόνο του. Είχε πολιτική κάλυψη και κεντρική καθοδήγηση. Δεν μπορεί να ξέρει κάποιος ποια αγροτεμάχια ή βοσκοτόπια είναι κενά για να τα δηλώσει, αν μέσα από το σύστημα δεν του το υποδείξει».

Τη δική του απάντηση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ έδωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, που ισχυρίστηκε ότι δεν βλέπει ποινικό σκέλος σε πολιτικούς. «Είμαι βέβαιος ότι ο Ανδρουλάκης καταγόμενος από το Ηράκλειο Κρήτης και βουλευτής, δεν έχει πάρει το αφτί του ποτέ τίποτα για παράνομες επιδοτήσεις κτηνοτρόφων της Κρήτης και πέφτει από τα σύννεφα, μένει έκπληκτος από το εύρος του φαινομένου».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ζητά παραίτηση της κυβέρνησης και διενέργεια εκλογών. «Απαιτείται προανακριτική, δεν αρκούν οι παραιτήσεις λίγων υπουργών. Απαιτείται παραίτηση της κυβέρνησης».

«Η νόμιμη καταλήστευση του παραγόμενου πλούτου πάει χέρι – χέρι με τα φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής. Αυτό το κράτος μαζί με τις κυβερνήσεις που το υπηρετούν είναι που έχουν ανάγκη από τους διάφορους “μαυρογιαλούρους”, επισημαίνει το ΚΚΕ.

«Προειδοποιούμε: όχι εκλογές για να παραγραφούν τα αδικήματα. Πρώτα προανακριτική ή εξεταστική και μετά εκλογές, για να μην υπάρχει καμία παραγραφή», τόνισε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

«Είναι μια κυβέρνηση της δεξιάς, πλέον επικίνδυνη για την χώρα που πρέπει να φύγει άμεσα», δήλωσε ο Αλέξης Χαρίτσης.

«Η κυβέρνηση έχει μετατρέψει τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε εκβιαστικό ψηφοθηρικό μηχανισμό», είπε ο Δημήτρης Νατσιός.

«Ο κ. Μητσοτάκης είναι θρασύτατος να λέει ότι δεν θα ανεχθεί πρακτικές που ο ίδιος έχει εγκαταστήσει», τόνισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η πρώτη δίκη για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Για απάτη σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατηγορούνται επτά άτομα, με την εισαγγελέα να προτείνει την ενοχή τους. Σημειώνεται ότι δεν τίθεται θέμα εξάλειψης του αξιόποινου λόγω επιστροφής χρημάτων, με τα χρήματα να μην ανήκουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά στα ευρωπαϊκά ταμεία, με συνέπεια η πράξη να στρέφεται σε βάρος των συμφερόντων της ΕΕ.

Η εισαγγελέας προτείνει να απορριφθεί ο ισχυρισμός των κατηγορούμενων για νομική πλάνη, τονίζοντας ότι το μορφωτικό τους επίπεδο ήταν υψηλό για να ξέρουν ότι «μόνο η κατοχή έκτασης χωρίς τη διενέργεια γεωργικών εργασιών δεν σε κάνει αγρότη».

«Αδικούνται οι πραγματικοί αγρότες», εξήγησε η εισαγγελέας, καθώς οι μη δικαιούχοι παίρνουν τμήμα από το δικό τους μερίδιο με την προσκόμιση και μόνο ιδιωτικών μισθωτηρίων. Επιπλέον, ζήτησε να γίνει έρευνα στους υπαλλήλους του ΟΠΕΚΕΠΕ για το αδίκημα της απάτης, αφού όταν έκαναν έλεγχο τα βρήκαν όλα «καλώς καμωμένα».

«Θα τον φοβερίσω εγώ» – Στο «φως» νέοι διάλογοι διαπλοκής

Νέοι διάλογοι έρχονται στο φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτοντας ένα πολύπλοκο παρασκήνιο στον χώρο του αγροτικού τομέα και των επιδοτήσεων και δείχνοντας για άλλη μια φορά το μέγεθος του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Στελέχη οργανισμών, συνδικαλιστές, τοπικοί παράγοντες και εμπλεκόμενοι στον μηχανισμό των δηλώσεων ΟΣΔΕ εμφανίζονται να συνομιλούν για ελέγχους, παρεμβάσεις, διασυνδέσεις και συμφωνίες κάτω από το ραντάρ της θεσμικής λειτουργίας. Οι καταγραφές, που εντείνουν τα ερωτήματα για τον ρόλο και τη λειτουργία κρίσιμων δομών, σκιαγραφούν μια προβληματική εικόνα, όπου το θεσμικό πλαίσιο δείχνει να υποχωρεί μπροστά σε άτυπα δίκτυα επιρροής και συνεννοήσεων.

Κι άλλοι αποκαλυπτικοί διάλογοι

Διάλογος Λ. Ζερβού με τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου:

  • Ζερβός: Αυτός είναι φίλος του Λευτέρη. Κανονικός φίλος του Λευτέρη
  • Βενιεράκης: Να πεις στον Καλφούντζο (ιδιοκτήτης ΚΥΔ Λάρισας) να πάρουν οι Ζωνιανοί τα δικαιώματα με 10 ευρώ και να σου κανονίσω εγώ να τα πουλήσουν με 30 ευρώ
  • Ζερβός: Μιλήστε μαζί και κανονίστε τα όλα.

Δεύτερος διάλογος μεταξύ του Ξυλούρη και του Ζερβού στις 15.11.24 για τους ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ.

  • Γιώργος Ξυλούρης : Αν εθαρείται, εγώ επί ΣΥΡΙΖΑ, επάλευα.
  • Ζερβός : Εγώ σου είπα να κάνω τον έλεγχο;
  • Ξυλούρης: Γιατί ήθελες εσύ να μου κάνουν έλεγχο, επειδή είμαι κοντά στον υπουργό; Να γαμ**** ο υπουργός και όλοι. Και καταστράφηκα απίς και μπήκε ο Αυγενάκης. Με βάνει και κάνω της Τυχεροπούλου μήνυση. Ο Παπαδάκης Γρύλλος ο γκεσταμπίτης με έδωσε

Στις 31.12.24 ο Γρύλλος Παπαδάκης συνομιλεί με τον πρώην Αντιπρόεδρο του Οργανισμού Λευτέρη Ζερβό και τους ελέγχους του Οργανισμού.

  • Ζερβός: Λοιπόν ο έλεγχος είναι αναπόφευκτος. Έκανα μια κουβέντα, έβαλα τον Κ. μπροστά, αλλά δεν. Προσπαθώ να δω τώρα τι κλιμάκιο θα κατέβει. Ποιοι θα κατέβουν, πώς είναι. Θέλω να δεις τι θα κάνεις. Θα μιλήσω και με τον Τρουλλινό και θα σου πω.
  • Παπαδάκης: Μίλησα με τον Ζ. έχει ραντεβού με Μπαμπασίδη, θα μιλήσουνε.
  • Ζερβός: Θα τον πάρω τηλέφωνο και θα σου πω.
  • ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: κάτω γίνεται πες της πουτάνας το εξάσατε.
  • Ζερβός: Εντάξει. 6 μήνες από παντού.
  • Παπαδάκης: Φίλε, εγώ το θεωρώ πες ότι είναι.
  • Ζερβός: Τι να κάνω τώρα; Δε μπορώ αλλιώς.
  • Παπαδάκης: Μπράβο αλλά πες του και’ συ γιατι εγώ του πα. Εγώ θεωρώ του λέω Γιάννη είναι σκόπιμο. Για να φάνε τους ψήφους του Γιάννη Κεφαλογιάννη. Τώρα από εκεί και πέρα ξες.
  • Ζερβός: Αυτό! Θα τον φοβερίσω εγώ.
  • Παπαδάκης: Μίλησα πες και με τον Γρύλλο και στο χωριό με ορισμένους, μη βάλεις το όνομά μου γίνεται πες κακός χαμός.

Στις 21.12.2024 ο Γ. Ξυλούρης μιλά με τον Κ.Π., όπου στη συνομιλία γίνετια αναφορά στον Κώστα Μπαγινέτα, νυν γενικού γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. )

  • Γιώργος Ξυλούρης: Δευτέρα, Τρίτη να… και κάτι του’ πα για τον Μπαγινέτα ότι με έκοψε και μου λέει “έχω πολλά παράπονα απ’όλους”, μου λέει. Αυτός μου λέει άμα δεν τα πάρει, δε φτιάχνει δουλειά.
  • Κ.Π.: Α να μπράβο, ωραίος, ρε μου το πε κι εμένα αυτό ρε.
  • Γιώργος Ξυλούρης.: Και του λέω, είναι δυνατόν να τα πάρει από μένα του λέω; Μόνο καμιά γεμιστήρα του λέω μπορεί να πάρει ο Μπαγινέτα. (γέλια).
  • Στις 03.1 2025 και στις 04.01.2025 υπάρχει διάλογος μεταξύ Κυριάκου Μπαμπασίδη πρώην προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ και του Γιάννη Γλετζάκη, μέλος του ΔΣ του ΟΠΕΚΕΠΕ
  • Κυριάκος Μπαμπασίδης: Έλα, τι κάνεις; Τώρα εγώ σε πήρα για το εξής. Την Τρίτη, την Τετάρτη θα κάνουμε έλεγχο κάτω εκεί στο Ρέθυμνο. Στο Μυλοπόταμο. Αυτό, πώς το λέτε;
  • Γιάννης Γλετζάκης: Ναι, Ζωνιανά.
  • Κυριάκος Μπαμπασίδης: Ναι, Ζωνιανά και τα λοιπά. Να έχεις υπόψη σου κι εσύ.

Ακολούθως την επόμενη ημέρα ο κοριός «ακούει» τον εξής διάλογο:

  • Γιάννης Γλετζάκης. Έχω μια ανησυχία. Λαμβάνω κάποια τηλέφωνα. Από τον έλεγχο, με τους ελέγχους. Μπορούμε να τον επάμε κανά μήνα πίσω; Γίνεται της π@#τάνας με τα ζα.
  • Κυριάκος Μπαμπασίδης: Γιάννη άκουσέ με. Αυτός ο έλεγχος έχει πάει και στον Ευρωπαίο Εισαγγελέα και παντού.
  • Γιάννης Γλετζάκης: Πάρε με στο WhatsApp.
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα