ΟΠΕΚΕΠΕ: Το παρασκήνιο της υπόθεσης, οι νέες αποκαλύψεις και οι ανησυχίες της κυβέρνησης
Ποιοι είναι οι Έλληνες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας που «ξεσκέπασαν» το κύκλωμα;
Μία τρισέλιδη επιστολή «αγανακτισμένων υπαλλήλων» του ΟΠΕΚΕΠΕ που εστάλη στις 26 Ιουλίου 2021 στους Αδιάφθορους της ΕΛ.ΑΣ., οι τέσσερις μυστικές συναντήσεις στο κτίριο της οδού Κυρίλλου Λουκάρεως ευρωπαίων εισαγγελέων με μία κλειστή ομάδα πέντε αξιωματικών της Αστυνομίας και η χρήση του βρετανικού «Μεγάλου Αδελφού» που βρίσκεται στο Περιστέρι και ο οποίος πραγματοποιεί περίπου 3.000 νόμιμες υποκλοπές ετησίως οδήγησε – όπως αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» – στην ανάδειξη του σκανδάλου με τις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Η ΕΛ.ΑΣ. σε δύο διαφορετικές χρονικές φάσεις, στο διάστημα 2021 – 2025 (η τελευταία ημερομηνία συνακρόασης καταγράφεται στις 8 Ιανουαρίου 2025), παρακολούθησε συνολικά περίπου 30 τηλέφωνα υψηλόβαθμων στελεχών και απλών υπαλλήλων του ΟΠΕΚΕΠΕ καθώς και επωφελούμενων ιδιωτών, από όπου προέκυψε και ο (ερευνώμενος πλέον) ρόλος στο σκάνδαλο των πρώην υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη.
Απόλυτη μυστικότητα
Και μάλιστα στην υπόθεση αυτή είναι αξιοσημείωτο ,ότι δεν διέρρευσε απολύτως τίποτα και δεν υπήρξε – καμία άτυπη ενημέρωση κυβερνητικών στελεχών ή άλλων… ενδιαφερομένων – όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις κρίσιμων ερευνών από ελεγκτικές Αρχές – παρόλο που οι αστυνομικές υπηρεσίες που ασχολήθηκαν με τη συγκεκριμένη έρευνα και κατέγραφαν τις συνομιλίες εποπτεύονται απευθείας από τους πολιτικούς και υπηρεσιακούς προϊσταμένους της Λεωφόρου Κατεχάκη.
Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έστειλε τον περασμένο Μάιο ευχαριστήριο έγγραφο στη Διέυθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων για τη συνεργασία και «τη στεγανότητα που τηρήθηκε», υπογραμμίζοντας και τη φράση «παρά τις αντιξοότητες», υπονοώντας την επίθεση που δέχτηκαν τα στελέχη της από τον εκδιωχθέντα πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, Νίκο Σαλάτα…
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, για τη «στεγανότητα», υπήρξε μάλιστα και δυσφορία από πολιτικά πρόσωπα που μιλούσαν για την «έλλειψη στοιχειώδους πληροφόρησης για όσα ερευνούσε η ΕΛ.ΑΣ. κατ’ εντολήν της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, έτσι ώστε ίσως οι συνομιλούντες να μην εκτίθενται με όσα ανέφεραν για τις παρασκηνιακές μεθοδεύσεις και τις προσβάσεις τους στον κυβερνητικό μηχανισμό»! Πάντως, επιτελείς της Κατεχάκη υπογράμμιζαν ότι «οι περισσότεροι από τους στόχους των υποκλοπών μιλούσαν για τις παράνομες μεθοδεύσεις και τις διασυνδέσεις τους στο δίκτυο της κινητής τηλεφωνίας, χωρίς καμία επιφύλαξη και χωρίς – όπως συμβαίνει σε άλλες περιπτώσεις – να καταφεύγουν σε διαδικτυακές πλατφόρμες επικοινωνίας».
Οι 3.000 σελίδες
Ποιο είναι λοιπόν το άγνωστο παρασκήνιο για τον σχηματισμό του ογκώδους φακέλου των 3.000 σελίδων με τις κρίσιμες μαρτυρίες αλλά και τις εκατοντάδες επίμαχες συνομιλίες για την υπόθεση των ύποπτων επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, το περιεχόμενο του οποίου πληροφορείται, τα τελευταία 24ωρα, έκπληκτη η κοινή γνώμη;
Πρώτη βασική διαπίστωση που αναδεικνύεται είναι ότι οι δηλώσεις για «παρακολουθήσεις που έκανε η ΕΥΠ» είναι εντελώς λανθασμένες καθώς αποκαλύπτεται ότι υπεύθυνοι για αυτές είναι η ειδική υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. που ασχολείται με την καταπολέμηση της διαφθοράς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
«Δεν αντέχουμε…»
Ολα ξεκίνησαν από την προαναφερόμενη επιστολή που φέρεται ότι έστειλαν υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ, καταμεσής του καλοκαιριού του 2021, στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. (οι αποκαλούμενοι Αδιάφθοροι) που εδρεύει στη Λεωφόρο Κηφισίας, χωρίς μέχρι τότε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Είναι η περίοδος που οι σχετικές μεθοδεύσεις έφθαναν στην κορύφωσή τους καθώς είναι χαρακτηριστικό πως οι αμνοί στην Κρήτη που το 2015 ήταν 179.000, εκείνη τη χρονιά είχαν φθάσει σε 1.441.000. Αυξήθηκαν δηλαδή 708,7%!
Οπως έγραφαν στην επιστολή τους οι υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ, «δεν αντέχουμε άλλο αυτό που συμβαίνει» και μιλούσαν για «κύκλωμα στον ΟΠΕΚΕΠΕ που λυμαίνεται τις επιδοτήσεις» μνημονεύοντας «δύο εταιρείες (Νeuropublic και GAIA) και 15 στελέχη του Οργανισμού στην Αθήνα αλλά και στην Κρήτη που προχωρούσαν σε παράνομες ενέργειες».
Πρώτες καταγγελίες
Την ίδια χρονιά ας σημειωθεί ότι είχε δεχθεί και 4-5 σχετικές μεμονωμένες καταγγελίες και η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Κρήτης, τις οποίες απέστειλε στις δικαστικές Αρχές του νησιού. Ορισμένες από αυτές ερεύνησε και η Οικονομική Αστυνομία στην Αθήνα (συνολικά διενήργησε τέσσερις επιμέρους έρευνες ) πραγματοποιώντας τηλεφωνικές υποκλοπές περιορισμένης κλίμακας, χωρίς εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Μετά λοιπόν την επιστολή του Ιουλίου του 2021 οι Αδιάφθοροι της ΕΛ.ΑΣ. (υπηρεσία που έχει καταφέρει δεκάδες πλήγματα κατά της διαφθοράς τόσο εντός της Αστυνομίας, όσο και σε Πολεοδομίες, Εφορίες, κυκλώματα συνταγογραφήσεων, κυκλώματα τελωνείων κ.λπ.) άρχισαν, το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς, την τηλεφωνική παρακολούθηση πολλών προσώπων από αυτά που καταγγέλλονταν από τους υπαλλήλους του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίοι φαίνεται – εκ του αποτελέσματος – να επεδίωκαν την κάθαρση.
Στις αρχές του 2022
Ο πρώτος γύρος των νόμιμων συνακροάσεων φέρεται ότι διήρκεσε μέχρι τους πρώτους μήνες του 2022. Η εντολή καταγραφής των συνομιλιών δόθηκε με βουλεύματα ελληνικών δικαστικών συμβουλίων στο σύστημα νομίμων συνακροάσεων που έχει αποκτήσει πριν από 12 χρόνια από τη Μεγάλη Βρετανία η Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (ΔΙΔΑΠ) της ΕΛ.ΑΣ. που έχει έδρα της το Περιστέρι.
Σημειώνεται ότι τέτοιου είδους «Μεγάλους Αδελφούς» γερμανικής κατασκευής διαθέτουν και η ΕΥΠ αλλά και η Αντιτρομοκρατική, αλλά χρησιμοποιούνται για υποθέσεις εγχώριας και διεθνούς τρομοκρατίας και κατασκοπείας, με εισαγγελικές εντολές και επίκληση της «εθνικής ασφάλειας».
Ημιτελείς ενδείξεις
Η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. απέστειλε στην Εισαγγελία Αθηνών το 2022 τα δεδομένα από τις συγκεκριμένες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, χωρίς να προχωρήσει σε εκτεταμένες απομαγνητοφωνήσεις ή και αναλύσεις του περιεχομένου τους. Αυτά είναι τα πρώτα στοιχεία που, λόγω σχετικής αρμοδιότητας, οι ελληνικές δικαστικές Αρχές δεν μπορούσαν να μην παραδώσουν στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, και συγκεκριμένα στα χέρια της σκληρής ρουμάνας αρχιεισαγγελέως Λάουρα Κοβέσι.
Η τελευταία, λίγους μήνες αργότερα, φέρεται ότι ζήτησε από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. να προχωρήσει σε πιο εκτεταμένη καταγραφή και ανάλυση των συνομιλιών που είχαν δοθεί σε CD, εφόσον η αρχική αποτύπωση των συνομιλιών θεωρήθηκε ημιτελής.
Στο στόχαστρο 15
Η συνεργασία Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων ξεκίνησε εκ νέου – σε δεύτερη φάση – τον Οκτώβριο του 2024, οπότε οι εντεταλμένοι ευρωπαίοι εισαγγελείς, οι οποίοι είναι έλληνες δικαστές με έδρα στην Αθήνα, ζήτησαν τη νέα παρακολούθηση συνολικά 15 προσώπων, μερικά από τα οποία ήταν στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ και τα υπόλοιπα μέλη των οικογενειών του «Φραπέ» και του «Γρύλλου» στην Κρήτη, οι οποίοι, από τη μέχρι τότε διερεύνηση, εμφανίζονταν ως δικαιούχοι επιδοτήσεων πολλών εκατομμυρίων ευρώ για τα προβληματικά «βοσκοτόπια».
Ουσιαστικά οι ευρωπαίοι εισαγγελείς ζήτησαν από τη συγκεκριμένη υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. τις συνακροάσεις ώστε να συγκεντρώσουν περαιτέρω στοιχεία εις βάρος των 15, καθώς η εμπλοκή τους προέκυπτε ήδη από τις έρευνες στο Κτηματολόγιο, από τις επιτόπιες αυτοψίες, από τον έλεγχο των φορολογικών δηλώσεών τους, από μαρτυρικές καταθέσεις κ.λπ.
Οι συναντήσεις
Στην πρώτη συνάντηση στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ήταν παρόντες προϊστάμενοι της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. ενώ στη συνέχεια συμμετείχε μία κλειστή τριμελής ομάδα αξιωματικών από την ίδια υπηρεσία, η ειδική ομάδα ερευνών, οι οποίοι είχαν ασχοληθεί και με την προαναφερόμενη (πρώτη) τηλεφωνική παρακολούθηση της περιόδου 2021 – 2022 και ήξεραν πλέον πολλά δεδομένα των σκανδαλωδών επιλογών για τα βοσκοτόπια.
Στα ίδια γραφεία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας έγιναν την περίοδο Οκτωβρίου 2024 – Ιανουαρίου 2025 τρεις ακόμη συναντήσεις με τους ειδικούς αστυνομικούς – χειριστές του φακέλου, που παρουσίασαν τα δεδομένα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, τα οποία διεκπεραίωνε – μεθοδικά και πάλι – το σύστημα υποκλοπών της ΔΙΔΑΠ στο Περιστέρι.
Οι συναντήσεις ήταν απαραίτητες ώστε, εάν χρειαζόταν, να άλλαζε η λίστα των στόχων των παρακολουθήσεων, όπου όμως ποτέ δεν τέθηκαν κυβερνητικά στελέχη ή βουλευτές, η ανάμειξη των οποίων καταγράφονταν μόνο σε συνομιλίες των υπευθύνων του ΟΠΕΚΕΠΕ και των επωφελούμενων των παράνομων επιδοτήσεων.
Στενή εποπτεία
Η εποπτεία των ευρωπαίων εισαγγελέων στην έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. ήταν στενή και διαρκής και δίνονταν αυστηρές εντολές για τη στεγανοποίησή της, προκειμένου να αποφευχθεί – όπως υπογράμμιζαν – κάποια «καταστροφική διαρροή». Οι εισαγγελείς ήταν σαφείς: να υπάρχει συνεργασία μόνο με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και απολύτως καμία ενημέρωση άλλων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., πολιτικών προσώπων κ.λπ.
Τα δεδομένα των νομίμων συνακροάσεων, από τους Αδιάφθορους και τη ΔΙΔΑΠ, παραδόθηκαν στις 7 Φεβρουαρίου 2025 στους δικαστικούς ερευνητές του σκανδάλου σε CD και σε έγγραφα ανάλυσης συνομιλιών με απομαγνητοφωνήσεις. Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελείς, οι οποίοι άρχισαν στο μεταξύ να ακούν όλες τις ηχογραφήσεις από τα CD, εντόπισαν πέντε – έξι συνομιλίες με έμμεσες αναφορές σε πολιτικά και υπηρεσιακά πρόσωπα, οπότε με νεότερο επείγον αίτημά τους στην ΕΛ.ΑΣ., ζήτησαν και αυτές οι συνομιλίες να αποτυπωθούν εγγράφως ώστε να αποτελέσουν πλέον μέρος της ογκώδους δικογραφίας.
Νέα βδομάδα-«φωτιά» για την κυβέρνηση – Γιατί ανησυχούν οι «γαλάζιοι» και πώς απαντούν στο pressing
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για ακόμα μία δύσκολη εβδομάδα, καθώς κυριαρχούν στην επικαιρότητα οι αποκαλύψεις για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και η αντιπολίτευση εντείνει την επίθεση. Το ΠΑΣΟΚ πρόκειται να καταθέσει αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, ενώ από το στρατόπεδο της ΝΔ ακόμα δεν έχουν ξεκαθαρίσει ποια στάση θα τηρήσουν στη Βουλή και ζυγίζουν όλα τα δεδομένα. Άλλωστε και στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας φαίνεται πως υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το αν είναι καλύτερο να συσταθεί εξεταστική ή προανακριτική.
Σε αυτή τη χρονική συγκυρία οι «γαλάζιοι» ανησυχούν για δύο θέματα: Πρώτον για το αν θα υπάρξουν και νέα στοιχεία, μετά τους σοκαριστικούς διαλόγους που είδαν το φως της δημοσιότητας. Δεύτερον για το αν θα παγιωθεί ένα κλίμα εσωστρέφειας στο εσωτερικό του κόμματος, σε μια περίοδο μάλιστα που ήταν σε εξέλιξη μια προσπάθεια επανεκκίνησης μετά από ένα δύσκολο τετράμηνο (που κυριαρχούσε η τραγωδία των Τεμπών).
Εν μέσω σφοδρών πυρών από την κυβέρνηση επιχειρείται να χαραχθεί μία γραμμή άμυνας και δρομολογούνται κινήσεις σε δύο διαφορετικά επίπεδα. Ειδικότερα εστιάζουν στη διεκδίκηση όσων αγροτικών επιδοτήσεων έχουν καταβληθεί παράνομα, μέσα από τη δημιουργία μιας ειδικής ομάδας ελέγχου (με τη συμμετοχή της οικονομικής αστυνομίας, της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης). Παράλληλα αυτή την εβδομάδα θα έρθει στη Βουλή η πρώτη διάταξη για την απορρόφηση του ΟΠΕΚΕΠΕ από την ΑΑΔΕ.
Την ίδια στιγμή από το κυβερνών κόμμα επιχειρούν να μην «εγκλωβιστούν» σε μία μονοθεματική ατζέντα και προσπαθούν να ανοίξουν την βεντάλια των θεμάτων που κυριαρχούν στη δημόσια συζήτηση. Άλλωστε οι «γαλάζιοι» εκτιμούν πως όταν έρθει η ώρα της κάλπης θα ληφθούν υπόψη από τους ψηφοφόρους ευρύτερα όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και κυρίως τα στοιχεία για την οικονομία.
Κομβικής σημασία η φετινή ΔΕΘ
Η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη στα μισά της δεύτερης τετραετίας και το προηγούμενο διάστημα οι δημοσκοπήσεις έδειχναν πως τα «γαλάζια» ποσοστά παρέμεναν κάτω από το ψυχολογικό όριο του 30%. Μάλιστα μένει να φανεί και ποιος θα είναι ο αντίκτυπος των τελευταίων αποκαλύψεων στα δημοσκοπικά ποσοστά της ΝΔ (σημείωση : η πρώτη δημοσκόπηση έγινε από την Pulse και έδειξε πως φρενάρει η δημοσκοπική άνοδος των τελευταίων εβδομάδων και καταγράφεται στασιμότητα),
Το κρίσιμο στοίχημα τώρα για το Μαξίμου είναι να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ένα πακέτο μέτρων – με έμφαση στις φοροελαφρύνσεις – που θα στοχεύει στη μεσαία τάξη. Στο κυβερνών κόμμα κλείνουν τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών και θα επιχειρήσουν το επόμενο διάστημα να ανακτήσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων στο πολιτική σκηνή, ποντάροντας και στη μεγάλη ψαλίδα από την αντιπολίτευση (που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις).
Στο στρατόπεδο της ΝΔ γνωρίζουν βέβαια πως οι αποκαλύψεις έχουν πλήξει ευθέως το μεταρρυθμιστικό αφήγημα της κυβέρνησης. Ωστόσο, το επόμενο διάστημα- σε μια προσπάθεια προσέγγισης απογοητευμένων ψηφοφόρων – οι «γαλάζιοι» θα επιχειρήσουν να προβάλουν εκ νέου την σημασία της σταθερότητας σε μια εποχή πολλαπλών προκλήσεων. Στην κυβέρνηση πάντως γνωρίζουν πως πολλά θα κριθούν από τους χειρισμούς που θα γίνουν το επόμενο διάστημα στο θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά τους σοκαριστικούς διαλόγους που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Δύο επιστολές – φωτιά από τον πρώην πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ για το σκάνδαλο
Έστειλε επιστολή με την οποία ζητούσε τη συνέχιση των ελέγχων για την κατανομή του Εθνικού Αποθέματος και αν αυτού, την αμέσως επόμενη ημέρα, ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, ανακοίνωσε την αποδοχή της παραίτησής του. Σε άλλη του επιστολή, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε «δικαιολογία αποφυγής συνέχισης των ελέγχων» και σε «προσπάθεια άσκησης πίεσης» σε υπαλλήλους που διενεργούσαν έλεγχο και οι οποίοι είχαν ήδη διαπιστώσει ακόμη και «συστηματική απάτη».
Το iEidiseis.gr δημοσιεύει σήμερα τις δύο τελευταίες εμπιστευτικές επιστολές του πρώην προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γρηγόρη Βάρρα, ο οποίος φέρεται να έχει καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία πως ένα σύστημα που ήλεγχε τον ΟΠΕΚΕΠΕ, επιθυμούσε την απομάκρυνσή του. Όπως προκύπτει πάντως από το περιεχόμενο των δύο εμπιστευτικών επιστολών, ο κ. Βάρρας φαίνεται να ανησυχούσε ιδιαίτερα για το κατά πόσο οι έλεγχοι θα συνεχίζονταν μετά την απομάκρυνσή του.
«Υπόνοιες και ενδείξεις παρατυπιών»
Στις 5 Νοεμβρίου 2020, ο Γρηγόρης Βάρρας έστειλε εμπιστευτική επιστολή προς τέσσερις διευθύνσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ και την Περιφερειακή Διεύθυνση Νήσων Αιγαίου.
Σε αυτή του την επιστολή, ο κ. Βάρρας αναφερόταν σε σειρά ενεργειών που ήδη έχουν λάβει χώρα. Πιο συγκεκριμένα, επισήμανε μεταξύ άλλων εντολές ελέγχου «που δόθηκαν από 4.9.2020 μέχρι σήμερα», για τον έλεγχο των βοσκοτόπων και την κατανομή του Εθνικού Αποθέματος 2019-2020.
Παράλληλα, στεκόταν στα ευρήματα ελέγχων «και την αποστολή περιπτώσεων με υπόνοιες και ενδείξεις παρατυπιών και απατών στη Δικαιοσύνη για περαιτέρω διερεύνηση».
Επίσης, ο κ. Βάρρας αναφερόταν σε αρχεία «με τα ΑΦΜ διενέργειας ελέγχων (99 ΑΦΜ πρώτου ελέγχου, 51 ΑΦΜ καταγγελίας, 208 ΑΦΜ από δεσμεύσεις καταγγελίας και ανάλυσης κινδύνου, 141 ΑΦΜ από καταγγελία για ανάλυση κινδύνου)».
«Οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν δεν έδωσαν κανένα αποτέλεσμα»
Ως αποτέλεσμα, ο κ. Βάρρας καλούσε τους παραλήπτες της επιστολής, να προβούν σε «συνέχιση του ελέγχου των ΑΦΜ των 4 αρχείων με βάση τα αποτελέσματα που έχουν προκύψει με την ad hoc μεθοδολογία που ακολουθήθηκε από τις αρχές Σεπτεμβρίου… διότι οι τυπικές διαδικασίες που ακολουθήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια δεν έδωσαν κανένα πρακτικό αποτέλεσμα…».
Ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έμεινε όμως εκεί, καθώς ζήτησε επίσης «την αναζήτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων εφόσον υπάρχουν σύμφωνα με την καταχώριση των ευρημάτων ελέγχου», καθώς και τη «δέσμευση από πληρωμές μέχρι την ολοκλήρωση του ελέγχου των ΑΦΜ των τεσσάρων αρχείων…».
Ο κ. Βάρρας ζητούσε επίσης να διερευνηθούν και τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα ΑΦΜ «στις τριγωνικές μισθώσεις που περιλαμβάνονται στα αποσπάσματα των εμπιστευτικών εκθέσεων ελέγχου που σας κοινοποιούνται με το παρόν έγγραφο και δεν ήταν στο δείγμα».
«Αντιδράσεις ενός συστήματος που επεδίωκε την απομάκρυνσή μου»
Μια μόλις ημέρα μετά την επίμαχη επιστολή, στις 6 Νοεμβρίου 2020, δημοσιεύεται απόφαση που υπογράφεται από τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βοριδη, βάσει της οποίας ανακοινώθηκε η αποδοχή της παραίτησης του Γρηγόρη Βάρρα από τη θέση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ. Σύμφωνα με την απόφαση, ο κ. Βάρρας υπέβαλε την παραίτησή του στις 5 Νοεμβρίου 2020.
Όπως έχει δημοσιευθεί ήδη σε πληθώρα ΜΜΕ, ο Γρηγόρης Βάρρας στην ένορκη κατάθεσή του προς την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, φέρεται να έχει καταθέσει πως εξωθήθηκε σε παραίτηση. Κι αυτό επειδή φέρεται να έχει καταθέσει πως «θεωρώ ότι οι λόγοι είναι επειδή μεριμνούσα αποκλειστικά για τα συμφέροντα του ΟΠΕΚΕΠΕ, των αγροτών, την νομιμότητα και τη διαφάνεια των διαδικασιών… Επειδή έδωσα εντολές ελέγχων για ενισχύσεις που δίνονταν χωρίς νόμιμες προϋποθέσεις… Όλα αυτά ενόχλησαν και προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις ενός συστήματος τόσο εντός όσο και εκτός ΟΠΕΚΕΠΕ που ήλεγχε τον οργανισμό και επεδίωκε την απομάκρυνσή μου».
«Ο Βορίδης επέμεινε μετ’ επιτάσεως για την απομάκρυνσή μου»
Αξίζει επίσης να σημειωθεί, πως σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά που φέρεται να υπέβαλλε προς την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ο κ. Βάρρας, -το περιεχόμενο της οποίας είναι σε γνώση του iEidiseis.gr-, ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ ανέφερε μεταξύ άλλων πως «απομακρύνθηκα από τη θέση του προέδρου εσπευσμένα γιατί οι παράνομοι καταχραστές ενισχύσεων μαζί με τους προστάτες τους αισθάνθηκαν ότι κινδύνευαν πραγματικά και αυτή τους η ανησυχία βρήκε ευήκοα ώτα στον τότε Διευθυντή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Α.Θ. και τον ίδιο τον υπουργό κο. Βορίδη που επέμεινε μετ’ επιτάσεως χωρίς κανένα στοιχείο για την απομάκρυνσή μου».
«Ζήτησα την παραίτηση του Βάρρα»
Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Μάκης Βορίδης παραδέχθηκε πως «ζήτησα την παραίτηση του κ. Βάρρα. Το γιατί ζητάω την παραίτηση ως υπουργός, δεν μπορεί να είναι ποινικό αδίκημα, Είναι απιστία. Το αναφέρει η δικογραφία. Ελπίζω ότι δεν είναι επιλήψιμο. Ο κ. Βάρρας λέει πολλά, τις απόψεις του, αν υπήρχαν κυκλώματα. Δεν με κατηγορεί για τίποτα. Πλην της εκτίμησής του για τους λόγους της απόλυσής του… Με τον κ. Βάρρα είχαμε ένα ζήτημα για την προκήρυξη για έναν τεχνικό σύμβουλο. Εγώ έλεγα να υπάρχει εμπειρία στη διαχείριση ενισχύσεων. Αυτός έλεγε να ανοίξει ο διαγωνισμός. Κανένα άλλο θέμα δεν είχαμε με τον κ. Βάρρα. Τα λέει ο ίδιος».
Παραπομπή σε δίκη
Τρεις ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση της παραίτησης του κ. Βάρρα, στις 9 Νοεμβρίου 2020 κι ενώ ο ίδιος βρισκόταν ακόμη στη διαδικασία παράδοσης – παραλαβής, έστειλε μια ακόμη εμπιστευτική επιστολή προς τον τότε αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, Δημήτρη Μελά, η οποία κοινοποιήθηκε και προς την Αντιπρόεδρο Β, Π. Τζαβέλα και τον Γενικό Διευθυντή, Α. Λαμπρόπουλο.
Σημειώνεται πως ο Δημήτρης Μελάς, που στη συνέχεια διετέλεσε και πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, έχει παραπεμφθεί σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, μαζί με άλλο πρώην διευθυντικό στέλεχος του Οργανισμού, κατηγορούμενος για υπεξαγωγή εγγράφου από κοινού, υπόθαλψη εγκληματία από κοινού κατά συρροή και παράβαση καθήκοντος από κοινού κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό πλημμελήματος.
Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ του Data Journalists, «η δίκη αφορά σε φάκελο με ελέγχους αιτήσεων για βοσκοτόπια από το εθνικό απόθεμα της περιόδου 2019-2020, που είχε διενεργήσει η τότε προϊσταμένη της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Παρασκευή Τυχεροπούλου. Τα ευρήματα του ελέγχου, δεν διαβιβάστηκαν ποτέ στη Δικαιοσύνη από τον κ. Μελά παρά το γεγονός ότι η κα. Τυχεροπούλου το ζητούσε ρητά στην έκθεση που είχε συντάξει». Κι αυτό ενώ σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, «για κάποιες από τις περιπτώσεις που αναφέρονταν στον έλεγχο της κας. Τυχεροπούλου και είχαν τεθεί υπ’ όψιν του κ. Μελά, έχουν ήδη ασκηθεί ποινικές διώξεις από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία».
«Εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά»
Αιτία της επίμαχης εμπιστευτικής επιστολής του κ. Βάρρα, ήταν δύο έγγραφα που φέρεται να του απέστειλε ο Δημήτρης Μελάς, αναφορικά με τους ελέγχους οι οποίοι ξεκίνησαν επί προεδρίας και επιστατούντους του κ. Βάρρα και εκκρεμούσαν ακόμη και μετά την αποπομπή του.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην επιστολή του ο κ. Βάρρας, συνεπεία των «ad hoc ελέγχων από τον Πρόεδρο», προέκυψαν «σοβαρά ευρήματα τα οποία εστάλησαν (τρεις φάκελοι) για περαιτέρω διερεύνηση από την Δικαιοσύνη…».
Ο κ. Βάρρας ενημέρωσε επίσης πως λόγω της ακαδημαϊκής του ιδιότητας, σχεδίασε «την ανάλυση κινδύνου και τον γεωχωρικό έλεγχο που εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά».
Αυτός είναι ο λόγος που ο κ. Βάρρας θεωρεί ότι για πρώτη φορά τα ευρήματα ήταν «σημαντικά, σε αντίθεση με τους ελέγχους που διεξήχθησαν τα προηγούμενα χρόνια με τυπικό τρόπο για το θέμα που αποτέλεσε αντικείμενο του ελέγχου».
Είναι ενδεικτικό ότι όπως ανέφερε, «για το δείγμα ελέγχου του Εθνικού Αποθέματος του 2019 προέκυψε ότι για τρεις παραγωγούς στους οποίους έχει διεξαχθεί ειδικός διοικητικός έλεγχος το 2019 και είχε εγκριθεί τελικά η κατανομή του, από τον συνδυαστικό έλεγχο 2019-2020 μη νόμιμη κατοχή των εκτάσεων και άλλες παρατυπίες και για αυτό περιελήφθησαν σε αυτές που εστάλησαν στην Δικαιοσύνη».
«Δεν θα ήθελα να αφήσω υπαινιγμούς για πιθανό ενδιαφέρον σας»
Στη συνέχεια, ο κ. Βάρρας, απευθυνόμενος στον κ. Μελά, ανέφερε πως «δεν θα ήθελα να αφήσω υπαινιγμούς για πιθανό ενδιαφέρον σας για πολύ λίγες συγκεκριμένες περιοχές και παραγωγούς, θα ήθελα όμως να σας πληροφορήσω ότι οι έλεγχοι που έδωσα εντολή να πραγματοποιηθούν μετά από ανάλυση κινδύνου αφορούν όλη τη χώρα και οι υποθέσεις που οδηγήθηκαν για διερεύνηση στη Δικαιοσύνη αφορούν επίσης περιπτώσεις παραγωγών από όλη την χώρα».
Σύμφωνα με τον κ. Βάρρα, «τρεις αναλυτικές εκθέσεις που υποβλήθηκαν μετά από εντολή μου διαβιβάσθηκαν στην Δικαιοσύνη συνοδευόμενες με όλα τα ευρήματα για περαιτέρω έλεγχο…».
Μάλιστα, ο κ. Βάρρας ενημέρωσε πως «όλα τα στοιχεία των ελέγχων έχουν διαβιβασθεί στο γραφείο μου και θα παραδοθούν στον επόμενο Πρόεδρο όπως προβλέπεται. Αυτή την στιγμή ολοκληρώνεται ο έλεγχος άλλων 26 και 17 παραγωγών και θα υποβληθούν οι προβλεπόμενες από την εντολή μου εκθέσεις ελέγχου».
«Αποτελεί πειθαρχικό και ποινικό αδίκημα»
Αξιοσημείωτη είναι επίσης μια ακόμη αναφορά του Γρηγόρη Βάρρα προς τον Δημήτρη Μέλα, όπου αναφέρεται πως «γνωρίζετε ότι η παρέμβαση εκ των υστέρων σε υποθέσεις που έχουν ήδη αποσταλεί για εξέταση στη Δικαιοσύνη αποτελεί πειθαρχικό και ποινικό αδίκημα». Μάλιστα, ο κ. Βάρρας υπογραμμίζει πως «στην εξέταση των υποθέσεων αυτών για την υποστήριξη του κύρους του Οργανισμού προτίθεμαι να καταθέσω ως μάρτυρας».
«Διαχέουν φόβο σε όσους ασχολούνται με το θέμα»
Αξίζει επίσης να σημειωθεί, πως ο κ. Βάρρας αναφέρθηκε σε προσπάθεια «άσκησης πίεσης για του υπαλλήλους» που διενήργησαν τον πρώτο έλεγχο από 4 έως 23 Σεπτεμβρίου 2020.
Για του λόγου το αληθές, ο κ. Βάρρας παρέθεσε απόσπασμα έκθεσης ελέγχου, όπου ένας υπάλληλος φέρεται να έγραψε προς τον πρώην πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ ότι «τα παραπάνω συνιστούν σε αρκετές περιπτώσεις σοβαρές παρατυπίες και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις συστηματική απάτη (δικαιώματα από εθνικό απόθεμα σε κλειστές ανακυκλούμενες ομάδες ή συγγενείς) οι οποίες μεμονωμένα ή οργανωμένα φαίνεται να ασκούν όλο και πιο φανερά, πίεση σε διάφορα επίπεδα από ΚΥΔ έως και υπαλλήλους διαχέοντας “ΦΟΒΟ” σε όσους ασχολούνται ουσιαστικά με το θέμα, επιδιώκοντας με αυτό τον τρόπο την κατά το δυνατόν μόνο την τυπική ενασχόλησή τους, την δοκιμασία της οποίας (δηλαδή του τυπικού ελέγχου) γνωρίζουν ότι μπορούν να ξεπεράσουν εύκολα».
Για τους λόγους αυτούς, ο συγκεκριμένος υπάλληλος ανέφερε πως «απευθύνθηκα με εμπιστευτικό έγγραφο σε εσάς κ. Πρόεδρε, γιατί θεωρώ ότι η απλή κοινοποίηση δημιουργεί κίνδυνο σε αυτούς που ασχοληθήκαμε αλλά κυρίως θα χαθεί το πλεονέκτημα της έρευνας που ενδεχόμενα γίνει από εδώ και πέρα».
«Διαφαίνεται δικαιολογία αποφυγής συνέχισης των ελέγχων»
Ο κ. Βάρρας φαίνεται επίσης να θεωρεί πως από τις απαντήσεις που έλαβε από τις διευθύνσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ οι οποίες εποπτεύονταν τότε από τον κ. Μελά, «διαφαίνεται δικαιολογία αποφυγής συνέχισης των ελέγχων, με πρόσχημα τον φόρτο εργασίας». Μάλιστα, ο κ. Βάρρας διαπίστωσε «μια σοβαρή αδυναμία χρήσης και επεξεργασίας στοιχείων από βάσεις δεδομένων της επικεφαλής της Διεύθυνσης…».
«Εξυπηρέτηση κατ’ εξαίρεση»
Κι αυτό ενώ μέχρι εκείνη την ημέρα, σύμφωνα με τον κ. Βάρρα, εκκρεμούσε «ο έλεγχος των 62 ΑΦΜ, μόλις το 2% από το αρχείο των 3.480 ΑΦΜ που μου υποβλήθηκε ανεπεξέργαστο για να ενημερωθεί το ΔΣ και δεν μου έχει επίσης παραδοθεί το δείγμα ελέγχου και ειδικών ελέγχων για την κατανομή του Εθνικού Αποθέματος 2018 και 2019 τα οποία έπρεπε να παραδοθούν στη Διοίκηση από την Διεύθυνση Τεχνικών Ελέγχων αυθημερόν όταν ζητήθηκαν».
Αντίθετα όμως, «όπως πολλές φορές παραπονέθηκαν υπάλληλοι, προϊστάμενοι και διευθυντές τόσο της ΚΥ όσο και των Περιφερειακών υπηρεσιών, συνεργάτης σας υπερ απασχολεί και καθυστερεί τις υπηρεσίες με τα ατελείωτα μεμονωμένα ΑΦΜ για τα οποία ζητεί ενημέρωση, εξυπηρέτηση κατ’ εξαίρεση, ενώ υποβάλλει και αναρμόδια ερωτήματα…».
Ποιοι είναι οι Έλληνες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας που «ξεσκέπασαν» το κύκλωμα του ΟΠΕΚΕΠΕ
Η«ανθρωπογεωγραφία» της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην Ελλάδα. Ποιοι είναι οι Έλληνες Εντεταλμένοι Ευρωπαίοι Εισαγγελείς που διενήργησαν την έρευνα στα άδυτα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η επίδραση του έργου τους «αντίβαρο» στην κλονισμένη εμπιστοσύνη προς τη Δικαιοσύνη.
Στα αχαρτογράφητα νερά της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας αναζητά η ελληνική κοινωνία «σωσίβιο» για να αποκαταστήσει την κλονισμένη εμπιστοσύνη της προς την Ελληνική Δικαιοσύνη η οποία δοκιμάζει τις αντοχές της, απέναντι σε ένα θεσμό που έκανε τη δυναμική του εμφάνιση τα τελευταία μόλις χρόνια.
Από τα πρώτα κιόλας βήματα της στη χώρα μας η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έδειξε πως…δεν μασάει τα λόγια της, διατάσσοντας ακόμη κι «ενοχλητικές» έρευνες για αξιόποινες πράξεις που στρέφονται σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτόνομοι από την Ελληνική Δικαιοσύνη οι Ευρωπαίοι Εισαγγελείς
Παρά τους «δεσμούς αίματος», με την Ελληνική Δικαιοσύνη, ο εντεταλμένοι Ευρωπαίοι Εισαγγελείς στη χώρα μας, διατηρούν την αυτονομία τους, χωρίς να δίνουν λόγο στην ηγεσία του Αρείου Πάγου για τις ενέργειές τους οι οποίες καλύπτονται από πλήρη μυστικότητα, ακόμη κι αν τα αποτελέσματά τους, μπορεί να θορυβήσουν κάποιους πολιτικούς ή κρατικούς αξιωματούχους.
Τα αντανακλαστικά της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στα Τέμπη
Η παρουσία των Ελλήνων εντεταλμένων Ευρωπαίων εισαγγελέων άρχισε να γίνεται… ιδιαίτερα αντιληπτή στην υπόθεση των Τεμπών, το Νοέμβριο του 2023, δύο χρόνια δηλ. μετά την συγκρότηση του γραφείου τους στη Λουκάρεως. Από τις πρώτες μάλιστα διώξεις που άσκησε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για τη διαβόητη σύμβαση «717» του ΟΣΕ, με 23 κατηγορουμένους και άλλους 16, τον περασμένο Μάιο, διαφάνηκε με σαφήνεια πως ο νεοσύστατος ευρωπαϊκός θεσμός, αν και αθόρυβα αρχικά, λειτουργούσε αποτελεσματικά, σύμφωνα με τον κανονισμό που διέπει την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.
Η απήχηση της έρευνας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Η έρευνα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ήταν ωστόσο, αυτή που έστρεψε όλα τα βλέμματα στο έργο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Οι επίμαχες δε απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες των προσώπων τα οποία φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση των παράνομων ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, με τους διαλόγους «φωτιά», προκάλεσαν ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και κατέστησαν την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στα μάτια της κοινωνίας ιδιαίτερα δημοφιλή.
Το «στρατηγείο» των Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων εκεί όπου κάποτε στεγαζόταν η Εισαγγελία Διαφθοράς, πέρασε ξαφνικά στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, προκαλώντας «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση αλλά και αμηχανία στην ηγεσία της Ελληνικής Δικαιοσύνης, βλέποντας τις ραγδαίες εξελίξεις που δρομολογούσε η έρευνα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Τείνοντας να υποκαταστήσουν στην πράξη την Οικονομική υπερ-Εισαγγελία, οι Έλληνες Ευρωπαίοι Εντεταλμένοι Εισαγγελείς επιδεικνύουν αυξημένα αντανακλαστικά στις υποθέσεις οικονομικού ενδιαφέροντος με δεδομένο άλλωστε πως ολοένα και περισσότερα προγράμματα είναι συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ. Κυρίως όμως κερδίζουν την απήχηση στην κοινωνία που έχουν οι άμεσες παρεμβάσεις τους και τα αποτελέσματα τα οποία φέρνουν οι έρευνες τους.
Στο Λουξεμβούργο η τελική απόφαση για τον ορισμό των Ευρωπαίων Εισαγγελέων
Οι Έλληνες Ευρωπαίοι Εντεταλμένοι Εισαγγελείς προέρχονται από όλες τις βαθμίδες της Δικαιοσύνης και έχουν επιλεγεί από το 11μελές Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης του Αρείου Πάγου, μετά από σχετική εισήγηση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Πρόκειται δηλ για εισαγγελείς Πρωτοδικών και Εφετών αλλά και αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, με αρμοδιότητα να διερευνούν τα εγκλήματα κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, να κινούν την ποινική δίωξη και να είναι στην έδρα των δικαστηρίων όταν οι σχετικές υποθέσεις φτάνουν στο ακροατήριο. Η τελική πάντως απόφαση για το διορισμό τους λαμβάνεται στο Λουξεμβούργο από το «κολλέγιο» (συμβούλιο) των Ευρωπαίων Εισαγγελέων από τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Το «who is who» των Ευρωπαίων Εισαγγελέων
Το ειδικό κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στη χώρα μας αποτελείται από 10 εισαγγελικούς λειτουργούς που θεωρούνται ισόβαθμοι μεταξύ τους ως προς τη δικαιοδοσία τους.
Πρόκειται για τους:
Εισαγγελείς Πρωτοδικών Χαρίκλεια Θάνου, Διονύση Μουζάκη, Πόπη Παπανδρέου, Θωμαή Εμμανουηλίδου, Σταυρούλα Δούση και Αντωνία Γεωργίου.
Εισαγγελείς Εφετών: Ευγενία Κυβέλου, Ελένη Σίσκου και Καλλιόπη Νταγιάντα
Ένας αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Στη θέση αυτή ήταν μέχρι πριν λίγες ημέρες ο κ. Λάμπρος Σοφουλάκη ο οποίος αποχώρησε, λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας και πιθανολογείται ότι θα αντικατασταθεί από την κ. Ελένη Καρκαμπούνα.
Ως Ευρωπαίος εισαγγελέας, επικεφαλής του ειδικού κλιμακίου, έχει οριστεί από το 2023, ο αντεισαγγελέας Εφετών Νίκος Πασχάλης.
Οι Έλληνες Ευρωπαίοι Εντεταλμένοι Εισαγγελείς ενεργούν για λογαριασμό και εξ’ ονόματος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και έχουν τις ίδιες, κατά περίπτωση, εξουσίες με τους εθνικούς Εισαγγελείς, όταν ασκούν τις αρμοδιότητές τους. Ρητά απαγορεύεται από τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας να παρέχουν οποιαδήποτε πληροφορία για την εξέλιξη των ερευνών τους στην Ελληνική Δικαιοσύνη ενώ υπόκεινται σε πειθαρχικό έλεγχο μόνο από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Η θητεία τους είναι 5ετής αλλά μπορεί να ανανεωθεί.
Γυναικεία υπόθεση …η έρευνα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Τις υπογραφές των εισαγγελέων Εφετών Ευγενίας Κυβέλου και Ελένης Σίσκου φέρει η δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή για την αναζήτηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των δύο πρώην υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη.
Ποιες υποθέσεις είχαν χειριστεί Κυβέλου – Σίσκου
Τόσο η κ. Κυβέλου όσο και οι κ. Σίσκου είχαν υπηρετήσει στο παρελθόν στο προανακριτικό τμήμα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών αλλά και στο Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος όπου χειρίστηκαν μεγάλο αριθμό υποθέσεων οικονομικού ενδιαφέροντος. Η κ. Κυβέλου η οποία κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη, ήταν μία από τις δύο εισαγγελείς που διενήργησε την προκαταρκτική εξέταση για το νεοκλασικό της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και ζήτησε τη σύλληψη του Ακη Τσοχατζόπουλου το 2012 για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Η κ. Σίσκου είχε ασχοληθεί με την προέλευση των χρημάτων για τα ακίνητα του πρώην υπουργού και της οικογένειάς του.
Και οι δύο εισαγγελείς υπέγραψαν το πόρισμα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος του Άκη Τσοχατζόπουλου, μετά τα στοιχεία της έρευνας για τα TOR-M1 και τα υποβρύχια. Μαζί είχαν συντάξει επίσης το πόρισμα για την υπόθεση υπεξαίρεσης της τράπεζας FBB που είχε καταλήξει στην προφυλάκιση του επιχειρηματία Βίκτωρα Ρέστη, ενώ διερεύνησαν και την υπόθεση της συζύγου του Γιάννου Παπαντωνίου στη λίστα Λαγκάρντ
Η κ. Κυβέλου είχε ασκήσει επίσης κακουργηματική ποινική δίωξη για οικονομικές ατασθαλίες, ύψους 5 εκ. ευρώ σε βάρος μελών της ΜΚΟ «Κύκλος της Πάτμου» ενώ είχε αποστείλει στη Βουλή πόρισμα για διαγωνισμό στην ΕΥΠ , με αίτημα την άρση της ασυλίας του πρώην διοικητή και τότε βουλευτή του ΛΑΟΣ Ι. Κοραντή.
Επίσης η κ. Σίσκου είχε ασκήσει ποινική δίωξη για πλημμελή συντήρηση των Ακινήτων που χρησιμοποιήθηκαν στην Ολυμπιάδα της Αθήνας σε βάρος του πρώην προέδρου της εταιρείας «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε». Ακόμη είχε διενεργήσει την έρευνα για υπερκοστολογήσεις σε παραγωγές της ΕΡΤ την περίοδο 2005-2009 και είχε ασκήσει με τον σημερινό προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αρ. Κορρέα διώξεις για στημένους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Επιπλέον, είχε χειριστεί την έρευνα για το Σταύρο Παπασταύρου αναφορικά με τις καταθέσεις του στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για τη λίστα Λαγκάρντ αλλά και την υπόθεση της κακοδιαχείρισης στη ΔΕΗ με ταξίδια και πλουσιοπάροχα γεύματα και δώρα σε συνδικαλιστές η οποία κατέληξε σε βαριές διώξεις.
Το προφίλ της Πόπης Παπανδρέου
Η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου η οποία χειρίζεται τις πλημμεληματικές κατηγορίες στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, κατάγεται από τις Συκιές Άρτας αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα όπου τελείωσε το Αρσάκειο. Είχε χειριστεί προανακρτικά την υπόθεση των υποβρυχίων ενώ είχε συντάξει το πόρισμα με τους 25 κατηγορουμένους για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, προτείνοντας η ίδια την προσωρινή κράτηση του Δημ. Κοντομηνά, κρίνοντάς τον ως ύποπτο φυγής. Ανάμεσα στις υποθέσεις τις οποίες είχε χειριστεί περιλαμβάνονται υποθέσεις εξοπλιστικών (υπόθεση Θ. Λιακουνάκου, υποβρύχια κ.ά.), υπόθεση της Energa και Hellas Power, ΟΠΑΠ – Intralot, φοροδιαφυγή του πρώην υπουργού Γ. Παπαντωνίου, υπόθεση Καρούζου κ.ά.
Η Πόπη Παπανδρέου ήταν η εισαγγελέας που είχε χτυπήσει την πόρτα του νεοκλασικού επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, συνοδεία αστυνομικών, ανακοινώνοντας στον Άκη Τσοχατζόπουλο ότι συλλαμβάνεται για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Είναι γνωστή μάλιστα η φράση που της αποδίδεται ότι απάντησε στον αιφνιδιασμένο Άκη Τσοχατζόπουλο, όταν την είδε να μπαίνει με τους αστυνομικούς στο σπίτι του, το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης του 2012. «Έπρεπε να σας έχω πει ότι θα έλθω να σας συλλάβω;» είχε πει η κ. Παπανδρέου στον Άκη Τσοχατζόπουλο
Από το καλοκαίρι του 2013, η κ. Παπανδρέου ανέλαβε σειρά σοβαρότατων υποθέσεων, όπως τις συμβάσεις στο πλαίσιο του προγράμματος ηλεκτρονικού πολέμου και το κύκλωμα υπαλλήλων και ασφαλισμένων στο ΤΑΥΠΕΚΩ, αλλά και την υπόθεση της Proton Bank.
Για την κ. Παπανδρέου είχε γράψει κάποτε η γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» πως «όταν η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου θέλει να στείλει κάποιον στη φυλακή, είναι σε θέση να γράψει σε μια νύχτα 100 σελίδες…».
Η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος ξεκίνησε έρευνα στον ΟΠΕΚΕΠΕ σε βάθος ακόμη και 10ετίας
Η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος ξεκίνησε ελέγχους για το σκάνδαλο των παράνομων ευρωπαϊκών επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Στο πλαίσιο της έρευνας θα ελεγχθούν από την Αρχή πολιτικά πρόσωπα (πρώην υπουργοί, βουλευτές κ.λπ.), καθώς το διερευνώμενο αδίκημα είναι ξέπλυμα μαύρου χρήματος, όπως επίσης θα ελεγχθούν πρόσωπα που είχαν αποφασιστικό και μεσολαβητικό ρόλο για τη διάθεση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Επίσης, θα ελεγχθούν αγρότες, κτηνοτρόφοι κ.λπ. που εισέπραξαν παράνομες επιδοτήσεις, όπως και τα πρόσωπα που ανέχθηκαν τα τεκταινόμενα στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Όπως έγινε γνωστό, στόχος της έρευνας είναι η αναζήτηση όλων των στοιχείων που συνδέονται με παράνομο πλουτισμό και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από τους εμπλεκομένους.
Ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο οποίος είναι επικεφαλής της Αρχής, Χαράλαμπος Βουρλιώτης θα ερευνήσει τις λίστες των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων που ήδη έχει στη διάθεσή της η ΑΑΔΕ, προκειμένου να διαπιστωθεί ο χάρτης της περιουσιακής κατάστασης όλων εκείνων των εμπλεκομένων και οι τυχόν «αποκλίσεις» που παρουσιάζονται.
Παράλληλα, η έρευνα της Αρχής θα επεκταθεί σε βάθος 5ετίας ή και ακόμη 10ετίας, ερευνώντας τι ποσά εισπράχθηκαν, από ποιους και πότε και στη συνέχεια θα συγκριθούν με άλλα στοιχεία που υπάρχουν στη διάθεση της Αρχής.
Ακόμη, η Αρχή θα επικεντρωθεί στα μεγάλα χρηματικά ποσά των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων που εγκρίθηκαν αλλά και στα πρόσωπα από τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ που τα ενέκριναν καθώς και σε εκείνα που ήταν επιφορτισμένα με τους ελέγχους και δεν τους πραγματοποίησαν.
Όπως έγινε γνωστό, δεν αποκλείεται ο κ. Βουρλιώτης να προχωρήσει σε δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων (τραπεζικές καταθέσεις, τραπεζικές θυρίδες, ακίνητη περιουσία κ.λπ.) εφόσον προκύψουν ενδείξεις από την έρευνα για παράνομο πλουτισμό ή ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Υπενθυμίζεται ότι η Αρχή είναι ήδη σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, εισφέροντας στοιχεία για την υπόθεση αυτή. Όπως είναι γνωστό ο κ. Βουρλιώτης στο Λουξεμβούργο έχει υπογράψει, προ 7μηνου περίπου, μνημόνιο συνεργασίας με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (ΕΡΡΟ) Λάουρα Κοβέσι.
Πηγές: Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ», ethnos.gr, ieidiseis.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ