Ελλάδα

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την απεργία της Πέμπτης-Τι θα παραλύσει

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν στις 16 Μαρτίου ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. 

Parallaxi
όσα-πρέπει-να-γνωρίζετε-για-την-απεργί-980875
Parallaxi

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν στις 16 Μαρτίου ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. 

«Όλες οι ζωές μετράνε» τονίζει η ΓΣΕΕ και απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Συντάγματος στις 11:00 το πρωί της Πέμπτης.

Στη Θεσσαλονίκη θα γίνουν τρεις συγκεντρώσεις για την 24ωρη γενική απεργία.

Το ΠΑΜΕ και φοιτητικοί σύλλογοι καλούν στις 11:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου, ενώ μια ώρα νωρίτερα θα ξεκινήσει η προσυγκέντρωση οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, του αντιεξουσιαστικού χώρου και των σωματείων βάσης στην Καμάρα -και στη συνέχεια θα κινηθούν στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Συγκεντρώσεις -μεταξύ άλλων, από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το ΜέΡΑ25 και τη ΛΑΕ-ΑΑ- θα γίνουν και στις 11:30 στον ΟΣΕ.

Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ

«Όλων οι ζωές μετράνε. Απαιτούμε να διερευνηθούν σε όλο το εύρος οι αιτίες του δυστυχήματος και να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι.

Για τη Συνομοσπονδία τα βασικά τρία ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν άμεσα είναι τα εξής:

Γιατί φτάσαμε σε αυτή την τραγωδία; Ποιοι ευθύνονται; Πώς δεν θα συμβεί ποτέ ξανά;» τονίζει η ΓΣΕΕ στην ανακοίνωσή της και απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Συντάγματος στις 11:00 το πρωί της Πέμπτης.

Τη συμμετοχή στην απεργία της ΓΣΕΕ αποφάσισε και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.

Απεργία και στο δημόσιο την Πέμπτη

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, σύμφωνα με την εξουσιοδότηση που έλαβε από το Γενικό Συμβούλιο, αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης Πανδημοσιοϋπαλληλικής Πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης για την Πέμπτη 16 Μαρτίου, κατεβάζοντας ρολά στον Δημόσιο τομέα.

Συγκεκριμένα, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, σύμφωνα με την εξουσιοδότηση που έλαβε από το Γενικό Συμβούλιο, αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης πανδημοσιοϋπαλληλικής πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης για την Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2023, ενώνοντας τη φωνή των δημοσίων υπαλλήλων με αυτή των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα, η ΑΔΕΔΥ απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11:00 π.μ.

Όπως ανακοίνωσε η ΑΔΕΔΥ:

«Με τη γενική πανεργατική απεργία, απαιτούμε να έρθουν στην επιφάνεια οι πραγματικοί ένοχοι του εγκλήματος των Τεμπών και να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους, καθώς και να σταματήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης και της λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Επίσης, απαιτούμε να σταματήσει να αντιμετωπίζεται η προστασία της εργασίας και της ζωής ως κόστος. Το έγκλημα των Τεμπών δεν θα συγκαλυφθεί. Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας».

Η ΑΔΕΔΥ στην ανακοίνωσή της καλεί και τα νομαρχιακά τμήματα της ΑΔΕΔΥ, σε συνεργασία με τα Εργατικά Κέντρα και τους πρωτοβάθμιους συλλόγους, να οργανώσουν αντίστοιχες συγκεντρώσεις και δράσεις στις πόλεις τους.

Χωρίς λεωφορεία του ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη – Η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του ΟΑΣΘ

Με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. οι εργαζόμενοι στις Αστικές Συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης συμμετέχουν στην 24ωρη Απεργία που κήρυξε η Γ.Σ.Ε.Ε. την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 με 24ωρη Απεργία.

Οι εργαζόμενοι στον Ο.Α.Σ.Θ. απαιτούν:

  • ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΑΠΟΔΟΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ
  • ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ, ΑΣΦΑΛΕΙΣ, ΦΘΗΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
  • ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΔΗΓΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΤΩΝ
  • ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ

Κατά την ημέρα της απεργίας θα κυκλοφορούν 50 λεωφορεία με προσωπικό ασφαλείας.

Η νυχτερινή γραμμή του Αεροδρομίου (Ν1) και η ειδική υπηρεσία εξυπηρέτησης ΑΜΕΑ θα λειτουργήσουν κανονικά.

Κλειστά και τα σχολεία

Κλειστά θα μείνουν τα σχολεία την Πέμπτη 16 Μαρτίου, καθώς η ΟΛΜΕ θα συμμετάσχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει «συμμετέχουμε μαζικά στην 24ωρη Πανεργατική Απεργία την Πέμπτη 16/3» και καλεί τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν στη συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 11.00 και σε όλες τις απεργιακές συγκεντρώσεις ανά τη χώρα.

Η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ

«Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην 24ωρη Πανεργατική ΑΠΕΡΓΙΑ την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 για να απαιτήσουμε μαζί με όλους/ες τους/τις εργαζόμενους/ες και το λαό να μπει τέρμα στη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το δυστύχημα των Τεμπών.

Χαιρετίζουμε τους/τις εργαζόμενους/ες, τους μαθητές και τις μαθήτριές μας και το φοιτητικό κίνημα που συμμετείχαν στις ως τώρα κινητοποιήσεις και καλούμε σε ένταση και συνέχεια του αγώνα. Το δυστύχημα στα Τέμπη δε θα ξεχαστεί! Απαιτούμε και αγωνιζόμαστε να αποκαλυφθούν οι πραγματικές αιτίες της τραγωδίας που ζει ο λαός μας, να αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν όλοι οι ένοχοι και να μην κρύβονται πίσω από τα «ανθρώπινα» λάθη.

Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να σιωπήσουμε και φυσικά δεν το κάνουμε, αντίθετα από την πρώτη στιγμή βγήκαμε στους δρόμους και αγωνιζόμαστε για να πληρώσουν καταρχήν οι ένοχοι και για να μην υπάρξει άλλη τέτοια τραγωδία. Όλες και Όλοι στον αγώνα», αναφέρει η ΟΛΜΕ στην ανακοίνωσή της για την απεργίας της Πέμπτης 16 Μαρτίου.

Τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσουν και η ΔΟΕ συνεπώς, και καθηγητές και δάσκαλοι θα πάρουν μέρος στην απεργία που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ για μεθαύριο Πέμπτη 16 Μαρτίου».

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια την Πέμπτη – Συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις

Δεμένα θα παραμείνουν και τα πλοία την Πέμπτη (16/3) ενόψει της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας που έχει κηρυχθεί από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Η ανακοίνωση της ΠΝΟ

«Η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας στη σημερινή συνεδρίαση της, αποφάσισε ομόφωνα, την συμμετοχή της Ομοσπονδίας μας στην 24ωρη Πανεργατική απεργία για την τραγωδία στα Τέμπη, που αποφασίστηκε ομόφωνα στις 12-03-2023 από τους αντιπροσώπους του 38ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, η οποία και αρχίζει την 00.01 ώρα της 16-03-2023, ημέρα Πέμπτη, και λήγει στις 24.00 της ίδιας ημέρας».

Η ΠΟΘΑ συμμετέχει στην απεργία

Τη συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις της Πέμπτης 16 Μαρτίου αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, καλώντας σε συγκέντρωση στις 11:00 στη συμβολή των οδών Σταδίου και Καραγιώργη Σερβίας.

«Ως πολίτες της χώρας, διεκδικούμε τη διερεύνηση σε βάθος και την απόδοση ευθυνών, καθώς και τη λήψη μέτρων για να μη ξαναθρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές. Η αδιαφάνεια, η συγκάλυψη, η μετάθεση ευθυνών και οι τυχόν καθυστερήσεις δεν θα μπουν εμπόδιο ώστε να ξεχαστούν τα αιτήματα. Το έγκλημα των Τεμπών δεν θα συγκαλυφθεί. Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας», τονίζει η ανακοίνωση της ΠΟΘΑ.

Σε απεργία καλούν και οι «ντελιβεράδες» και οι εργαζόμενοι σε επισιτισμό-τουρισμό

Σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση καλεί την Πέμπτη τους διανομείς η ΣΒΕΟΔ (Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου).

«Την Πέμπτη 16 Μάρτη απεργούμε και διαδηλώνουμε στο κέντρο της Αθήνας. Καλούμε στις 12:00 συγκέντρωση στα Χαυτεία (Αιόλου και Πατησίων). Δίνουμε προσυγκέντρωση στις 11:00 στα γραφεία του σωματείου μας, Σκυλίτση 10» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

Απεργούν και οι νοσοκομειακοί γιατροί

Στη Γενική Απεργία της 16ης Μαρτίου θα συμμετέχουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης, όπως ανακοίνωσαν. Μάλιστα, καλούν στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στο Άγαλμα Βενιζέλου στις 11:00 το πρωί της Πέμπτης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΝΙΘ

Οι μεγαλειώδεις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 8/3 και τα συλλαλητήρια στις 12/3 σε όλη την χώρα, αποδεικνύουν ότι οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα για να μην ξεχαστεί το έγκλημα στα Τέμπη, για μέτρα ασφαλείας εδώ και τώρα σε κάθε χώρο δουλειάς. Κλιμακώνουμε με νέα 24ωρη απεργία την Πέμπτη 16/3 και συγκέντρωση στις 11:00 στο Αγ. Βενιζέλου.

Βάζουμε στο στόχαστρο τους πραγματικούς ενόχους: Το κράτος, που είναι «επιτελικό» για την προστασία των κερδών των λίγων, αλλά επιλεκτικά «ανίκανο» για την προστασία της ζωής των πολλών. Την πολιτική της εμπορευματοποίησης και των ιδιωτικοποιήσεων που υπηρετούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις. Την πολιτική που λογαριάζει την υγεία, την ασφάλεια και τη ζωή μας, τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας, σαν κόστος από τη μία και σαν πεδίο κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων από την άλλη.

Αυτοί είναι οι ηθικοί αυτουργοί για το έγκλημα στα Τέμπη! Αυτοί ευθύνονται για το διαρκές ΕΓΚΛΗΜΑ που ζούμε καθημερινά μέσα στις δημόσιες μονάδες υγείας.

Για πολλοστή φορά οι υγειονομικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου! Η εντατικοποιημένη εργασία των αναισθησιολόγων του Παπανικολάου, που καλούνται να εργάζονται μέχρι και σε 20ήμερη(!) συνεχή εφημέρευση λόγω της τραγικής υποστελέχωσης και το λουκέτο του αξονικού στεφανιογράφου στο ίδιο νοσοκομείο λόγω έλλειψης τεχνολόγων, είναι τα τελευταία παραδείγματα που προστίθενται στο συνεχιζόμενο έγκλημα που συντελείται στις δημόσιες μονάδες υγείας τα τελευταία χρόνια. Με τις παρεμβάσεις των σωματείων των υγειονομικών, αναδεικνύεται συνεχώς η κατάσταση καθώς και η λύση, μέσα από τα αιτήματα, στα οποία κωφεύουν οι ιθύνοντες. Δεν δικαιούται κανείς να λέει πως δεν ήξερε!

«Σταθμάρχες της Υγείας δεν θα γίνουμε»

Τους δηλώνουμε για ακόμα μια φορά. «Σταθμάρχες» της υγείας δεν θα γίνουμε! Απαιτούμε:

Να διαλευκανθεί το έγκλημα και να τιμωρηθούν οι πραγματικοί ένοχοι. Κλιμακώνουμε τον αγώνα για ασφαλείς, δημόσιες, φτηνές σιδηροδρομικές μεταφορές, ενάντια στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που θεωρεί την ανθρώπινη ζωή κόστος. Μαζικές μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού για την κάλυψη όλων των κενών, με θέσεις μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Η τελευταία προκήρυξη για περίπου 120 γιατρούς στα νοσοκομεία της πόλης, είναι σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων, και μετά βίας φτάνουν να καλύψουν τις συνταξιοδοτήσεις και τις αποχωρήσεις του τελευταίου διαστήματος. Άμεση πρόσληψη ΟΛΩΝ των συναδέλφων που θα διεκδικήσουν τις θέσεις. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Δημόσια Υγεία, για να μπορούν να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες. Τώρα πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας για τη ζωή που μας αξίζει! Οι ζωές μας δεν είναι κόστος!

Συνεχίζουμε ακόμα πιο πολλοί. Ακόμα πιο αποφασισμένοι.

ΟΛΟΙ στην 24ωρη απεργία την Πέμπτη 16/3 και συγκέντρωση στις 11:00 στο Αγ. Βενιζέλου».

Και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στην 24ωρη απεργία

Στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, την Πέμπτη 16 Μαρτίου, θα συμμετάσχει και η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας.

«Η ΕΕΕΚΕ αποφάσισε να καλέσει τα μέλη της να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 από 00.01 ως 24.00» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Χωρίς αεροπλάνα AEGEAN-Olympic Air την Πέμπτη 16/3 λόγω απεργίας

Στην 24ωρη γενική απεργία της ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 συμμετέχει η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος, με αποτέλεσμα AEGEAN και Olympic Air να προχωρούν σε ακυρώσεις πτήσεων.

Η AEGEAN και η Olympic Air ενημερώνουν το επιβατικό κοινό ότι είναι υποχρεωμένες να προβούν σε ακυρώσεις του συνόλου των προγραμματισμένων πτήσεων του εσωτερικού και του εξωτερικού δικτύου.

Oι επιβάτες που διαθέτουν εισιτήρια σε πτήσεις που επηρεάζονται, θα λάβουν μήνυμα από την εταιρεία ή από τα αντίστοιχα ταξιδιωτικά γραφεία μέσω των οποίων προμηθεύτηκαν τα εισιτήριά τους.

Για τους επιβάτες όλων των πτήσεων που επηρεάζονται παρέχεται η δυνατότητα αλλαγής εισιτηρίων χωρίς κόστος επανέκδοσης και διαφορά ναύλου.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούνται οι επιβάτες να επισκεφθούν το site της AEGEAN www.aegeanair.com και της Olympic Air www.olympicair.com ή να επικοινωνήσουν στα παρακάτω τηλέφωνα:

Για την AEGEAN:

801 1120000 (από σταθερό), 210 6261000 (από κινητό)

Για την Olympic Air:

801 801 0101 (από σταθερό), 210 3550500 (από κινητό)

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών συμμετέχει στην 24ωρη απεργία

Στην 24ωρη απεργία, της Πέμπτης 16ης Μαρτίου, που προκήρυξε η ΓΣΕΕ συμμετέχει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς απαιτώντας να δοθούν απαντήσεις σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα που προκάλεσαν την τραγική απώλεια των συναδέλφων και συμπολιτών μας.

Σε ανακοίνωσή της δηλώνει: «Στην προσπάθεια να χυθεί άπλετο φως στα αίτια του δυστυχήματος και στην απόδοση ευθυνών σε αυτούς που τους πραγματικά αναλογούν, όσο ψηλά και αν βρίσκονται η Ομοσπονδία θα σταθεί αρωγός. Είμαστε μαζί. Είμαστε ενωμένοι μακριά από αλληλοκατηγορίες και πολιτικές σκοπιμότητες. Είμαστε δίπλα στους συγγενείς των συναδέλφων μας και των συμπολιτών μας που έχασαν τόσο άδικα τους δικούς τους ανθρώπους, με την υπόσχεση να φτάσουμε το μαχαίρι στο κόκαλο. Υποσχόμαστε σε όλη την Ελληνική Κοινωνία έναν ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ και ΑΣΦΑΛΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ».

Τέλος, η Ομοσπονδία καλεί όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα