Ελλάδα

Παπαθανάσης: Έδωσε 50.000 ευρώ για δάνειο ύψους 2 εκατ. και καθάρισε

«Για τους φίλους Μητσοτάκη κούρεμα δανείων, για τους υπόλοιπους νόμος Πάτση - Καππάτου», δηλώνει σε σχετική ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Parallaxi
παπαθανάσης-έδωσε-50-000-ευρώ-για-δάνειο-ύψ-988808
Parallaxi

Οι αποκαλύψεις δεν έχουν τέλος για το μη εξυπηρετούμενο δάνειο του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Νίκου Παπαθανάση, μιας και – όπως έγινε γνωστό την Κυριακή (26/03) – πέτυχε κούρεμα των οφειλών του προς την τράπεζα της Eurobank κατά 96,5%.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του «Documento», ο Νίκος Παπαθανάσης όφειλε 1.458.548,29 ευρώ, από το 2015, λόγω της σύμβασης ανοικτού αλληλόχρεου λογαριασμού που είχε υπογράψει ως εγγυητής. Έτσι, με τους τόκους υπερημερίας, το συνολικό οφειλόμενο ποσό είχε φτάσει στα 2,065 εκατ. ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά, μετά την έκδοση της πρωτόδικης απόφασης που τον καταδίκασε για καταδολίευση δανειστών, ο Νίκος Παπαθανάσης πέτυχε διακανονισμό ώστε να καταβάλει μόνο 50.000 ευρώ. Μάλιστα, το ποσοστό του «κουρέματος» αγγίζει το 97,53% εάν προστεθούν οι τόκοι υπερημερίας από το 2015 έως το 2020 που εκδόθηκε η πρωτόδικη απόφαση.

Εκτός όλων αυτών, η Eurobank που είναι η τράπεζα με την οποία ο Νίκος Παπαθανάσης έκανε τον διακανονισμό, βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Με άλλα λόγια, η τράπεζα καλείται να απαντήσει «πώς κάνει τέτοια “κουρέματα” στον εξωκοινοβουλευτικό αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, όταν εμφανίζεται ιδιαίτερα άκαμπτη στις διαπραγματεύσεις και προχωρά σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς με τους “κόκκινους δανειολήπτες”, οι οποίοι αγωνιούν να σώσουν την πρώτη κατοικία τους;».

Η αμηχανία του Παπαθανάση

Πάντως, σε σχετική συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, το Σάββατο (25/03), ο Νίκος Παπαθανάσης έκανε λόγο για «ψεύδη» και υποστήριξε ότι «δεν χρωστάω τίποτα στο Δημόσιο», ότι «δεν έχω ποτέ καταδικαστεί» και ότι «δεν έχω πάρει κανένα δάνειο, το δάνειο που έχω πάρει για το σπίτι μου, το εξυπηρετώ κανονικά».

Ακόμα, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων πρόσθεσε: «Είμαι εγγυητής σε εταιρεία, στην οποία ήμουν μικρομέτοχος και από την οποία αποχώρησα το 2005. Μετά, η τράπεζα πήρε ακίνητα της εταιρείας και ήθελε να κάνει ανάκληση της γονικής παροχής, η οποία έκλεισε με την έφεση που έκανα. Δεν καταδικάστηκα, δεν τελεσιδίκησε. Παραμένω υπεύθυνος για την εγγύηση, δεν γνωρίζω τίποτα για το δάνειο, γιατί δεν έχω σχέση με την εταιρεία.

Επίσης, σε σχετικό ερώτημα, ο Νίκος Παπαθανάσης απάντησε πως «αν η εταιρεία δεν εξυπηρετήσει το δάνειο, θα το εξυπηρετήσω εγώ». Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε: «Δεν γνωρίζω, όμως, τι κάνει η εταιρεία και τι χειρισμούς κάνει με την τράπεζα. Είναι πολύ δύσκολη η επικοινωνία, ένας από τους μετόχους έχει πεθάνει».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε: «Επρόκειτο για εταιρεία κατασκευαστική, που πήρε το δάνειο για ανάπτυξη, το οποίο δόθηκε με κάλυψη 120%. […] Σε ανύποπτο χρόνο ήρθε η τράπεζα, ύστερα από πέντε χρόνια, να αμφισβητήσει τη γονική παροχή». Ερωτηθείς αν δέχθηκε όχληση από την τράπεζα για το υπόλοιπο του δανείου, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων απάντησε: «Ξέρω ότι εκπλειστηριάστηκαν ακίνητα, υπάρχει ένα υπόλοιπο ποσό και αν δεν πληρωθεί το ποσό, θα το πληρώσω εγώ. Παραμένω υπεύθυνος για το συγκεκριμένο δάνειο. Μου είπαν ότι υπάρχει ένα υπόλοιπο, αυτοί μου είπαν ότι είμαι εγγυητής σε όλο το ποσό, στα 1,8 εκατ. ευρώ».

Φέρεται να μεταβίβασε την περιουσία του για να γλιτώσει από τις δανειακές υποχρεώσεις

Με δόλιο τρόπο επιχείρησε ο Νίκος Παπαθανάσης να γλιτώσει από τις δανειακές του υποχρεώσεις, όπως έγινε γνωστό, την Παρασκευή (24/03), από το «Documento». Ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο οποίος έχει στο χαρτοφυλάκιό του τις ιδιωτικές επενδύσεις, φαίνεται πως αρνήθηκε να πληρώσει τις δανειακές του υποχρεώσεις, ύψους 1,4 εκατ. ευρώ στην Eurobank, μεταβιβάζοντας την ακίνητη περιουσία του στα παιδιά του, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Έτσι, με αυτόν τον τρόπο, απαλλαγμένος από την περιουσία του και θέλοντας να παρουσιαστεί ως «μη έχων», στις 25 Ιουλίου του 2019 ήρθε αντιμέτωπος με την ενεργοποίηση της διαδικασίας κατάσχεσης εις χείρας τρίτου για ποσό που αγγίζει τα 322.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή, ο Νίκος Παπαθανάσης χρωστάει 51.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ με την διαδικασία ηλεκτρονικής κατάσχεσης σε βάρος του να είναι ενεργή ήδη από τις 29 Μαΐου 2018.

Όπως δείχνουν οι αποκαλύψεις, ήδη από το 2020 έχει δικαιωθεί εν μέρει η Eurobank, καταδικάζοντας τον Νίκο Παπαθανάση για καταδολίευση δανειστών, αφού ακολούθησε την πρακτική της δόλιας μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας για να γλιτώσει την αποπληρωμή του δανείου του.

Εδώ και τρία χρόνια, λοιπόν, η τύχη της υπόθεσης παραμένει στο άγνωστο, με τα ερωτήματα που δημιουργούνται να είναι ανυποχώρητα.

Υπήρξαν ρυθμίσεις για το χρέος ή έχει χαθεί στα «κιτάπια» της Δικαιοσύνης;

Παρενέβη η κυβέρνηση για να τον «σώσει» από τις πράξεις του με γενναιόδωρο κούρεμα του δανείου; Η περιουσία του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Νίκου Παπαθανάση, που έχει μεταβιβαστεί στα παιδιά του «στέκει» ακέραια μέχρι τώρα με όλη την υπόθεση να βρίσκεται στα «άγραφα», την στιγμή που τα σπίτια οικογενειών βγαίνουν στο σφυρί για πολύ μικρότερα ποσά.

Πυρά από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εξέδωσε άλλη μία ανακοίνωση  για το ζήτημα με το δάνειο του Νίκου Παπαθανάση τόσο την Παρασκευή (24/03) όσο και το Σάββατο (25/03).

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Ο κ. Παπαθανάσης εκτός από δόλιος κακοπληρωτής είναι και «ξεχασιάρης».

Αφού χρωστούσε 1,8 εκ. ευρώ, έκρυψε την περιουσία του για να μην πληρώσει και έχασε το δικαστήριο για καταδολίευση δανειστών, χθες είπε ότι τάχα δεν θυμάται σε τι συμβιβασμό ήρθε με την τράπεζα.

Μήπως σήμερα θυμάται να μας ενημερώσει εάν ισχύει το σημερινό ρεπορτάζ του Documento, σύμφωνα με το οποίο πέτυχε κούρεμα 96% για χρέη 2 εκατ και πλήρωσε μόλις 50.000 ευρώ; Θα δώσει το διακανονισμό του στη δημοσιότητα;

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη κουρεύει τα χρέη των βουλευτών της και επιτρέπει να βγαίνουν στο σφυρί πρώτες κατοικίες αδύναμων δανειοληπτών ακόμη και μέσω άλλων βουλευτών της όπως ο κ. Καππάτος, που εκπροσωπούν τράπεζες και funds.

Η Ν.Δ και ο κ. Μητσοτάκης, οφείλουν απαντήσεις στους πολίτες.

– Θα συνεχίσουν να βάζουν σε επίπονες περιπέτειες και να κρατούν σε αγωνία τα ευάλωτα νοικοκυριά;

– Θα κρατήσουν στα γαλάζια ψηφοδέλτια τον υπουργό κ. Παπαθανάση που φαίνεται πως πλήρωσε μόνο 50.000 για να κουρέψει οφειλή ύψους σχεδόν 2 εκ. ευρώ;».

Πηγή: ieidiseis

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα