Ελλάδα

Παραμένει χωρίς νερό ο Βόλος- Έκτακτα μέτρα για τη διάθεση φαρμάκων υψηλού κόστους σε πλημμυροπαθείς

Νεκρά χιλιάδες ζώα εντός της Π.Ε. Καρδίτσας.

Parallaxi
παραμένει-χωρίς-νερό-ο-βόλος-έκτακτα-μ-1054992
Parallaxi

Εικόνα: Λεωνίδας Τζέκας/ Eurokinissi

Χωρίς νερό παραμένει ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου μετά την πρωτοφανή θεομηνία που έπληξε την πρωτεύουσα της Μαγνησίας και συγχρόνως, δεκάδες είναι τα χωριά του Πηλίου που στερούνται για πολλοστή ημέρα το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό και δεν έχουν οδική σύνδεση με τον υπόλοιπο κόσμο.

Στον Βόλο καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες να αποκατασταθούν οι κατεστραμμένες υποδομές που αφορούν την υδροδότηση των χιλιάδων κτιρίων της πόλης και οι τεχνικές υπηρεσίες της ΔΕΥΑΜΒ κατάφεραν να δώσουν νερό με πολύ χαμηλή πίεση για δύο ώρες στο κέντρο του Βόλου και τη Νέα Ιωνία, χωρίς το νερό αυτό να είναι πόσιμο αλλά μόνο για οικιακή χρήση.

Το νερό που διατέθηκε, έστω και κατ’ ελάχιστο, προήλθε από τέσσερα αντλιοστάσια αλλά αποτελεί λιγότερο από το 10% των αναγκών της πόλης και σύμφωνα με τον δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο για την κανονικότητα στην υδροδότηση ίσως να χρειαστούν και 15 με 20 ημέρες.

Παράλληλα, χιλιάδες φιάλες εμφιαλωμένου νερού διανέμονται δωρεάν από τον Δήμο Βόλου σε διάφορες περιοχές σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου.

Επίσης, καταβάλλονται προσπάθειες να απαντληθούν από υπόγεια κτιρίων τα νερά μετά την καταστροφική πλημμύρα, όπως στα υπόγεια του ΤΕΕ Μαγνησίας όπου υπάρχει και υποσταθμός της ΔΕΗ και ο οποίος έχει τεθεί εκτός λειτουργίας και δεν τροφοδοτεί με ρεύμα την περιοχή.

Σε συνοικίες του Βόλου, όπως το Παλαιό Λιμεναρχείο, τα Παλαιά, η Παπαδιαμάντη, η Παγασών, ο ‘Αγιος Παντελεήμονας, το Ορφανοτροφείο, που οι δρόμοι τους έχουν καλυφθεί με μεγάλες ποσότητες λάσπης, καταβάλλονται προσπάθειες να απομακρυνθούν και οι τεράστιες ποσότητες φερτών υλών που έφεραν τα νερά από την υπερχείλιση του χειμάρρου Κραυσίδωνα.

Ένα μεγάλο ζήτημα που έθεσε ο Ιατρικός Σύλλογος Βόλου, δια του προέδρου του Χρήστου Βενέτη, είναι η πιθανή εμφάνιση ασθενειών όπως η γαστρεντερίτιδα, αλλά και η έντονη παρουσία σκόνης που αιωρείται πάνω από την πόλη του Βόλου από τη λάσπη που ξεραίνεται και που σκορπίζεται στην ατμόσφαιρα από τα αυτοκίνητα που κινούνται.

Εν τω μεταξύ αποκαταστάθηκε η οδική σύνδεση του Βόλου με το Νότιο Πήλιο με την τοποθέτηση από τον Ελληνικό Στρατό σε χρόνο ρεκόρ μιας γέφυρας τύπου Belley στη θέση της γέφυρας που κατέρρευσε μεταξύ Καλών Νερών και Μπούφας επί του χειμάρρου Πελεγκρίνο. Τα προβλήματα είναι τεράστια στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο του Νοτίου Πηλίου όπου παραμένουν αποκομμένες αρκετές περιοχές.

Το μέγιστο πρόβλημα που απασχολεί τις Αρχές είναι η καταστροφή του οδικού δικτύου στο Ανατολικό Πήλιο όπου δεν υπάρχει πρόσβαση.

Είναι αδύνατη η οδική πρόσβαση στο μεγαλύτερο χωριό του Πηλίου την Ζαγορά, που για έκτη ημέρα παραμένει αποκλεισμένη. Το ίδιο συμβαίνει και με το Πουρί, το Ανήλιο, το Χορευτό, το Μούρεσι, τη Μακρυρράχη, το Ξουρίχτι και την Τσαγκαράδα όπου ακόμη και κάθε εναλλακτική διαδρομή έχει καταστραφεί και τα χωριά δεν μπορούν να επικοινωνήσουν όχι μόνο με τον Βόλο, αλλά ούτε και μεταξύ τους αυτά τα χωριά.

Ωστόσο ελικόπτερα μετέφεραν τρόφιμα χθες σε αποκλεισμένους κατοίκους και τουρίστες των περιοχών αυτών.

Ανυπολόγιστη είναι και η οικονομική καταστροφή στο Πήλιο, τόσο από τον Τουρισμό όσο και από την γεωργική παραγωγή και τις δενδροκαλλιέργειες. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Ζαγορίν» σε ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι «η πρωτοφανής κακοκαιρία μάς βρήκε παραμονές της συγκομιδής, με το σύνολο σχεδόν της παραγωγής μήλων στα δέντρα. Η “επόμενη μέρα” ξημερώνει με τη

περιοχή να μετρά αμέτρητες και ανεκτίμητες ζημιές, που αν δεν αποκατασταθούν άμεσα, είναι δεδομένο ότι ακολουθεί οικονομική κατάρρευση. […] Δεν υπάρχει οδική διασύνδεση προς Χορευτό, σε διαδρομή που βρίσκονται οι κεντρικές παραγωγικές εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού, ψυγεία και διαλογητήριο».

«Βούλιαξε» στα λασπόνερα ο ιστορικός σταθμός του ΟΣΕ στο Βόλο – Δείτε φωτογραφίες

Τι λέει το thenewspaper:

Πρωτοφανείς εικόνες καταγράφει ο φωτογραφικός φακός του TheNewspaper.gr στον ιστορικό σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλου,μετά το πέρασμα της φονικής κακοκαιρίας Daniel, που έπληξε τη Θεσσαλία.

Όπως λένε εργαζόμενοι στον ΟΣΕ του Βόλου, οι φορές που από το 1884 που ιδρύθηκε ο σταθμός, έχει πλημμμυρίσει σε αυτόν τον βαθμό μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, και αυτό… με δυσκολία.

Παντού λάσπη. Το εσωτερικό του κτιρίου, οι χώροι αναμονής και έκδοσης εισιτηρίων έχουν γίνει βούρκος. Ακόμα και οι σιδηροδρομικές γραμμές καλύφθηκαν τις πρώτες μέρες από τους τόνους νερών και λάσπης που έφερνε η υπερχείλιση των χειμάρρων.

Εργαζόμενοι του ΟΣΕ προσπαθούν να επαναφέρουν τον σταθμό στην προηγούμενη κατάσταση, ώστε το δυνατόν συντομότερα να λειτουργήσει ξανά.

Βόλος: Πουλούσαν εμφιαλωμένο νερό 6-7 ευρώ και μέσω facebook

Εμφιαλωμένο νερό πωλούνται και μέσω… facebook από το Marketplace στην πόλη του Βόλου εν μέσω της φονικής κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή.

Σύμφωνα με κάτοικο του Βόλου, που μίλησε το πρωί στο ACTION24, κάποιοι καταστηματάρχες πουλούσαν τις εξάδες εμφιαλωμένων νερών έναντι 6-7 ευρώ, ενώ κάποιοι έβαλαν αγγελίες στο facebook, όπου απλοί πολίτες προσέφεραν νερό με… μετρητά σε δοκιμαζόμενους συμπολίτες τους.

Δείτε το βίντεο:

Θρόμβοι στην κυκλοφορία του νερού από διαλυμένα δέντρα κι εκατομμύρια πλαστικά

Πληροφορίες κάνουν λόγο για θρόμβο στην κυκλοφορία του νερού από διαλυμένα δέντρα κι εκατομμύρια πλαστικά.

Η σχετική ανάρτηση:

Έκτακτα μέτρα για τη διάθεση φαρμάκων υψηλού κόστους σε πλημμυροπαθείς

Το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία έχει εξασφαλίσει την αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους στους πολίτες που είτε έχουν αποκλειστεί, είτε έχουν εγκαταλείψει τις οικίες τους.

Το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ Λάρισας είναι σε επιφυλακή για την κάλυψη κάθε έκτακτης ανάγκης και έχει ενεργή γραμμή τηλεφωνικής εξυπηρέτησης το τηλέφωνο 2410539947. Από το φαρμακείο της Λάρισας εξυπηρετείται μέσω της Πολιτικής Προστασίας και όποια έκτακτη ανάγκη υπάρχει στον Βόλο.

Το Φαρμακείο ΕΟΠΥΥ Βόλου (Θρακών 20) θα επαναλειτουργήσει μετά την αποκατάσταση ηλεκτροδότησης. Για την κάλυψη κάθε έκτακτης ανάγκης ισχύει η ενεργή γραμμή τηλεφωνικής εξυπηρέτησης 2410539947 στο φαρμακείο Λάρισας. Επίσης, οι πολίτες που έχουν δυνατότητα μετακίνησης μπορούν να απευθύνονται και στο φαρμακείο του Νοσοκομείου του Βόλου.

Ειδικότερα:

Το φαρμακείο ΕΟΠΥΥ Λάρισας (Ηρώων Πολυτεχνείου 211) λειτουργεί κανονικά. Βρίσκονται σε επιφυλακή δύο φαρμακοποιοί του ΕΟΠΥΥ, όπου οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης όταν αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την αγωγή τους (απώλεια, καταστροφή φαρμάκων υψηλού κόστους) από τις 8 π.μ. έως και τις 8 μ.μ.

Παράλληλα τα φαρμακεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ, ΠΓΝ και ΓΝ Λάρισας εφημερεύουν και εξυπηρετούν πολίτες που μπορούν να μετακινηθούν για έκτακτες ανάγκες.

Επισημαίνεται ότι παρέχεται δυνατότητα επανασυνταγογράφησης των κατεστραμμένων/απολεσθέντων φαρμάκων που διακινούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία, εφόσον ο ιατρός επιλέξει την επιλογή «από φυσική καταστροφή». Σχετικά υπήρξε ενημέρωση του ΠΦΣ, του ΠΙΣ και η ΗΔΙΚΑ έχει προβλέψει ενημέρωση προς τους ιατρούς στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Παράλληλα, όσον αφορά συνταγές για φάρμακα που διακινούνται από Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, κατά τη διάρκεια του ΣΚ για ασφαλισμένους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με αδυναμία άμεσης συνταγογράφησης έχει εξασφαλιστεί η δυνατότητα να εξυπηρετηθούν από ιατρό του ΕΟΠΥΥ από τις 8 π.μ. έως και τις 8 μ.μ. μόνον για επανέκδοση συνταγών φαρμάκων υψηλού κόστους που ελήφθησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα και τα φάρμακα έχουν καταστραφεί και οι ασθενείς κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς αγωγή κατόπιν επικοινωνίας στο 2410539947.

Νεκρά χιλιάδες ζώα εντός της Π.Ε. Καρδίτσας

Η διαχείριση των νεκρών, από την πλημμύρα, ζώων απαιτεί υπομονή και συντονισμό, προκειμένου να διαφυλαχθεί η δημόσια Υγεία.

Αυτό τόνισε στο KarditsaLive.Net, η επικεφαλής της Υποδιεύθυνσης κτηνιατρικής Καρδίτσας κ. Σεβαστή Ασλανίδου, τονίζοντας ότι έχει κινητοποιηθεί όλος ο μηχανισμός, για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί μεθοδικά και με ασφαλή τρόπο ένας τεράστιος όγκος νεκρών ζώων και πτηνών.

Ο αριθμός τους δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακόμα γιατί υπάρχουν κτηνοτρόφοι που δεν έχουν καταφέρει καν να μπουν στις εγκαταστάσεις τους, ενώ από σήμερα Κυριακή (10/9) ξεκινά η περισυλλογή με 9 φορτηγά της εταιρείας «KAFSIS» να βρίσκονται στην περιοχή, κυρίως του Δήμου Παλαμά. Αυτό δεν μπορούσε να γίνει νωρίτερα, τονίζει η κ. Ασλανίδου, γιατί δεν υπήρχε πρόσβαση.

Μάλιστα ένα από τα φορτηγά θα μεταβεί εντός οικισμών του  Δ. Παλαμά για να παραλάβει ότι ζωικό υπήρχε στους καταψύκτες των σπιτιών που και μετά από ημέρες χωρίς ηλεκτροδότηση είναι ακατάλληλο προς κατανάλωση.

Αυτό που έχει σημασία, υπογραμμίζει η προϊσταμένη της Υποδιεύθυνσης Καρδίτσας της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, είναι όλοι οι κτηνοτρόφοι και πτηνοτρόφοι να ακολουθήσουν τις οδηγίες και να αποφύγουν ενέργειες που θα επιβαρύνουν το περιβάλλον και την δημόσιο υγεία. Δεν πρέπει να θάβονται τα νεκρά ζώα στην περίπτωση την δική μας, γιατί το έδαφος είναι υγρό. Η υγειονομική ταφή προβλέπεται αλλά μόνο σε στεγνό έδαφος.

Το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, συνεχίζει η κ. Ασλανίδου, πέραν της περισυλλογής είναι και το που θα πάνε για να αποτεφρωθούν τα νέκρα ζώα. Ήδη, σημειώνει έχει γίνει σύσκεψη με το υπουργείο, παρουσία και της υφυπουργού υγείας και κάθε μονάδα με διαθέσιμο κλίβανο, από την Πελοπόννησο και πάνω, θα ανοίξει για να μεταφερθούν και να αποτεφρωθούν τα νεκρά ζώα. Το εγχείρημα είναι πολύ μεγάλο, αν φανταστεί κανείς ότι υπάρχουν χοιροτροφικές μονάδες με 2.000 πνιγμένα ζώα, που μεταφράζεται σε πολλούς τόνους και ένας κλίβανος αποτεφρώνει 5 τόνους σε 4-5 ώρες λειτουργίας.

Τα φορτηγά θα έρχονται θα φορτώνουν και θα φεύγουν, με μία συνεχόμενη ροή, γι αυτό θα πρέπει να υπάρχει καλός συντονισμός όλων των πλευρών.

Οι προβλεπόμενες ενέργειες τω κτηνοτρόφων

  1. Αναγγελία ζημιάς στον ΕΛΓΑ
  2. Λήψη βίντεο και φωτογραφιών από τα νεκρά ζώα ιδιοκτησίας τους.
  3. Μετά την εκτίμηση της ζημιάς από κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να καλούν την εταιρεία «KAFSIS» στο 210 89 60 100 για την περισυλλογή των νεκρών ζώων, εφόσον υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στην εκμετάλλευσή τους.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, στα τηλέφωνα 24413-55237 –55240- 55242 και στα Κτηνιατρικά Γραφεία:

Καρδίτσας τηλ. 24410-23980

Παλαμά τηλ. 24440-22302

Σοφάδων τηλ. 24430-22298

και Μουζακίου τηλ. 24450-41267

Π.Κ.

Λάρισα: Αντλήσεις νερών και λάσπη στο ύψος του κυκλικού κόμβου ΔΕΥΑΛ

Οι εικόνες που ακολουθούν από larissanet.gr / Θανάση Καλιακούδα

Συνεχίζονται οι προσπάθειες αντιμετώπισης των συνεπειών που άφησε πίσω το πλημμυρικό φαινόμενο στο ύψος του κυκλικού κόμβου ΔΕΥΑΛ, στην πόλη της Λάρισας.

Εξελίσσονται αντλήσεις υδάτων, ενώ τα νερά παραμένουν εμφανή και στάσιμα σε πολλά σημεία στην συγκεκριμένη περιοχή.

Συνάμα, με την υποχώρηση των νερών όλα είναι καλυμμένα με λάσπη…

Δείτε εικόνες:

Με βανάκι και… φορτωτή περνούν πολίτες προς Γιάννουλη, Φαλάνη, Τύρναβο

Oι εικόνες και βίντεο από  larissanet.gr

Κίνηση αποσυμπίεσης καταγράφηκε πριν από λίγο στο ύψος του κυκλικού κόμβου Αλκαζάρ, εκεί όπου υπάρχει το μπλόκο της ΕΛ.ΑΣ. προς Γιάννουλη…

Μετά και από παρέμβαση του δημάρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη βρέθηκε η «χρυσή τομή», ώστε πολίτες που θέλουν να πάνε προς Γιάννουλη (όχι προς τις Εργατικές Κατοικίες), Φαλάνη, Τύρναβο να επιβιβάζονται σε βανάκι του Δήμου, στη συνέχεια να περνούν την πλημμυρισμένη έκταση πάνω σε φορτωτή και μετά αφού αποβιβαστούν να συνεχίζουν προς τους προορισμούς τους.

Ο δήμαρχος στο πλαίσιο της συζήτησης με τους πολίτες υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει πρόβλημα στατικότητας της γέφυρας» στο δρόμο από Λάρισα προς Γιάννουλη.

Δείτε βίντεο και εικόνες:

Λάρισα: Περιοχές της Ν. Σμύρνης έγιναν «λίμνη»

Φωτ. larissanet.gr / Θανάσης Καλιακούδας

Πρωτοφανείς εικόνες εξελίσσονται το πρωί της Κυριακής στη συνοικία της Νέας Σμύρνης, στην πόλη της Λάρισας…

Μεγάλα τμήματα της συνοικίας, όπως και μέρος της κεντρικής οδού Σωκράτους, παραμένουν «λίμνη».

Διασώστες αυτήν την ώρα βρίσκονται σε επιφυλακή, ώστε εφόσον τους ζητηθεί να μεταφέρουν κατοίκους που παρέμειναν στην πλημμυρισμένη περιοχή.

Πάντως, οι εικόνες που καταγράφονται και μέσα σε οικίες είναι αποκαρδιωτικές, καθώς οι πολίτες προσπάθησαν όπως – όπως να σώσουν το νοικοκυριό, ενώ ήδη – όπου είναι εφικτό – ξεκίνησε η απομάκρυνση των νερών από το εσωτερικό των σπιτιών.

Παράλληλα, τα πάντα παραμένουν πλημμυρισμένα από την πλευρά της Αγίας Μαρίνας.

Σημειώνεται πως τμήματα της συνοικίας δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα.

Δείτε εικόνες από τα πλημμυρισμένα τμήματα της συνοικίας:

Λάρισα: Συνεχίζεται η «μάχη» για να κρατηθεί ο Ιπποκράτης

Φωτ. και βίντεο larissanet.gr

Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρωί της Κυριακής η μάχη στο μέτωπο της οδού Σανδράκη, ώστε να κρατηθεί η κατάσταση στη συνοικία του Ιπποκράτη και να μην υπάρξει περαιτέρω ένταση του πλημμυρικού φαινομένου.

Οι αντλίες ήδη δουλεύουν στο φουλ τραβώντας τα νερά που έχουν συσσωρευτεί στους δρόμους κάτω από το ανάχωμα, ενώ αναμένονται και άλλα αντίστοιχα μηχανήματα καθώς παρατηρείται από τους κατοίκους άνοδος της στάθμηςτων υδάτων στο τέρμα της οδού Πραξαγόρα.

Στο σημείο βρίσκεται ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, με τον αντιδήμαρχο Ντίνο Διαμάντο και στελέχη της Δημοτικής Αρχής, ώστε να δοθούν οι απαραίτητες κατευθύνσεις για τη συνέχιση της επιχείρησης.

Σε δήλωσή του ο κ. Καλογιάννης σκιαγράφησε την κατάσταση όπως εξελίσσεται σε όλα τα μέτωπα το πρωί της Κυριακής. Συνάμα υπογράμμισε πως παρατηρείται πτώση της στάθμης στον Πηνειό κατά 1,5 μέτρο, γεγονός θετικό, όμως θα απαιτηθεί δουλειά ημερών ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του πλημμυρικού φαινομένου.

Στη συνέχεια ο δήμαρχος αναφέρθηκε στο συμβάν με τους διασώστες στις Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης αργά το βράδυ του Σαββάτου και στη συμβολή του Δήμου Λαρισαίων ώστε να υπάρξει αίσιο τέλος.

Σε τραγική κατάσταση και το Καστρί

Στη δίνη της κακοκαιρίας παραδόθηκε και το χωριό Καστρί, όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο:

Δ. Τεμπών – Γ. Μανώλης: Πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση – Ανεβαίνει η στάθμη του Πηνειού – Εκκενώθηκαν τα χωριά Τέμπη και Κ. Ραψάνη

«Συνεχίζουμαι για τρίτη μέρα να ζούμε μια πρωτόγνωρη και  πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση» δήλωσε πριν λίγο ο δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης. «Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη γιατί συνεχίζει, ακόμη και αυτή την ώρα, να ανεβαίνει η στάθμη του Πηνειού. Ας ελπίσουμε η μέρα που ξημέρωσε να εξελιχθεί προς το καλύτερο. Χθές τη νύχτα εκκενώθηκε το χωριό Τέμπη και η  Κάτω Ραψάνη και όλη τη νύχτα είμασταν σε επιφυλακή στην Κουλούρα και στα Παράλια. Παλεύουμε με όσες δυνάμεις έχουμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε ώστε οι επιπτώσεις,  από το μεγάλο κακό που μας κτύπησε, να είναι όσο το δυνατό πιο μικρότερες».

Σημερινές φωτ. από γέφυρα Παραποτάμου και χωριό Τέμπη:

400 πλημμυροπαθείς φιλοξενούνται στις δομές του Δήμου Τρικκαίων

Το γυμναστήριο του 5ου Γυμνασίου Τρικάλων μετέτρεψε ο Δήμος Τρικκαίων σε Κέντρο Υποδοχής απεγκλωβισμένων. Και μάλιστα, από την πρώτη στιγμή της πλημμυρικής κρίσης. Ο χώρος που φιλοξενεί δραστηριότητες του σχολείου και προπονήσεις φυτωρίων ομάδων, είναι πλέον χώρος πρώτης, ολιγόωρης στέγασης και προστασίας μετά το μεγάλο σοκ για συνδημότες/τισσες που έφυγαν αναγκαστικά από τα σπίτια τους.

Μετά από σύσκεψη με επικεφαλής τον Δήμαρχο Τρικκαίων Νίκο Σακκά ήδη από την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2023, ο Δήμος ξεκίνησε τις ενέργειες για να δημιουργηθεί – εκ των μη όντων – ο συγκεκριμένος χώρος υποδοχής. Πλέον, έχουν τοποθετηθεί στρώματα με κλινοσκεπάσματα, έχουν μεταφερθεί τρόφιμα, ρούχα, παπούτσια (πολλοί/ες έφυγαν με ελάχιστα προσωπικά τους είδη). Ο Δήμος Τρικκαίων με τους επικεφαλής αντιδημάρχους, οι συναρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Τρικκαίων, πάμπολλοι/ες τρικαλινοί/ες εθελοντές/τριες από την πρώτη στιγμή δημιούργησαν δίχτυ ασφαλείας για όσους/ες το έχουν ανάγκη. Στον χώρο οι απεγκλωβισμένοι μπορούν να παραμείνουν και να δεχθούν φροντίδα, μέχρις ότου ο Δήμος Τρικκαίων τους διαθέσει κρεβάτια σε ξενοδοχεία. Κάτι που διαρκεί πολύ λίγες ώρες. Ηδη, περίπου 400 άτομα διαμένουν, τόσο σε ξενοδοχεία για τα οποία μερίμνησε ο Δήμος Τρικκαίων, όσο και σε δομές του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου.

Πετρελαιοκηλίδα στον Ληθαίο

Τεράστια πετρελαιοκηλίδα έχει καλύψει τα νερά του Ληθαίου ποταμού σχεδόν σε όλο του το μήκος εντός της πόλης των Τρικάλων, ενώ η βαριά μυρωδιά του πετρελαίου εξακολουθεί για 4ο συνεχόμενο 24ωρο.

Σύμφωνα με αναφορές στο trikalavoice.gr η τεράστια πλημμύρα της Πέμπτης προκάλεσε εκτός των άλλων τεράστιες ζημιές και στα λεβητοστάσια και τα νερά παρέσυραν ποσότητες πετρελαίου.

Ο Δήμος Πύλης ξεκίνησε τη καταγραφή των ζημιών από την πλημμύρα

Ξεκίνησε ήδη από το ειδικό κλιμάκιο του δήμου ΠΥΛΗΣ σε οικίες, αλλά και υποδομές της περιοχής, η καταγραφή των ζημιών από την πλημμύρα, που έπληξε περιοχές του δήμου Πύλης.

Ο δήμαρχος Κώστας Μαράβας τόνισε πως καταβάλλονται προσπάθειες ώστε οι αποζημιώσεις, να καλύπτουν το 100%, το σύνολο των ζημιών των πληγέντων.

Παράλληλα επισήμανε, πως συνεχίζονται οι προσπάθειες για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας στις κοινότητες Παραποτάμου , Δροσερού και Μουριάς .

Από σήμερα συνεργεία των υπηρεσιών του Δήμου ΠΥΛΗΣ, πραγματοποιούνται αυτοψίες στα κτήρια που στεγάζονται τα σχολεία για να διαπιστωθεί αν είναι σε κατάσταση ώστε να λειτουργήσουν κανονικά από τη Δευτέρα, που είναι η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Για όλα τα θέματα που αφορούν τη λειτουργικότητα της πόλης σε όλους τους τομείς και την καθημερινότητα των πολιτών θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση.

Τι ισχύει για τους δρόμους

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, λόγω των δυσμενών καιρικών φαινομένων, η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, έχει ως εξής

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Έχει διακοπεί η κυκλοφορία παντός είδος οχήματος σε όλο το οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, με μοναδική εξαίρεση αυτό που συνδέει τις Περιφερειακές Ενότητες Τρικάλων – Γρεβενών και Ιωαννίνων, ήτοι:

E.O. Μουργκανίου – Γρεβενών και Ε.Ο. Τρικάλων – Ιωαννίνων (όρια νομού Τρικάλων με νομό Γρεβενών έως την πόλη των Τρικάλων & Ε.Ο. Ιωαννίνων – Τρικάλων (όρια νομού Τρικάλων με νομό Ιωαννίνων έως την πόλη των Τρικάλων). Σημειώνεται ότι, υπάρχει διακοπή της κυκλοφορίας παντός οχήματος στην Ε.Ο Τρικάλων – Λάρισας.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων επί του Αυτοκινητόδρομου Π.Α.Θ.Ε.: στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, από την χ/θ 400+265 (όρια Δ.Α. Λάρισας με Δ.Α. Πιερίας) έως την χ/θ 348+106 (A/K Νίκαιας) στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη: από την χ/θ 261+280 (όρια νομού Μαγνησίας – νομού Φθιώτιδας) έως την χ/θ 321+580 (όρια νομού Μαγνησίας – νομού Λάρισας), εξαιρουμένων αυτών με προορισμό έως και την πόλη της Λάρισας & από την χ/θ 348+106 (A/K Νίκαιας) έως την χ/θ 400+265 (όρια Δ.Α. Λάρισας με Δ.Α. Πιερίας).

Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στην Εθνική Οδό Λάρισας – Φαρσάλων και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας από τα όρια της Δημοτικής Κοινότητας Νίκαιας έως τα Φάρσαλα.

Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο του Δήμου Φαρσάλων.

Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Λάρισας – Καρδίτσας, από τη διασταύρωση Κοιλάδας (χ/θ 12+000) έως τα όρια με την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας (χ/θ 23+000).

Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στο οδικό δίκτυο του Δήμου Κιλελέρ.

Διακοπή της κυκλοφορίας στον ανατολικό και δυτικό παράδρομο του Αυτοκινητόδρομου Π.Α.Θ.Ε. και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας των παραδρόμων, από το ύψος του Α/Κ Νίκαιας (χ.θ. 348+106) έως τα όρια με το νομό Μαγνησίας (χ.θ. 323+439).

Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της επαρχιακής οδού Αγιοκάμπου – Κόκκινου Νερού, από το ύψος της γέφυρας «ΚΑΛΑΤΡΑΒΑ» έως την Σωτηρίτσα.

Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων και στα δύο -2- ρεύματα κυκλοφορίας της Περιφερειακής Οδού Ελασσόνας – Δρυμού, από τη συμβολή της με την οδό Μαυροδήμου έως τη συμβολή της με την Εθνική οδό Λάρισας – Κοζάνης (χ/θ 42+800).

Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στην Π.Ε.Ο. Λάρισας-Θεσσαλονίκης, από τη συμβολή της με την οδό Συκουρίου έως τον Α/Κ Γυρτώνης.

Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Επαρχιακής Οδού Λάρισας – Αγιοκάμπου, από το ύψος της Διασταύρωσης «ΤΕΜΚΑ» (γέφυρα ΤΕΜΚΑ) έως το ύψος της Τ.Κ. Δήμητρας του Δήμου Αγιάς.

Στην πόλη της Λάρισας έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων στα εξής σημεία:

(α) από Κυκλικό Κόμβο Αεροδρομίου έως τον Κυκλικό Κόμβο Αλκαζάρ,

(β) από Κυκλικό Κόμβο Αλκαζάρ έως τον Κυκλικό Κόμβο Δ.Ε.Υ.Α.Λ.,

(γ) από τον Κυκλικό Κόμβο Δ.Ε.Υ.Α.Λ. έως τον Κυκλικό Κόμβο Τρικάλων (ύψος καταστήματος LIDL),

(δ) από Κυκλικό Κόμβο Τρικάλων (ύψος καταστήματος LIDL) έως τη συμβολή της οδού Ιωαννίνων με την οδό Χατζημιχάλη,

(ε) από την οδό Σωκράτους έως τη Π.Ε.Ο. Λάρισας-Θεσσαλονίκης,

(στ) περιφερειακή οδό Τρικάλων, από τον Κυκλικό Κόμβο Τρικάλων (ύψος καταστήματος LIDL) έως τον Κυκλικό Κόμβο γηπέδου AEL FC ARENA,

(ζ) εθνική οδός Λάρισας-Κοζάνης, από τη χ.θ. 2+000 (Κυκλικός Κόμβος Αλκαζάρ) έως τις Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης (ύψος καταστήματος JUMBO) &

(η) στην οδό Σάκη Καραγιώργα, από Κυκλικό Κόμβο Αεροδρομίου, έως τη δ/ση της με την Αγία Μαρίνα.

Επιπλέον, έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων στα εξής σημεία:

στην επαρχιακή οδό Φαρσάλων – Βόλου, στην επαρχιακή οδό Κουτσουπιάς – Καρίτσας, εντός του οικισμού του Κόκκινου Νερού, στην επαρχιακή οδό Μεσαγγάλων-Κουλούρας, στον Ανατολικό Παράδρομο Π.Α.Θ.Ε. Μακρυχωρίου – Ευαγγελισμού (ύψος ΣΕΑ Ευαγγελισμού), στην επαρχιακή οδό Γόννων – Καλλιπεύκης, στην επαρχιακή οδό Ομολίου – Παλαιόπυργου, στην επαρχιακή οδό Στομίου – Αλεξανδρινής, στην επαρχιακή οδό Αμπελώνα – Δελερίων, στην επαρχιακή οδό Βρυοτόπου – Ροδιάς, στην επαρχιακή οδό Μάνδρας – Κουτσόχερου, στην επαρχιακή οδό Κουτσόχερου – Δαμασίου & στην επαρχιακή οδό Μακρυχωρίου – Γόννων, στην επαρχιακή οδό Γόννων – Ιτέας & στην επαρχιακή οδό Συκουρίου – Ελευθέριου (μέσω Μαρμαρίνης)

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων επί του Αυτοκινητόδρομου Π.Α.Θ.Ε.: στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, από την χ/θ 400+265 (όρια Δ.Α. Λάρισας με Δ.Α. Πιερίας) έως την χ/θ 348+106 (A/K Νίκαιας) στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη από την χ/θ 261+280 (όρια νομού Μαγνησίας – νομού Φθιώτιδας) έως την χ/θ 321+580 (όρια νομού Μαγνησίας – νομού Λάρισας), εξαιρουμένων αυτών με προορισμό έως και την πόλη της Λάρισας &

από την χ/θ 348+106 (A/K Νίκαιας) έως την χ/θ 400+265 (όρια Δ.Α. Λάρισας με Δ.Α. Πιερίας).

Τα οχήματα που κινούνται επί του Αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ προς Αθήνα, πραγματοποιείται αμφιδρόμηση της κυκλοφορίας με είσοδο στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη από την Χ/Θ 284+700 έως την Χ/Θ 291+750, λόγω φθοράς στο οδόστρωμα στη Χ/Θ 287 του αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης. Τα οχήματα που κινούνται επί του Αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ από Θεσσαλονίκη με προορισμό τον Αλμυρό, θα εξέρχονται στον κόμβο Μικροθηβών, αριστερά στην Ε.Ο. Βόλου – Φαρσάλων, δεξιά στον ανατολικό παράδρομο ΠΑΘΕ και εν συνεχεία μέσω δυτικού παραδρόμου ΠΑΘΕ έως τον Α/Κ Αλμυρού.

Έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων:

στην επαρχιακή οδό Βόλου – Καναλίων, από το χωριό Μελισσάτικα έως και το χωριό Κερασιά,

στην επαρχιακή οδό Αγιάς – Βόλου, από το χωριό Κανάλια έως τα όρια του νομού Μαγνησίας προς το χωριό Καλαμάκι του νομού Λάρισας,

στην επαρχιακή οδό Στεφανοβικείου – Μεγάλου Μοναστηρίου, από τη διασταύρωση με την Π.Ε.Ο. Βόλου – Λάρισας, στο ύψος του Στεφανοβικείου μέχρι το χωριό Μεγάλο Μοναστήρι,

στην επαρχιακή οδό Αλμυρού – Ανάβρας, από το χωριό Νεοχωράκι και μέχρι το χωριό Ανάβρα &

– Επιπλέον, έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων στα εξής σημεία:

(α) στην εθνική οδό Βόλου – Ζαγοράς (άνω κλάδος) από Χ/Θ 23+720 (Χάνια) έως Χ/Θ 42+180 (Ζαγορά),

(β) στην Εθνική Οδό Βόλου – Ζαγοράς (Άνω Κλάδος), από τη χ/θ 4+760 (Ανακασιά) έως τη χ/θ 5+810 (Άλλη Μεριά), λόγω καθίζησης του οδοστρώματος,

(γ) στην επαρχιακή οδό Χανίων – Δράκειας,

(δ) στην επαρχιακή οδό Αγριάς – Δράκειας,

(ε) στην επαρχιακή οδό Αγίου Ονουφρίου – Μακρυνίτσας (μέσω Κουκουράβας),

(στ) στην επαρχιακή οδό Πορταριάς – Μακρυνίτσας,

(ζ) στην εθνική οδό Βόλου – Ζαγοράς (κάτω κλάδος) από Χ/Θ 63+910 (Κισσό) μέχρι Χ/Θ 57+650 (Μούρεσι),

(η) στην εθνική οδό Βόλου – Ζαγοράς (κάτω κλάδος) από Χ/Θ 68+690 (Μακρυράχη) μέχρι Χ/Θ 65+310 (Ανήλιο),

(θ) στην εθνική οδό Βόλου – Ζαγοράς (κάτω κλάδος) από τη Χ/Θ 17+790 (Καλά Νερά) έως τη Χ/Θ 21+000 (Κορώπη),

(ι) στην επαρχιακή οδό Μηλίνας – Τρικερίου,

(ια) στην επαρχιακή οδό Αγίου Λαυρεντίου – Κάτω Λεχωνίων &

(ιβ) από το χωριό Λαύκο προς τον οικισμό Μικρό.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

– Έχει διακοπεί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στο νομό Καρδίτσας, με εξαίρεση την κίνηση στο τμήμα του Αυτοκινητοδρόμου Ε-65, από την 31,900 χ/θ έως την 80,000 χ/θ και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Διευκρινίζεται ότι όσοι οδηγοί εισέρχονται στον Αυτοκινητόδρομο Ε-65, από την 31,900 χ/θ, ρεύμα προς Τρίκαλα και εκτρέπονται στο ύψος 80,000 χ/θ (Α/Κ Καρδίτσας), θα μπορούν να μεταβούν αποκλειστικά στην πόλη της Καρδίτσας

Αίρονται οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας των οχημάτων: από τον κόμβο ΔΕΛΤΑ μέχρι την πόλη της Καρδίτσας (από την Ε.Ο. Καρδίτσας – Λαμίας) και από τις δύο κατευθύνσεις (από και προς Καρδίτσα) καθώς και εντός της πόλης της Καρδίτσας και του περιφερειακού αυτής.

Αίρεται η διακοπή κυκλοφορίας στην Επαρχιακή Οδό Καρδίτσας – Μουζακίου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στα εξής σημεία: 1) Επαρχιακή οδό Αγίου Δημητρίου, από Βλοχό προς Αγ. Δημήτριο και από Πέτρινο προς Αγ. Δημήτριο,

2) 2ο χλμ Επ.Ο. Μαγουλίτσας- Μαγούλας,

3) 2ο χλμ Επ.Ο. Μαγούλας- Μ.Καλύβια.

4) ΕΠ.Ο. Καρδίτσας – Λάρισας από Τ.Κ. Συκεώνας έως Τ.Κ. Βούναινα (Στροφές Συκεώνας).(5) Επ.Ο. Ελληνόκαστρου-Αμυγδαλής.

6) 2ο χλμ. Επ. Ο. Καρδίτσας – Καλλίθηρου.

7) Επαρχιακή Οδό Μορφοβουνίου – Μεσενικόλα,

8) Επ.Οδό Κυψέλης Σοφάδων-Αμπελώνα.

9) Επ.Οδό Πασχαλίτσας-Λεύκης.

10) Επ.Οδό Μάρκου-Γοργοβιτών.

11) Επ.Οδό Φύλλου-Κυψέλης.

12) Επ.Οδό Πέτρινου-Ιτέας.

13) 6ο χλμ. Επ. Οδό Μουζακίου-Άρτας.

14) Επ.Οδό Μουζακίου-Αργιθέας (κατάρρευση γέφυρας Τ.Κ. Αργυρίου).

15) Ε.Ο. Καρδίτσας – Ν. Μοναστηρίου, στο ύψος της διασταύρωσης Γραμματικού.

16) Επ. Ο. Πορτής – Βατσουνιάς.

17) Επ. Ο. Μαγουλίτσας – Λαζαρίνας.

18) Επ. Ο. Λαζαρίνας – Μεγάλων Καλυβίων Τρικάλων.

19) Επ. Ο. Καππά – Χάρμα.

20) Διασταύρωση Πεζούλας προς Φυλακτή (λόγω κατολίσθησης της γέφυρας).

21) Διασταύρωση Καλύβια Πεζούλας με Κρυονέρι (ύψος Λανάρα).

22) Επ. Ο. Μουζακίου – Γελάνθης

23) Eπ. Οδό Μουζακίου-Πευκοφύτου.

24) Γέφυρα Καραϊσκάκη, Μουζάκι Καρδίτσας (αποκατάσταση, μόνο για τη διέλευση οχημάτων Ι.Χ.Ε έως 5 τόνους),

25) Γέφυρα Μπελοκομίτη.

26) Επ. οδό Μορφοβουνίου – Κεράσιας.

27) Κεντρική δημοτική οδό στην Τ.Κ. Μορφοβουνίου.

28) Επ. oδό Καρδίτσας – Τρικάλων ( ύψος Τ.Κ. Ριζοβουνίου),

29) Επ. oδό Καρδίτσας- Παλαμά(ύψος Τ.Κ. Προαστίου),

30) Επ. oδό Καρδίτσας- Λάρισας (ύψος Τ.Κ. Αστρίτσας),

31) Επ. Οδό Καλυβίων Πεζούλας – Νεράιδας, στο ρεύμα καθόδου, λόγω καθίζησης από χ/θ 4,000 έως χ/θ 4,50 &

32) Διασταύρωση Κρυονερίου προς Κερασιά, στο ρεύμα ανόδου.

33) στη 32η χ/θ Επ. οδού Μητρόπολης – Φράγματος Λίμνης Πλαστήρα (μέσω Κρυονερίου)

Χανιά: Συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πληγέντες των καταστροφικών πλημμυρών στη Θεσσαλία

Στη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πληγέντες της Θεσσαλίας, προχωρούν από αύριο ο Δήμος Χανίων και το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής Προστασίας ΑμεΑ και Ισότητας.

Η δράση αφορά είδη πρώτης ανάγκης και θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου έως και την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, στο δημοτικό γήπεδο Περιβολίων.

Όπως επισημαίνει σε γραπτή δήλωση της η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Ελένη Ζερβουδάκη, «σε τέτοιες συνθήκες καταστροφής όπου ο καθένας θα ένιωθε αβοήθητος, είναι καθήκον όλων μας να συνεισφέρουμε στους συμπολίτες μας μέσω της αλληλεγγύης στο μέτρο που μας επιτρέπεται, ευελπιστώντας για την ανταπόκριση όσων το επιθυμούν και με όποιον τρόπο μπορούν».

Ανάλογη δράση ανακοίνωσε και ο Δήμος Αποκορώνου με την παράδοση των ειδών να γίνεται στο Δημαρχείο Αποκορώνου στις Βρύσες και στα Δημοτικά καταστήματα Βάμου, Καλυβών, Καβρού και Ασή Γωνιάς από αύριο έως και την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

Στη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης προχώρησε και η Τομεακή Οργάνωση του ΚΚΕ στο πλαίσιο του 49ου φεστιβάλ ΚΝΕ – ΟΔΗΓΗΤΗ που πραγματοποιήθηκε στην πόλη.

Πηγές: ΑΠΕ- ΜΠΕ, larissanet, trikalavoice.gr, onlarissa, thenewspaper, karditsalive 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα