Παραμένει για πολλοστή μέρα χωρίς πόσιμο νερό ο Βόλος

Έξω από την εκκλησία κοιμούνται κάτοικοι του Βλοχού Kαρδίτσας.

Parallaxi
παραμένει-για-πολλοστή-μέρα-χωρίς-πόσ-1052880
Parallaxi

Στη Μαγνησία τα συσσωρευμένα από την θεομηνία προβλήματα εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τους κατοίκους αλλά σιγά – σιγά άρχισαν να διαφαίνονται και κάποια αισιόδοξα μηνύματα δίνοντας ελπίδες βελτίωσης, όπως η κατάσταση στην υπερχειλισμένη λίμνη Κάρλα.

Η στάθμη των υδάτων στην Κάρλα σταδιακά υποχωρεί και απομακρύνεται ο κίνδυνος να πλημμυρίσουν τα παρακάρλια χωριά στη Μαγνησία και τη Λάρισα, αφού η ροή των νερών του Πηνειού προς την περιοχή βαίνει μειούμενη αλλά και έχει ανοίξει η σήραγγα μήκους 11 περίπου χιλιομέτρων που αποστραγγίζει τη λίμνη μεταφέροντας νερά προς τον Παγασητικό Κόλπο.

Οι κάτοικοι όμως στο Στεφανοβίκειο, τον Ριζόμυλο και τα Κανάλια της Μαγνησίας, όπως και στα χωριά Σωτήριο, Αχίλλειο, Μόδεστος και Αμυγδαλή της Λάρισας εξακολουθούν να βρίσκονται σε ετοιμότητα και με το φόβο της υπερχείλισης της Κάρλας, που λόγω των πλημμυρών έφτασε και ξεπέρασε τα επίπεδα του 1962 όταν άρχισε η αποξήρανσή της.

Στον Βόλο η κατάσταση παραμένει απογοητευτική στον τομέα της υδροδότησης της πόλης, αφού για 13η ημέρα οι κάτοικοι του πολεοδομικού συγκροτήματος στερούνται του πόσιμου νερού, καθώς το παρεχόμενο νερό δεν είναι κατάλληλο, σύμφωνα με τις μετρήσεις που έχουν γίνει και τις αναφορές του υπουργείου Υγείας.

Στη λάσπη παραμένουν μεγάλες περιοχές των συνοικιών που επλήγησαν από τα νερά του χειμάρρου Κραυσίδωνα που σάρωσαν τα πάντα στις συνοικίες Παλαιό Λιμεναρχείο, Παλαιά, Παπαδιαμάντη, Νεάπολη, Άγιος Παντελεήμονας ,Οινόπνευμα και Νέο Δέλτα, παρά τις προσπάθειες των δεκάδων συνεργείων που εργάζονται πυρετωδώς για τον καθαρισμό των δρόμων και των κατοικιών στις περιοχές αυτές.

Το σύννεφο σκόνης που αιωρείται στην ατμόσφαιρα του Βόλου εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τους Βολιώτες που κινούνται στο κέντρο και στις πληγείσες συνοικίες, αφού η ξεραμένη λάσπη μετατρέπεται σε λευκή σκόνη που σκεπάζει τα πάντα.

Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα και στις ακτές και τις παραλίες του Παγασητικού όπου απίστευτες ποσότητες από φερτές ύλες καλύπτουν κάθε επιφάνεια και καθιστούν αδύνατη την προσέγγιση στη θάλασσα για όσους θέλουν να κολυμπήσουν. Το Ίδρυμα Λασκαρίδη έχει στείλει το σκάφος “Typhoon” και στον Παγασητικό για τον καθαρισμό των ακτών. Ήδη το “Typhoon” δραστηριοποιείται στις ανατολικές ακτές του Πηλίου και έχουν καθαριστεί οι παραλίες του Αη Γιάννη και Παπά Νερό βγάζοντας εκατοντάδες τόνους σκουπιδιών και φερτών υλών από την πρόσφατη θεομηνία.

Λάρισα – πλημμύρες: Σχεδιάζονται επιχειρήσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας

Στη προσπάθεια για την προστασία της δημόσιας υγείας εντοπίζουν τις δυνάμεις τους οι υγειονομικοι της ευρύτερης περιοχής της Λάρισας, την ώρα που έχουν κάνει την εμφάνιση τους κρούσματα, κυρίως, γαστρεντετιτιδας, όπως καταγράφει το Συντονιστικό που έχει συσταθεί στη Λάρισα.

Την ίδια στιγμή ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, σε δήλωση του από την Φαλάνη, αναφέρθηκε στην επικινδυνοτητα των μολυσμένων νερών στις πλημμυρισμένες περιοχές κάνοντας έκκληση προς τους πολίτες να μην μπαίνουν στα νερά με γυμνά πόδια και χέρια γιατί τα νερά αυτά μπορεί να είναι μολυσματικά.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται και ο σχεδιασμός για την απολύμανση των λιμναζόντων υδάτων ώστε να γίνει η προστασία από τα κουνούπια, ενώ γίνεται επιχείρηση για την απομάκρυνση και καύση των νεκρών ζώων σε συνεργασία με τον Ε. Στρατό.

Σε αυτήν την κατεύθυνση η πολιτεία προχωρά το επομενο διαστημα και σε επιχειρήσεις για απολύμανση των κατοικιών, ώστε να υπάρξει προστασία της δημόσιας υγείας.

Οι κάτοικοι σε κάθε σημείο του νομού δίνουν την μάχη για τον καθαρισμό των σπιτιών τους από τις λάσπες στις περιοχές όπου η στάθμη των υδάτων έχει υποχωρήσει.

«Βομβαρδισμένο» τόπο άφησε πίσω η πλημμύρα στο Κάστρο του Δήμου Λαρισαίων

Φωτ. larissanet.gr / Θανάσης Καλιακούδας

«Βομβαρδισμένο» τόπο άφησε πίσω η πλημμύρα στον οικισμό Κάστρο του Δήμου Λαρισαίων…

Οι ζημιές είναι τεράστιες στο βασικό οδικό δίκτυο που συνδέει τον οικισμό με τις γύρω περιοχές, ενώ απελπιστική είναι η κατάσταση σε σπίτια και αγροτικές εκτάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Κάστρο είχε βρεθεί κάτω από το νερό, ενώ για τον απεγκλωβισμό και των τελευταίων κατοίκων είχε στηθεί επιχείρηση από την ΕΜΑΚ.

Δείτε εικόνες από την τωρινή κατάσταση:

Η “Πληγωμένη” Αγία Μαρίνα ξαναζωντανεύει σιγά σιγά

Μετά τις εικόνες θλίψης με το πλημμυρισμένο Ιερό Παρεκκλήσιο της Αγίας Μαρίνας και το κατεστραμμένο πάρκο, με τις προσπάθειες των ιερέων του Ιερού Ναού Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων Λαρίσης και εθελοντών, το εκκλησάκι αποκτά σιγά σιγά τη χαμένη του αίγλη.

Δείτε φωτογραφίες από το onlarissa 

Λάρισα: Ξεχασμένος αυτός ο δρόμος δίπλα στο κέντρο – Πλημμύρισε, χωρίς ρεύμα, χύθηκαν πετρέλαια, σκουπίδια, λάσπη και η βοήθεια άφαντη

Ένα κομμάτι της οδού Σεφέρη στη Λάρισα υπέστη μεγάλες καταστροφές όπως και άλλες περιοχές της Λάρισας από το τρομακτικό πλημμυρικό φαινόμενο που «χτύπησε» την πόλη.

Ωστόσο, κάτοικοι διαμαρτύρονται πως ο δήμος έχει ξεχάσει την συγκεκριμένη περιοχή με τους κατοίκους εδώ και πολλές μέρες να περνούν μεγάλο «Γολγοθά», καθώς έμειναν χωρίς ηλεκτροδότηση για έξι μέρες, βουλιάζουν στις λάσπες, «πνίγονται» από την δυσοσμία και τα σκουπίδια, και κανένα συνεργείο καθαρισμού δεν επισκέφθηκε την περιοχή.

Δείτε τα όσα καταγγέλλει κάτοικος στο onlarissa.gr:

«θα ηθελα να αναφέρω ότι στο κομμάτι της Σεφέρη που πλημμύρισε και επί έξι μέρες δεν είχε ρεύμα, ακόμη δεν έχει περάσει συνεργείο του δήμου να καθαρίσει τους δρόμους. Έχουν χυθεί πετρέλαια από τις πολυκατοικίες κι οι οσμές παραμένουν έντονες, συμπεριλαμβανομένου και της λάσπης που κάνει το δρόμο γλιστερό. Παράλληλα δεν έχει γίνει αποκομιδή των σκουπιδιών και όσο περνάνε οι μέρες οι κάδοι γεμίζουν όλο και περισσότερο από κατεστραμμένα αντικείμενα που είχαμε στα υπόγεια μας που πλημμύρισαν. Είναι απαράδεκτο τόσο κεντρική γειτονιά να παραμένει σ’ αυτήν την κατάσταση!».

Καρδίτσα: Η στενή σχέση των κατοίκων του κάμπου της Καρδίτσας με τα κτηνοτροφικά ζώα και τα κατοικίδια που χιλιάδες χάθηκαν λόγω της κακοκαιρίας Daniel

Χιλιάδες είναι τα νεκρά ζώα, από την καταστροφική επέλαση της κακοκαιρίας Daniel, στα χωριά του κάμπου της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, οδηγώντας σε απόγνωση τους κτηνοτρόφους των πληγεισών περιοχών. Οι αγροτικές οικογένειες αυτών των περιοχών, εδώ και δεκαετίες είχαν και έχουν μια ιδιαίτερη σχέση αγάπης – έδιναν σε αυτά και ονόματα- με αυτά τα ζώα, πρόβατα, αγελάδες, γίδια αλλά και τους σκύλους που βρίσκονται κοντά στα κοπάδια, όπως επίσης και με τη γη, καθώς

εξασφάλιζαν για αυτούς το βασικό εισόδημα για να επιβιώσουν.

Παλιότερα, φρόντιζαν, να διατηρούν μεγάλα ζώα για το όργωμα των χωραφιών, το κουβάλημα των προϊόντων, τις μετακινήσεις τους, για να έχουν εξασφαλισμένα τα κτηνοτροφικά προϊόντα για τη διατροφή της οικογένειας αλλά και να εξασφαλίζουν, από την πώληση κάποιων ζώων, τα απαραίτητα, τα οποία

προμηθεύονταν από το παζάρι. Αυτά ήταν τα άλογα, τα γαϊδούρια, τα βουβάλια, οι αγελάδες, και τα πρόβατα για το καθημερινό γάλα αλλά και για να φτιάχνουν το τυρί της χρονιάς, τη μυζήθρα, τη γιαούρτη, το βούτυρο και τα διάφορα ξινοτύρια. Οδηγό σε αυτό το ταξίδι στο παρελθόν, έχουμε το βιβλίο που έχει τίτλο «Καταγραφή και ανάδειξη της αγροτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Καρδίτσας» έκδ. Κέντρου Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας Καρδίτσας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ». Τελείως απαραίτητο, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι άνθρωποι του κάμπου, θεωρούσαν το γουρούνι, από το οποίο έπαιρναν τη λίπα για το καθημερινό μαγείρεμα της χρονιάς, αφού το λάδι δεν το παρήγαγαν και ήταν ακριβό, γι’ αυτό το έριχναν με το «σταγονόμετρο». Το κρέας δε του γουρουνιού το παστρούμιαζαν και το διατηρούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης, με το κρέας του γουρουνιού και τα έντερα έφτιαχναν τα λουκάνικα και τις τσιγαρίδες. Από το στομάχι του γουρουνιού και τα πόδια του εξασφάλιζαν αντίστοιχα τα μικρά παιδιά μια μπάλα και τα κότσια, με τα οποία έπαιζαν ατέλειωτες ώρες. Επίσης, απαραίτητα θεωρούσαν τα κοτόπουλα, τα παπιά και τα

χηνάρια, για να εξασφαλίζουν το κρέας και τα αυγά της χρονιάς. Μαζί με όλα τα παραπάνω πολλά νοικοκυριά είχαν και περιστέρια, για τα οποία έκτιζαν περιστερώνες πλίθινους στο οικόπεδό τους. Επίσης, πολλοί εξέτρεφαν κουνέλια και μισίρια, τα οποία πωλούσαν στο παζάρι, αφού πρώτα κρατούσαν κάποια για την οικογένειά τους. Κάθε αγροτικό σπίτι απαραιτήτως είχε τον φύλακα-άγγελο του σπιτιού, τον σκύλο και τον κυνηγό των ποντικιών, τη γάτα. Όπως τονίζει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο

Ειδήσεων η πρόεδρος του Κέντρου Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο

ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας, και συγγραφέας του παραπάνω βιβλίου Βασιλική Κοζιού-Κολοφωτιά, η αναφερόμενη στη σημερινή κατάσταση της Θεσσαλίας είπε μεταξύ άλλων: «Δυστυχώς, όλα αυτά τα κτηνοτροφικά ζώα που εξασφάλιζαν την οικιακή οικονομία και τα γνήσια και υγιεινά προϊόντα για την οικογένειά τους, όπως και αυτά των πολλών πρότυπων κτηνοτροφικών μονάδων που πολλοί νέοι έστησαν με κόπο, ώστε να παραμείνουν στα χωριά τους, ο Ντάνιελ, που βρήκε τον τόπο μας ανοχύρωτο, τα εξαφάνισε κάτω από τα λασπωμένα νερά μαζί με τους κόπους και τα όνειρά τους. Εύχομαι στους νέους αγρότες να μην απογοητευτούν, να μην εγκαταλείψουν τον τόπο τους. Να μείνουν στην απέραντη και εύφορη Θεσσαλική πεδιάδα και ν’ αγωνιστούν απαιτώντας από την πολιτεία τα αυτονόητα: τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα ώστε να καταφέρουν να δώσουν ζωή στην “αρίστη” κατά τον Θουκυδίδη, “ευδαιμονεστάτη” κατά τον Στράβωνα και “εύκαρπον” κατά τον Ευριπίδη Θεσσαλία μας».

Έξω από την εκκλησία κοιμούνται κάτοικοι του Βλοχού

Ο Βλοχός Καρδίτσας παραμένει αποκλεισμένος καθώς 13 μέρες μετά την κακοκαιρία Daniel τα νερά που «βούλιαξαν» το χωριό δεν έχουν υποχωρήσει ακόμα.

Ο Άγιος Αθανάσιος είναι η μοναδική εκκλησία που έχει σωθεί. Ο παπάς αποφάσισε να ανοίξει σήμερα Κυριακή την εκκλησία και να λειτουργήσει και πάλι, προσπαθώντας να μαζέψει το ποίμνιό του, αν και ο κόσμος δεν κατοικεί πλέον στο χωριό.

15 άτομα από τα γύρω χωριά βρίσκονται στην εκκλησία.

Οι κάτοικοι κοιμούνται έξω από την εκκλησία κάνοντας βάρδιες ώστε να μην γίνεται πλιάτσικο στο χωριό.

Ό,τι έχει απομένει από τα υπάρχοντά τους είναι κάποια οικογενειακά κειμήλια.

Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της κοινότητας του Βλοχού Καρδίτσας, Γιάννης Κούκας μιλώντας στο Mega και την εκπομπή «Χαμογέλα και Πάλι!», είχε αποκαλύψει ότι ορισμένοι κάτοικοι κοιμούνται στο νεκροταφείο της περιοχής.

«Είμαστε δίπλα από το οστεοφυλάκιο. Δεν είχαμε πού να πάμε… είμαστε 212 άτομα αν μέναμε κάτω θα είχαμε πνιγεί. Κοιμόμαστε σε ράντζο. Δεν μπορώ να φύγω γιατί συντονίζω τα πράγματα. Δεν έχει φροντίσει κανείς για στέγη. Έχουν κλείσει όλα στον Παλαμά και στην Καρδίτσα, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Έχουμε ακόμα νερά μέσα, όλα τα νερά θα περάσουν από εμάς. Το χωριό είναι περιτριγυρισμένο από 3 ποτάμια» είπε αρχικά ο κ. Κούκας.

Απελπιστική κατάσταση

«Υπάρχουν πνιγμένα πρόβατα, αγελάδες, δεν μπορείτε να φανταστείτε. Στο χωριό μου δεν έχουν γίνει αντιπλημμυρικά έργα. Αν δεν είχαμε πάρει πρωτοβουλία για να εκκενώσουμε το χωριό, θα είχαμε νεκρούς. Δόθηκαν χρήματα για τα έργα από όσο ξέρω. Είχαμε ένα ‘καμπανάκι’ με τον Ιανό, αλλά δεν το πήραν χαμπάρι. Έχω 4 αναχώματα, και μου ζήτησαν ποιο από τα 4 να επιλέξω. Μας έχει σώσει ο εθελοντισμός» επισήμανε ο ίδιος.

Ερωτώμενος για το εάν δύναται να ξανακατοικηθεί το χωριό, ο κ. Κούκας απάντησε:

«Το χωριό θα είναι μούσκεμα. Έχω αφήσει την δουλειά μου αυτή τη στιγμή, δεν μπορώ να πάω. Χάθηκε η σεζόν για μένα. Οι εθελοντές μάς φέρνουν νερά, τρόφιμα. Φαγητό φέρνουν από τον Δήμο μετά την 2η μέρα. Την Παρασκευή ήρθαν κάποια ελικόπτερα, μόνο έτσι έχουν πρόσβαση, πήραν τον κόσμο και τον πήγαν σε δομές στην Καρδίτσα. Οι υπόλοιποι δεν μπορούμε να φύγουμε, πρέπει να προσέχουμε το χωριό, τα σπίτια μας. Το πρόβλημά μου δεν είναι η Πολιτεία είναι η Περιφέρεια. Έχω τελειώσει οικονομικά. Τα σπίτια μας εμείς τα φτιάξαμε δεν τα κλέψαμε. Στον πάτο δεν θα φύγω μόνος μου, θα πάρω και τους υπεύθυνους μαζί».

Δείτε ξανά εικόνες που είχε δημοσιεύσει η parallaxi και ο Γιώργος Νιάκας από την περιοχή:

Αποστολές βοήθειας από δήμους της χώρας σε πληγείσες περιοχές

Σε εξέλιξη βρίσκεται η αποστολή βοήθειας από δήμους της χώρας στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, ενώ κάτοικοι αυτών των περιοχών μετρούν τις πληγές τους και προσπαθούν να κάνουν τα σπίτια τους κατοικήσιμα, όσοι εξ’ αυτών μπόρεσαν να μπουν σε αυτά, δίνοντας μάχη με τη λάσπη.

Ένα φορτηγό, με τον δήμαρχο επικεφαλής, ξεφορτώθηκε στις αποθήκες του δήμου Τρικκαίων. Ο δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής Νίκος Μπάμπαλος μετέφερε ο ίδιος στα Τρίκαλα τη βοήθεια που προσέφεραν οι κάτοικοι δήμου της Αττικής. Είδη πρώτης ανάγκης, είδη που σε συνεννόηση με τον δήμο Τρικκαίων κατέφτασαν και ήδη διαμοιράζονται σε όσες και όσους έχουν ανάγκη αυτές τις δύσκολες ώρες μετά τη θεομηνία που έπληξε και τον θεσσαλικό Δήμο.

Η βοήθεια και η συνδρομή που δέχονται οι πληγείσες περιοχές από άλλους δήμους επεκτείνεται και στην προσφορά μηχανημάτων. Ειδικότερα, πέντε δήμοι της χώρας συνέδραμαν τάχιστα στο έργο της αποκατάστασης ζημιών στην πόλη και τα χωριά του δήμου Τρικκαίων. Οι δήμοι Γρεβενών, Σερβίων, Ιωαννιτών, Λαμιέων και Κοζάνης, ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημα του δημάρχου Τρικκαίων Νίκου Σακκά και προσέφεραν οδηγούς και μηχανήματα για να συστρατευθούν στο έργο της αποκατάστασης ζημιών. Αυτά τα οχήματα εντάχθηκαν στον στόλο του Δήμου Τρικκαίων και οι χειριστές τους τα χρησιμοποίησαν ή τα χρησιμοποιούν με βάση τις ανάγκες και τον σχεδιασμό.

Παράλληλα, οι 43 Επιτροπές Κρατικής Αρωγής που συγκροτήθηκαν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας συνεχίζουν το έργο της καταγραφής και εκτίμησης. Οι επιχειρήσεις και οι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες, σύμφωνα με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, δικαιούνται επιχορήγησης για την αντιμετώπιση υλικών ζημιών, ίσης με ποσοστό της ζημίας που θα εκτιμηθεί από τις Επιτροπές.

Πυροσβεστική: Σχεδόν 10.000 κλήσεις έχει δεχθεί το Κέντρο Επιχειρήσεων στη Θεσσαλία – Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 3.281 αντλήσεις υδάτων

Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από τις 7 το πρωί της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου, έως τις 7 το πρωί σήμερα έχει λάβει στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 9.924 κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 3.281 αντλήσεις υδάτων ενώ μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 3.576 άτομα, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Επιπρόσθετα, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος παραμένουν ισχυρές στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και όπου απαιτείται, τα εναέρια και επίγεια μέσα καθώς και Σ.μη.Ε.Α. του Π.Σ. μεταφέρουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και είδη κλινοστρωμνής, σε πληγέντες των περιοχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Τέλος, η Πυροσβεστική καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ/ Δ.Σ., larissanet/ Θανάσης Καλιακούδας, οnlarissa, in.gr, Mega, Γιώργος Νιάκας/ Aρχείο parallaxi 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα