Politico για φωτιές: Η Ελλάδα αναζητά αποδιοπομπαίους τράγους

Η μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο που καίει για 11η μέρα και το πογκρόμ κατά μεταναστών που έχει ξεκινήσει στην περιοχή

Parallaxi
politico-για-φωτιές-η-ελλάδα-αναζητά-αποδιοπ-1048397
Parallaxi

Η Ελλάδα ζητά αποδιοπομπαίους τράγους τη στιγμή που η μεγαλύτερη πυρκαγιά της Ευρώπης ξεφεύγει από κάθε έλεγχο, γράφει σε σημερινό του άρθρο το Politico. Τη Δευτέρα (28/8) οι πυροσβεστικές δυνάμεις πάλεψαν για δέκατη συνεχόμενη μέρα στην βορειοανατολική περιοχή του Έβρου, την ώρα που οι φλόγες έχουν μετατρέψει την περιοχή σε μια κόλαση.

Οι αρχές αναφέρουν ότι η αρχική φωτιά κοντά στο λιμάνι της Αλεξανδροπούλης πιθανότατα ξεκίνησε από κεραυνό. Όμως, ενώ ο θυμός μεγαλώνει για τις ανεπαρκείς προσπάθειες πρόληψης και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εκλιπαρούν για ενισχύσεις , μεγάλο μέρος της Ελλάδας ασχολείται με το να βρει κάποιον να κατηγορήσει, αναφέρει το μέσο.

Έλληνες πολιτικοί προσπάθησαν να στρέψουν την προσοχή των πολιτών στην σύλληψη εμπρηστών, με ορισμένους μάλιστα να διαδίδουν θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με το ποιος έβαλε τις φωτιές.

Ο Βασίλης Κικίλιας, υπουργός Πολιτικής Προστασίας, κατηγόρησε τους «εμπρηστές» για τις πυρκαγιές σε μια συνέντευξη του την προηγούμενη εβδομάδα σε ιδιαίτερα έντονο τόνο.

«Διαπράττετε έγκλημα κατά της χώρας, δεν θα ξεφύγετε, θα σας βρούμε, θα λογοδοτήσετε»

Με περισσότερα από 770 τετραγωνικά χιλιόμετρα ισοπεδωμένα – μια περιοχή περίπου όσο η πόλη της Νέας Υόρκης – η φωτιά στον Έβρο είναι η μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγράψει ποτέ η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Πληροφοριών για τις Πυρκαγιές των Δασών (EFFIS) από τότε που άρχισε να συλλέγει δεδομένα το έτος 2000, αναφέρει το Politico.

Και συνεχίζει: Είναι μόνο μία από τις πολλές πυρκαγιές που καίγονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Σε ολόκληρη τη χώρα, οι πυρκαγιές έχουν ρημάξει τεράστιες εκτάσεις γης — περισσότερα από 1.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα φέτος μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το EFFIS.

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Η καταστροφή είναι μια έντονη υπενθύμιση του πόσο απειλητική είναι η κλιματική αλλαγή. Η περιοχή της Μεσογείου γίνεται όλο και πιο ζεστή και ξηρότερη καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται, διευκολύνοντας την εξάπλωση των πυρκαγιών.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις εθνικές [και] συλλογικές προσπάθειες πρόληψης και ετοιμότητας ενόψει πιο βίαιων εποχών πυρκαγιών», προειδοποίησε ο Janez Lenarčič, Επίτροπος για την κρίση της ΕΕ, την περασμένη εβδομάδα ως απάντηση στα πυρά στον Έβρο.

Οι ειδικοί λένε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να εντείνουν τη διαχείριση των δασών ιδιαίτερα, καθώς οι πυρκαγιές εξαπλώνονται ιδιαίτερα γρήγορα σε μεγάλες εκτάσεις ξηρής βλάστησης. Ωστόσο, ενώ η κυβέρνηση της Ελλάδας έχει αναγνωρίσει ότι χρειάζεται να ενισχύσει τα προληπτικά μέτρα, αυτό που τελικά έκανε τις τελευταίες εβδομάδες ήταν να αναζητήσει αποδιοπομπαίους τράγους.

Ο Βίκτορ Ρέσκο ντε Ντίος, καθηγητής δασικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Λέιντα, είπε ότι το να εστιάζουμε στο ποιος ή τι ξεκίνησε την πυρκαγιά επιτρέπει στις κυβερνήσεις να «κατηγορούν για τις πυρκαγιές τον ανθρώπινο παράγοντα αντί τις αποτυχημένες πολιτικές».

«Ενώ αν η συζήτηση είναι γύρω από το τι έκανε την εξάπλωση της πυρκαγιάς, τότε θα πρέπει να μιλήσουμε για το ποιος είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση των δασών — και σε αυτή την περίπτωση, η ευθύνη μπορεί να βαρύνει τους πολιτικούς», πρόσθεσε. «Αυτός είναι ο λόγος που η συζήτηση συχνά μετατοπίζεται γρήγορα από τη διαχείριση των δασών στο τι προκάλεσε την ανάφλεξη».

Στον Έβρο, οι ντόπιοι έχουν βάλει στο στόχαστρο στους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Η περιοχή, κοντά στα τουρκικά σύνορα, αποτελεί συχνό σημείο διέλευσης για όσους αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει το άρθρο.

«Είμαστε σε πόλεμο», είπε ο Πάρης Παπαδάκης, βουλευτής από το ακροδεξιό κόμμα Ελληνική Λύση που εκπροσωπεί τον Έβρο. «Έχουν έρθει εδώ με συντονισμένο τρόπο και οι παράνομοι μετανάστες πυρπόλησαν συγκεκριμένα πάνω από 10 μέρη», ισχυρίστηκε.

Αρκετές εφημερίδες επίσης κυκλοφόρησαν με «εμπρηστικούς τίτλους» κατηγορώντας τους μετανάστες.

Το αποτέλεσμα ήταν πογκρόμ κατά 13 ατόμων που αναζητούσαν άσυλο, που οδήγησε μέχρι και στη δίωξη των θυμάτων από τη Δικαιοσύνη, πριν τελικά απαλλαγούν. Δεύτερο πογκρόμ αποκαλύφθηκε χτες, με ακόμη 4 θύματα.

Όπως σημειώνεται στο ίδιο άρθρο, στην Ελλάδα δεκάδες έχουν συλληφθεί ως εμπρηστές, αλλά οι περισσότεροι στη συνέχεια απελευθερώνονται. «Τρεις από τους τέσσερις προσαχθέντες την περασμένη Πέμπτη απελευθερώθηκαν. Οι αναπτήρες που βρέθηκαν αποδείχθηκαν άδειοι, ενώ θεωρούντο ενοχοποιητικό στοιχείο. Τα “ύποπτα σπρέι” ήταν αποσμητικά αυτοκινήτου. Ο τέταρτος έχει σοβαρές ψυχολογικές διαταραχές»…

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, την περασμένη εβδομάδα κατηγόρησε επίσης τους λαθρομετανάστες – οπως τους αποκαλεί – για τις πυρκαγιές. Τον περασμένο μήνα, προσπάθησε να αξιοποιήσει την υπάρχουσα αντίθεση στην αιολική ενέργεια κατηγορώντας τις ανεμογεννήτριες – η θεωρία συνωμοσίας ότι η γη καίγεται για να ανοίξει ο δρόμος για τα αιολικά πάρκα είναι ευρέως διαδεδομένη στην Ελλάδα.

Μέχρι στιγμής, κανείς — ούτε ντόπιος ούτε μετανάστης — δεν έχει καταδικαστεί για την έναρξη πυρκαγιών στον Έβρο. Όμως οι αρχές είναι αρκετά βέβαιες ότι τα περισσότερα από τα θύματα της πυρκαγιάς είναι μετανάστες και πρόσφυγες που κρύφτηκαν στο δάσος.

Ο Παύλος Παυλίδης, ο ιατροδικαστής Αλεξανδροπούλης, δήλωσε στα ελληνικά ΜΜΕ ότι δύο από τα 18 απανθρακωμένα πτώματα στην περιοχή την περασμένη εβδομάδα ήταν παιδιά.

«Βρέθηκαν όλοι σε ομάδες των δύο ή τριών ατόμων σε απόσταση 500 μέτρων», είπε, «προφανώς ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν».

Φωτογραφία: Λίλια Αγάθου

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα