Πορτοκάλια: Μειωμένη η τιμή στο χωράφι, διπλάσια στον πάγκο

Τα πορτοκάλια Βαλέντσια από το χωράφι φεύγουν με 0,27 λεπτά το κιλό και στο Super Market πωλούνται 1,87€ και 2,49€

Parallaxi
πορτοκάλια-μειωμένη-η-τιμή-στο-χωράφι-727272
Parallaxi

Ελλάδα, η χώρα με τους χιλιάδες πορτοκαλεώνες που απλώνονται από την Πελοπόννησο μέχρι την Δυτική Ελλάδα, την Κεντρική Μακεδονία και την Κρήτη, αλλά ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής κάθε χρόνο σαπίζει αδιάθετο στις χωματερές διότι είναι ανίκανο το κράτος να στηρίξει και να προωθήσει τον εξαγωγικό τομέα, όπως συμβαίνει με τις υπόλοιπες Μεσογειακές χώρες της Ευρώπης.

Η χώρα που υπερπαράγει πορτοκάλια και ενώ οι παραγωγοί τα πουλάνε κατά 0,02 με 0,05 λεπτά φθηνότερα σε σχέση πέρσι, στους καταναλωτές φθάνουν σε σχεδόν διπλάσια τιμή από το 2022!

Η χώρα στην οποία για να δικαιολογηθεί η αισχροκέρδεια επιστρατεύονται «παραμύθια» και «δράκοι». Ότι τάχα η διπλάσια τιμή των πορτοκαλιών σε σχέση με την περσινές τιμές που εμφανίζεται αυτές τις μέρες στις προθήκες των Super Market και τους πάγκους των λαϊκών αγορών οφείλεται στην ασθένεια που προκλήθηκε στις πορτοκαλιές της Λατινικής Αμερικής και στην αυξημένη ξηρασία που επικράτησε το 2022 στην Μεσόγειο και μείωσε δραματικά την παραγωγή πορτοκαλιών.

Αυτά είναι «παραμύθια της χαλιμάς» λένε οι Έλληνες παραγωγοί. Αυτά τα επιχειρήματα δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Στην Ελλάδα φέτος η παραγωγή πορτοκαλιών κρίνεται ικανοποιητική και θα είναι ελάχιστα πιο μειωμένη από την περσινή παραγωγή.

Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες πορτοκαλιών με πιο συνηθισμένες οι Ναβαλίνες, Βαλέντσια…

Στην Αργολίδα φέτος συνεννοήθηκαν οι παραγωγοί να πουλήσουν τις Ναβαλίνες 0,22 με 0,27 λεπτά. Πέρσι τις πούλησαν 0,27 με 0,30. Δηλαδή, φέτος οι τιμές είναι κατεβασμένες κατά 0,02 με 0,05 λεπτά σε σχέση με πέρσι.

Ενώ η ποικιλία NEW HOL που είναι πρώιμη, δηλαδή, βγαίνει 15 με 20 μέρες νωρίτερα πουλήθηκε από το χωράφι προς 0,35€ το κιλό. Επομένως πως είναι δυνατόν τα πορτοκάλια Βαλέντσια από το χωράφι να φεύγει με 0,27 λεπτά το κιλό και στο Super Market να πωλείται 1,87€ και 2,49€ το κιλό;

Αυτό λέγεται αισχροκέρδεια και δεν αντιμετωπίζεται μόνο με πυροτεχνήματα προστίμων.

Άλλωστε όπως καταγγέλλει με εξώδικο της η Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) προς τον υπουργό Ανάπτυξης η διαδικασία προστίμων είναι μεσοβέζικη διότι δεν δίνονται στην δημοσιότητα και δεν γνωρίζουν οι καταναλωτές για ποια συγκεκριμένα προϊόντα επιβλήθηκαν τα πρόστιμα των εκατομμυρίων στις συγκεκριμένες δύο πολυεθνικές εταιρείες, μετά από έλεγχο της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ).

Η Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) κάνει έκκληση στον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Σκρέκα να ανακοινώσει δημοσίως τα προϊόντα των εταιρειών ΠΡΟΚΤΕΡ & ΓΚΑΜΠΛ ΕΛΛΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε.» και «ΕΛΑΪΣ UNILEVER HELLAS AE» επί των οποίων διαπιστώθηκε η παράβαση και επιβλήθηκε το σχετικό πρόστιμο, κατ’ είδος, κωδικό προϊόντος, επωνυμία και γενικά κατά οποιοδήποτε προσδιοριστικό στοιχείο, έτσι ώστε να προκύψει η περιγραφή της παράβασης που απαιτεί το άρθρ. 13α παρ.5 Ν. 2251/1994 και να υπάρξει ακριβής και ορθή ενημέρωση των δοκιμαζόμενων από την ακρίβεια καταναλωτών και των καταναλωτικών οργανώσεών τους. Μόνο έτσι θα αποδειχθεί εμπράκτως ότι, όπως ορθότατα επισήμανε ο Υπουργός Ανάπτυξης, «η ελληνική αγορά δεν είναι ‘μπάτε σκύλοι αλέστε κι αλεστικά μη δίνετε’».

ΠΗΓΗ: ieidiseis.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα