Ελλάδα

Πώς θα ψηφίσετε στις Ευρωεκλογές 2024 – Αναλυτικός οδηγός

Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε

Parallaxi
πώς-θα-ψηφίσετε-στις-ευρωεκλογές-2024-αν-1147073
Parallaxi

Στις 9 Ιουνίου πρόκειται να γίνουν οι Ευρωεκλογές 2024, μέσα από τις οποίες θα εκλεγούν οι 21 Ευρωβουλευτές που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα για τα επόμενα 5 χρόνια. Με σκοπό να βοηθήσει τους πολίτες που προετοιμάζονται για την κάλπη, το iEidiseis συνέταξε έναν αναλυτικό οδηγό σε σχέση με το πώς ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές και ποια ακριβώς είναι η εκλογική διαδικασία.

Για όσους πρόκειται να ψηφίσουν δια ζώσης, οι κάλπες των εκλογικών κέντρων θα είναι ανοιχτές την Κυριακή 9 Ιουνίου, από τις 07:00 το πρωί ως τις 19:00 το απόγευμα.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι πληρούν τις 2 παρακάτω βασικές προϋποθέσεις:

  • Συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών (άρα οι γεννηθέντες ως τις 31/12/2007).
  • Είναι είτε Έλληνες πολίτες, είτε πολίτες κράτους-μέλους της Ε.Ε., με μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα.

Πού ψηφίζω στις Ευρωεκλογές 2024

Το εκλογικό σας τμήμα καθορίζεται με βάση την διεύθυνση κατοικίας σας. Για να το βρείτε, ανατρέξτε στον ιστότοπο του Υπουργείου Εσωτερικών, κάνοντας κλικ ΕΔΩ.

Θα χρειαστεί να συμπληρώσετε τα πεδία Επώνυμο, Όνομα, Έτος Γέννησης ή μόνο το πεδίο του Ειδικού Εκλογικού Αριθμού, εφόσον το γνωρίζετε. Εάν δεν το γνωρίζετε, μπορείτε να συμπληρώσετε μόνο τα 3 πρώτα πεδία που αναφέραμε.

Σχετικά με την προσβασιμότητα στα εκλογικά κέντρα, οι ψηφοφόροι με αναπηρία, μπορούν να ψηφίσουν αυτοπροσώπως, κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Οι εφορευτικές επιτροπές καλούνται να διευκολύνουν τους πολίτες ΑμεΑ με κάθε πρόσφορο μέτρο, ενώ σε κάθε εκλογικό κατάστημα υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος. Στο παραβάν επιτρέπεται συνοδός εκλογέα, κατόπιν εκτίμησης του προέδρου της εφορευτικής επιτροπής του εκλογικού τμήματος, με ευθύνη και παρουσία του. Επίσης, επιτρέπεται συνοδός – σκύλος.

Φυσικά, όπως ισχύει για όλους τους πολίτες, έτσι και οι πολίτες ΑμεΑ, μπορούν εάν θέλουν να κάνουν χρήση του δικαιώματος επιστολικής ψήφου.

Ποια έγγραφα χρειάζομαι για να ψηφίσω στις Ευρωεκλογές 2024

Για να ψηφίσετε, θα πρέπει να έχετε μαζί σας ταυτότητα ή διαβατήριο, άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο ασφαλιστικού ταμείου για τον απαραίτητο έλεγχο.

H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας., η οποία είναι διαθέσιμη μέσα από την εφαρμογή Gov.gr.

Πώς ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές

Αφού έχετε εντοπίσει το εκλογικό κέντρο στο οποίο είστε εγγεγραμμένοι, θα πρέπει να προσέλθετε στο κέντρο αυτό μεταξύ 07:00 το πρωί και 19:00 το απόγευμα, έχοντας μαζί σας κάποιο από τα προαναφερθέντα στοιχεία ταυτοποίησης.

Όσον αφορά την διαδικασία, η ψηφοφορία γίνεται κανονικά μέσα σε παραβάν, όπως ακριβώς γίνεται και στις εθνικές εκλογές. Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους την δυνατότητα να επιλέξουν συγκεκριμένους υποψήφιους.

Μπορούν να τεθούν μέχρι και 4 σταυροί προτίμησης. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει τις αντίστοιχες έδρες.

Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων για να μπορέσουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή.

Ευρωεκλογές 2024 – Πώς ψηφίζουν οι κάτοικοι Εξωτερικού

Στις χώρες του εξωτερικού, εντός ή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θα συσταθούν εκλογικά τμήματα για τους Έλληνες ψηφοφόρους.

Συνεπώς, κάποιος που βρίσκεται στο εξωτερικό και θέλει να ψηφίσει, μπορεί να το κάνει με επιστολική ψήφο, αρκεί να έχει εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του υπουργείου Εσωτερικών έως τις 29 Απριλίου 2024. Δείτε παρακάτω την διαδικασία της επιστολικής ψηφοφορίας.

Ευρωεκλογές 2024 – Πώς ψηφίζω με επιστολική ψήφο

Η εισαγωγή της επιστολικής ψήφου αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με επιστολική ψήφο είτε ζουν στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Δεν υπάρχουν κριτήρια που περιορίζουν τη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος Ελλήνων πολιτών μέσω επιστολικής ψήφου.

Τόσο για τους κατοίκους Ελλάδας, όσο και για τους κατοίκους εξωτερικού, η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για την επιστολική ψήφο έληξε στις 29 Απριλίου 2024. Εφόσον έχετε ήδη υποβάλει την σχετική αίτηση και η αίτηση αυτή είναι αποδεκτή, τότε θα λάβετε τον ειδικό φάκελο για την επιστολική ψήφο στην διεύθυνση που έχετε δηλώσει κατά την διάρκεια της αίτησης.

Ο φάκελος για την επιστολική ψήφο αποστέλλεται στους εκλογείς από το Υπουργείο Εσωτερικών το αργότερο 15 ημέρες πριν από τις εκλογές με υποχρέωση παραλαβής είτε από τον εκλογέα είτε από τρίτο πρόσωπο που έχει ρητή εξουσιοδότηση για την παραλαβή του, με θεώρηση γνησίου υπογραφής μέσω gov.gr ή από δημόσια Αρχή. Ο εκλογέας ενημερώνεται με ηλεκτρονικό μήνυμα για την αποστολή του φακέλου και με σύνδεσμο για την παρακολούθηση της πορείας του (tracking).

Ο φάκελος περιλαμβάνει:

  • φάκελο επιστροφής επιστολικής ψήφου
  • ψηφοδέλτιο
  • φάκελο ψηφοφορίας
  • έντυπο οδηγιών
  • κατάλογο υποψηφίων
  • αίτηση – υπεύθυνη δήλωση

Οι φάκελοι ψηφοφορίας είναι πλήρως ανωνυμοποιημένοι και φέρουν ειδικό γνώρισμα γνησιότητας.

Το ψηφοδέλτιο είναι ενιαίο και τυπώνεται με ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών. Στην πρώτη σελίδα, εμφανίζονται όλα τα κόμματα, συνδυασμοί και συνασπισμοί κομμάτων που είναι υποψήφια και ο εκλογέας βάζει σταυρό σε αυτό που επιλέγει.

Σε αυτή την σελίδα υπάρχει και η διακριτή επιλογή «Δεν επιλέγω κανέναν από τους ανωτέρω – Ψηφίζω λευκό». Στη δεύτερη σελίδα, εμφανίζεται πίνακας με αριθμούς από το 1 έως το 42. Ο εκλογέας επιλέγει από 0 έως 4 υποψηφίους ευρωβουλευτές του κόμματος ή συνδυασμού προτίμησής του σημειώνοντας ευδιάκριτα τον αριθμό που αντιστοιχεί στον κάθε υποψήφιο της επιλογής του, όπως αυτός αναγράφεται στον κατάλογο υποψηφίων.

Στο τέλος, ο εκλογέας σημειώνει τον συνολικό αριθμό των υποψηφίων που έχει επιλέξει, δηλαδή 0 ή 1 ή 2 ή 3 ή 4. Στην περίπτωση που ο εκλογέας κάνει λάθος επιλογή ή το ψηφοδέλτιο υποστεί φθορά, ο εκλογέας έχει τη δυνατότητα να εκτυπώσει ένα μόνο νέο ψηφοδέλτιο από την σελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, να το συμπληρώσει εκ νέου και να το βάλει στον φάκελο ψηφοφορίας.

Ο εκλογέας διαβάζει προσεκτικά το έντυπο των οδηγιών. Συμπληρώνει την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση έγχαρτα ή ηλεκτρονικά μέσω gov.gr και γράφει τα στοιχεία του στον φάκελο επιστροφής επιστολικής ψήφου.

Επιλέγει τον συνδυασμό που επιθυμεί και τους υποψηφίους Ευρωβουλευτές ή ψηφίζει λευκό. Βάζει το ψηφοδέλτιο στον ειδικό φάκελο ψηφοφορίας, τον κλείνει και τον βάζει στον φάκελο επιστροφής. Σε περίπτωση που έχει συμπληρώσει την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση έγχαρτα την βάζει στον φάκελο επιστροφής, μαζί με το φωτοαντίγραφο ελληνικής ταυτότητας, ελληνικού διαβατηρίου ή ελληνικού διπλώματος οδήγησης. Αποστέλλει τον φάκελο προς την προσυμπληρωμένη διεύθυνση του κέντρου διαλογής επιστολικής ψήφου.

Η παραλαβή του φακέλου επιστολικής ψήφου από τον εκλογέα γίνεται δωρεάν αφού το κόστος αποστολής τους φακέλου επιστολικής καλύπτεται από το Υπουργείο Εσωτερικών. Η αποστολή του φακέλου επιστροφής επιστολική ψήφου από τον εκλογέα έχει προπληρωθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ο εκλογέας ενημερώνεται με μήνυμα κινητού τηλεφώνου και email, εφόσον το έχει δηλώσει, για την παραλαβή του φακέλου του από τα Εκλογικά Τμήματα Διαλογής Ψηφοδελτίων Επιστολικής Ψήφου. Ο φάκελος πρέπει να παραληφθεί μέχρι τις 5 το απόγευμα την παραμονή των εκλογών προκειμένου να προσμετρηθεί στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, διαφορετικά επιστρέφεται στον αποστολέα. Η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων γίνεται ταυτόχρονα με όλες τις υπόλοιπες ψήφους, το απόγευμα της Κυριακής των Ευρωεκλογών 2024.
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα