Ελλάδα

Πότε ανοίγει το Τριώδιο – Πότε είναι οι Απόκριες

Οι εβδομάδες των Αποκριών και η Καθαρά Δευτέρα

Parallaxi
πότε-ανοίγει-το-τριώδιο-πότε-είναι-ο-553687
Parallaxi

Η έναρξη του Πατρινού Καρναβαλιού 2024 που έγινε με κάθε επισημότητα την Κυριακή (21/01) σήμανε την αντίστροφη μέτρηση για την περίοδο των Αποκριών και το άνοιγμα του Τριωδίου.

Συγκεκριμένα, το Τριώδιο είναι η χρονική περίοδος πριν από τη σαρακοστιανή νηστεία για το Πάσχα και αρχίζει από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου και φτάνει μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο. Μέσα στην περίοδο αυτή περιλαμβάνεται και η Μεγάλη Τεσσαρακοστή καθώς και η Μεγάλη Εβδομάδα.

Οι εβδομάδες των Αποκριών και η Καθαρά Δευτέρα Μάλιστα, η πρώτη, η Κυριακή του Τελώνη και Φαρισαίου προτρέπει τους Χριστιανούς να είναι ταπεινοί, όπως ο Τελώνης. Η δεύτερη, η Κυριακή του Ασώτου, διδάσκει την αξία της μετάνοιας και το μεγαλείο της συγχωρέσεως. Ακόμα, η τρίτη Κυριακή, η Κυριακή της Απόκρεω, αναφέρεται στη Δευτέρα Παρουσία, καθώς επίσης και στη χριστιανική αγάπη και ονομάζεται έτσι επειδή είναι η τελευταία ημέρα που οι Χριστιανοί επιτρέπεται να φάνε κρέας. Η τέταρτη, η Κυριακή της Τυροφάγου, το Ευαγγέλιο της ημέρας παροτρύνει τους πιστούς να νηστεύουν, να συγχωρούν όσους τους έχουν βλάψει και να διάγουν βίο ενάρετο.

Ακολουθεί η Καθαρά Δευτέρα, με την οποία αρχίζει η περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Περίοδος νηστείας, προσευχής, περισυλλογής, κατά την οποία οι πιστοί προετοιμάζονται για τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση του Κυρίου.

Ως εκ τούτου, το Τριώδιο ανοίγει την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου και συγκεκριμένα φέτος πέφτει την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου. Η Τσικνοπέμπτη θα εορταστεί στις 7 Μαρτίου ενώ η τελευταία Κυριακή της Αποκριάς είναι η Κυριακή 17 Μαρτίου. Ακολουθεί η Καθαρά Δευτέρα που φέτος θα εορταστεί στις 18 Μαρτίου.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα