πρωτομαγιά-ποιοι-απεργούν-σήμερα-μεγ-1001994

Ελλάδα

Πρωτομαγιά: Ποιοι απεργούν σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη, στη Θεσσαλονίκη

Οι ώρες που η πόλη δεν θα έχει ΟΑΣΘ, οι συγκεντρώσεις, οι ώρες χωρίς... ειδήσεις και όλα όσα δεν θα λειτουργήσουν

Parallaxi
Parallaxi

Μπορεί η Πρωτομαγιά να μεταφέρθηκε από την κυβέρνηση για την Τρίτη μετά το Πάσχα λόγω της θρησκευτικής γιορτής, ωστόσο την Μεγάλη Τετάρτη, πρώτη του μήνα, δεν είναι λίγοι που ανακοίνωσαν απεργίες και στάσεις εργασίας.

Η απεργία θα έχει αντίκτυπο και στις συγκοινωνίες καθώς με την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδία, δεν θα πραγματοποιηθούν ακτοπλοϊκά δρομολόγια, ενώ ανάλογη απόφαση έλαβε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών. Για τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα αναμένονται οι ανακοινώσεις των σωματείων εργαζομένων στα συγκεκριμένα μέσα μαζικής μεταφοράς (ΜΜΜ).

Χωρίς ΟΑΣΘ για ώρες

Οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικής Συγκοινωνίας Θεσσαλονίκης συμμετέχουν στην Γενική Πανεργατική Απεργία που κήρυξε η Γ.Σ.Ε.Ε για την Τετάρτη 1 η Μαΐου 2024 με ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ από έναρξη της βάρδιας έως τις 9:00 και από 21:00 έως λήξη βάρδιας. ( Η νυχτερινή γραμμή του Αεροδρομίου Ν1 θα εργαστεί κανονικά).

“Αυτή την ιστορική μέρα της 1ης Μάη, ενώνουμε την φωνή μας με όλους εκείνους που παλεύουν ενάντια στην φτώχεια και στην εξαθλίωση, στις αδικίες, στις διακρίσεις, στην κατακρήμνιση δημοκρατικών, εργασιακών, οικονομικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Τα μέτωπα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πολλά και συνεχή και ολόκληρη η Ελληνική Κοινωνία έχει εξαντλήσει τα όρια αντοχών και ανοχών της” αναφέρει η ανακοίνωση των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, ενώ παραθέτουν και τα αιτήματα τους που είναι τα εξής: Yπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας | Διατήρηση και διεύρυνση του Δημόσιου χαρακτήρα των Συγκοινωνιών | Βελτίωση των συνθηκών υγείας και ασφάλειας στην εργασία | Ανασυγκρότηση του στόλου λεωφορείων | Όχι σε αναδρομική απώλεια κεκτημένων | Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Απεργία δημοσιογράφων

Επίσης την Μεγάλη Τετάρτη απεργούν οι δημοσιογράφοι που εργάζονται σε ηλεκτρονικά μέσα, ενώ χθες, Μεγάλη Τρίτη είχαν απεργία οι εργαζόμενοι στις εφημερίδες. Αυτό σημαίνει πως την πρώτη Μαίου δεν θα υπάρχουν δελτία ειδήσεων και μετάδοση ειδήσεων από τα sites, τις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα.

Συγκεντρώσεις και πορείες

Εικόνα: Γιώργος Σχοινάς

Σε πολλές πόλεις της χώρας θα πραγματοποιηθούν και τοπικές συγκεντρώσεις από τα εργατικά κέντρα, τα νομαρχιακά τμήματα της ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ. Στη Θεσσαλονίκη το ραντεβού από πλευράς Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης έχει γίνει γνωστό ότι η συγκέντρωση θα γίνει στις 10:30 μπροστά στο ΕΚΘ.

Η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της τονίζει πως δεν «διεκδικεί» από τις εκάστοτε κυβερνήσεις να κηρύσσουν ως Αργία την 1η Μάη και μάλιστα μεταφερόμενη και περιφερόμενη.

«Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, στην 24ωρη Γενική Απεργία για την Εργατική Πρωτομαγιά, την Τετάρτη 1η Μαΐου και στο Συλλαλητήριο των Συνδικάτων, στις 11.00 το πρωί στην Πλατεία Κλαυθμώνος και στα Συλλαλητήρια των Εργατικών Κέντρων» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Να δώσουμε δυναμικό ‘παρών’»

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ επισημαίνει πως καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να δώσουν δυναμικά το «παρών» στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη, 1η του Μάη 2024, σε ολόκληρη τη χώρα.

Η απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ στην Αθήνα θα γίνει στις 11:00πμ, στην Πλατεία Κοραή.

«Δεν θα καταφέρουν καταργήσουν την απεργία»

«Για την εργατική τάξη σε όλο τον κόσμο, η Πρωτομαγιά αποτελεί τον φάρο της ανειρήνευτης ταξικής πάλης. Δεν θα περάσει η προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να καταργήσει την απεργία της πρωτομαγιάς, βασισμένη σε νόμο του ΣΥΡΙΖΑ και να την μετατρέψει σε εορταστική αργία» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.

Και προσθέτει: «Οι αγώνες μας πρέπει να συνεχιστούν και να δυναμώσουν. Όλοι στην απεργία της Πρωτομαγιάς και στις απεργιακές συγκεντρώσεις των συνδικάτων σε όλη την Ελλάδα. Στην Αθήνα, στις 10:30 το πρωί στο Σύνταγμα».

Ειδική αργία για το τραπεζικό σύστημα

Πηγή: EUROKINISSI

Το διευρωπαϊκό αυτοματοποιημένο σύστημα ταχείας μεταφοράς κεφαλαίων σε συνεχή χρόνο (σύστημα ΤARGET) θα είναι κλειστό την 1η Μαΐου 2024. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) η ημέρα αυτή δεν συμπίπτει με αργία εντός της Ελληνικής Επικράτειας σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 15102 Απόφαση της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΕΚ Β’ 1406/4.3.2024). Συνεπώς, σύμφωνα με το άρθρο 11 του Ν.3336/2005, είναι ημέρα ειδικής αργίας διατραπεζικών συναλλαγών και θα ισχύσουν οι διατάξεις του εν λόγω άρθρου.

Κατά την εν λόγω ημερομηνία τα καταστήματα των Τραπεζών θα παραμείνουν ανοιχτά, καθόσον η 1η Μαΐου θα είναι εργάσιμη για το προσωπικό. Ωστόσο, θα παρέχουν περιορισμένη εξυπηρέτηση στο συναλλακτικό κοινό, δεδομένου ότι η μη λειτουργία του Συστήματος TARGET δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση ορισμένων διατραπεζικών συναλλαγών.

Η διατραπεζική αργία συναλλαγών ισχύει για την Τράπεζα της Ελλάδος, τις εταιρείες του ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, την εταιρεία Διατραπεζικά Συστήματα Α.Ε., καθώς και τις ακόλουθες κατηγορίες επιχειρήσεων:

1.Πιστωτικά ιδρύματα (Τράπεζες) που λειτουργούν στην Ελλάδα, στα οποία περιλαμβάνονται τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και τα υποκαταστήματα των αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων.

2.Επιχειρήσεις Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών.

3.Εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης και εταιρείες πρακτορείας απαιτήσεων.

4.Ανώνυμες Εταιρείες Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων και ανώνυμες εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου.

Κατά την ημέρα ειδικής αργίας, όλες οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις που απορρέουν από υφιστάμενες συμβάσεις μεταξύ των ανωτέρω αναφερομένων φορέων και της πελατείας τους, καθώς και οι λοιπές εν γένει ληξιπρόθεσμες, τις ίδιες ημέρες, υποχρεώσεις της πελατείας αυτών προς οποιονδήποτε τρίτο, εκπληρώνονται την επόμενη εργάσιμη ημέρα, δηλαδή την Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024, οπότε και αρχίζουν οι συνέπειες της τυχόν μη εκπλήρωσης.

Οι συναλλαγές που θα πραγματοποιηθούν στις τράπεζες την ημέρα της ειδικής αργίας θα καταχωρηθούν στα συστήματα τους με ημερομηνία της επόμενης εργάσιμης ημέρας, δηλαδή την Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η παράγραφος 5 του άρθρου 11 του Ν. 3336/2005, οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους, δανείων και τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου θα εκπληρώνονται σύμφωνα με τους ειδικούς όρους αυτών την προηγούμενη ή την επόμενη εργάσιμη ημέρα, δηλαδή την Τρίτη, 30 Απριλίου ή την Πέμπτη, 2 Μαΐου.

Κατόπιν σχετικής οδηγίας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κατά την 1η Μαΐου 2024, θα γίνονται αποδεκτές από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) και τις Τελωνειακές Αρχές της χώρας μας και τραπεζικές επιταγές που θα προσκομίζονται με ημερομηνία έκδοσης την 2α Μαΐου 2024.

Τέλος, συστήνεται στους οργανισμούς και στις επιχειρήσεις που συνεργάζονται απευθείας με τράπεζες για την αποστολή αρχείων χρεώσεων μέσω πάγιων εντολών και αρχείων πιστώσεων (π.χ. μισθοδοσίας), να επικοινωνήσουν με την τράπεζα συνεργασίας τους για κάθε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση.

Hellenic Train: Οι αλλαγές στα δρομολόγια

Αναστολές και τροποποιήσεις στα δρομολόγια σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο, συμπεριλαμβανομένου και του προαστιακού θα υπάρξουν την Μ. Τετάρτη 1 Μαΐου, λόγω της απεργιακής κινητοποίησης στην οποία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (Π.Ο.Σ.). Αυτό βέβαια επηρεάζει και όσους θέλουν να ταξιδέψουν με γραμμές που αφορούν τη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Hellenic Train, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, θα πραγματοποιηθούν τα παρακάτω δρομολόγια με προσωπικό ασφαλείας:

  • Στο τμήμα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα: 52,53,56 και 57
  • Στο τμήμα Λάρισα – Θεσσαλονίκη – Λάρισας: 1591,1592,2593,2594,1597 και 1598
  • Στο τμήμα Πειραιάς – Κιάτο – Πειραιάς: 1300,1305,1318,1323,1326 και 2301
  • Στο τμήμα Πειραιάς – Αεροδρόμιο – Πειραιάς: 1206,1207,1222,1223,1230 και 1231
  • Στο τμήμα Αθήνα – Χαλκίδα – Αθήνα: 1532,1535,1550,1553,2530 και 2533

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Δεμένα θα παραμείνουν στα λιμάνια της χώρα τα πλοία τη Μεγάλη Τετάρτη 1η Μαΐου, καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αποφάσισε, την συμμετοχή της στην πανελλαδική – πανεργατική 24ωρη απεργία που προκήρυξε η ΓΣΕΕ.

Η απεργία που αφορά όλες τις κατηγορίες πλοίων πανελλαδικά θα αρχίσει στις 00:01 ώρα τα ξημερώματα της Μεγάλης Τετάρτης 1-5-2024, και θα λήξει στις 24:00 της ίδιας ημέρας.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα