Ελλάδα

Ρόδος: Κόλαση επί γης-Φλόγες σε ξενοδοχεία, χιλιάδες τουρίστες απομακρύνονται

Απομακρύνονται τουρίστες διά θαλάσσης

Parallaxi
ρόδος-κόλαση-επί-γης-φλόγες-σε-ξενοδοχ-1035946
Parallaxi

Ανεξέλεγκτη καίει για πέμπτη μέρα η φωτιά στη Ρόδο κατακαίοντας στο πέρασμα της πλέον τα πάντα.

Την ώρα αυτή επιχειρείται απεγκλωβισμός ανθρώπων από το Γεννάδι ενώ έχουμε αναζωπύρωση στα Λάερμα.

Μεγάλη αναζωπύρωση στο βουνό πάνω από το ξενοδοχείο Princess Sun στο Κιοτάρι, με τους κατοίκους της περιοχής να ζητούν βοήθεια

Υπάρχουν 8 διακομιδές με το ΕΚΑΒ λόγω αναπνευστικών προβλημάτων. 45 χιλιάδες καμμενα στρέμματα μέχρι τώρα.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου της ΝΔ, κ. Μάνος Κόνσολας, επικοινώνησε πριν από λίγο το Υπουργείο και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ζητώντας του:

1ον: Να αναλάβει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας το συντονισμό και την αντιμετώπιση της οριακής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το νησί.

2ον: Να κηρυχθεί όλο το νησί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

3ον: Να ενισχυθούν οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις που επιχειρούν για να ελεγχθεί η φωτιά.

«Η Ρόδος ζει δραματικές στιγμές.

Το νησί καίγεται για πέμπτη συνεχή μέρα, εικόνες απόγνωσης και πανικού μεταδίδονται από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και δημιουργούνται δυσμενείς εντυπώσεις.

Χιλιάδες τουρίστες με βαλίτσες στα χέρια προχωρούν προς τον Αρχάγγελο. Κανείς δεν γνωρίζει που θα διανυκτερεύσουν απόψε.

Όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Γιάννης Αρτοποιός. η πυρκαγιά στη Ρόδο αποτελεί τη δυσκολότερη που αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες της “Ροδιακής” η πυρκαγιά που εξακολουθεί να μαίνεται στο νησί της Ρόδου έφτασε στις εγκαταστάσεις τριών ξενοδοχειακών μονάδων στην περιοχή “Κιοτάρι”. 

Και τα τρία ξενοδοχεία έχουν εκκενωθεί από τουρίστες και γίνονται προσπάθειες να περιοριστούν στο ελάχιστο οι ζημιές από την πυροσβεστική, τους εθελοντές και το προσωπικό.

Επιτάσσονται όλα τα σκάφη από το λιμεναρχείο και σπεύδουν στην περιοχή όλα τα λεωφορεία της ΡΟΔΑ

Στις περιοχές ΛΙΝΔΟΥ, ΛΑΡΔΟΥ, ΠΕΥΚΩΝ, ΝΟΤΙΑΣ ΡΟΔΟΥ και της ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ. Λόγω διακοπής της ηλεκτροδότησης στις περιοχές των γεωτρήσεων έχει σταματήσει η πλήρωση των δεξαμενών. Καλούμε τις επιχειρήσεις και τους κατοίκους να κάνουν χρήση του νερού μόνο για τις βασικές ανάγκες διότι τα αποθέματα στις δεξαμενές εξαντλούνται. Οι τεχνικοί με τα συνεργεία, τόσο της ΔΕΗ όσο και της ΔΕΥΑΡ καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να αποκαταστήσουν τα προβλήματα. Όταν θα αποκατασταθεί το πρόβλημα ηλεκτροδότησης θα επανέρχεται σταδιακά και η υδροδότηση.

Οι τουρίστες μεταφέρονται στο σχολείο του χωριού Αρχάγγελος, σε δημοτικό στάδιο στις Καλιθθιές και σε κλιματιζόμενο χώρο μέσα στη Ρόδο. Αρκετοί τουρίστες αναχωρούν εσπευσμένα από το νησί.

Επιτάσσονται όλα τα τουριστικά σκάφη από το λιμεναρχείο της Ρόδου, ενώ παράλληλα ακυρώνονται όλα τα δρομολόγια της ΔΕΣ ΡΟΔΑ προκειμένου να μεταφερθούν οι τουρίστες από το Κιοτάρι σε ασφαλές σημείο.

Με βάρκες εκκενωνουν τα ξενοδοχεία οι τουρίστες στην περιοχή Κιοτάρι, αφού η φωτιά έχει φτάσει πλέον σχεδόν στη θάλασσα.

Συγκεκριμένα, από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου έχουν επιταχθεί όλα τα τουριστικά σκάφη που ελλιμενίζονται στο Μανδράκι και με αυτά μεταφέρονται οι τουρίστες από τα ξενοδοχεία που εκκενώνονται, από το Κιοτάρι σε ασφαλές σημείο στην παραλία Καλάθου.

Αντίστοιχα, ακυρώνονται όλα τα δρομολόγια της ΔΕΣ ΡΟΔΑ και ο στόλος θα κατευθυνθεί προς τη Νότια Ρόδο προκειμένου να παραλάβει τουρίστες και κατοίκους.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Γιάννης Αρτοποιός  αναφορικά με τις πυρκαγιές που μαίνονται στο νησί μας αναφέριε:  η πυρκαγιά στη Ρόδο αποτελεί τη δυσκολότερη που αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, καθώς το ενεργό μέτωπο μαίνεται στις περιοχές Λάρδος, Λάερμα, Κιοτάρι και εκεί επιχειρούν 173 πυροσβέστες, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα, 5 ελικόπτερα, 3 αεροσκάφη και 31 Σλοβάκοι πυροσβέστες με 5 οχήματα.

Στις 12:25 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για εκκένωση των οικισμών Πυλώνας και Λάρδος προς Αρχάγγελο και στις 13:42 για εκκένωση των οικισμών Ασκληπιείο και Κιοτάρι προς Γεννάδι.

Σχετικά με τις πυρκαγιές σε Δερβενοχώρια και Λακωνία, ο κ. Αρτοποιός είπε ότι είναι σε ύφεση, ωστόσο λόγω των ακραίων συνθηκών που επικρατούν παραμένουν ισχυρές δυνάμεις και επιχειρούν αδιάκοπα.

«Σταδιακά, αναπτύσσονται και θα επιχειρούν, με πεζοπόρα τμήματα καθώς και εναέρια μέσα, δυνάμεις από 8 χώρες, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, υπό τις οδηγίες του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων. Επίσης, συνδρομή σε διμερές επίπεδο παρέχουν το Ισραήλ, η Τουρκία και η Ιορδανία», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος.

«Δεν ανάβουμε φωτιά για κανέναν λόγο. Δεν εκτελούμε θερμές εργασίες. Η αμέλεια μπορεί να οδηγήσει σε μία μεγάλη οικολογική καταστροφή και να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές», κατέληξε ο κ. Αρτοποιός.

Στο μεταξύ εκατοντάδες τουρίστες και πολίτες έχουν κατευθυνθεί στην παραλία Λάρδου όπου βρίσκονται ήδη τρία πλωτά του Λιμενικού προκειμένου να συνδράμουν στην προσπάθεια εκκένωσης της περιοχής δια θαλάσσης, ενώ ιδιωτικά σκάφη βρίσκονται στον λιμάνι της Ρόδου για να παράσχουν συνδρομή εφόσον χρειαστεί.

Όλοι έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο κοντά στη θάλασσα, με τον αριθμό των τουριστών που έχουν εκκενώσει τα ξενοδοχεία να υπολογίζεται σε περίπου 1.000.

Μάλιστα, σύμφωνα με το protothema σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα είναι το ΕΚΑΒ στη Ρόδο. Στην ευρύτερη περιοχή που έχει εκδηλωθεί η πυρκαγιά επιχειρούν (επιπλέον της ημερήσια δύναμης του ΕΚΑΒ) 7 ασθενοφόρα (περιοχές Κιοταρίου, Λάρδου και Γενναδίου).

Το ΚΕΠΥ ΕΚΑΒ έχει θέσει σε ετοιμότητα το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου και τα όμορα Κέντρα Υγείας στη περιοχή.

Προς το παρόν, με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, έχουν διακομισθεί 4 ενήλικες και 2 νεογνά στο ΚΥ Αρχαγγέλου, 2 ενήλικες στο ΚΥ Γενναδίου ενώ οι διασώστες του ΕΚΑΒ έχουν παράσχει πρώτες βοήθειες (λόγω αναπνευστικών προβλημάτων) σε παραπάνω από 60 περιστατικά στον δρόμο.

Σύμφωνα με το Λιμενικό στην περιοχή επιχειρούν τέσσερα σκάφη του σώματος, 3 περιπολικά κι ένα ναυαγοσωστικό ενώ στην επιχείρηση εκκένωσης συνδράμουν ιδιωτικά σκάφη καθώς και σκάφη του ελληνικού στρατού.

Αυτή τη στιγμή, επιτάσσονται όλα τα τουριστικά σκάφη από το λιμεναρχείο της Ρόδου, ενώ παράλληλα ακυρώνονται όλα τα δρομολόγια της ΔΕΣ ΡΟΔΑ προκειμένου να μεταφερθούν οι τουρίστες από το Κιοτάρι σε ασφαλές σημείο.

Πιο συγκεκριμένα, από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου έχουν επιταχθεί όλα τα τουριστικά σκάφη που ελλιμενίζονται στο Μανδράκι και με αυτά μεταφέρονται οι τουρίστες από τα ξενοδοχεία που εκκενώνονται, από το Κιοτάρι σε ασφαλές σημείο στην παραλία Καλάθου.

Αντίστοιχα, ακυρώνονται όλα τα δρομολόγια της ΔΕΣ ΡΟΔΑ και ο στόλος θα κατευθυνθεί προς τη Νότια Ρόδο προκειμένου να παραλάβει τουρίστες και κατοίκους.

Κατά τις 6.30 το απόγευμα παρατηρείται αναζωπύρωση στο μέτωπο των Λαέρμων, με τους πυροσβέστες και τους εθελοντές να προσπαθούν να ελέγξουν την πυρκαγιά.

Στο σημείο έσπευσαν και αεροπλάνα για να συνδράμουν στην κατάσβεση της φωτιάς.

Πηγή: Ροδιακή

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα