Σαρακήνικο της Μήλου: Ξεσηκωμός κατοίκων και διακοπή εργασιών για το 5άστερο ξενοδοχείο στη φημισμένη παραλία
Κινητοποιήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες μετά την αποκάλυψη για ανέγερση ξενοδοχείου στη μοναδικής ομορφιάς παραλία - Τι συμβαίνει με τις άδειες
Η τοπική κοινωνία της Μήλου «βράζει», βλέποντας τα οικοδομικά μηχανήματα να πηγαινοέρχονται και να στήνεται εργοτάξιο για να σκαφτούν τα, γεμάτα με προϊστορικά ευρήματα ηφαιστειακά πετρώματα στο Σαρακήνικο, μια περιοχή που, σύμφωνα με ορισμένους κατοίκους αποτελεί καταφύγιο της μεσογειακής φώκιας και (θα έπρεπε να) προστατεύεται.
Οι κάτοικοι του νησιού έχουν αρχίσει αν διαμαρτύρονται για τον περίφημο «αναπτυξιακό νόμο 395/68» που άφησε ουσιαστικά ελεύθερους τους όρους δόμησης και επέτρεψε το τσιμέντωμα παραλιών, δασών και βουνών. Μέσα στο κλίμα «ξεσηκωμού», κάποιοι κάτοικοι του νησιού έχουν αρχίσει ήδη να οργανώνονται για να αποτρέψουν το χτίσιμο του ξενοδοχείου στη διάσημη παραλία.
Για τους κατοίκους της Μήλου, η καταστροφή της παγκοσμίως φημισμένης, πανέμορφης παραλίας του Σαρακήνικου (η οποία ονομάστηκε έτσι επειδή αποτελούσε καταφύγιο των Σαρακηνών πειρατών) και η… αντικατάστασή της από βίλες με πισίνες, είναι παρεμφερής με το να έβλεπαν οι Αθηναίοι να σκάβεται ο βράχος της Ακρόπολης για να χτιστούν βίλες. Ή το να γίνει το -επίσης διάσημο- Ναυάγιο της Ζακύνθου πολυτελή bungalows, να σκαφτεί ο Μπάλος ή το Ελαφονήσι στην Κρήτη, η Βλυχάδα στη Σαντορίνη, η Ξι στην Κεφαλονιά και πολλές ακόμα. Αφού συμβαίνει αυτό λοιπόν στο Σαρακήνικο, γιατί να μην αποφασίσει κάποιος να σκάψει και να χτίσει το Ναυάγιο;
Σαρακήνικο: Σταματούν άμεσα οι εργασίες για το ξενοδοχείο έκτρωμα στη Μήλο – Υπό έλεγχο η οικοδομική άδεια
Σύμφωνα με τη Βεβαίωση Όρων Δόμησης και Εγκρίσεων της οικοδομικής άδειας, η εταιρεία Unique Developments ATEE (η οποία ανήκει σε επιχειρηματική οικογένεια της Κεφαλονιάς με επικεφαλής τον παλιννοστούντα από τη Ν. Αφρική ιδιοκτήτη ξενοδοχειακών επιχειρήσεων Διονύση Κουμουδό), αγόρασε το οικόπεδο και θα χτίσει «νέο ξενοδοχειακό συγκρότημα δύο ορόφων με υπόγειο και πισίνες» στη θέση «Καμίνια» της Μήλου. Πρόκειται για την περιοχή του Σαρακήνικου, η οποία ανά σημεία της έχει διαφορετικές ονομασίες. Το υπό ανέγερση πεντάστερο ξενοδοχείο, θα έχει επιφάνεια, σύμφωνα με την οικοδομική του άδεια, 2.974 τμ. και θα βρίσκεται σε απόσταση “αναπνοής” από ένα από τα πιο φωτογραφημένα σημεία του πλανήτη, την παραλία που χρησιμοποιείται για να διαφημίζει παγκοσμίως τις ομορφιές της Ελλάδας.
Η κατασκευαστική εταιρεία, όπως φαίνεται και στη μακέτα του έργου, έχει σχεδιάσει να δημιουργήσει τέσσερις σειρές υπόσκαφων βιλών με ξεχωριστές/ιδιωτικές πισίνες και μία που θα αποτελεί το κεντρικό του ξενοδοχειακού συγκροτήματος με μια μεγάλη πισίνα, εν είδει «σκαλοπατιών», με θέα τα καταγάλανα νερά, σχεδόν επάνω στο κύμα. Για να το κάνει αυτό, φυσικά, θα πρέπει να σκάψει τους βράχους, καταστρέφοντάς τους και να τους τσιμεντώσει.
Η πρώτη ζημιά έχει ήδη γίνει, καθώς έχει ήδη ξεκινήσει το σκάψιμο στους βράχους που χαρακτηρίζονται ως «παράκτιο θαύμα» λόγω της σουρεαλιστικής ομορφιάς που έχει αυτό το απόκοσμο, κατάλευκο σεληνιακό τοπίο. Τα ερωτήματα που προκύπτουν εδώ, είναι πολλά: πώς επιτρέπεται να καταστραφεί μόνιμα ένα τοπίο που χρειάστηκε εκατομμύρια χρόνια γεωλογικών διεργασιών για να δημιουργηθεί; Ποιος καθορίζει εάν αποτελεί καταστροφή ή όχι ενός ιδιαίτερου, μοναδικού παγκοσμίως κάλλους φυσικού μνημείου της χώρας, το σκάψιμο, το τσιμέντωμα και το χτίσιμο ξενοδοχείου -ή όποιας άλλης εγκατάστασης- επάνω σε αυτό; Ποιος έχει βεβαιώσει ότι θα είναι έστω ήπια η περιβαλλοντική επίπτωση στα προστατευόμενα θαλάσσια θηλαστικά το χτίσιμο σε ένα από τα ελάχιστα καταφύγιά τους;
Επιπλέον, ένα σημαντικό ερώτημα είναι εάν το συγκεκριμένο κτίσμα θα τοποθετηθεί επάνω στον αιγιαλό και την παραλία. Εδώ, η απάντηση είναι ιδιαίτερα περίπλοκη, όπως είναι και η… παραλία. Αυτό γιατί όχι μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού, αλλά και οι επισκέπτες γνωρίζουν πως ανάλογα με τους ανέμους που πνέουν, «σκάει» και το κύμα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όταν χτιστεί το ξενοδοχείο, το κύμα ουσιαστικά θα μπορεί να «σκάει» ακόμα και ακριβώς μπροστά στην περίφραξή του, εάν θα φυσάει βοριάς.
«Ξεσηκωμός» στη Μήλο
Η εκκίνηση των εργασιών για το σκάψιμο στους κατάλευκους ηφαιστειογενείς βράχους του Σαρακήνικου, δεν έγινε δεκτή ακριβώς με… ενθουσιασμό από τους κατοίκους της Μήλου. Επικρατεί… ξεσηκωμός, με ορισμένους να οργανώνονται και να σχεδιάζουν ακόμα και για προσφυγές στη Δικαιοσύνη αλλά και στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα, καθώς δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την καταστροφή του διάσημου ανά τον κόσμο τόπου τους.
Ο δήμαρχος της Μήλου αναγνωρίζει ότι όλο το νησί έχει ξεσηκωθεί και δηλώνει αποφασισμένος να το προστατεύσει. Δηλώνει όμως, ότι πρέπει να αλλάξουν πολλά για να μπορούν οι τοπικές κοινωνίες να προστατεύονται.
«Δεν ξέρω πώς έχουν γίνει οι χαράξεις. Δεν χρειάζονται και πολλά, πάντως, καθώς μετά από την κρίση οι νόμοι άλλαξαν και μπορεί κάποιος να φέρει διευθετήσεις ρέματος και περιβαλλοντικά και να κάνει αυτό που σχεδιάζει. Υπάρχουν ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα που δίνουν πολλά λεφτά για να αγοράσουν γη και καταθέτουν άδειες στην υποστελεχωμένη υπηρεσία», αναφέρει ο κ. Μικέλης.
Στη Μήλο υπάρχει μόνο μια πολεοδόμος και, αν ασθενήσει, δεν υπάρχει άνθρωπος να την αντικαταστήσει. Όμως το πρόβλημα δεν είναι μόνο αυτό. «Η τοπική κοινωνία είναι απλά θεατής, καθώς το δημοτικό συμβούλιο δεν μπορεί καν να γνωμοδοτήσει», εξηγεί ο δήμαρχος στο protothema.gr. «Εμείς θέλουμε να υποστηρίξουμε το τουριστικό προϊόν και τις επενδύσεις, όχι όμως να τσιμεντοποιηθούμε και να αλλοιώσουμε την κουλτούρα και τον χαρακτήρα του τόπου μας. Άλλωστε, στη Μήλο έχουμε χώρο, έχουμε περιθώριο για ανοικοδόμηση και γι’ αυτό δεν είμαστε κατά της. Θα πρέπει να γίνονται όλοι οι έλεγχοι και όχι να έρχονται έτοιμα τα έγγραφα. Κάθε τόπος έχει ένα χρώμα και αυτό πρέπει να προστατευθεί. Κάποιες περιοχές θα πρέπει να χαρακτηριστούν ιδιαίτερου κάλλους και να προστατευθούν».
Το ζήτημα λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς εκτός από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, που σήμερα θα κληθεί να αναστείλει όλες τις οικοδομικές εργασίες και να εξετάσει τους περιβαλλοντικούς όρους δόμησης, οι δήμαρχοι των γύρω νησιών πρόκειται να συναντηθούν τις επόμενες μέρες με αντικείμενο συζήτησης την άναρχη δόμηση και την αλλαγή της φυσιογνωμίας των περιοχών τους.
Δείτε την ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΕΔΩ
Δείτε τη βεβαίωση όρων δόμησης εδώ
Δείτε το απόσπασμα περιγραφικής βάσης εδώ
Την άμεση κινητοποίηση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκαλεί η έγκριση της οικοδομικής άδειας για πεντάστερη ξενοδοχειακή μονάδα στην περιοχή του Σαρακήνικου στη Μήλο της εταιρείας Unique Development.
Όπως δηλώνει στο protothema.gr ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης η συγκεκριμένη τουριστική επένδυση βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αρμόδιων υπηρεσιών καθώς θα πρέπει να ελεγχθεί η νομιμότητά της από την υπηρεσία δόμησης της Μήλου. «Εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτή την ανάπτυξη στη συγκεκριμένη περιοχή» δηλώνει ο κ. Σκυλακάκης και αναφέρει ότι έχει ήδη διαβιβαστεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος έγγραφο προς την Εθνική Αρχή Διαφάνειας προκειμένου να ελέγξει τη νομιμότητα της οικοδομικής άδειας δεδομένου ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχει την αρμοδιότητα ελέγχου από τη στιγμή που οι ΥΔΟΜ ανήκουν στο υπουργείο Εσωτερικών. Το αμέσως επόμενο βήμα είναι να προχωρήσει στη διακοπή εργασιών του έργου άμεσα, μέχρι να αποσαφηνιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση της οικοδομικής άδειας από την ΥΔΟΜ.
Σύμφωνα με την οικοδομική άδεια, η εταιρεία Unique Developments ATEE (με ιδιοκτήτη τον κ. Διονύση Κουμουδό) σχεδιάζει νέο ξενοδοχειακό συγκρότημα δύο ορόφων με υπόγειο και πισίνες στη θέση «Καμίνια» της Μήλου σε συνολική έκταση 19.000 στρεμμάτων.
Το υπό ανέγερση πεντάστερο ξενοδοχείο, θα έχει δομημένη επιφάνεια, 2.974 τμ. και θα βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από πανέμορφη παραλία του νησιού.
Το θέμα έγινε γνωστό σήμερα από το protothema.gr που έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες και έγγραφα.
Δείτε τι έγραφε σήμερα το protothema.gr:
Αυτές τις μέρες, η απόκοσμης ομορφιάς ακτογραμμή στο Σαρακήνικο της Μήλου, έχει καλυφθεί από σκαπτικά μηχανήματα και φορτηγά. Όσο απίστευτο και αν φαίνεται, η παραλία που είναι από τις πλέον γνωστές και φωτογραφημένες της Ελλάδας και έχει ψηφιστεί το έβδομο ομορφότερο μέρος του πλανήτη από το Conde Nast Traveller, σκάβεται για να χτιστεί ένα πεντάστερο ξενοδοχείο. Ποιος δίνει άδεια για να σκαφτούν οι κατάλευκοι, μοναδικοί στη γη ηφαιστειακοί βράχοι, επάνω στους οποίους υπάρχουν απολιθώματα εκατομμυρίων ετών;
«Πάντως όχι εμείς», λέει στο protothema.gr ο δήμαρχος Μήλου, Μανώλης Μικέλης, ο οποίος σήμερα αναμένεται να ζητήσει αναστολή όλων των αδειών ανοικοδόμησης (αυτή τη στιγμή στη Μήλο ανεγείρονται 15 πεντάστερα ξενοδοχεία, κάποια εξ’ αυτών σε περιοχές μοναδικής φυσικής, ή ιστορικής σπουδαιότητας, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι του νησιού), μέχρι να εγκριθούν τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια. Ο Δήμος, άλλωστε, έχει ζητήσει σε μια ζώνη 100 με 150 μέτρων από τον αιγιαλό, σε τέτοιες περιοχές όπως το Σαρακήνικο, να μην επιτρέπεται καμία εργασία.
Τι είναι το Σαρακήνικο
Το Σαρακήνικο είναι παραλία στη βόρεια ακτή της Μήλου. Απέχει περίπου 5 χιλιόμετρα από την Πλάκα, πρωτεύουσα του νησιού. Η παραλία είναι γνωστή για τα χωρίς βλάστηση λευκά πετρώματα ηφαιστειακής προέλευσης που την περιβάλλουν. Η διάβρωση των κυμάτων έχει δημιουργήσει σπήλαια κατά μήκος της ακτής. Οι Σαρακηνοί πειρατές έβρισκαν καταφύγιο σε αυτές τις σπηλιές και από αυτούς πήρε το όνομά της η παραλία.
Γεωλογικά, η βόρεια Μήλος έχει σχηματιστεί από μία σειρά ηφαιστειακών στρωμάτων. Το κατώτερο και παλαιότερο στρώμα είναι ο σχηματισμός της Πάχαινας, πάχους τουλάχιστον 70 μέτρων, και από πάνω βρίσκεται ο σχηματισμός του Παπαφράγκα. Πριν 1,85 εκατομμύρια χρόνια άρχισε η εναπόθεση νέου ηφαιστειακού υλικού, το οποίο είναι γνωστό ως ο σχηματισμός του Σαρακήνικου. Αποτελείται από στρώματα ψαμμίτη ανάμεσα στα οποία υπάρχουν λατυποπαγή κίσσηρης και ιλυόλιθοι που περιέχουν απολιθώματα. Ο σχηματισμός αυτός έχει πάχος περίπου 50 μέτρα. Φαίνεται ότι τα ηφαιστειακά υλικά τόσο του σχηματισμού του Σαρακήνικου όσο και του Παπαφράγκα, ο οποίος είναι παχύτερος προς τα ανατολικά, αποτέθηκαν με τη δράση των κυμάτων. Ο σχηματισμός του Σαρακήνικου αρχικά ήταν υποθαλάσσιος πριν σταδιακά ανέβει στο επίπεδο της επιφάνειας. Επίσης υλικά εναπόθεσαν και πυροκλαστικές ροές. Από πάνω βρίσκεται προς τα δυτικά το στρώμα ανδεσίτη των Κορακιών, το οποίο δημιουργήθηκε πριν 1,8 εκατομμύρια χρόνια, και ιζήματα και υλικά φρεατικών εκρήξεων των ιστορικών χρόνων.
Στην περιοχή του Σαρακήνικου έχουν εντοπιστεί απολιθώματα ασπόνδυλων και συγκεκριμένα από δίθυρα, σκαφόποδα, γαστρόποδα, βραγχιόποδα, εχινοειδή και βάλανους. Επίσης έχουν ανακαλυφθεί μικροαπολιθώματα διατόμων, τα οποία χρονολογήθηκαν μεταξύ 1,95 και 1,73 εκατομμύρια χρόνια πριν, στις αρχές του Πλειστόκαινου.
Το Σαρακήνικο λόγω του ιδιαίτερου περιβάλλοντός του και του χρώματος των νερών είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός, όμως έχουν παρατηρηθεί φθορές στο χώρο, καθώς πολλοί τουρίστες χαράσουν στα βράχια τα ονόματά τους. Αποτέλεσμα ήταν ο δήμος Μήλου να θεσπίσει το 2015 πρόστιμο για τη ρύπανση της περιοχής. Η αμμουδερή παραλία έχει μήκος 10 μέτρα και δεν είναι οργανωμένη. Η παραλία είναι εύκολα προσβάσιμη με αυτοκίνητο και λεωφορείο.
Πηγή: protothema.gr – Μαριάννα Τζάννε, Γιώργος Καραγιάννης