Ελλάδα

Σε εξέλιξη τα πύρινα μέτωπα σε Πάρνηθα, Αλεξανδρούπολη, Βοιωτία και Εύβοια

Δύσκολη η μάχη στην Αττική – Τεράστιες οι καταστροφές στη Φυλή και το Μενίδι, όπου έχουν καεί δεκάδες σπίτια - Από την αναζωπύρωση στα Βάγια Βοιωτίας κινδύνεψαν να καούν ζωντανοί 2 κτηνοτρόφοι.

Parallaxi
σε-εξέλιξη-τα-πύρινα-μέτωπα-σε-πάρνηθα-1047882
Parallaxi

Με 9 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη, συνεχίζεται η μάχη με τη φωτιά στην Πάρνηθα της Αττικής, την οποία η Πυροσβεστική περιγράφει ως πολύ δύσκολη καθώς τώρα κινείται προς τον Δρυμό.

Όπως τόνισε στο τηλεοπτικό σταθμό MEGA ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Ιωάννης Αρτοποιός, η πυρκαγιά κινείται ανατολικά μέσα σε μία χαράδρα του Εθνικού Δρυμού προς το μετόχι της Πάρνηθας.

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό σημαντικό ρόλο για την εξάπλωση της πυρκαγιάς προς τον Εθνικό Δρυμό έπαιξε το γεγονός πως ο βορειανατολικός άνεμος που φύσαγε από νωρίς το πρωί μέχρι και τις 12 το μεσημέρι ουσιαστικά «φρέναρε» τη φωτιά και δεν της επέτρεπε να κατευθυνθεί προς το Εθνικό Δρυμό, αλλά περίπου στις 12:30 ο άνεμος άλλαξε άρδην και δημιούργησε μια επιτάχυνση της φωτιάς προς τους πρόποδες της Πάρνηθας με κατεύθυνση προς την κορυφογραμμή.

Στην περιοχή, όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πραγματοποιούνται συνεχείς ρίψεις νερού από 17 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα στο σημείο επιχειρούν 9 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη εκ των οποίων οι δύο είναι τράκτορες που έχει στείλει η Γερμανία μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.

Τέλος, ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις αναμένεται περίπου στις 18:00 το απόγευμα να μειωθεί η δύναμη των ανέμων, και αυτό αναμένεται να βοηθήσει αρκετά τις τεράστιες προσπάθειες κατάσβεσης που γίνονται και από αέρος και από εδάφους.

  • Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή της Πάρνηθας

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία τέθηκαν σε εφαρμογή νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη περιοχή της Πάρνηθας λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Ειδικότερα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στους εξής δρόμους:

– Στη Λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος της ταβέρνας «Αίγλη».

– Στη Λεωφόρο Πάρνηθος και Ελευθερίου Βενιζέλου

– Από την συμβολή των οδών Αγίου Διονύσου και Ελευθερίου Βενιζέλου

– Στη Λεωφόρο Πάρνηθος από το ύψος των Θρακομακεδόνων

Την ίδια ώρα ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Βασίλης Κόκκαλης εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας πως η φωτιά έχει περιοριστεί σε χαράδρα και είναι σε ύφεση, ενώ δήλωσε πως συνεχίζονται οι ρίψεις νερού.

Ωστόσο οι καταστροφές στις περιοχές της Φυλής και του Μενιδίου είναι τεράστιες, όπου έχουν καεί δεκάδες σπίτια ενώ η φωτιά δεν έχει ακόμα ελεγχθεί, με τους κατοίκους να ζουν δραματικές στιγμές μετά από μία εξαιρετικά δύσκολη νύχτα που προηγήθηκε.

Παράλληλα, το φως της δημοσιότητας βλέπει ένα βίντεο που κατέγραψε ο πιλότος αεροσκάφους τη νύχτα της Τρίτης (22/8).

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, περνώντας σε ύψος 35.000 ποδιών (λίγο ψηλότερα από τα 10 χλμ), ο κυβερνήτης κυβερνήτης της πτήσης Τίρανα – Ηράκλειο, κ. Σταμάτης Διβάρης, κατέγραψε τη φωτιά που έκαιγε στην Πάρνηθα μέσα από το πιλοτήριο του Airbus.

Δείτε το βίντεο:

  • Φωτιά στην Πάρνηθα: Συγκλονιστικό βίντεο timelapse δείχνει την εξέλιξη της πύρινης λαίλαπας

Την εξέλιξη της μεγάλης φωτιάς της Πάρνηθας που μαίνεται για δεύτερη μέρα κατέγραψε η κάμερα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που βρίσκεται στην Πεντέλη.

Στο βίντεο που ακολουθεί διακρίνεται η έναρξη και η εξέλιξη της δασικής πυρκαγιάς στην Πάρνηθα που ξέσπασε λίγο πριν τις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης (22/8). Το βίντεο ξεκινά από το πρωί της Τρίτης 22/8 και εκτείνεται έως τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 23/8.

Δείτε το βίντεο:

  • Φωτιά τώρα στη Χαλκίδα – Κοντά σε σπίτια το μέτωπο – Η φωτιά καίει ξερά χόρτα μέσα σε κατοικημένη περιοχή.

Και δεύτερη φωτιά στην Εύβοια ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης (23/8), αυτήν τη φορά στο Δοκό Χαλκίδας.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το evima.gr, πρόκειται για μεγάλη φωτιά, η οποία εκδηλώθηκε δίπλα στο νεκροταφείο της περιοχής. Μάλιστα, η φωτιά καίει ξερά χόρτα μέσα σε κατοικημένη περιοχή.

Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής Χαλκίδας και εναέρια μέσα.

  • Αναζωπύρωση στα Βάγια Βοιωτίας – Απεγκλωβίστηκαν 2 κτηνοτρόφοι    

Σε εξέλιξη είναι η φωτιά που ξέσπασε από χθες στην Υλίκη της Βοιωτίας και το μεσημέρι είχαμε αναζωπύρωση στα Βάγια Βοιωτίας όπου χρειάστηκε επέμβαση δυνάμεων για να απεγκλωβιστούν 2 κτηνοτρόφοι, πατέρας και γιος.

Η πυρκαγιά, αφού έκαψε κάποια μελίσσια, έφτασε ταχύτατα σε κτηνοτροφική μονάδα όπου βρισκόταν ένας άνδρας και ο 16χρονος γιος του προσπαθώντας να σώσουν τα ζώα τους. Οι κάτοικοι κινητοποιήθηκαν άμεσα μετά τις φωνές της μητέρας και συζύγου και οι δύο κτηνοτρόφοι σώθηκαν στο «παρά πέντε» καθώς ο αποπνικτικός καπνός είχε φτάσει στο μαντρί.

Στην περιοχή έσπευσαν εναέρια μέσα ώστε η φωτιά να μην φτάσει στο ναό του Αγίου Δημητρίου.

Στις φλόγες το Μοναστήρι του Οσίου Λουκά στη Βοιωτία

Οι φλόγες έχουν κυκλώσει την ιστορική μονή του Οσίου Λουκά στη Βοιωτία. Η πυρκαγιά στο πέρασμά της έχει κάψει ολοσχερώς τον περίβολο του ιστορικού μοναστηριού. Οι πρώτες φλόγες έφτασαν στο εσωτερικό της Μονής και καίνε ένα από τα παλαιότερα κτίρια.

Ευτυχώς, έγκαιρα το μοναστήρι εκκενώθηκε από επισκέπτες και μοναχούς.

  • Μαίνεται για πέμπτη μέρα η μεγάλη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη – Τρία μηνύματα από το 112 – Κλειστή η Εγνατία Οδός

Επέμβαση από τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα, σε συνεργασία με υλοτόμους των δασικών συνεταιρισμών στην περιοχή του Μεγάλου Ρέματος της Αισύμης στο Σανιδοχώρι, αποφασίστηκε προκειμένου να ανακοπεί η πορεία της μεγάλης φωτιάς της Δαδιάς στην Αλεξανδρούπολη, που μαίνεται για πέμπτη συνεχή μέρα.

Υπάρχουν ακόμη ενεργά μέτωπα, καθώς από τις πρώτες πρωινές ώρες η φωτιά, που καίει από χθες στην Κίρκη και την Συκορράχη, κατέβηκε προς την περιοχή της Αύρας όπου επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις.

Επίσης, ένα δεύτερο πύρινο μέτωπο, προερχόμενο από τη Δαδιά, κινείται προς τους οικισμούς των Κοίλων και της Μελίας, οι οποίοι εκκενώνονται, καθώς και προς το ρέμα της Ιτέας στη Μάνθεια.

Μέτωπο πυρκαγιάς υπάρχει και στην περιοχή της Μαυρόπετρας, το οποίο κινείται νοτιοδυτικά προς την Συκορράχη και το Νομό Ροδόπης.

  • «Πάνω από 350.000 στρέμματα έχουν καεί σε Έβρο και Ροδόπη»

Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Αλεξανδρούπολης, Ηλίας Δαστερίδης, μιλώντας στο MEGA, τόνισε ότι έχουν καεί πάνω από 350.000 στρέμματα σε Έβρο και Ροδόπη.

«Η εικόνα είναι δύσκολη. Όλοι καταβάλλουν τα μέγιστα για πέμπτη μέρα. Οι εστίες είναι πάνω από πέντε και μεγάλης ακτίνας», ανέφερε, προσθέτοντας πως «κύριο μέλημα είναι να μην χαθεί καμία ζωή και να μη μπει σε κάποιο οικισμό».

Επεσήμανε πως «αυτό που μας φοβίζει είναι τα πολλά μέτωπα. Η έκταση είναι πάνω από 350.000 στρέμματα. Έτσι, βάλαμε πρώτα τους οικισμούς, για να μην έχουμε κάτι δυσάρεστο», ενώ προσέθεσε πως έχουν εκκενώσει «πάνω από 16 οικισμούς».

«Δυστυχώς, είχαμε και το συμβάν με τους 18 μετανάστες, που δεν το γνωρίζαμε πως ήταν εκεί», προσέθεσε ο κ. Δαστερίδης.

  • Κλειστή η Εγνατία Οδός

Να σημειωθεί ότι η φωτιά κατευθύνεται προς την Ροδόπη, με τις Αρχές να έχουν κλείσει την Εγνατία Οδό.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι φλόγες έχουν περάσει την Εγνατία Οδό, με αποτέλεσμα ο δρόμος να κλείσει, ενώ έχει κλείσει και η παλιά Εθνική Οδός στον κόμβο στο Βέλκιο.

  • Εκκένωση των περιοχών Κοίλα και Μελία

Μήνυμα από το 112 για εκκένωση των περιοχών Κοίλα και Μελία της Αλεξανδρούπολης στάλθηκε νωρίς το μεσημέρι στους κατοίκους.

«Εάν βρίσκεστε στις περιοχές Κοίλα και Μελία απομακρυνθείτε προς Φέρες. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», γράφει η σχετική ενημέρωση.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα