Στο πόδι η Λευκάδα με το πρόβλημα λειψυδρίας – Υποψίες ότι κάποιοι κλέβουν το νερό

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Λευκάδας κατέθεσε μήνυση

Parallaxi
στο-πόδι-η-λευκάδα-με-το-πρόβλημα-λειψυ-1135955
Parallaxi

Δεν πρόλαβε να επισκεφτεί τη Λευκάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να παραστεί στην υπογραφή της σύμβασης του έργου κατασκευής νέου αγωγού υδροδότησης της Άρτας – Πρέβεζας – Λευκάδας και το νησί ξέμεινε από νερό! Οι Λευκαδίτες βρίσκονται ήδη στο «πόδι» για το νερό που δεν φτάνει στο νησί τους γιατί όπως καταγγέλλουν τους το «κλέβουν στον δρόμο» προφανώς κάποιοι εκ των γειτόνων.

Η Λευκάδα αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα υδροδότησης εδώ και δέκα μέρες, ενώ στα ορεινά χωριά, όπως στην Εγκλουβή με τη φημισμένη φακή που παράγει, οι βρύσες έχουν στραγγίσει πάνω από μια βδομάδα.

Οι Λευκαδίτες υποπτεύονται συγκεκριμένη γειτονική πόλη ότι πιθανότατα κάνει την ζαβολιά με το νερό γι αυτό και ζητούν την παρέμβαση του εισαγγελέα. Ήδη ο Δικηγορικός Σύλλογος Λευκάδας κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά για το μείζον πρόβλημα υδροδότησης του νησιού βάσει του άρθρου 90 του Κώδικα Δικηγόρων που προβλέπει άσκηση παρεμβάσεων ενώπιον δικαστηρίων και αρχών για κοινωνικά ζητήματα.

Με την μηνυτήρια αναφορά τους οι δικηγόροι της Λευκάδας ζητούν απο την αντιεισαγγελέα του νησιού να διερευνήσει τυχόν διάπραξη του εγκλήματος του άρθρου 293 Ποινικού Κώδικα (παρακώλυση λειτουργίας κοινωφελών εγκαταστάσεων) και του άρθρου 372 Ποινικού Κώδικα (κλοπή), μετά από πληθώρα δημοσιευμάτων και δημόσιων δηλώσεων θεσμικών παραγόντων περί «τρελών απωλειών από τις κλοπές», περί «απώλειας νερού στον δρόμο προς Λευκάδα» κ.ο.κ.

Ειδικότερα ο Δικηγορικός Σύλλογος Λευκάδας ζητεί από την κ. Εισαγγελέα, α) Να κληθούν οι αρμόδιοι για τη χορήγηση της ποσότητας νερού που πρέπει να λαμβάνει η Λευκάδα από τις πηγές του Αγίου Γεωργίου – παρουσία τρίτου τεχνικού-εμπειρογνώμονα –ώστε με επιτόπιο έλεγχο στις διακλαδώσεις του αγωγού για την Άρτα και την Πρέβεζα, να διαπιστωθεί αν πράγματι παρέχεται η δέουσα ποσότητα νερού στη Λευκάδα στο παρόν χρονικό διάστημα, σύμφωνα με την αναφερόμενη ΚΥΑ ή το καταστατικό του συνδέσμου ύδρευσης. β)

Να διερευνηθεί αν και ποιοι ιδιώτες κλέβουν το νερό από τον κεντρικό σωλήνα υδρεύσεως της Λευκάδας.

Πάντως, είναι κοινή διαπίστωση ότι η λειψυδρία στη Λευκάδα επιδεινώνεται από τη δραματική μεταβολή στον υδροφόρο ορίζοντα λόγω κλιματικής αλλαγής και ξηρασίας που είχε ως συνέπεια να στερέψουν οι περισσότερες από τις εξήντα και πλέον γεωτρήσεις του νησιού που τους θερινούς μήνες συνέβαλαν ουσιαστικά στην υδροδότηση ολόκληρου του νησιού. Κάπως έτσι η Λευκάδα φέτος προστέθηκε στη λίστα των νησιών που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας.

Πηγή: ieidiseis.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα